11.4 C
Athens
Blog

Αποκαλύψεις της ταινίας, Δάφνις και Χλόη

Δάφνις και Χλόη

Το Δάφνις και Χλόη είναι βουβή ταινία του 1931 βασισμένη στο ομώνυμο ειδύλλιο του Λόγγου (3ος αι π.Χ) σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ορέστη Λάσκου. Σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία όταν πρωτοπαίχτηκε στους κινηματογράφους.

Οι άγνωστες πτυχές της ταινίας, “Δάφνις και Χλόη”

-Η ταινία εκείνη την εποχή ήταν πρωτοποριακή για την ποιητικότητα της αλλά και για τα γυμνά σώματα που κατέγραψε στην οθόνη, με αποτέλεσμα να περάσει στην ιστορία ως η πρώτη ταινία που έδειξε γυμνά σώματα στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Παρόλο που οι γυμνές σκηνές της ταινίας έμοιαζαν βγαλμένες από πίνακες ζωγραφικής και ήταν εντελώς αθώες, υπήρξαν αρκετοί που σκανδαλίστηκαν χαρακτηρίζοντας την ως “πορνογράφημα”. Σήμερα θεωρείται μια από τις πιο καλλιτεχνικές ταινίες του προπολεμικού παγκόσμιου κινηματογράφου.

-Εξερευνώντας το κλίμα εκείνης της εποχής θα σταθούμε σε ένα γεγονός που συνέβη το 1935.
Όταν προβλήθηκε η ταινία “Έκσταση”, που πρόβαλε γυμνή την Χέντι Λαμάρ, οι θεατές έσπασαν την τζαμαρία του κινηματογράφου Παλλάς!

dafnis kai xlois 1

-Ο Έλληνας Λόγγος ήταν αρχαίος συγγραφέας και ένας από τους πρώτους μυθιστοριογράφους του κόσμου. Έζησε στη Ρωμαϊκή εποχή στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. Για τη ζωή του δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα. Πιθανολογείται ότι καταγόταν από το νησί της Λέσβου και δεν είναι το πραγματικό του όνομα αυτό αλλά προήλθε από παρερμηνεία της τελευταίας φράσης του χειρόγραφου βιβλίου του “Λεσβιακῶν ἐρωτικῶν λόγοι”. Το βουκολικό μυθιστόρημά του “Δάφνις και Χλόη”, που αναφέρεται και με τον τίτλο “Λόγγου ποιμενικών περί Δάφνιν και Χλόην”, είναι το μοναδικό σωζόμενο έργο του, είναι σε πλήρη μορφή και αποτελείται από τέσσερις τόμους.

Ορέστης Λάσκος στις αρχές του 193Ο είχε δημιουργήσει, μαζί με τον Τάσο Μελετόπουλο και άλλους νέους, την εταιρία Άστρο Φιλμ. Ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση με σκοπό την παραγωγή ελληνικών ταινιών αλλά και την εκμετάλλευση ξένων ταινιών. Είχε προηγηθεί η ενασχόληση του ως ηθοποιού και σεναριογράφου ενώ η καλλιτεχνική του φλέβα είχε φανερωθεί από την ηλικία των 13 ετών, μέσω της συγγραφής ποιημάτων.

-Η ταινία “Δάφνις και Χλόη” είναι η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ο Ορέστης Λάσκος σε ηλικία μόλις 23 ετών! Εκείνα τα χρόνια υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για θέματα που αφορούσαν την αρχαιότητα. Το 1927 στο Παναθηναϊκό στάδιο η Μαρίκα Κοτοπούλη αποθεώνεται ως Εκάβη, παραστάσεις αρχαίου δράματος ανεβαίνουν από τον Βασίλη Ρώτα και άλλους συλλόγους, η εποχή των Σικελιανών είναι έντονη με την επιτυχημένη οργάνωση των Δελφικών χορών του 1927 και 193Ο. Στους κύκλους των διανοούμενων και των καλλιτεχνών αυτή η θεματολογία συζητιέται διαρκώς και αναπόφευκτα ο Λάσκος και οι συνεργάτες του αποφασίζουν να ασχοληθούν με αυτό το θέμα στην πρώτη τους ταινία.

dafnis kai xlois 2

-Το καλοκαίρι οι δημοσιεύσεις στον τύπο έγραφαν πως η προετοιμασία για την ταινία έχει ξεκινήσει με το κόστος της παραγωγής να ανέρχεται στις 500.000 δραχμές με στόχο τα γυρίσματα να διαρκέσουν 15 ημέρες. Στις 5 Οκτωβρίου το συνεργείο και οι ηθοποιοί φτάνοντας στη Μυτιλήνη, αναζητούν αμέσως το κατάλληλο μέρος για τα γυρίσματα. Καταλήγουν στην Αγιάσσο, όπου εκεί, η ταινία γυρίζεται με φυσικό ντεκόρ τα ονειρώδη τοπία της. Από τον περίφημο Άι Δημήτρη, την κατάφυτη από καστανιές και δέντρα τοποθεσία “Καδή Βρύση”, τα βουνά του χωριού Μπουρό, τις χαράδρες της Μεγάλης Λίμνης, την Καρήνη, τον καταπράσινο κάμπο Ίππειους, μέχρι τις γύρω τοποθεσίες του κόλπου Γέρας.

-Στην εφημερίδα, “Ταχυδρόμος” της Μυτιλήνης, το 1929, η ταινία διαφημίστηκε ως εξής:
“Ένα ερωτικό μυθιστόρημα Λεσβιακής υποθέσεως, γραμμένο πριν από 1700 χρόνια. Ένα έργο περιεργότατο. Ένα αριστούργημα των αιώνων που είναι ντροπή να υπάρχει κάτοικος της Λέσβου που να μην το ξέρει και να μην το χάρηκε”.

-Την ημέρα γυρίζουν τις σκηνές ενώ τη νύχτα ξεφαντώνουν στην ταβέρνα του ξενοδοχείου. Οι άντρες του χωριού είναι κατενθουσιασμένοι με την παρουσία του θιάσου σε αντίθεση με τις γυναίκες του χωριού που συζητούν σοκαρισμένες για τις θεατρίνες που τριγυρνούσαν βαμμένες και ελαφρά ντυμένες, φοβούμενες ότι θα ξελογιάσουν τους άντρες.

dafnis kai xlois 3

-Δεν έλειψαν και κάποιες δυσκολίες και απρόοπτα, ενδεικτικά της πρωτόγονης εκείνης φάσης του ελληνικού σινεμά. Σε μια σκηνή φλας μπακ ο βοσκός βρίσκει το εγκαταλελειμμένο μωρό Δάφνι να βυζαίνει μια γίδα. Πώς θα βυζαίνει όμως τη γίδα ακίνδυνα στο γύρισμα ένα μωρό; Με χίλιες δυο δυσκολίες και χωρίς κοντινή λήψη, έδεσαν σχοινιά στα πόδια της γίδας, τα οποία δύο
άνδρες εκτός πλάνου, τραβούσαν πανικόβλητοι προκειμένου η γίδα να μην ποδοπατήσει το αληθινό μωρό που είχαν τοποθετήσει από κάτω της.

-Την ημέρα που γυρίστηκε το γυμνό της Ματλή, άγνωστο πώς, το έμαθαν όλοι οι άντρες της Αγιάσου και ανέβηκαν στα γύρω υψώματα και πίσω από θάμνους για να παρακολουθήσουν το γύρισμα. Στην προσπάθεια τους να έρθουν όλο και πιο κοντά κατρακυλούσαν πέτρες που έκαναν θόρυβο και κατέληγαν στα πόδια του συνεργείου που βρισκόταν κοντά στον καταρράκτη. Ο Λάσκος σε έξαλλη κατάσταση έβριζε τους ντόπιους και προέτρεπε τους οπερατέρ να γυρίσουν γρήγορα τη σκηνή που πραγματοποιήθηκε τελικά με μια μοναδική λήψη.

-Στις 23 Οκτωβρίου, μια ημέρα πριν αναχωρήσουν από το νησί, παρουσιάζουν μια παράσταση στο χειμερινό κινηματογράφο, “Πάνθεον” της Μυτιλήνης. Ο Λάσκος διαβάζει ποιήματα, η Λούση Ματλή χορεύει τσιγγάνικους και σπανιόλικους χορούς, η Κορίνα Χατζημιχαλάκη τραγουδά ταγκό, ο Κίμων Σπαθόπουλος ο “Έλληνας Σαρλώ” εμφανίζεται σε κωμικά νούμερα και στο τέλος παρουσιάζουν μια σκηνή από την ταινία. Οι τοπικές εφημερίδες διαφήμιζαν το γεγονός και παρότρυναν τον κόσμο να δει την παράσταση των συντελεστών της ταινίας, που θα αποτελέσει την καλύτερη διαφήμιση για το νησί τους.

dafnis kai xlois 4

-Στις 25 Οκτωβρίου, οι εφημερίδες σε άρθρα τους με τίτλο “ο κατακαημένος ο Λόγγος!” έκριναν πολύ αυστηρά και σχολίασαν με τα χειρότερα λόγια, τόσο την παράσταση όσο και τη γενικότερη παρουσία τους στο νησί. Θεωρούσαν ότι έστησαν μια παράσταση “αρπαχτή”, για να καλύψουν κάποια έξοδα τους, και πως τα ήθη των Αθηναίων ήταν περισσότερο προκλητικά από όσο άντεχαν οι κάτοικοι των χωριών του νησιού.

-Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν μέσα Νοεμβρίου με τη μοναδική σκηνή που γυρίστηκε εκτός Λέσβου και πραγματοποιήθηκε στη Λίμνη της Βουλιαγμένης. Πρόκειται για τη σκηνή με τις νύμφες. Και εκεί όμως δεν έλειψαν τα απρόοπτα. Σε άρθρο της η εφημερίδα “Βραδυνή” χαρακτηρίζει ως “Κινηματογραφική ψυχρολουσία” την είδηση πως κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στη Βουλιαγμένη, οι Λάσκος, Μελετόπουλος και Μεραβίδης έπεσαν κατά λάθος στο νερό με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι λήψεις.

-Ο Ορέστης Λάσκος έχει κάποιες πρωτιές με την ταινία αυτή. Κινεί το φακό κατά τη λήψη, όταν συνηθιζόταν να μένει σταθερός την εποχή εκείνη. Χρησιμοποιεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσω του Δημήτρη Μεραβίδη που έχει τη διεύθυνση φωτογραφίας, το παγχρωματικό φιλμ, το οποίο δίνει πολλές αποχρώσεις του γκρίζου, σε αντίθεση με το ορθοχρωματικό που έδινε απόχρωση άσπρο-μαύρο σκέτο. Επίσης για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν ερασιτέχνες για να παίξουν πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ο Απόλλων Μαρσύας και η Λούση Ματλή παρουσιάστηκαν από την παραγωγή ως “νέοι αρχαιοελληνικής κατατομής”.

dafnis kai xlois 5

-Ο Ορέστης Λάσκος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, μελέτησε την έκφραση του κάλλους στην αρχαιότητα μέσα από βιβλιογραφία και έψαξε πολύ για να βρει τα κατάλληλα πρόσωπα. Η επιλογή έγινε σύμφωνα με ό,τι θεωρούνταν πως ήταν κοντά στα αρχαία πρότυπα ομορφιάς.  Τον Δάφνι τον βρήκε στο πρόσωπο του Έντισον Βήχου, ανακαλύπτοντας τον χωμένο στα καθίσματα στη “Μάντρα του Αττίκ”.

-Ο Ορέστης Λάσκος μετονόμασε τον Έντισον Βήχο σε Απόλλων Μαρσύα, επινοώντας το ψευδώνυμο αυτό για να δώσει μια μυθολογική υπόσταση στον ηθοποιό, αντίστοιχη του μυθιστορήματος.

-Στο μυθιστόρημα η παρουσία της μουσικής είναι έντονη. Σε πολλά επεισόδια το αντικείμενο-κλειδί είναι η φλογέρα. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Σάτυρος Μαρσύας ήταν τόσο επιδέξιος στη φλογέρα που καυχιόταν πως ξεπερνούσε τον Απόλλωνα και έτσι κάλεσε τον θεό σε αγώνα. Η μουσική και η φλογέρα είναι το αγαπημένο καταφύγιο του Δάφνι πριν ανακαλύψει τον έρωτα του για τη Χλόη.

-Το ψευδώνυμο του πρωταγωνιστή παραπέμπει σε αυτό το μυθολογικό επεισόδιο και αποτυπώνει και την πολυδιαφημιζόμενη ομορφιά του Βήχου. Το άβολο όνομα και επίθετο αντικαθιστώνται από ένα πολύ εύηχο και συμβολικό ψευδώνυμο που λειτούργησε πολύ επιτυχημένα. Ο Λάσκος είχε τη συνήθεια να βρίσκει ψευδώνυμα και ξαναβάφτισε αργότερα πολλούς ανθρώπους του θεάματος. 

-Ο Βήχος έλειψε για τα γυρίσματα στην Λέσβο λέγοντας στους γονείς του πως πάει εκδρομή με τους προσκόπους. Το ανακάλυψαν μια εβδομάδα πριν την προβολή της ταινίας όταν ξεκίνησε η διαφήμιση για την προώθηση της. Τότε ο πατέρας έσπασε την τζαμαρία του κινηματογράφου Αττικόν και κατέβασε τις φωτογραφίες του γιου του φωνάζοντας στον σκηνοθέτη πως ρεζίλεψε και κατέστρεψε τον γιο του.

-Η Λούση Ματλή γεννήθηκε στο Σικάγο το 1914 και ήταν κόρη του γενικού πρόξενου της Ελλάδος. Τον Οκτώβριο του 1925 θα έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ήταν ξανθιά, με γαλανά μάτια και κανονικό ύψος. Σπούδασε χορεύτρια αρχαϊκών χορών και το 1929 κάνει την πρώτη της δημόσια εμφάνιση χορεύοντας στη γιορτή στα Ελευσίνεια μυστήρια. Εκεί την είδε ο Λάσκος και όταν γνωρίστηκαν της ανέφερε πως θα την έχει υπόψιν του για κάποια ταινία. Πέρασαν λίγοι μήνες, όταν η Ματλή κατεβαίνοντας την Πανεπιστημίου, την σταμάτησε ο Λάσκος που έτρωγε σε ένα εστιατόριο έξω στον δρόμο και της ζήτησε να παίξει στην ταινία του. Εκείνη αφού πήρε την έγκριση από τους γονείς της αποδέχτηκε την πρόταση και χρίστηκε πρωταγωνίστρια.

-Πώς όμως ο Ορέστης Λάσκος έπεισε τους ηθοποιούς να γδυθούν μπροστά στο φακό;
“Στην Λούση ανέφερα πως οι αρχαίοι το γυμνό το είχαν για ομορφιά, δεν είχε καμία χυδαιότητα η προστυχιά. Άλλωστε όλα τα αγάλματα είναι γυμνά. Ένα φραπ θα κάνεις και θα μείνεις γυμνή τίποτε δεν είναι. Είχε βέβαια και το ψώνιο μέσα της λόγω και του ότι ήταν χορεύτρια κλασικού χορού, είχε το κορμί δηλαδή. Για 15 ολόκληρες μέρες την έψηνα γα να γδυθεί και τελικά το κατάφερα”.

-Τον Βήχο τον έπεισε λέγοντας του “Καλά εδώ το έκανε η γυναίκα και εσύ δεν μπορείς να πετάξεις τα ρούχα σου; Κανείς δεν θα πει τίποτε θα γυρίσεις στο πλάι και θα φανεί το καλλίγραμμο κορμί σου. Τελικά γύρισε μπροστά στο φακό και κράτησα τη σκηνή”.

-Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 1931 στον κινηματογράφο Αττικόν. Πριν από την προβολή της ταινίας η Λουκία Ματλή, εμφανίστηκε στη σκηνή και χόρεψε αρχαίους ελληνικούς χορούς κάτι που επανέλαβε και στα διαλείμματα των πρώτων προβολών της ταινίας στο “Αττικόν”. Η πρεμιέρα είχε επιτυχία και μια καταχώριση την επόμενη ημέρα σε εφημερίδα συμβούλευε το κοινό να προσέρχεται νωρίτερα προς αποφυγή συνωστισμού. 

dafnis kai xlois 6

-Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία προβλήθηκε σε μια ιστορική συγκυρία για τον κινηματογράφο παγκοσμίως, καθώς μόλις τότε είχαν ξεκινήσει να προβάλλονται οι πρώτες ομιλούσες ταινίες.

-Η ταινία θα ξεκινήσει την πορεία της προβολής της σε ολόκληρη την χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σε ορισμένες πόλεις, όπως στην Καβάλα, η ταινία κρίθηκε “ακατάλληλος διά δεσποινίδας και παιδιά”, επειδή περιείχε κάποιες “ελευθεριάζουσες σκηνές”.

-Στην Τρίπολη μια μαθήτρια βούτηξε μια αφίσα του Απόλλωνα Μαρσύα και την έκρυψε στο τετράδιο της!
Στα Χανιά, διαφημίστηκε ιδιαίτερα η συμμετοχή της χανιώτισσας, Κορίνας Χατζημιχελάκη.

-Η αναγνώριση και η επιτυχία της ταινίας θα έρθει αργότερα αλλά και από το εξωτερικό. Αν και βωβή, η ταινία είχε προβληθεί με μεγάλη επιτυχία στις χώρες Πολωνία, Ρουμανία, Γερμανία και Αμερική. Δυο χρόνια μετά τον πόλεμο ο Λάσκος θα προσθέσει ήχο και θα κυκλοφορήσει και μια ομιλούσα εκδοχή της ταινίας.

-Το 1992 η τεχνική υπηρεσία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος ολοκλήρωσε την αποκατάσταση της ταινίας του 1931, με την επίβλεψη και τη συνεργασία του ίδιου του Ορέστη Λάσκου που προσπάθησε να “θυμηθεί” την ταινία καρέ-καρέ, αλλά και να ανασυνθέσει τους αυθεντικούς μεσότιτλους, αντικαθιστώντας έτσι τα ηχητικά μέρη με ομιλία.

Ο φαντασμένος, Λάμπρος Κωνσταντάρας

Ο φαντασμένος

Η ταινία, “Ο φαντασμένος” προβλήθηκε τη σαιζόν 1973-1974 και έκοψε 95.665 εισιτήρια. Ήρθε στην 10η θέση σε 44 ταινίες.

Αν και προβάλλεται πολύ συχνά από την τηλεόραση, η κωμωδία, “Ο φαντασμένος“ δεν συγκαταλέγεται στις πολύ γνωστές κι αγαπημένες ταινίες που πρωταγωνίστησε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Όμως αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα για την ερμηνεία του Λάμπρου Κωνσταντάρα, τη σκηνοθέτησε ο Ντίνος Δημόπουλος και είναι η τελευταία συνεργασία της Φίνος Φιλμ με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Μιας συνεργασίας που άρχισε το 1940 με την πρώτη ομιλούσα ταινία άρτιας ελληνικής παραγωγής της Φίνος Φιλμ, “Το τραγούδι του χωρισμού” που σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Φίνος. Ακολούθησαν μέχρι το 1973, 19 ταινίες του Λάμπρου Κωνσταντάρα με τη Φίνος Φιλμ.

