14.6 C
Athens
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Υπάρχει και φιλότιμο: Το σκηνοθετικό λάθος στην ταινία

Aθάνατος ελληνικός κινηματογράφος. Λατρεμένος Λάμπρος Κωνσταντάρας. Κάποιοι...

Τα πανάκριβα αυτοκίνητα που οδηγούσαν οι σταρ στις ελληνικές ταινίες (βίντεο)

Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος, ήταν το φυτώριο...

Υπολοχαγός Νατάσσα: Η εκκλησία που γυρίστηκε η σκηνή με τα πολυβόλα

Η ταινία, "Υπολοχαγός Νατάσσα" προβάλλεται κάθε χρόνο...
Blog

Υπάρχει και φιλότιμο: Το σκηνοθετικό λάθος στην ταινία

Υπάρχει και φιλότιμο

Aθάνατος ελληνικός κινηματογράφος. Λατρεμένος Λάμπρος Κωνσταντάρας. Κάποιοι θα πουν- καθ’ υπερβολήν- 500 φορές. Δεν είναι τόσες, ok. Η αλήθεια κρύβεται πιο κοντά σ’ ένα νούμερο σαν το 10-12, ας πούμε, ή, αν είσαι συγγενής των συντελεστών και ακμαίος, ενδέχεται να φτάνεις μέχρι το 20-22.

Ελάχιστη σημασία έχει το να πούμε πόσες φορές ακριβώς έχει δει ο καθένας την συγκεκριμένη ταινία. Εκείνο που μετράει είναι πως όλοι μας αναγνωρίζουμε ατάκες όπως:

iparxei kai filotimo 3

—Οι γυναίκες και οι πολιτικοί, Κωστάκη, πρέπει να προσέχουν πολύ τις περιφέρειές τους!

—Χαίρω πολύ που αναπνέω τον ζωοκτόνον αέρα τής αγαπημένης μου Πλατανιάς! Τον ζωογόνον αέρα! Θα σας εξαφανίσωμεν! Δεν είμεθα οι άνθρωποι των λόγων. Είμεθα οι άνθρωποι των έργων! Θα… θα… θα… Σύνθημά μας είναι ένα:… (ανοίγει το στόμα, όμως πριν μιλήσει ακούγεται το γκάρισμα ενός γαϊδάρου που περνούσε από κει κοντά)

—Μαύρο στον Μαυρογιαλούρο! Το λέει το όνομά του! Το ζητάει ο οργανισμός του!…

Πολύ σωστά: Όλοι μας έχουμε δει τον “Μαυρογιαλούρο” σε βαθμό κινηματογραφικού κακουργήματος. Μάλιστα, είναι τέτοια η αγάπη μας για τον πρωταγωνιστή της ταινίας- που τον ενσάρκωσε με μοναδικό τρόπο ο ανυπέρβλητος Λάμπρος Κωνσταντάρας-, που αρκετές φορές ξεχνάμε πως ο κανονικός τίτλος είναι, “Υπάρχει και φιλότιμο“.

aftokinita 1

Διαβάστε επίσης
Τα πανάκριβα αυτοκίνητα που οδηγούσαν οι σταρ στις ελληνικές ταινίες (βίντεο)

Το υπέροχο, στην απλότητά του, δημιούργημα του Αλέκου Σακελλάριου βασίζεται στο θεατρικό έργο, “Ανώμαλη Προσγείωση” (των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου) και εξιστορεί με μοναδικό τρόπο την πολιτική, και όχι μόνο, ζωή του Ανδρέα Μαυρογιαλούρου, υπουργού Εθνικής Ανασυγκροτήσεως και Περιθάλψεως, ο οποίος είναι πιο διακοσμητικός κι από φίκο σε γραφείο υποδοχής.

