Γνώριζες ότι ο Ορέστης Μακρής…

Ορέστης Μακρής
Advertisement

Ο Ορέστης Μακρής ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και τενόρος της οπερέτας.

Advertisement

Ήταν από τις εμβληματικότερες θεατρικές φυσιογνωμίες και ένα υπόδειγμα οικογενειάρχη και καλλιτέχνη με σπάνιο προσωπικό και καλλιτεχνικό ήθος που ξεχώρισε καθώς την ίδια γνησιότητα που εξέφραζε στην ζωή του, αποτύπωνε μοναδικά και μέσα από τους ρόλους του.

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr Χρήστος Κωνσταντίνου, έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές για την καριέρα και τη ζωή του Ορέστη Μακρή και μας τις αποκαλύπτει…

Ορέστης Μακρής: Οι άγνωστες πτυχές

1ον. Ο Ορέστης Μακρής έχει πρωταγωνιστήσει η συμμετάσχει σε 37 ταινίες από το 1931 έως το 1967.
Για την ακρίβεια το 1931 συμμετείχε στην τέταρτη και τελευταία ταινία του Αχιλλέα Μαδρά με τίτλο, “Ο μάγος της Αθήνας“. Δεκαεννιά χρόνια μετά ο Γιώργος Τζαβέλλας του ζήτησε να πρωταγωνιστήσει στην κοινωνική δραματική ταινία που ετοίμαζε για την Φίνος φιλμ με τίτλο, “Ο μεθύστακας”.

i theia ap to sikago

Αρχικά ο αρνήθηκε όμως ο Τζαβέλλας επέμενε κι έτσι μια δεύτερη και σπουδαία καριέρα ξεκίνησε για τον σπουδαίο ηθοποιό.
Να σημειώσω εδώ πως η συγκεκριμένη ταινία έσπασε ρεκόρ εισιτηρίων ενώ η ερμηνεία του Ορέστη Μακρή ήταν μια από τις πιο αληθοφανείς της μεγάλης οθόνης.

2ον. Δύο χρόνια μετά το 1952 ο Γιώργος Τζαβέλλας του χάρισε άλλον έναν σπουδαίο ρόλο. Αυτόν του “γρουσούζη” στην ομώνυμη ταινία της Φίνος Φιλμ που δυστυχώς σήμερα δεν σώζεται καμία κόπια.

3ον. Ωστόσο όπως ο ίδιος έλεγε η καλύτερη του ερμηνεία ήταν στο “Αμαξάκι” που σκηνοθέτησε ο Ντίνος Δημόπουλος το 1957. Η οποία τερμάτισε πρώτη στα εισιτήρια τη σεζόν 1956 – 1957.

4ον. Η αμοιβή του στην ταινία, “Η θεία απ’ το Σικάγο” ήταν μεγαλύτερη από εκείνη της Γεωργίας Βασιλειάδου και το όνομα του ήταν πρώτο στους τίτλους. Φυσικά σε αυτό έπαιξε ρόλο η προηγούμενη πετυχημένη του συνεργασία με την Φίνος Φιλμ στο “Αμαξάκι”.

5ον. Συνολικά με την Γεωργία Βασιλείαδου συνεργάστηκε σε τέσσερις ταινίες με τις δύο από αυτές να κατακτούν την πρώτη θέση στα εισιτήρια (Το αμαξάκι, Η θεία απ’ το Σικάγο).
Ενώ σε τρεις συνεργάστηκε με την Τζένη Καρέζη με τις δύο από αυτές να είναι πατέρας και κόρη. (Η θεία απ’ το Σικάγο, Μια λατέρνα μια ζωή).

6ον. Το 1966 ο Ορέστης Μακρής υποδύθηκε για άλλη μια φορά τον μέθυσο την ταινία του Ερρίκου Θαλασσινού, “Ο πόνος του μπεκρή”. Στην αρχή απάντησε αρνητικά αφού δεν ήθελε να τυποποιηθεί στον συγκεκριμένο ρόλο, όμως η επιμονή του καλού του φίλου Πέτρου Γιαννακού που είχε γράψει το σενάριο τον έκανε τελικά να απαντήσει θετικά.

7ον. Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε στην μεγάλη οθόνη ο Ορέστης Μακρής ήταν το 1967 στην δραματική ταινία του Νίκου Βαρβέρη, “Ένα κορίτσι αλλιώτικο”. Συμπρωταγωνιστούσε με την Νίκη Τριανταφυλλίδη και τον Γιάννη Φέρτη. Ενώ έκοψε 97.004 εισιτήρια.
Λίγα χρόνια αργότερα την συγκεκριμένη ταινία ο αγαπητός ηθοποιός είχε την ευκαιρία να την παρακολουθήσει και στην τηλεόραση αφού το 1972 προβλήθηκε από την Ε.Ι.Ρ.Τ.

8ον. Για την δεκαετία του 1950 ο αγαπημένος ηθοποιός κατέχει ένα ρεκόρ αφού πέντε ταινίες που πρωταγωνίστησε η συμμετείχε κατέκτησαν την πρώτη θέση στα εισιτήρια.
Ώστοσο τα πιο πολλά έκοψε “Ο μεθύστακας”.
1949 – 1950 : Ο μεθύστακας
304.438 εισιτήρια
1954 – 1955 : Η κάλπικη λίρα
208.410 εισιτήρια
1956 – 1957 : Το αμαξάκι
138.620 εισιτήρια
1957 – 1958 : Η θεία απ’ το Σικάγο.
142.459 εισιτήρια
1959 – 1960 : Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο.
239.530 εισιτήρια

Προηγούμενο άρθροΔέκα υπέροχα πασχαλινά εξώφυλλα της Αλίκης Βουγιουκλάκη
Επόμενο άρθροΓνώριζες ότι η Νανά Σκιαδά …
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.