Παρόλο που υπήρχε άψογη συνεργασία με τη Φίνος Φιλμ, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ήταν από τους ηθοποιούς που πήγαινε και σε άλλες κινηματογραφικές εταιρίες, όπως Κλέαρχος Κωνιτσιώτης, Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης, Νόβακ Φιλμ, Αφοί Ρουσσόπουλοι – Γ. Λαζαρίδης – Δ. Σαρρής – Κ. Ψαρράς κ.α. και φυσικά στην εταιρία Καραγιάννης-Καρατζόπουλος, με την οποία γύρισε 21 ταινίες!

o fantasmenos 1

Στην ταινία, “Ο φαντασμένος” ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, είναι ο Μάκης Καρασίνης, ένας υπερφίαλος επιχειρηματίας, που πέφτει θύμα φάρσας και πείθεται ότι στο κτήμα του υπάρχει πετρέλαιο. Αποφασίζει να ιδρύσει εταιρεία πετρελαιοειδών και να προσλάβει υπαλλήλους, ενώ ένας απατεώνας τον πλησιάζει και προσπαθεί να του αποσπάσει όσα περισσότερα γίνεται. Πολύ σύντομα, οι ψευδαισθήσεις του Μάκη διαψεύδονται και η αλήθεια τον προσγειώνει στην πεζή πραγματικότητα.

“Ο φαντασμένος” σηματοδοτεί την επιστροφή του Λάμπρου Κωνσταντάρα στη Φίνος Φιλμ μετά από έξι χρόνια (τελευταία τους συνεργασία ήταν το, “Κάτι κουρασμένα παλικάρια” το 1967).

Όπως έγραφε ο Τύπος της εποχής: “Ο φαντασμένος” εγκαινιάζει τη νέα συνεργασία του μπριλάντε Λάμπρου με τη Φίνος Φιλμ”. Η επιστροφή αυτή δεν είχε συνέχεια, μετά από τέσσερα χρόνια με το θάνατο του Φίνου έκλεισε και η εταιρία, ενώ ο Λάμπρος Κωνσταντάρας γνώριζε ήδη μεγάλη επιτυχία με τη θρυλική σειρά “Εκείνες κι εγώ”. Το 1981, οκτώ χρόνια μετά τον “Φαντασμένο”, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας θα παίξει ξανά στον κινηματογράφο, στην τελευταία του ταινία, με τίτλο, “Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ”.

Ας γυρίσουμε όμως στο 1973, στην ταινία “Ο φαντασμένος”. Έξι χρόνια λοιπόν μετά το “Κάτι κουρασμένα παλικάρια” ο Ντίνος Δημόπουλος σκηνοθετεί ξανά τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και μάλιστα με την ίδια παρτενέρ, την Μπέτυ Αρβανίτη, που παίζει ξανά την γραμματέα του, την οποία παντρεύεται στο φινάλε.

Το σενάριο έγραψε ο γνωστός γελοιογράφος Ανδρέας Βλασόπουλος ενώ κάποιες άτεχνες ομοιότητες σχετικά με το πετρέλαιο που κατά λάθος βρίσκεται στο κτήμα υπάρχουν με την ταινία του Κώστα Ανδρίτσου, “Ο τετραπέρατος” με τον Κώστα Χατζηχρήστο του 1966 σε σενάριο, Κώστα Ασημακόπουλου.

Η μουσική είναι του Μίμη Πλέσσα και το τραγούδι, “Πού το πας και πού το φέρνεις” ερμηνεύει ο Στράτος Διονυσίου, σε μία από τις σπάνιες κινηματογραφικές του εμφανίσεις. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο δίσκο “Τα 12 του Στράτου” που έγραψαν ο Μίμης Πλέσσας και ο Κώστας Βίρβος για τον Στράτο Διονυσίου και κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά, το Νοέμβριο του 1974.

Στην ταινία εκτός από τον Λάμπρο Κωνσταντάρα στο ρόλου του “φαντασμένου” Μάκη Καρασίνη και την Μπέτυ Αρβανίτη στο ρόλο της Ισμήνης, της γραμματέας του, παίζουν η Νόρα Κατσέλη στην πρώτη της συνεργασία με τη Φίνος Φιλμ (θα ακολουθήσει το “Ένας νομοταγής πολίτης” το 1974), ο Κώστας Ρηγόπουλος (συνολικά έπαιξε σε πέντε ταινίες της Φίνος Φιλμ, με τελευταία το “Αγάπη μου Ουάουα” το 1974).

Επίσης ο Γιώργος Χριστοδούλου (που θα εξελιχθεί σε μεγάλο τηλεοπτικό αστέρι τα επόμενα χρόνια και εκλεκτό θεατρικό ηθοποιό), η Ρίτα Μπενσουσάν (πιο γνωστή για τη συμμετοχή της σε ταινίες με τολμηρό θέμα), ο Θεόδωρος Ντόβας, ο Κώστας Παληός, η Μίτση Κωνσταντάρα (που έπαιζε πάντα στις ταινίες του αδελφού της, αλλά συμμετείχε και σε άλλες χωρίς τον Λάμπρο), ο Νίκος Κικίλιας, ο Γιώργος Οικονόμου, ο Κώστας Τσιάνος (ο μετέπειτα άξιος σκηνοθέτης του θεάτρου), ο Γιάννης Συνοδινός, ο Δημήτρης Ζακυνθινός, ο Λάζος Τερζάς και ο Γιώργος Κωνσταντής που θα παίξει το ρόλο του ανιψιού Πετράκη στο “Εκείνες κι εγώ” και θα τον γνωρίσει το πλατύ κοινό.

o fantasmenos 2

Την περίοδο των γυρισμάτων της ταινίας, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας έπαιζε στο θέατρο την κωμωδία των Γιαλαμά – Πρετεντέρη, “Ερωτιάρης αλά ελληνικά”. Είναι η σεζόν 1972-73 και το θέατρο Ρεξ (πρώην Σινεάκ) φιλοξενεί την παραπάνω κωμωδία σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Νικολαϊδη και μουσική του Δημήτρη Κωνσταντάρα, του γιου του Λάμπρου.

Δίπλα του έπαιζαν η Βέρα Κρούσκα, ο Δημήτρης Νικολαϊδης, η Μαρία Σόκαλη, ο Γιώργος Κωνσταντής και η Ρένα Βουτσινά που υποδύεται για πρώτη φορά την Δεβόρα από την Αφρική (που δεν έχει τίγρη, όπως έλεγε στο έργο), ρόλος που θα αφήσει εποχή αργότερα στη σειρά “Εκείνες κι εγώ”.

Με την Μπέτυ Αρβανίτη που παίζει δίπλα του και στο “Κάτι κουρασμένα παλικάρια” και στον “Φαντασμένο”, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας θα συνεργαστεί θεατρικά μαζί της, την επόμενη σεζόν, 1973-74, στο έργο, “Ο άνθρωπος που γύρισε από το γύψο” με πρωταγωνίστρια την Ζωή Λάσκαρη και τη μεθεπόμενη, 1974-75, στο “Αγάπη μου παγόβουνο”. Και οι δύο ταινίες που έπαιξαν μαζί στη Φίνος Φιλμ είναι έγχρωμες και ενώ ταιριάζουν πολύ στη μεγάλη οθόνη, δεν γύρισαν άλλα φιλμ μαζί.

“Ο φαντασμένος” βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 24 Οκτωβρίου 1973 και κόβει 95.665 εισιτήρια, μπαίνοντας στην 10η θέση του πίνακα εισιτηρίων της σεζόν 1973-74.

Αν και η πρώτη ταινία στον πίνακα εισιτηρίων, ο “Παύλος Μελάς” κόβει 432.989 εισιτήρια, έχει αρχίσει η πτώση του ελληνικού κινηματογράφου. Κοιτώντας τα εισιτήρια που έκανε μια ταινία του Λάμπρου Κωνσταντάρα στη σεζόν 1970-71 (Κρίμα το μπόι σου, 312.042 εισιτήρια) με της επόμενης χρονιάς -“Της ζήλιας τα καμώματα” 1971-72, 218.444 εισιτήρια) αντιλαμβανόμαστε την κατακόρυφη κι απότομη πτώση στα 92.400 εισιτήρια τη σεζόν 1972-72 με την ταινία “Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη”.

Στα χρόνια που πέρασαν όμως, φάνηκε η αξία και η διαχρονικότητα αυτών των ταινιών, που πολλοί κριτικοί στην εποχή τους αμφισβητούσαν. Και εμείς πάντα θα χαμογελάμε όταν ο Λάμπρος Κωνσταντάρας θα λέει “Θα αρχίσουν οι αντλίες να δουλεύουν… ντούπου ντούπου ντούπου ντούπου ντούπου ντούπου ντούπου”.

Νταίζη Μαυράκη 1935-2018

Νταίζη Μαυράκη

Η Νταίζη Μαυράκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1935 και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στα Χανιά. Έλαβε μέρος στον 1ο μεταπολεμικό διαγωνισμό ομορφιάς για την ανάδειξη της “Σταρ Ελλάς“, που πραγματοποιήθηκε στις 05 Απριλίου του 1952, στο ξενοδοχείο, “Μεγάλη Βρετάνια”.

Πρόεδρος κριτικής επιτροπής ήταν η Μαρίκα Κοτοπούλη και μέλη η Άννα Συνοδινού, ο Σπύρος Βασιλείου και ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας. Παρουσιαστές της βραδυάς η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιώργος Παππάς και ο Μίμης Φωτόπουλος.

mavraki ntezi 1

Αναδείχθηκε “Σταρ Ελλάς” και στη συνέχεια ταξίδεψε στο Lolg Beach της Καλιφόρνιας, όπου εξελέγη 3η Μις Υφήλιος (β’ αναπληρωματική).
Έχασε την 1η θέση για μια μόνο ψήφο από τη Φιλανδέζα, Αrmi Kuusela.