Λάμπρος Κωνσταντάρας, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Νίκη Λινάρδου, Ανδρέας Ντούζος και όλοι οι υπόλοιποι δίνουν υποκριτικά ρέστα, οι ατάκες πέφτουν βροχή, η μοναδική ατμόσφαιρα της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου είναι “διάχυτη” σε κάθε καρέ.

iparxei kai filotimo 2

Όλα αυτά γνωστά, ωστόσο, θα λέγαμε, επομένως, πως δεδομένων τω φορών που έχουμε δει την ταινία αποκλείεται να μας έχει ξεφύγει κάποια οφθαλμοφανής γκάφα- σωστά; Ειδικά από την στιγμή που η ταινία έχει περάσει από ενδελεχή έλεγχο και από τον σκηνοθέτη, τον μοντέρ, την εταιρία παραγωγής κτλ- έτσι δεν είναι;

Αμ δεν είναι έτσι. Κι αυτό γιατί, πολύ απλά, υπάρχουν ορισμένα πλάνα που μας εκθέτουν σαν θεατές, καθώς το λάθος φιγουράρει μπροστά στα μάτια μας κι εμείς αρνούμαστε να το δούμε.

Εξηγούμαστε: Ο συμπαθής κ. Ανδρέας Μαυρογιαλούρος παρουσιάζεται με διαφορετικές γραβάτες στην ίδια σκηνή– άλλοτε δίχρωμη, άλλοτε με σχέδιο, άλλοτε μονόχρωμη-, αλλάζοντας από το ένα δευτερόλεπτο στο άλλο!

iparxei kai filotimo 1

Δείτε παρακάτω το χαρακτηριστικό βίντεο από την ταινία και την επόμενη φορά που θα είστε έτοιμοι να φωνάξετε, “Μαύρο στον Μαυρογιαλούρο” και να ρίξετε μια μεγαλοπρεπή μούντζα στην τηλεόραση, να ’χετε κατά νου την γραβάτα που φοράει.

Ναι, και τις 3…

Τα πανάκριβα αυτοκίνητα που οδηγούσαν οι σταρ στις ελληνικές ταινίες (βίντεο)

αυτοκίνητα

Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος, ήταν το φυτώριο που κατασκεύασε τους λαμπερούς σταρ ηθοποιούς. Ωστόσο πίσω από την λάμψη των ηθοποιών υπήρχε και μια άλλη, ιδιαίτερη κατηγορία από σταρ που λαμποκοπούσαν το ίδιο. Τα αυτοκίνητα των σταρ…

Αυτοκίνητα του παλιού κινηματογράφου που εμφανίζονται και επανεμφανίζονται, τα ίδια, με τους ίδιους αριθμούς κυκλοφορίας σε διαφορετικές ταινίες.

Το κανάλι, Kastalia παρουσιάζει στο βίντεο τα προσωπικά αυτοκίνητα, αλλά και αυτά που οδηγούσαν στις ταινίες η Αλίκη Βουγιουκλάκη κι ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Νίκος Κούρκουλος, ο Κώστας Καζάκος, ο Φαίδων Γεωργίτσης, η Μπέτυ Λιβανού.

Γρήγορα, πανάκριβα και εντυπωσιακά αυτοκίνητα που είδαμε και ξαναείδαμε στις ελληνικές ταινίες, αλλά δεν τα προσέξαμε όσο έπρεπε. Στο βίντεο του Ανδρονίκου Τζιβλέρη που ακολουθεί θα βρείτε υλικό που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.

