28.7 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Άγνωστες πτυχές της ταινίας, Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται

Η ταινία, "Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται" προβλήθηκε τη...

Ήξερες ότι η Άννα Παναγιωτοπούλου…

Η Άννα Παναγιωτοπούλου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και...

Ποια ηθοποιός κάνει τις υψηλότερες τηλεθεάσεις με τις ταινίες της

Ο Χρήστος Κωνσταντίνου αποκαλύπτει ποια ηθοποιός της...
ΑρχικήHθοποιοίΜηνάς Χατζησάββας 1948-2015

Σχετικές αναρτήσεις

Μηνάς Χατζησάββας 1948-2015

- Advertisement -

Ο Μηνάς Χατζησάββας γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 1948 στην Αθήνα και ήταν Έλληνας ηθοποιός και σεναριογράφος.
Υπήρξε απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου το 1969, συνεχίζοντας τις σπουδές του στο Παρίσι.

Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του «Ελεύθερου Θεάτρου», ενώ από το 1978 ως το 1983 συνεργαζόταν σταθερά με το Εθνικό Θέατρο και από το 1984 ως το 1998 με το Ανοιχτό Θέατρο.

Συνεργάστηκε με τους θιάσους της Κατερίνας Ανδρεάδη, της Αντιγόνης Βαλάκου, των Γιάννη Φέρτη και Ξένιας Καλογεροπούλου. Έπαιξε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία του στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αισθηματική ταινία του Κώστα Ασημακόπουλου « Όμορφες Μέρες» (1970).

Έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε περισσότερες από 30 ταινίες γνωστών σκηνοθετών του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, όπως ο Βασίλης Βαφέας, η Τόνια Μαρκετάκη, ο Νίκος Γραμματικός, ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, ο Σωτήρης Γκορίτσας και ο Αλέξανδρος Αβρανάς.

Τιμήθηκε δύο φορές με το βραβείο β’ ανδρικού ρόλου στη Θεσσαλονίκη («Lilly’s story» του Ροβήρου Μανθούλη και «Τα παιδιά του Κρόνου» του Γιώργου Κόρρα) και μία φορά με το βραβείο α’ ανδρικού ρόλου («Κλειστή στροφή» του Νίκου Γραμματικού).

xatzisavas

Κύκνειο άσμα του στη μεγάλη οθόνη ήταν η συμμετοχή του στην ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ένας άλλος κόσμος» (2015), όπου ερμηνεύει έναν ακροδεξιό, που μισεί τους πρόσφυγες.

Η τηλεοπτική του παρουσία υπήρξε επίσης πλούσια. Το μεγάλο κοινό τον γνώρισε 1993 δίπλα στη Μυρτώ Αλικάκη στο ερωτικό δράμα «Αναστασία», ενώ υποδύθηκε χαρακτηριστικούς ρόλους στις σειρές «Νυχτερινό δελτίο» (1998 – 1999), «Κόκκινος κύκλος», «10η εντολή» και «Άμυνα ζώνης».

Με το ψευδώνυμο Πρόδρομος Μαυρίδης εξέδωσε τρεις συλλογές διηγημάτων, με τους τίτλους «Σπέρμα», «Η Χαμένη» και «Δύο Σταγόνες Βροχή». Με το ίδιο ψευδώνυμο συνεργάστηκε σε σενάρια και το 1995 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία «Η Ζωή Ενάμισυ χιλιάρικο» της Φωτεινής Σισκοπούλου.

Το 1995 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το σενάριο της ταινίας Η ζωή ενάμιση χιλιάρικο.

Σε ότι αφορά την προσωπική του ζωή, ήταν ομοφυλόφιλος και συζούσε με τον σύντροφό του Κώστα Φαλελάκη τα 25 τελευταία χρόνια της ζωής του.

Στις 23 Νοεμβρίου 2015 εισήχθη για νοσηλεία στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, έχοντας υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια και απεβίωσε στις 30 Νοεμβρίου λόγω αυτών. Η κηδεία του τελέστηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών στις 02 Δεκεμβρίου.

Κατόπιν επιθυμίας του ηθοποιού η κηδεία του ήταν πολιτική και αντί ταφής ακολούθησε αποτέφρωση, ενώ επιθυμία της οικογένειάς του ήταν αντί στεφάνων να συγκεντρωθούν χρήματα για τους συλλόγους των μεταναστών.

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του εξέδωσε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Μηνάς Χατζησάββας: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Όμορφες μέρες 
1973Ιωάννης ο βίαιος 
19781922
1979Ανατολική περιφέρεια 
1982Ρεπό 
1984Ο έρωτας του Οδυσσέα 
1985Μια τόσο μακρυνή απουσία 
1985Τα παιδιά του Κρόνου 
1985Το κολιέ 
1989Δεξιότερα της δεξιάς 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1991Η άλλη όψη 
1992Κλειστή στροφή 
1993Η Εποχή των Δολοφόνων 
1993Ονειρεύομαι τους Φίλους μου 
1994Η γυναίκα που επιστρέφει 
1995Η ζωή ενάμιση χιλιάρικο 
1996Απόντες 
1997Μιρουπάφσιμ 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
2001Κι αύριο μέρα είναι 
2001Μια Μέρα τη Νύχτα 
2001Οι ακροβάτες του κήπου 
2002Lilly’s Story 
2002Ο Βασιλιάς 
2003Η τρίτη νύχτα 
2005Όμηρος 
2008Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη 
2011J.A.C.E. 
2011Άδικος κόσμος 
2011Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα 
2013Miss violence 
2014Μήδεια, Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων 
2015Ένας άλλος κόσμος 
- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Νίκος Κούρος 1928-2018

Ο Νίκος Κούρος γεννήθηκε στη Χαλκίδα στις 20 Μαρτίου του 1928. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η κλίση του Νίκου Κούρου για την τέχνη...

Ανέστης Βλάχος 1934-2021

Ο Ανέστης Βλάχος γεννήθηκε στις 07 Φεβρουαρίου του 1934 στη Προσοτσάνη Δράμας και σπούδασε στη Σχολή Κινηματογράφου Λ.Σταυράκου. Ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου...

Στολίγκας Κούλης

Ο Κούλης Στολίγκας, με πραγματικό όνομα Ιωάννης Σίσκος, ήταν ένας πολύ αγαπητός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Με χαρακτηριστική παρουσία και πηγαίο χιούμορ,...

Τελευταίες αναρτήσεις