Μετά τα καλλιστεία υπέγραψε 3ετές συμβόλαιο με τη Universal αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα, αφού της έλειπε η οικογένειά της. Είχε αρκετές προτάσεις για καριέρα ως ηθοποιός του Χόλυγουντ. Το 1954 πρωταγωνίστησε στην ελληνική ταινία με τίτλο, “Νυχτερινή Περιπέτεια” του Άγγελου Τερζάκη, χωρίς όμως να συνεχίσει την καριέρα της στον κινηματογράφο.

mavraki ntezi 2

Στη συνέχεια μετακόμισε στη Βιέννη, όπου σπούδασε σκηνοθεσία και ενδυματολογία. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας και παντρεύτηκε τον ιδιοκτήτη κλωστοϋφαντουργίας, Βελλή αλλά ο γάμος τους δεν κράτησε. Ακολούθησε δεύτερος γάμος με τον γιατρό Αντώνη Κομνηνό. Απέκτησε δύο παιδιά και εγγόνια.

Η Νταίζη Μαυράκη έζησε μια ήρεμη ζωή, με πολλή αγάπη και πολλά ταξίδια. Η πρώτη Σταρ Ελλάς έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2018, σε ηλικία 83 ετών.

Ήξερες ότι στη ταινία η Παριζιάνα …

Η παριζιάνα

Η ταινία, “Η Παριζιάνα” προβλήθηκε τη σαιζόν 1969-1970 και έκοψε 554.428 εισιτήρια. Ήρθε στην 6η θέση σε 99 ταινίες.

-Σε αυτή τη ταινία η Ρένα Βλαχοπούλου επιστρέφει στην Φίνος Φιλμ, μετά από μια τριετία στην εταιρεία, Καραγιάννης-Καρατζόπουλος.

-Το σήμα κατατεθέν της Μυκόνου όπου έγιναν τα γυρίσματα, ήταν ο “Πέτρος” ο πελεκάνος, εμφανίζεται σε κάποιο πλάνο. Το 1958 ένας ντόπιος ψαράς τον βρήκε πληγωμένο του προσέφερε περίθαλψη αλλά και όλοι κάτοικοι του νησιού τον φρόντιζαν ώστε σταδιακά κατέληξε να είναι η μασκότ του νησιού.
Χτυπήθηκε από τροχοφόρο το Νοέμβριο του 1985 ημέρα Παρασκευή που τον παρέσυρε κατά λάθος και μεταφέρθηκε αεροπορικώς και βαριά τραυματισμένο στη Θεσσαλονίκη όπου πέθανε στις 02 Δεκεμβρίου.

-Η κοπέλα που αντιδρά στο καμάκι του Κώστα Καρρά πατώντας το κασετόφωνο, “Είσαι βλάκας, είσαι βλάκας” είναι η μακιγέζ, Πίτσα Λεοντσίνη, στενή συνεργάτιδα του Φίνου καθώς προσέφερε τις υπηρεσίες της σε 6 ταινίες του.

i pariziana 1

-Η εκρηκτική “Πόπη”, Ρία Δελούτση, το 1961 εκλέχθηκε Σταρ Ελλάς και συμμετείχε στο διαγωνισμό Μις Υφήλιος στο Μαϊάμι των ΗΠΑ κερδίζοντας τον τίτλο της «Μις Φιλία». Στο γάμο της με τον ηθοποιό, Βαγγέλη Πλοιό, κουμπάρο είχε τον Σταύρο Παράβα.

Κώστας Βουτσάς, σύζυγος τότε της Έρικας Μπρόγερ ήδη από το 1965, εμφανίζεται cameo στην ταινία ως πελάτης του ξενοδοχείου που του πατά το πόδι η Ρένα Βλαχοπούλου.

-Το σπίτι της “Πελαγίας” δε βρίσκεται στη Νέα Φιλαδέλφεια όπως αναφέρεται αλλά στην οδό Κρήτης 28 της Νέας Χαλκηδόνας.
Το 2011 όμως με το πρόγραμμα Καλλικράτης οι δύο προσφυγικοί οικισμοί συνενώθηκαν και δημιούργησαν τον Δήμο Φιλαδελφείας – Χαλκηδόνος και πλέον πολλές φορές διαβάζουμε ότι το σπίτι είναι στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ρένα Βλαχοπούλου στην σκηνή που μιλάει με τον Δημήτρη Καλλιβωκά φαίνεται ν’ αφήνει το πράσινο καπέλο της στην καρέκλα όταν έρχεται η Μπρόγερ και την τραβάει. Αμέσως μετά μπαίνουν οι δυο τους στο δωμάτιο όπου η Βλαχοπούλου κρατά το καπέλο και μάλιστα χωρίς το φουλάρι που το κοσμεί. Ένα από τα λάθη που συναντάμε σε αρκετές ταινίες.

i pariziana 2

-Η Φίτσα Ντάβου, γειτόνισσα της “Πελαγίας”, κάνει την παρθενική της εμφάνιση στον κινηματογράφο, υπήρξε δε στενή φίλη της Ρένας Βλαχοπούλου. Το ίδιο και η Δώρα Λιτινάκη που η επόμενη και τελευταία της εμφάνιση στο σινεμά έγινε στην ταινία, “Η φόνισσα” το 1974.

-Ο Νίκος Σκιαδάς, ο ρεσεψιονίστ που κατά την “μαντάμ Πελαζί” πρέπει να πάει στις καλόγριες για να βελτιώσει τα Γαλλικά του, είχε “δανείσει” την φωνή του στα “Στρουμφάκια” υποδυόμενος τον Δρακουμέλ.

-Η “Σούζη τρως” Ρένα Πασχαλίδου είναι σύζυγος του Νίκου Πασχαλίδη που παίζει επίσης στην ταινία στο ρόλο του μπακάλη. Το όνομα της είναι Βαρβάρα και ο πρώτος της σύζυγος ήταν ο ηθοποιός Δ. Ρουγγέρης.

i pariziana 3

-Όταν η Ζιζή συναντά τον Κουλουνδρή, ακούμε στο πιάνο τη μουσική του τραγουδιού, “Τόσα καλοκαίρια”, το τραγούδι ερμηνεύει όμως στο “Γοργόνες και μάγκες” ο Δάκης.

-Το τραγούδι, “Sunshine for your dreams” με το οποίο κάνει καντάδα ο Βαγγέλης Σειληνός (Έλα Βαγγελάκη μου η Παναγιά μαζί σου. Κοίτα μωρή τι του κάνεις του παιδιού) στην Ελενίτσα ερμηνεύει ο Δημήτρης Ταμπόσης.

-Τη μουσική στην ταινία υπογράφει ο Μίμης Πλέσσας. Στα τραγούδια, “Το αθάνατο νερό” και “Ζωγραφισμένα στο χαρτί” που ερμηνεύει η Μαρινέλλα τους στίχους έγραψε ο Άκος Δασκαλόπουλος, ενώ τα “Τρεχαντήρι θ’ αρματώσω” και “Όταν μιλάς για χωρισμό” που ερμηνεύει ο Γιάννης Πουλόπουλος είναι σε στίχους της Λουκίας Πλέσσα.

i pariziana 4

-Παρά το γεγονός πως στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Βαγγέλης Σειληνός, που εκτός από ηθοποιός ήταν και χορευτής, τις χορογραφίες υπογράφει ο Γιάννης Φλερύ.

-Ανάμεσα στους νέους που χορεύουν στο μπαρ, βρίσκεται η Ελένη Προκοπίου η οποία εκείνο το διάστημα ήταν παρτενέρ του Βαγγέλη Σειληνού.

-Τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Ιωάννης Βούρος, τον συναντούμε σε δυο ακόμα παραγωγές, “Το αφεντικό μου ήταν κορόιδο” το 1969 και “Ο αχόρταγος” το 1967.

Περίληψη της ταινίας, “Η Παριζιάνα”

Η Πελαγία (Ρένα Βλαχοπούλου) είναι μια συνοικιακή μοδίστρα από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Η αδελφή της, η Ελένη (Έρρικα Μπρόγιερ), την προτρέπει να ανοίξει μια μπουτίκ στο Κολωνάκι. Μαζί με δύο φίλους τους, τον γιεγιέ Βαγγέλη (Βαγγέλης Σειληνός) και τον ζωγράφο Λεωνίδα (Χρόνης Εξαρχάκος), που θέλουν να κερδίσουν την καρδιά της Ελένης, φεύγουν για διαφημιστική φωτογράφιση στη Μύκονο, όπου η Πελαγία αυτοπλασάρεται ως διάσημη μοντελίστ από το Παρίσι.

Στο νησί, η Πελαγία γνωρίζει τον Τζιμ Κούφο (Δημήτρης Καλλιβωκάς), έναν πάμπλουτο Ελληνοαμερικανό, τον οποίο αργότερα παντρεύεται. Στη Μύκονο όμως εμφανίζεται και ο Γιώργος (Κώστας Καρράς), παλιός γνώριμος της Πελαγίας, που έχει βάλει κι αυτός στο μάτι την Ελένη, η οποία και τον ερωτεύεται. Και, ενώ η Ελένη αρνείται να φύγει από το νησί, ο Πελαγία αναγκάζεται να κρύβεται, για να μην την αναγνωρίσουν.

Αργότερα, στο ταξίδι του μέλιτος Πελαγίας – Τζιμ, εκείνος πέφτει από έναν γκρεμό την ώρα που προσπαθεί να φωτογραφίσει την Πελαγία. Η Πελαγία επιστρέφει στην Αθήνα ως μαυροφορεμένη χήρα, για να κάνει επίδειξη μόδας στη βίλα ενός πλουσίου (Γιώργος Γαβριηλίδης) που λείπει στο εξωτερικό, αλλά που εμφανίζεται αιφνιδίως, όπως και ο άντρας της που θεωρούσε σκοτωμένο.