Υπολοχαγός Νατάσσα: Η εκκλησία που γυρίστηκε η σκηνή με τα πολυβόλα

Υπολοχαγός Νατάσσα

Η ταινία, “Υπολοχαγός Νατάσσα” προβάλλεται κάθε χρόνο στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Χαρακτηριστική είναι και η σκηνή με τα πολυβόλα έξω από την εκκλησία που γινόταν ο γάμος της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Πρόκειται για μια σκηνή που προκαλεί δέος κάθε φορά που την βλέπει κανείς ενώ η ερμηνεία του Σπύρου Καλογήρου είναι καθηλωτική. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι το πού βρίσκεται αυτή η εκκλησία και ποια είναι τελικά. Πρόκειται για μια εκκλησία που βρίσκεται στην Αττική.

ipoloxagos natassa

Η υπόθεση της ταινίας, “Υπολοχαγός Νατάσσα”

Η αφήγησή της γίνεται ενώ η πρωταγωνίστρια βρίσκεται στο Νταχάου το 1965. Η Νατάσσα Αρσένη (Αλίκη Βουγιουκλάκη) απουσιάζει περισσότερα από 20 χρόνια από την Ελλάδα. Λίγο πριν επιστρέψει στην πατρίδα της αποφασίζει και επισκέπτεται το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εκεί, μέσα στο τρένο της επιστροφής στην πατρίδα αρχίζει να θυμάται τα χρόνια της κατοχής.

Ανακαλεί τις στιγμές που ανάμεσα στους Γερμανούς αξιωματικούς ήταν και ο συμφοιτητής της στο ωδείο, Μαξ Ρόιτερ, ο οποίος έγινε υπολοχαγός των SS. Ένας άνδρας που η μητέρα του ήταν όχι μόνο Ελληνίδα αλλά μέλος της αντίστασης. Ο Μαξ (Κώστας Καρράς) κυνηγούσε τον Ορέστη (Δημήτρης Παπαμιχαήλ), έναν αντάρτη που η Νατάσσα βοήθησε δύο φορές, τη μία στην Κωπαΐδα και την άλλη φορά στην Αθήνα. Τον άνθρωπο που ερωτεύτηκε και τελικά παντρεύτηκε σε σκληρές συνθήκες.

Σε ποια εκκλησία της Αττικής γυρίστηκε η διάσημη σκηνή με τα πολυβόλα

Η εκκλησία που γυρίστηκαν τα εξωτερικά πλάνα της ταινίας, “Υπολοχαγός Νατάσσα” (γιατί τα εσωτερικά έγιναν άλλου) είναι ο Άγιος Βασίλειος στο Δημοτικό Κοιμητήριο Βουλιαγμένης. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη εκκλησία με κήπο που αν την δει κανείς σήμερα, βλέπει ότι δεν διαφέρει πολύ από τις εικόνες που βλέπαμε στην ταινία.

ipoloxagos natassa 1

Τα χαρακτηριστικά σκαλιά στα οποία στεκόταν το ζευγάρι με την Βουγιουκλάκη να έχει αιματοβαμμένο νυφικό και η αυλή που ήταν γεμάτη Έλληνες για να δώσουν το σύνθημα χτυπώντας τις καμπάνες.

Ωστόσο τα εσωτερικά πλάνα δεν έγιναν στην ίδια εκκλησία ενώ ήταν πολύ συνηθισμένο στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο να επιλέγονται διαφορετικά μέρη για την ίδια σκηνή.

Οι δύο σταρ που βγήκαν από τα χέρια του Γιάννη Δαλιανίδη

δύο σταρ

Μια ταινία σταθμός, ακόμα κι αν σήμερα φαντάζει υπερβολικά μελοδραματική γέννησε τον μεγαλύτερο γόη του ελληνικού σινεμά αλλά και τον πιο τσαχπίνη τεντιμπόη.

Αν δεχτούμε ότι ο Γιάννης Δαλιανίδης ήταν ο μετρ της κωμωδίας και του μιούζικαλ τότε το ρεαλιστικό νεανικό δράμα, που θέλησε να γυρίσει στις αρχές του ’60 ήταν μια κόντρα δημιουργία που όμως του βγήκε, τουλάχιστον εμπορικά.

katiforos 1

Επιπλέον με τη δραματική αυτή ταινία ο Δαλιανίδης έδωσε σε δυο νεαρά παιδιά, τον Νίκο Κούρκουλο και τον Κώστα Βουτσά μια μοναδική ευκαιρία να βρουν το χώρο τους στο στενό και δύσκολο περιβάλλον του ελληνικού σινεμά όπου συνωστίζονταν δεκάδες σημαντικοί ηθοποιοί.

