Γνώριζες ότι ο Μάνος Κατράκης …

Μάνος Κατράκης
Advertisement

Ο Μάνος Κατράκης ήταν κορυφαίος πρωταγωνιστής και θιασάρχης, γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1908 στο Καστέλι Κισσάμου της Κρήτης.

Advertisement

Ήταν το μικρότερο από τα πέντε παιδιά του εμπόρου Χαράλαμπου Κατράκη και της Ειρήνης. Πριν συμπληρώσει τα 10 του χρόνια η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα καθώς οι δουλειές του πατέρα δεν πήγαιναν και τόσο καλά και θεώρησαν πως η πρωτεύουσα θα προσέφερε περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες από τη Μεγαλόνησο. Κάποια στιγμή σε νεαρή ηλικία αναγκάζεται να γίνει ο προστάτης της οικογένειας, καθώς ο πατέρας του λείπει πια συνεχώς και ο μεγαλύτερος αδελφός του Γιάννης κατοικεί στην Αμερική.

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr Χρήστος Κωνσταντίνου, έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές για την καριέρα και τη ζωή του Μάνου Κατράκη και μας τις αποκαλύπτει…

Μάνος Κατράκης: Οι άγνωστες πτυχές

1ον. Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 1931 στην ταινία που έγραψε, σκηνοθέτησε άλλα και πρωταγωνίστησε ο Στάθης Λούπας. Τίτλος της, “Έτσι κανείς σαν αγαπήσει”. Δυστυχώς όμως σήμερα η ταινία αυτή θεωρείται χαμένη καθώς δεν σώζεται ούτε μια κόπια.

2ον. Το 1932 ο Μάνος Κατράκης υποδύθηκε τον Λιάκο στην πρώτη κινηματογραφική μεταφορά της βουκολικής ιστορίας του Δημήτρη Κορομηλά, “Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας“.

katrakis laskari

3ον. Για να συμμετάσχει στην ταινία, “Συνοικία το όνειρο” που αποτελεί την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Αλέκου Αλεξανδράκη η αμοιβή του ήταν συμβολική. Κάτι που ο ίδιος το ζήτησε.

4ον. Η πιο μικρή σε διάρκεια εμφάνιση του σε κάποια κινηματογραφική ταινία ήταν το 1972 στην κωμωδία του Τάκη Βουγιουκλάκη, “Η Αλίκη δικτάτωρ” όπου υποδύθηκε τον “Ελευθέριο Βενιζέλο”. Λόγω όμως της χούντας το όνομα του δεν ήταν στους τίτλους. Εν τω μεταξύ οκτώ χρόνια μετά έπαιξε στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη, “Ελευθέριος Βενιζέλος 1910 – 1927” όπου εκεί τον ομώνυμο ρόλο υποδύθηκε ο Μηνάς Χρηστίδης.

5ον. Στην ταινία, “Η ιστορία μιας ζωής” για να δεχθεί ο Μάνος Κατράκης να πρωταγωνιστήσει απαίτησε από τον σκηνοθέτη Γιάννη Δαλιανίδη να μην έχει καμία ερωτική σκηνή με την συμπρωταγωνίστρια του Ζωή Λάσκαρη. Ο λόγος που ζήτησε κάτι τέτοιο ήταν η μεγάλη διαφορά ηλικίας.

6ον. Υποκριτικά το έτος 1966 ήταν η πιο παραγωγική του χρονιά καθώς συμμετείχε σε 13 ταινίες. Η πιο γνωστή από αυτές ήταν, “Το χώμα βάφτηκε κόκκινο” που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Γεωργιάδης και ήταν υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινία. Ο Μάνος Κατράκης υποδύονταν τον μεγαλοτσιφλικά Χορμόβα.

7ον. Πολλοί πιστεύουν πως η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση είναι στην δημιουργία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, “Ταξίδι στα Κύθηρα“. Κάνουν όμως λάθος διότι η τελευταία φορά που το όνομα του εμφανίστηκε στην μεγάλη οθόνη ήταν στη ιστορική ταινία του Νίκου Τζήμα, “Τα χρόνια της θύελλας”.

Προηγούμενο άρθροΓνώριζες ότι ο Νίκος Γαροφάλλου …
Επόμενο άρθροΗ Ρένα είναι οφσάιντ: Τα δύο μεγάλα γήπεδα που εμφανίζονται στην ταινία
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.