Η φαντασμαγορική κρουαζιέρα του 1961 με αγαπημένους ηθοποιούς

κρουαζιέρα

Στις 18 Ιουλίου 1961 το περιοδικό, “Πρώτο” διοργάνωσε για του αναγνώστες του μια φαντασμαγορική κρουαζιέρα με αγαπημένους πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο προορισμός ήταν η Αίγινα και η Ύδρα και το ταξίδι έγινε με την υπερπολυτελή θαλαμηγό, “Μαριώ”.

Οι τυχεροί επιλέχθηκαν μετά από κλήρωση που έγινε στο θέατρο, “Μουσούρη”. Οι συμμετοχές ήταν περισσότερες από 1.500. Ήταν πραγματικό κατόρθωμα το ότι μαζεύτηκαν τόσα πρωτοκλασάτα ονόματα. Στις μέρες μας θα έμοιαζε μάλλον ακατόρθωτο.

krouaziera 1

Λάμπρος Κωνσταντάρας, Τζένη Καρέζη, Ζωή Λάσκαρη, Μίμης Φωτόπουλος, Ρίκα Διαλυνά, Νίκος Ρίζος, Άννα Φόνσου, Χρήστος Τσαγανέας, Γιώργος Πάντζας, Στέφανος Στρατηγός, ήταν κάποιοι από τους πολλούς καλλιτέχνες. Συνολικά 200 άτομα συμμετείχαν στην κρουαζιέρα, εκ των οποίων οι 60 ήταν ηθοποιοί.

Όπως ανέφερε ο Τύπος της εποχής, η “Μαριώ” αναχώρησε στις 10 το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ ο κόσμος ζητωκραύγαζε βλέποντας τους ηθοποιούς να συγκεντρώνονται. Κάποιους τους σήκωσαν στα χέρια! Το απόγευμα της ίδιας ημέρας απέπλευσαν προς την Ύδρα.

Οι διάσημοι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το δείπνο τους στη θαλαμηγό, έχοντας συντροφιά εκτός από τους θαυμαστές και διάσημους συγγραφείς και επιχειρηματίες.

Το ταξίδι ολοκληρώθηκε στις 20.30 το βράδυ, ενώ τα τραγούδια τους αντηχούσαν από την κατάφωτη γέφυρα και τα σαλόνια της θαλαμηγού.

Πηγή: fosonline.gr

Όταν η Τζένη Καρέζη έγινε κουμπάρα της Κατερίνας Γώγου το 1967

κουμπάρα

Η Τζένη Καρέζη και η Κατερίνα Γώγου υπήρξαν καλές φίλες και μάλιστα συνεργάστηκαν και στη μεγάλη οθόνη σε ταινίες που έχουν αφήσει εποχή. Μάλιστα, ήταν και κουμπάρες.

Ποιος δεν θυμάται την ιδιαίτερη οικογένεια με αρχηγό τη μαμά, “Πάστα Φλώρα” και τον φοβισμένο μπαμπά, Διονύση Παπαγιαννόπουλο στην ταινία, “Μια τρελή τρελή οικογένεια“, με τη Τζένη Καρέζη, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τη Μαίρη Αρώνη και άλλους σπουδαίους ηθοποιούς…

Το 1967 η ατίθαση Κατερίνα Γώγου ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας με τον αγαπημένο της, Παύλο Τάσιο, και κουμπάρα ήταν η Τζένη Καρέζη. Η Τζένη Καρέζη ποζάρει στον φακό χαμογελαστή και κομψή, δίπλα στο ζευγάρι, τραβώντας τα βλέμματα με την σπάνια ομορφιά της.

Η Κατερίνα Γώγου είχε αρκετούς συντρόφους στη ζωή της. Η μεγάλη της αγάπη όμως ήταν ο άντρας που παντρεύτηκε, ο σκηνοθέτης Παύλος Τάσιος, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη, τη Μυρτώ. Λέγεται ότι στην προσπάθεια της να σώσει τη μικρή από τα ναρκωτικά, έγινε και η ίδια τοξικομανής.

karezi tasios gogou

Η Κατερίνα Γώγου είχε αρκετούς συντρόφους στη ζωή της. Η μεγάλη της αγάπη όμως ήταν ο άντρας που παντρεύτηκε, ο σκηνοθέτης Παύλος Τάσιος, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη, τη Μυρτώ. Λέγεται ότι στην προσπάθειά της να σώσει τη μικρή από τα ναρκωτικά, έγινε και η ίδια τοξικομανής.

Η Κατερίνα συνήθιζε να λέει στη μικρή της: “Έγραψα ένα βιβλίο, φύτεψα ένα δέντρο, έκανα ένα παιδί. Ο κύκλος μου έκλεισε”. Η Μυρτώ ασχολήθηκε επίσης με την ποίηση και είχε το ίδιο τραγικό τέλος με τη μητέρα της, καθώς αυτοκτόνησε το 2015.

Συνοικία το όνειρο: Μία εξαιρετική ταινία

Συνοικία το όνειρο

Ένα τραγούδι που έγινε “ύμνος” της φτωχολογιάς και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού και μιας εμβληματικής ταινίας του λεγόμενου παλαιού ελληνικού κινηματογράφου, άμεσα επηρεασμένης από τον ιταλικό νεορεαλισμό.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Αλέκος Αλεξανδράκης και η τότε σύντροφος του Αλίκη Γεωργούλη αναζητούσαν μια φτωχή περιοχή για τα γυρίσματα της ταινίας τους. Δεν γνώριζαν τον Ασύρματο, μια συνοικία που ονομαζόταν έτσι επειδή εκεί ήταν τοποθετημένος ο ασύρματος των Γερμανών επί Κατοχής. Κάποιος είπε στον Αλεξανδράκη να δει την περιοχή.

Το έκανε και είδε στις παράγκες, τις φτιαγμένες από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες, το ιδανικό σκηνικό του. Θα μπορούσες να πεις ότι βρήκε το ντεκόρ της ταινίας στο πιάτο. Το ίδιο συνέβη και με τους κομπάρσους. Οι ίδιοι οι ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής, αυτοί που διέμεναν στις παράγκες, έπαιξαν στη “Συνοικία το όνειρο”.

sinikia to oneiro 2

Καθώς οι βασικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας ταινίας δεν έπαψαν ποτέ να είναι το κεφάλαιο, το θέμα και το έμψυχο υλικό, οι σεναριογράφοι Κώστας Κοτζιάς και Τάσος Λειβαδίτης άφησαν για τέσσερις μήνες κάθε άλλη δουλειά τους, ο Αλεξανδράκης σταμάτησε τις ως τότε επικερδείς κινηματογραφικές εμφανίσεις του, ο Τάσος Ζωγράφος άρχισε να προετοιμάζει τα ντεκόρ.

Όσο για τη Γεωργούλη, παράλληλα με τους ρόλους της πρωταγωνίστριας και της διευθύντριας παραγωγής, ανέλαβε και καθήκοντα φροντιστή.

– Είχα βγάλει έναν κατάλογο από πάρα πολλά μεταχειρισμένα και φθαρμένα ρούχα, σκεύη και έπιπλα που ήταν αδύνατον να βρεθούν αλλού εκτός από τα ίδια τα σπίτια του συνοικισμού έγραφε η ηθοποιός στην Ε.Τ.

-Η ποδιά με τα 100 μπαλώματα πάνω στα 100 άλλα μπαλώματα που φορά η Σαπφώ Νοταρά αποτελούσε το αναγκαίο υλικό για να δοθεί ο επιζητούμενος ρεαλισμός.

sinikia to oneiro .1jpg

Αφήνοντας στην άκρη την “ωραιοποιημένη Αθήνα” η ταινία παρουσιάζει στους θεατές, την Αθήνα της φτώχειας, της παρακμής, των μικροαπατεώνων που προσπαθούν να επιβιώσουν αλλά και της ελπίδας και των ονείρων.

Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε με επεισόδια, καθώς αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο του κοινού. Σύμφωνα με τον υφυπουργό τύπου δυσφημούσε την εικόνα της ευημερούσας Ελλάδας.

Η ταινία, “Συνοικία το όνειρο” τιμήθηκε ωστόσο με δυο βραβεία στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Η ερμηνεία του ηθοποιού-θρύλου, Μάνου Κατράκη και η κινηματογραφική χημεία της Αλίκης Γεωργούλη με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τοποθετούν τη συγκεκριμένη δημιουργία στα αριστουργήματα του ελληνικού κινηματογράφου.

Το τραγούδι της ταινίας

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης με την αυθεντική λαϊκή αλλά και δραματική ερμηνεία του γίνεται ένας ακόμη “ρόλος” της ταινίας προσθέτοντας δραματουργικά στο συνολικό κλίμα αρτιότητας και υψηλής αισθητικής που τη χαρακτηρίζει.

Το “Βρέχει στη φτωχογειτονιά”, ερμηνευμένο εκπληκτικά από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση που εκείνα τα χρόνια συνεργαζόταν στενά με τον μεγάλο συνθέτη, έγινε «ύμνος» της φτωχολογιάς αντικατοπτρίζοντας μοναδικά τη σκληρή πραγματικότητα μιας Ελλάδας που προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να επιβιώσει.

Το υπέροχο τραγούδι είναι σε στίχους Τάσου Λειβαδίτη, μουσική Μίκη Θεοδωράκη και αρχική ερμηνεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Ερμηνεύτηκε και από τους Μαρία Φαραντούρη, Δημήτρη Μητροπάνο, Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Κότσιρα αλλά και πολλούς άλλους.

sinikia to oneiro 3

Περίληψη της ταινίας, “Συνοικία το όνειρο”

Η υπόθεση εξελίσσεται σε μια φτωχογειτονιά της Αθήνας, μια παραγκούπολη ανάμεσα στον λόφο του Φιλοπάππου και τα Άνω Πετράλωνα. Το κέντρο του κόσμου για τους κατοίκους της, οι οποίοι με κάθε τρόπο προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την ανέχεια, χωρίς ωστόσο να χάσουν την αξιοπρέπειά τους.