Ο τύπος που ενσαρκώνει ο Νίκος Κούρκουλος, όπως άλλωστε και ο Κώστας Βουτσάς, προεξοφλεί λίγο πολύ την συνέχεια.

Ο Κούρκουλος γίνεται το σκληρό αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου χωρίς καμία χαραμάδα κωμικού στοιχείου στο παίξιμό του ενώ ο Κώστας Βουτσάς καθιερώνεται ως ο “νέος της εποχής”, ο επιπόλαιος τεντιμπόης από αυτούς που θα γεμίσει η Αθήνα τα χρόνια εκείνα.

Ο “Κατήφορος” του Γιάννη Δαλιανίδη εκτός από το να αναδείξει το φαινόμενο Ζωή Λάσκαρη, δημιούργησε αρχετυπικούς χαρακτήρες μιας οργισμένης νεολαίας που παρουσιάζεται χωρίς ηθικούς προσανατολισμούς. Οι δύο βασικότεροι ήταν αυτοί που ερμήνευσαν ο Κούρκουλος και ο Βουτσάς και μπορεί να πει κανείς πως γίνονται το υπόδειγμα για τους ρόλους που θα ακολουθήσουν στις επόμενες ταινίες τους.

Πώς είναι σήμερα το κτήριο της ταινίας, “Η Κόμησσα της Κέρκυρας”

Η Κόμησσα της Κέρκυρας

Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν με σιγουριά μία από τις πιο αγαπημένες πρωταγωνίστριες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Το πηγαίο χιούμορ και το ταμπεραμέντο της την έκαναν να ξεχωρίζει ενώ οι ατάκες της λέγονται ακόμη και σήμερα.

komisa

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες στην οποία είχε πρωταγωνιστήσει ήταν “Η Κόμησσα της Κέρκυρας“. Μάλιστα, λέγεται ότι η συγκεκριμένη ταινία ήταν δική της επιθυμία να γυριστεί στην Κέρκυρα πράγμα το οποίο έγινε πραγματικότητα. Όλοι θυμούνται βέβαια το κτήριο το οποίο θεωρούταν το σπίτι της Ρένας Βλαχοπούλου στην ταινία.

Η υπόθεση της ταινίας, “Η Κόμισσα της Κέρκυρας”.

Ένας επιχειρηματίας, ο Σωτήρης Καρέλης (Αλέκος Αλεξανδράκης), παρουσιάζεται στη δασκάλα πιάνου και δύο φορές χήρα, τη σιόρα Αντζολίνα (Ρένα Βλαχοπούλου), και της ζητάει να του πουλήσει το αρχοντικό της για να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο. Εκείνες τις μέρες φτάνει στην Κέρκυρα ένα ιταλικό μουσικό γκρουπ, το οποίο έχει μόλις εγκαταλείψει η τραγουδίστριά του Αλίντα Ρίτσι. Η Αντζολίνα πείθεται, όχι μόνο να τους φιλοξενήσει σπίτι της, αλλά και να αντικαταστήσει την τραγουδίστρια.

Η συνέχεια, όμως, είναι γεμάτη μπερδέματα διότι στο νησί έρχεται η αρχική τραγουδίστρια του γκρουπ με τον αρραβωνιαστικό της (Ορφέας Ζάχος), και όλοι αρχίζουν να ψάχνονται για τις πραγματικές τους ταυτότητες! Αναπόφευκτα δημιουργούνται μεγάλες παρεξηγήσεις, που προκαλούν όμως άφθονο γέλιο. Και ως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, το τέλος είναι καλό για όλους.

Πώς είναι σήμερα το κτήριο που έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας, “Η Κόμησσα της Κέρκυρας”.

Και ποιος δε θυμάται το υπέροχο κτήριο που θεωρείτο το σπίτι της “Αντζολίνας” στην ταινία, “Η Κόμησσα της Κέρκυρας”. Στην πραγματικότητα βέβαια δεν πρόκειται για σπίτι αλλά είναι η Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας.

komissa 1jpg

Η Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας ιδρύθηκε το 1836. Αποτελεί το αρχαιότερο πνευματικό ίδρυμα της νεότερης Ελλάδας. Είναι ιδρυμένη και λειτουργεί στο πρότυπο της ομώνυμης εταιρείας της Γενεύης, της οποίας μέλη ήταν ο Καποδίστριας, ο Κάλβος και πολλοί άλλοι Επτανήσιοι.

Σήμερα με το που βλέπει κάποιος το κτήριο που γυρίστηκε, “Η Κόμησσα της Κέρκυρας” σίγουρα του έρχονται σκηνές από την αγαπημένη ελληνική ταινία. Θαρρείς και στο μπαλκόνι θα εμφανιστεί η Ρένα Βλαχοπούλου και θα τραγουδήσει.

Σούζη τρως… Ποια ήταν η Ρένα Πασχαλίδου; (βίντεο)

Ρένα Πασχαλίδου

Η Ρένα Πασχαλίδου γεννήθηκε το 1911 και ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Καθιερώθηκε σε ρόλους καρατερίστας κυρίως σε κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Η Ρένα Πασχαλίδου συμμετείχε σε αρκετές ταινίες με μικρές αλλά χαρακτηριστικές εμφανίσεις, κυρίως σε κωμωδίες. Θα τη δούμε στον Παπατρέχα όπου ο Θανάσης Βέγγος τη σηκώνει στις πλάτες του για να την πάει στο ρετιρέ, θα τη δούμε πλάι στον Κώστα Βουτσά ως λαϊκή τραγουδίστρια στο “Πιο λαμπρό μπουζούκι“, ως σπιτονοικοκυρά που δίνει το χαρτί έξωσης στο Νίκο Κούρκουλο στο “Ορατότης μηδέν” αλλά κυρίως, ως Σούζυ, στην “Παριζιάνα“, στο πλάι της Ρένας Βλαχοπούλου.

Ο Ανδρόνικος Τζιβλέρης και το κανάλι Kastalia, έχουν την απάντηση.

Θανάσης Βέγγος. Γιατί τόσα χαστούκια; (βίντεο)

Θανάσης Βέγγος

Ο Θανάσης Βέγγος ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου. Ταυτίστηκε με την εικόνα του αεικίνητου ανθρώπου («τρέχω σαν τον Βέγγο»), ενώ η ατάκα του «καλέ μου άνθρωπε!» τον χαρακτήρισε προσωπικά, καθώς ξεχώρισε για το ήθος και τη σεμνότητά του.

Γελούσαμε μια ζωή μαζί του με τα παθήματά του, αλλά τελικά γελά καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Και ο Θανάσης τις κέρδισε όλες τις εντυπώσεις. Όλοι τελικά θέλουμε σ’ αυτόν να μοιάσουμε – να εμπνευστούμε λίγο από την καλοσύνη του την ταπεινοφροσύνη και την αισιοδοξία του. Ο Θανάσης Βέγγος, είναι ο πήχης μας…

Ο Ανδρόνικος Τζιβλέρης και το κανάλι Kastalia, έχουν την απάντηση.

Η Σαπφώ Νοταρά στο θέατρο και στις Ελληνικές ταινίες (βίντεο)

Σαπφώ Νοταρά

Η Σαπφώ Νοταρά γεννήθηκε στη Βήσσανη Ιωαννίνων το 1907. Το πραγματικό της επώνυμο ήταν Χανδάνου. Ήταν από τις λίγες γυναίκες της εποχής της με πανεπιστημιακή μόρφωση (Βιομηχανική Σχολή), ωστόσο, εγκατέλειψε τη δουλειά της στην Τράπεζα και βγήκε στο Θέατρο.