Ανάμεσά τους ο Ρίκος (Αλέκος Αλεξανδράκης), πρώην κατάδικος, νυν μικροκομπιναδόρος, αλλά με καλή καρδιά. Η αγαπημένη του Στεφανία (Αλίκη Γεωργούλη), που φλερτάρει με πλούσιους και με την ιδέα να ξεφύγει μια και καλή από τη φτωχογειτονιά.

Ο ασκητικός “νεκροθάφτης” (Μάνος Κατράκης), που σέρνεται ενώ προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον εφιαλτικό, όπου ακούς μωρά να κλαίνε και επιθετικές γυναίκες να φωνάζουν. Μια τουαλέτα και ένα τηλέφωνο υπάρχουν για ολόκληρη την περιοχή. Νερό, μακρυά… Ο ιταλικός νεορεαλισμός του Ντε Σίκα και του Ροσελίνι ενσωματωμένος στην ελληνική πραγματικότητα της αυγής της δεκαετίας του ΄60.

Δύο σπάνια και συλλεκτικά βίντεο με την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο

συλλεκτικά βίντεο

Δύο σπάνια και άκρως συλλεκτικά βίντεο με την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο ανάρτησε στο προσωπικό του προφίλ στο Instagram ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr, Χρήστος Κωνσταντίνου.

Είναι δύο αποσπάσματα από όταν το αγαπημένο ζευγάρι του κινηματογράφου και του θεάτρου παρουσίασε τα χριστούγεννα του 1979 την εορταστική εκπομπή, “Ένα σόου όπως σας αρέσει” για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης.

Στην ίδια εκπομπή εμφανίστηκαν και τραγούδησαν οι: Τζένη Βάνου, Δάκης, Μπέσσυ Αργυράκη, και η Άννα Βίσση.

Πριγκιπέσσα μου: Τη γυναίκα αυτή, την παντρεύτηκα

Πριγκιπέσσα μου

Την “Πριγκιπέσσα”, την έγραψα ως δώρο γενεθλίων σε μια γυναίκα, επειδή δεν είχα λεφτά να της πάρω κάτι.
Μαγείρευε να φάμε φακές, που ήταν ότι είχε απομείνει, κι ενώ την έβλεπα, σκέφτηκα: Αυτό αξίζει τον κόπο να το τραγουδήσει κάποιος.

Το έγραψα κατευθείαν, χωρίς να μεσολαβήσει καθόλου χρόνος.
Όταν το έπαιξα, λύθηκα στα γέλια. Το θεώρησα τόσο αστείο.

Η φίλη μου, η οποία δεν είχε καμία σχέση με τη μουσική, άφησε κάτω τις κουτάλες και μου είπε:
“Πότε το έγραψες αυτό το τραγούδι; Το ξέρεις ότι είναι πολύ καλό; Απορώ γιατί γελάς…”

Τη γυναίκα αυτή, την παντρεύτηκα.

Έξω φυσάει αέρας
κι όμως μέσα μου,
μέσα σ’ αυτό το σπίτι
Πριγκιπέσσα μου
το φως σου και το φως
χορεύουν γύρω μας,
απίστευτος ο κόσμος
και ο χαρακτήρας μας.

Σωκράτης Μάλαμας

Αρχιτεκτονικές ματιές στη βίλα Καζούλη

βίλα Καζούλη

Η βίλα Καζούλη κτίστηκε για εξοχική κατοικία· προοριζόταν να γίνει η νέα ”ακαδημία Πλάτωνος”. Διετέλεσε φρουραρχείο των Γερμανών και στη συνέχεια του ΕΑΜ. Στέγασε το πρώτο ΚΑΤ, χρησιμοποιήθηκε για την περίθαλψη σεισμοπαθών. Έγινε καταφύγιο τοξικομανών αλλά και ιδανικό σκηνικό για κινηματογραφικές ταινίες. Σήμερα στεγάζει το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, στο μέλλον θα μας φανερώσει τι άλλο μπορεί να γίνει.

Βρισκόμαστε στο 1902, εποχή που η Ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου μεγαλουργεί. Αρκετοί έμποροι φτιάχνουν τις εξοχικές τους κατοικίες στην Ελλάδα. Ο Νικόλαος Καζούλης, έμπορος από την Αλεξάνδρεια διαλέγει ένα κτήμα έκτασης 47.000 μ² στην είσοδο της Κηφισιάς. Εκεί κτίζει την επιβλητική έπαυλη που θα μείνει στην ιστορία ως ‘”Βίλα Καζούλη“.

vila kazouli 1

Ο αρχιτέκτονας που τη σχεδίασε μας είναι άγνωστος, αναφορές όμως μιλάνε για αλλοδαπό αρχιτέκτονα. Η δομημένη επιφάνεια της έπαυλης ανέρχεται σε 2.500μ² και αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα, δύο υπόγεια, ισόγειο και δώμα.

Στο β’ υπόγειο συναντάμε χώρους βοηθητικούς, ενώ στο α’ υπόγειο υπάρχουν συνεχόμενα δωμάτια εκατέρωθεν των διαδρόμων.

Οι διάδρομοι αυτοί καταλήγουν σε κεντρικό χώρο υποδοχής, που είναι και ο προθάλαμος για την μεγάλη αίθουσα με τις μαντεμένιες κολόνες και για το στρογγυλό αίθριο, στην συνέχεια. Στο ισόγειο χρησιμοποιείται η ίδια λογική των δωματίων και των διαδρόμων. Ο κύριος χώρος υποδοχής της κατοικίας, με το τριώροφο εσωτερικό ύψος και το περίτεχνο τζάκι, εντυπωσιάζει.

Από αυτήν την αίθουσα μπαίνουμε στο κεντρικό γραφείο που διαθέτει πρόσβαση στο δώμα του στρογγυλού αίθριου του
α’ υπογείου. Οι όροφοι επικοινωνούν μέσω του κεντρικού κλιμακοστασίου που βρίσκεται στους χώρους υποδοχής, καθώς και από δύο βοηθητικά κλιμακοστάσια, που διαθέτουν μεγάλο φεγγίτη οροφής και βρίσκονται στις δύο πτέρυγες. Στο δώμα βρίσκουμε τον εσωτερικό εξώστη που επικοινωνεί με το ισόγειο καθώς και πρόσβαση στο δώμα.

vila kazouli 2 1

Λόγω της υψομετρικής διαφοράς του εδάφους, από την κύρια είσοδο μπαίνουμε στο Ισόγειο, ενώ από την μεριά του κήπου έχουμε πρόσβαση στο β’ υπόγειο. Δύο επιβλητικές μαρμάρινες σκάλες, τοποθετημένες συμμετρικά μας οδηγούν στην κύρια είσοδο της βίλας. Εκεί μας υποδέχεται το τοξωτό πρόπυλο με τους μαρμάρινους κίονες τοσκανο – δωρικού ρυθμού. Η ορθομαρμάρωση της εισόδου μας εντυπωσιάζει με την λεπτομέρεια της.

Δίπλα στις σκάλες στέκουν φρουροί της μυστηριώδους αυτής βίλας, με τους μύθους και τις αλήθειες που την περιβάλουν, τα δύο λιοντάρια του γλύπτη Φιλιππότη.

Η βίλα αποτελείται από δύο πτέρυγες που δημιουργούν ορθή γωνία και ανοίγουν προς τη μεριά του κήπου. Εσωτερικά της ορθής αυτής γωνίας υπάρχει στρογγυλό αίθριο δύο ορόφων (β’ υπόγειο και α’ υπόγειο).

vila kazouli 3

Η τοποθέτηση αυτή του κτιρίου αποδεικνύει την προσπάθεια προφύλαξης της ζωής της βίλας από το δρόμο. Σε αεροφωτογραφία του 1938 βλέπουμε πώς αναπτυσσόταν ο κήπος με άξονα τη διχοτόμο της ορθής γωνίας. Ο κήπος είχε ακτινωτή διάταξη με αναφορές στους κήπους του Ιταλικού μπαρόκ.

Σήμερα, μετά την διχοτόμηση του οικοπέδου που έγινε το 1980 για την διάνοιξη νέων δρόμων, δε σώζεται σχεδόν τίποτα από αυτήν την διάταξη. Στο μεγαλύτερο κομμάτι του κτήματος στεγάζεται το σημερινό ΚΑΤ και έτσι η βίλα περιορίζεται σε οικόπεδο 7.850μ².

Η βίλα είναι κατασκευασμένη από φέρουσες τοιχοποιίες λιθοδομών. Η οροφή του α’ υπογείου στο μεγαλύτερο τμήμα της αποτελείται από θολίσκους που εδράζουνε σε μεταλλικές δοκούς και οι βεράντες από σχιστόπλακες πάνω σε πλέγμα μεταλλικών δοκών.

Στην οροφή του ισογείου ο οξυκόροφος τρούλος είναι κατασκευασμένος από σκυρόδεμα και εδράζεται σε λιθοδομή. Οι κεκλιμένες στέγες είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και μεταλλικούς δοκούς. Η κάλυψη της εισόδου γίνεται επίσης από σχιστόπλακες πάνω σε πλέγμα δοκών που στην συνέχεια εδράζονται στους μαρμάρινους κίονες.

vila kazouli 4

Και η νότια αίθουσα αποτελείται από σχιστόπλακες ενώ η βεράντα από θολίσκους διάτρητους οπτόπλινθους πάνω σε δοκούς. Πλούσιος είναι ο εσωτερικός διάκοσμος των οροφογραφιών, όμοιες με τις οροφογραφίες των βεραντών. Στα δάπεδα του α’ υπογείου και Ισογείου συναντάμε μαρμάρινες πλάκες 40Χ40εκ λευκού και μαύρου μαρμάρου, διακοσμητικά τσιμεντοπλακίδια περίτεχνων μοτίβων και ξύλινα δάπεδα.