Πρόκειται για μία ηθοποιό εξαιρετικά μορφωμένη και καλλιεργημένη – είχε τελειώσει το οικονομικό πανεπιστήμιο – μιλούσε άπταιστα Γαλλικά και είχε μια ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ.

Η πορεία της στο θέατρο σφραγίστηκε από συνεργασίες με τους θιάσους της Μ.Κοτοπούλη, Ελ.Λαμπέτη, Κας Κατερίνας, Βασ.Διαμαντόπουλου, Μ.Κατράκη, Λ.Κωνσταντάρα και Μ. Χρονοπούλου.

Ο Ανδρόνικος Τζιβλέρης και το κανάλι Kastalia, έχουν την απάντηση.

Ο Ηλίας του 16ου και η μπαγιαντέρα του (βίντεο)

Ο Ηλίας του 16ου

Η ταινία, “Ο Ηλίας του 16ου” προβλήθηκε τη σαιζόν 1958-1959 και έκοψε 77.118 εισιτήρια. Ήρθε στην 4η θέση σε 51 ταινίες.

Ο Ηλίας του 16ου” αφού παρουσιάστηκε στο θέατρο με μεγάλη επιτυχία από το θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη, γυρίστηκε ταινία κάνοντας πρεμιέρα στις 06 Απριλίου του 1959 από τον Αλέκο Σακελάριο. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κράτησαν ο Κώστας Χατζηχρήστος με τον Θανάση Βέγγο, ενώ συμμετέχουν ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, η Κυβέλη Θεοχάρη ο Αλέκος Τζανετάκος, η Μαρίκα Κρεβατά.

Ο Ανδρόνικος Τζιβλέρης και το κανάλι Kastalia, έχουν την απάντηση.

Η Μαρία Κωνσταντάρου στο “Cash or trash”

Μαρία Κωνσταντάρου

Η Μαρία Κωνσταντάρου βρέθηκε στο αγαπημένο παιχνίδι, “Cash or trash”, το οποίο προβάλλεται μέσα από τη συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού Star, και παρουσιάζει η δημοφιλής παρουσιάστρια Δέσποινα Μοιραράκη. Η ηθοποιός επισκέφθηκε την εκπομπή, προκειμένου να πουλήσει ένα αντικείμενο που είχε στην κατοχή της και μεταξύ άλλων μίλησε για την πορεία της στην υποκριτική.

Η Μαρία Κωνσταντάρου ταξίδεψε τους τηλεθεατές σε παλαιότερες εποχές με ιστορίες, από την εποχή, που πρωταγωνιστούσε σε ταινίες με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Παρόλα αυτά, αναφέρθηκε και στο λόγο που απέχει από τη δημοσιότητα, αλλά και γιατί παλαιότερα δεν επιθυμούσαν να την έχουν μεγάλες ηθοποιούς της εποχής στο πλευρό τους.

konstantarou 2

«Εγώ θεωρώ, ότι μια φορά που είσαι ηθοποιός, είσαι πάντα ηθοποιός. Θα ήθελα να επιστρέψω στην τηλεόραση ή στη σκηνή, αλλά δε δέχομαι πλέον προτάσεις», είπε κατά την είσοδό της στην εκπομπή. «Όταν δούλευα με την Αλίκη και το Δημήτρη ήταν ζευγάρι, αλλά δεν είχαν τσακωμούς μεταξύ τους. Και οι δύο λέγανε τα λόγια τους, ήμασταν μαζί στο “Αχ Αυτή η γυναίκα μου”. Η Αλίκη είχε μεγάλη διαφορά από τις άλλες γυναίκες θεασάρχες, επειδή ήμουν πολύ καλή ηθοποιός οι υπόλοιπες δε μου έδιναν ευκαιρίες, γιατί της επισκίαζα», υπογράμμισε.