Τα κρεμαστά φωτιστικά στους εξώστες και στο κεντρικό γραφείο σε κερδίζουν με την φινέτσα και τη λιτότητά τους. Τα κεραμικά αλλά και μαρμάρινα ακροκέραμα μεγάλων διαστάσεων που χρησιμοποιήθηκαν συναντιούνται σπάνια πια.

Το κτίριο ακολουθεί αυστηρή γεωμετρική διάθρωση και έχει επιρροές από αρκετά δυτικά αρχιτεκτονικά ρεύματα. Η ανεπίχριστη εμφανή λιθοδομή με τις πολυγωνικές πέτρες, τα αετώματα, οι λεπτομέρειες κιονόκρανων ιωνικού ρυθμού, το τοξωτό πρόπυλο εισόδου με τους κίονες καθώς και ο αναγεννησιακού τύπου τρούλος με το μεταλλικό λωτό, κατατάσσει τη βίλα στο νεοκλασικό εκλεκτικισμό. Ακόμα ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό ήταν και τα πεταλοειδή αραβικά τόξα στις πίσω όψεις και στους εξώστες που μετά την τελευταία ανακαίνιση καταργήθηκαν.

vila kazouli 5

Από την ερευνά μας μαθαίνουμε ότι ο τρούλος με τον λωτό προστέθηκε το 1932 από το γαμπρό του Καζούλη, αρχιτέκτονα και διακοσμητή Παναγιώτη Αριστόφρονα.

Η Ιωάννα Καζούλη, κόρη του Ν. Καζούλη στην οποία είχε περιέλθει η βίλα από το 1915 καλεί τον Π Αριστόφρωνα να ασχοληθεί με την διακόσμηση της βίλας με αποτέλεσμα να τον ερωτευτεί και να τον παντρευτεί.

Ο Π. Αριστόφρωνας γνωστός αρχαιολάτρης ασχολείτο με τις ανασκαφές στην ”Ακαδημία Πλάτωνος” και σαν όραμα είχε, η βίλα να γίνει κέντρο μελέτης, η νέα ”Ακαδημία Πλάτωνος”.

Στο Ισόγειο της βίλας βρισκόταν το γραφείο του, χώρος επιβλητικός με σπάνιες εκδόσεις βιβλίων και περίτεχνα έπιπλα. Φωτογραφίες από το αρχείο του Αντωνίου Βάρδα μας δίνουν μια μικρή αίσθηση της ατμόσφαιρας του χώρου, σήμερα στο χώρο αυτό στεγάζεται το γραφείο του Προέδρου της δημόσιας υπηρεσίας.

vila kazouli 6

Στον κύριο χώρο υποδοχής του ισογείου, με το εσωτερικό ύψος τριών ορόφων και τον περιμετρικό εσωτερικό εξώστη, γινόντουσαν οι συναντήσεις του Αριστόφρωνα με επιφανείς πολιτικούς καθώς και καλλιτέχνες της εποχής, ανάμεσα τους ο Γεώργιος ο Α’ και ο Φαρούκ της Αιγύπτου.

Οι συζητήσεις τους περί αρχαιολογίας, πολιτικής και φιλοσοφίας λάμβαναν δράση και στο γραφείο του Αριστόφρωνα στο Ισόγειο αλλά και στον κύριο χώρο του α’ υπογείου ανάμεσα στις μαντεμένιες κολώνες και το μεγάλο τζάκι που επικοινωνεί με το στρογγυλό αίθριο.

Στον κήπο της βίλας συναντούσε κανείς αγάλματα και αρχιτεκτονικά στοιχεία. Λίγα από αυτά σώζονται σήμερα περιμετρικά της βίλας. Μέρος των αγαλμάτων μπορεί να δει κανείς στον προαύλιο χώρο του ΚΑΤ.

vila kazouli 7

Τίποτα όμως δεν σώζεται σήμερα από τους θησαυρούς που βρισκόντουσαν σε αυτή τη βίλα. Το 1940 η βίλα επιτάσσεται από τους Γερμανούς και στεγάζει το φρουραρχείο των ”SS”. Φήμες λένε ότι οι Γερμανοί έκαναν απογραφή των θησαυρών που εντόπισαν και τον φύλαξαν στα υπόγεια μέσα σε κιβώτια. Αρκετοί αντιστασιακοί βασανίστηκαν και πέθαναν στα υπόγεια της. Πολλές ιστορίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα στοιχειά της βίλας. Έχουν αναφερθεί ανεξήγητα γεγονότα μέσα και έξω από αυτήν.

Φυσικά όταν ήταν εγκαταλελειμμένη, τέτοιες ιστορίες ήταν πιο διαδεδομένες. Είναι λογικό, ένα κτίσμα σαν κι αυτό που μετράει περίπου εκατό χρόνια ζωής και με πολλαπλές χρήσεις να οξύνει τη φαντασία των ανθρώπων. Έχουν αναφερθεί ακόμα και παράνομες ανασκαφές στον προαύλιο χώρο της για ανεύρεση θησαυρών.

Το 1944 οι Γερμανοί αποχωρούν και την έπαυλη χρησιμοποιεί ο ΕΛΑΣ, ενώ χάνονται σιγά σιγά τα αποτυπώματα των θησαυρών της. Ο ΕΛΑΣ τη χρησιμοποιεί μέχρι και το 1949 όπου και περνάει η κυριότητα της στο δημόσιο. Εκεί στεγάζεται και το πρώτο ΚΑΤ μέχρι το 1952. Με το σεισμό των Ιονίων νήσων χρησιμοποιείται ως χώρος περίθαλψης των σεισμοπαθών έως και το 1955 .

vila kazouli 9

Για σαράντα ένα χρόνια, μέχρι το 1996 που ξεκινάνε τα έργα συντήρησης της βίλας, εγκαταλείπεται στην τύχη της. Ό, τι μπορεί να είχε σωθεί από την πορεία της μέσα στα χρόνια εξαφανίζεται και μένει μόνο ένα κουφάρι να περιμένει τι του επιφυλάσσει η ιστορία.

Το 1964 αγοράζεται από το ΙΚΑ αλλά δεν χρησιμοποιείται πουθενά. Το 1970 στους χώρους της γυρίζεται η κινηματογραφική ταινία το Φώσκολου ”Υπολοχαγός Νατάσα”. Εμφανής είναι στην ταινία η κακή κατάσταση που βρίσκεται το κτίριο. Πλάνα των λιονταριών δείχνουν ότι από τότε λείπουν οι ουρές τους.

vila kazouli 10

Το 1976 το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίζει την βίλα διατηρητέα και το 1979 χαρακτηρίζει το οικόπεδο που την περιβάλει ”χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους” και γίνονται τα πρώτα σχέδια συντήρησης από τον αρχιτέκτονα Π. Πικιώνη.

Η βίλα όμως παραμένει έρμαιο των καιρικών συνθηκών και των βανδάλων, γίνεται στέκι τοξικομανών και σατανιστών. Τα λιοντάρια μεταφέρονται για να ”προφυλαχθούν” σε άγνωστη τοποθεσία. Προσπάθειες της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρης για έναρξη των διαδικασιών αποκατάστασης της και μετατροπή του κτιρίου σε έδρα του ελληνικού κέντρου κινηματογράφου και εστία τεχνών μένουν στα χαρτά.

vila kazouli 11

Μετά το 1990, το ΙΚΑ, στο οποίο ανήκει η βίλα, κάνει γνωστό ότι επιθυμεί την κατεδάφισή της και τη δημιουργία εμπορικού κέντρου. Η κοινωνία διαμαρτύρεται, πολλά άρθρα δημοσιεύονται στον τύπο και πολλά ρεπορτάζ γίνονται υπέρ της διατήρησης της . Το 1995 το ΥΠΕΧΩΔΕ με υπουργό τον Κ. Λαλιώτη αγοράζει τη βίλα από το ΙΚΑ έναντι δυόμιση δισεκατομμυρίων δραχμών με σκοπό την ανακαίνισή της.

Το 1996 ξεκινάνε οι εργασίες συντήρησης από την ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ ΑΤΕ και ΕΚΤΕΡ ΑΤΕ. Μελετητές ήταν τα Αρχιτεκτονικά γραφεία Μ. Τηλιανάκη και ΑΡΣΥ ΕΠΕ των Μ. Φωτιάδης, Ε. Βουρλούμη, Π. Μασουρίδη και μετά από δύο χρόνια παραδίδεται αναστυλωμένη και συντηρημένη για να συνεχίσει την πορεία της στην ιστορία. Τα λιοντάρια μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ερευνών εντοπίζονται σε αποθήκη του ΙΚΑ και επανατοποθετούνται στη θέση τους.

Το 2001 στην ανακαινισμένη πια βίλα Καζούλη στεγάζεται το ”Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης”. Στα χρόνια που ακολουθούν οι χώροι της ανοίγουν για να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα καθώς και διεθνή συνέδρια και ημερίδες. Στη μεγάλη κύρια μεταλλική πόρτα υπάρχουν δύο μαρμάρινες πλάκες που αναγράφουν ” Έπαυλης Καζούλη – Π. Αριστόφρων”

Σήμερα, έχουμε την τύχη να θαυμάζουμε αυτό το έργο τέχνης, ένα αξιόλογο διατηρητέο και επιβλητικό κτίριο το οποίο συνεχίζει να χρειάζεται φροντίδα και προσοχή.