Την αγαπημένη ηθοποιό του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου, Μαρία Κωνσταντάρου έχει την τιμή να υποδεχθεί η Δέσποινα Μοιραράκη στο δωμάτιο εκτίμησης. Με τον χαρακτηριστικό της αέρα, η Μαρία Κωνσταντάρου φέρνει ένα αντικείμενο από τη συλλογή των γονιών της, ελπίζοντας να βρει μια καλή τύχη στα χέρια ενός από τους συλλέκτες- αγοραστές του Cash Or Trash.

Το αντικείμενo της ηθοποιού μετατρέπει το δωμάτιο των αγοραστών σε δωμάτιο ανακτόρου και η ίδια η Μαρία μαγεύει τους αγοραστές με την προσωπικότητά της. Παρουσίασε έναν καθρέπτη που είχε στην κατοχή της από το 1927 και όπως ανέφερε είχε γίνει δημοπρασία από το βασιλικό παλάτι.

Τότε η βασιλική οικογένεια είχε εξοριστεί και είχε βγάλει σε δημοπρασία τα έπιπλα του παλατιού, με τη μητέρα της να έχει λάβει αυτόν τον καθρέπτη. Η ίδια είχε την γνώση ότι επρόκειτο για ξύλο τριανταφυλλιάς αλλά τελικά έμαθε ότι είναι καρυδιάς.

Η ηθοποιός ήθελε 3.000 ευρώ ωστόσο, ο Θάνος Λούδος εκτίμησε πως κοστολογείται γύρω στα 500 ευρώ κάτι που δεν ευχαρίστησε την ηθοποιό. Το ποσό έφτασε τα 900 ευρώ αλλά η Μαρία Κωνσταντάρου δεν δέχθηκε το deal και έτσι δεν έγινε η αγοροπωλησία.

Όταν η Δέσποινα Μοιραράκη ρώτησε την ηθοποιό για το ύψος της προσφοράς και το τι σκοπεύει να κάνει με τα χρήματα που ενδεχομένως θα κερδίσει, η Μαρία Κωνσταντάρου απάντησε: «Δεν μου άρεσε η προσφορά. Θα ενισχύσω το εισόδημά μου, γιατί έχω ανάγκη από χρήματα».

Άγνωστες πτυχές της ταινίας, “Εγωισμός”

egoismos

Η ταινία, “Εγωισμός” προβλήθηκε τη σαιζόν 1964-1965 και έκοψε 344.675 εισιτήρια. Ήρθε στην 9η θέση σε 93 ταινίες.

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr, Χρήστος Κωνσταντίνου έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές για την ταινία, “Εγωισμός” και μας τις αποκαλύπτει…

-Αυτή η υπέροχη δραματική ταινία αποτέλεσε την τελευταία συνεργασία του Βαγγέλη Βουλγαρίδη με την Φίνος Φιλμ που ξεκίνησε τρία χρόνια πριν με το κοινωνικό δράμα του Γιάννη Δαλιανίδη, “Ο κατήφορος“.

egoismos 1

-Ενώ ήταν η πρώτη συνεργασία της εταιρίας με τον διεθνή ηθοποιό, Σπύρο Φωκά που επέστρεψε στην Ελλάδα ύστερα από την πρόταση του Φιλοποίμενα Φίνου.
Ενώ στην περίπτωση που δεν αποδεχόταν την πρόταση ο επικρατέστερος ηθοποιός για τον ρόλο ήταν ο Αλέκος Αλεξανδράκης.

Άγγελος Αντωνόπουλος που στην ταινία υποδύεται τον μεγαλύτερο αδερφό του Βαγγέλη Βουλγαρίδη εκείνη τη χρονιά (1964) συμμετείχε συνολικά σε τέσσερις ταινίες με πιο πετυχημένη την κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου, “Το δόλωμα” που έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους μόλις 12 ημέρες πριν από τον “Εγωισμό”.

-Αρχικά για το ρόλο της ευαίσθητης και εύθραυστης αδερφής της Ζωής Λάσκαρη είχε επιλεχθεί η νεαρή 17χρονη, Έλενα Ναθαναήλ. Όμως μετά από τα πρώτα γυρίσματα ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας, Γιάννης Δαλιανίδης την αντικατέστησε με την Τζένη Ρουσσέα που ομολογουμένως ήταν εξαιρετική.

-Επίσης ο “Εγωισμός” αποτέλεσε το ντεμπούτο στον κινηματογράφο για τον γοητευτικό ηθοποιό, Λάκη Κομνηνό που στους τίτλους της ταινίας αναγράφεται ως Λάκης Παστός που ήταν και το πραγματικό του επίθετο.

egoismos 2

Περίληψη της ταινίας, “Εγωισμός”

Μια κακομαθημένη κοπέλα, η Μαρία, δεν νοιάζεται για κανέναν άλλον παρά μόνο για τον εαυτό της και την καλοπέραση της. Σχετίζεται ερωτικά με τον αρραβωνιαστικό της αδελφής της, τον Κώστα, για να της πληρώνει τα χρέη που της δημιουργεί η σπάταλη ζωή της.

Ο Κώστας είναι τραπεζικός υπάλληλος και για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ερωμένης του, γίνεται καταχραστής. Όμως η Μαρία δεν διστάζει να τον εγκαταλείψει για χάρη του νεαρού Γιώργου.

Ο παθολογικός εγωισμός της μετατρέπεται σε απύθμενο έρωτα για τον Γιώργο, ο οποίος ναι μεν την αγαπά, αλλά δεν είναι διατεθειμένος να ανεχτεί τα καπρίτσια της. Όταν μάλιστα ο Γιώργος μαθαίνει την άστατη ζωή της, την εγκαταλείπει και η Μαρία κλονίζεται ψυχολογικά.

Νίκος Φέρμας: Ο μάγκας που υπηρέτησε τον Ελληνικό Κινηματογράφο

Νίκος Φέρμας

Ο Νίκος Φέρμας ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, από τους πιο σημαντικούς δευτεραγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου, με περίπου 150 ταινίες στο ενεργητικό του. Διακρίθηκε, κυρίως, σε ρόλους ανθρώπων της πιάτσας και του υποκόσμου, τους οποίους ερμήνευσε με ζωντάνια και πειστικότητα.

fermas 1

Ο Νίκος Χατζηανδρέου, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1905 από αγροτική οικογένεια. Καθιερώθηκε ως μπεσαλής και μεταμορφώθηκε στην σταδιοδρομία του σε έναν από τους μεγάλους δευτεραγωνιστές.

Ο στερεότυπος μάγκας του Ελληνικού κινηματογράφου σε μια προσπάθεια να δούμε την πορεία του στις ταινίες και στο θέατρο. Κωμωδίες, δράματα, επιθεωρήσεις. Ένας κλασικός τυπίστας, ένας εργάτης του θεάτρου που τα υπηρέτησε όλα με αφοσίωση.

Δείτε περισσότερα στο εξαιρετικό βίντεο που ετοίμασαν ο Ανδρόνικος Τζιβλέρης και το κανάλι, Kastalia.

Μία ματιά και εδώ..

Γιάννης Φύριος 1914-2007

 Φύριος
Ο Γιάννης Φύριος γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 1914 στην Άνδρο και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του...

Κρίμα το μπόι σου 1970-1971

Κρίμα το μπόι σου
Η ταινία, "Κρίμα το μπόι σου" προβλήθηκε τη σαιζόν 1970-1971 και έκοψε 312.042 εισιτήρια. Ήρθε στην 13η...