Του Οικονόμου Μανώλη
Πηγή: greekarchitects.gr

Βίλα Καζούλη: Η βίλα που γυρίστηκε η ταινία, Υπολοχαγός Νατάσσα

βίλα Καζούλη

Πολλά κτήρια της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων αποτέλεσαν τόπο γυρισμάτων για τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου είτε του ασπρόμαυρου είτε του πιο σύγχρονου. Μάλιστα σε κάποια από αυτά γυρίστηκαν περισσότερες από μία ταινίες και καθιερώθηκαν ως… άτυπα στούντιο.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις που ένα σπίτι και συγκεκριμένα μια έπαυλη χρησιμοποιήθηκε για να γίνουν γυρίσματα ταινίας, είναι η λεγόμενη Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά. Πρόκειται για το σπίτι που πρωταγωνίστησε σε πολλές σκηνές στην ταινία, “Υπολοχαγός Νατάσσα” και έχει μείνει γνωστό ως η βίλα με τα λιοντάρια λόγω των μαρμάρινων λιονταριών που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο της.

vila kazouli

Εκτός από τη φήμη του ως σκηνικό για την ταινία, το συγκεκριμένο σπίτι περιτριγυρίζεται από μύθους και θρύλους που το χαρακτηρίζουν και ως στοιχειωμένο λόγω των γεγονότων που διαδραματίστηκαν εκεί και θα δούμε παρακάτω.

Περίληψη της ταινίας, “Υπολοχαγός Νατάσσα”

Νταχάου 1965. Η Νατάσσα Αρσένη (Αλίκη Βουγιουκλάκη) επισκέπτεται το χώρο συγκέντρωσης που την βρήκαν οι Αμερικανοί στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και στη συνέχεια ξεκινά το ταξίδι της επιστροφής της στην Ελλάδα. Μέσα στο τρένο ο νους της γυρίζει στο παρελθόν.

Θυμάται τις παραμονές του ελληνο-ιταλικού πολέμου που γνώρισε τον μεγάλο της έρωτα, τον Ορέστη. Τότε που ανάμεσα στους Γερμανούς αξιωματικούς ήταν και ο συμφοιτητής της στο ωδείο, Μαξ Ρόιτερ (Κώστας Καρράς), ο οποίος έγινε υπολοχαγός των SS, παρ’ όλο που η μητέρα του ήταν Ελληνίδα.

Θυμάται τις περιπέτειες που πέρασε μέχρι να βρεθεί με τον Ορέστη (Δημήτρης Παπαμιχαήλ), τον γάμο της που κόντεψε να διακοπεί από τον Μαξ, αλλά και τα βασανιστήρια που υπέστη από τον ίδιο τον Μαξ. Θυμήθηκε, όμως, και το χαμό του Ορέστη, που εκτελέστηκε από Έλληνες αντάρτες που τον πέρασαν για Γερμανό, αλλά και το παιδί που είχε αποκτήσει μαζί του…

Η Βίλα Καζούλη, τα βασανιστήρια και η κατοχή

Το σπίτι, για την ακρίβεια η έπαυλη στην οποία έγιναν τα γυρίσματα είναι γνωστή ως βίλα Καζούλη ή αλλιώς βίλα της Κηφισιάς. Βρίσκεται στην είσοδο της Κηφισιάς και καλύπτει μια έκταση 47 στρεμμάτων. Καθώς περνά κανείς από εκεί δεν γίνεται να μην την προσέξει κυρίως λόγω της αισθητικής της, των περίτεχνων γλυπτών και της πρωτότυπης αρχιτεκτονικής της.

Αποτελεί ένα κομμάτι μιας παλιάς, αριστοκρατικής εποχής που τότε αποτέλεσε στολίδι όχι μόνο της Κηφισιάς αλλά και ολόκληρης της Αθήνας. Για να δεις πού ακριβώς βρίσκεται η Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά, μπορείς να επισκεφθείς τους Google Maps και να κάνεις μια περιήγηση στην περιοχή.

vila kazouli 1

Η έπαυλη της Κηφισιάς χτίστηκε στις αρχές τo 1910 από τον Αιγυπτιώτη επιχειρηματία της Αλεξάνδρειας Νικόλαο Καζούλη. Αποτελούσε τη θερινή του κατοικία. Γι’ αυτό και ονομάζεται βίλα Καζούλη. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής το σπίτι, είχε καταληφθεί από Γερμανούς. Οι ίδιοι εκεί είχαν εγκαταστήσει το το φρουραρχείο των Ες Ες. Και το σπίτι αποτέλεσε έναν εφιάλτη για όσους συλλαμβάνονταν και μεταφέρονταν εκεί.

Γιατί εκεί βίωναν τα μεσαιωνικά βασανιστήρια που τους επέβαλαν τα Ες Ες. Συγκεκριμένα, δώδεκα Έλληνες πέθαναν στην έπαυλη και θάφτηκαν στην αυλή της. Μετά την απελευθέρωση καταλήφθηκε από τον ΕΛΑΣ. Από το 1949 και για τα επόμενα τρία χρόνια χρησιμοποιήθηκε από το ΚΑΤ και έως το 1955 στέγαζε σεισμοπαθείς.

Οι θρύλοι και οι αναφορές για τη στοιχειωμένη βίλα που έγιναν τα γυρίσματα

Οι φήμες περί φαντασμάτων πάντως, εκτός από τα βασανιστήρια που γίνονταν εκεί, ενισχύθηκαν και από κάτι ακόμη που δεν γνωρίζουν πολλοί. Και αυτό είναι το γεγονός ότι η βίλα της Κηφισιάς είναι χτισμένη πάνω σε ένα τούρκικο νεκροταφείο. Αυτό κυρίως δημιούργησε τις ιστορίες της στοιχειωμένης βίλας, που κυριαρχούν τα φαντάσματα.

Σε συνδυασμό με τα υπόγεια περάσματα, τα δεκάδες σκοτεινά δωμάτια και τους ατελείωτους διαδρόμους, ενίσχυσαν την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια στοιχειωμένη βίλα. Δεν είναι λίγοι εκεί που αναφέρουν και διαδίδουν ότι τα βράδια οι σκιές των νεκρών περιπλανιούνται στο εσωτερικό της έπαυλης. Ότι δεν έφυγαν ποτέ και τριγυρνούν άλλοτε στους διαδρόμους.

Και άλλοτε γύρω από τα λιοντάρια. Κάποιοι ιδιοκτήτες οι οποίοι ανά διαστήματα είχαν αγοράσει την περιβόητη βίλα είχαν ενισχύσει τον μύθο ότι η βίλα είναι στοιχειωμένη.

Πάντως το σπίτι αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση σκηνικού που έμεινε στην ιστορία από την ταινία στην οποία προβλήθηκε. Και αποτελεί ένα αληθινό σπίτι και όχι σκηνικό που στήθηκε μόνο για τους σκοπούς της ταινίας. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το σπίτι που πρωταγωνιστεί στη δημοφιλή ελληνική σειρά Άγριες Μέλισσες.

Η βίλα της οδού Γούναρη στην Κηφισιά το σπίτι της Φίνος

βίλα

Σήμερα ξέρουμε πια την βίλα της Φίνος Φιλμ όπου “έζησε” η Αλίκη Βουγιουκλάκη για δύο ταινίες σταθμούς!

Τα τοπία του Ελληνικού κινηματογράφου διατηρούν τη φρεσκάδα τους μέσα από τις χιλιοπαιγμένες κλασικές ταινίες του παλιού καλού καιρού. Τα σφριγηλά πρόσωπα των πρωταγωνιστών, με τις αβίαστες και ανεξίτηλες ατάκες τους, συντροφεύουν μέχρι σήμερα τις πιο εκλεκτές ώρες της τηλεθέασης των Ελλήνων.

vila kifisia

Παρακολουθούμε σαν υπνωτισμένοι τα ασπρόμαυρα κινηματογραφικά ενσταντανέ χωρίς να αναρωτιόμαστε σε ποιους δρόμους και σε ποια σπίτια ζουν και κινούνται οι ήρωες της Φίνος και του Σακελάριου, η Αλίκη, ο Δημήτρης και όλοι οι άλλοι σταρ στο πανί της φαντασίας μας. Δύο κοσμαγάπητες κωμωδίες, η “Αλίκη στο Ναυτικό” και το “Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο” ξεκινούσαν από μια βίλα στην οδό Γούναρη 16, στην Κηφισιά που έχει ανακηρυχτεί σε “βίλα της Φίνος Φιλμ“.

Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν, να χάθηκαν τα αστραφτερά πρόσωπα των ηθοποιών που τις “κατοίκησαν” στα γυρίσματα αλλά τα σπίτια ή τουλάχιστον σπίτια σαν την βίλα της οδού Γούναρη, γερνάνε και πεθαίνουν πολύ πιο αργά από τους ανθρώπους, ακόμα και αν αυτοί είναι ημίθεοι του σινεμά.

Έτσι η βίλα της οδού Γούναρη στην Κηφισιά κρατά ακόμα κάτι από εκείνη την Ελλάδα της αθωότητας που ξεκινούσε κάθε πρωί με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τη Δέσπω Διαμαντίδου και την Αλίκη Βουγιουκλάκη για τη φανταστική καθημερινότητα του σινεμά.

Μία ματιά και εδώ..

Ντίνος Κατσουρίδης 1927-2011

Nτίνος Kατσουρίδης
O Ντίνος Κατσουρίδης γεννήθηκε το 1927 στη Λευκωσία της Kύπρου. Στα μέσα της δεκαετίας του '50 ήρθε...

Τα νησιά του Ελληνικού Κινηματογράφου Μέρος 6ο

a4a5cc2d06f52a605df470b4381b82d9
Η... επταετία των «Απόντων» ξεκινάει από το θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδας Μπασκετ στο Eurobasket του 1987 και...