25.4 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Άγνωστες πτυχές της ταινίας, Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται

Η ταινία, "Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται" προβλήθηκε τη...

Ήξερες ότι η Άννα Παναγιωτοπούλου…

Η Άννα Παναγιωτοπούλου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και...

Ποια ηθοποιός κάνει τις υψηλότερες τηλεθεάσεις με τις ταινίες της

Ο Χρήστος Κωνσταντίνου αποκαλύπτει ποια ηθοποιός της...
ΑρχικήHθοποιοίΚατερίνα Χέλμη 1939-2023

Σχετικές αναρτήσεις

Κατερίνα Χέλμη 1939-2023

- Advertisement -

Η Κατερίνα Χέλμη ήταν ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, με σημαντική διαδρομή στο σανίδι και ρόλους καρατερίστα στη μεγάλη οθόνη.

Και μόνο για την εντυπωσιακή της παρουσία στα «Κόκκινα Φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη, με τις υστερικές κραυγές της – «Μη φεύγεις Ντόρη, θα φαρμακωθώ» – αλλά και την ερμηνεία της στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Νόμος 4000» – «Δεν θα πω τίποτα κύριε καθηγητή. Στην τιμή μου! Γιατί έχω κι εγώ τιμή, να εδώ μέσα!» (δείχνοντας την καρδιά της) -.

Η Κατερίνα Χέλμη δικαιούται μία θέση στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Ο τρόπος που υποδύθηκε τη γυναίκα, “ελευθερίων ηθών” στις δυο αυτές ταινίες ήταν ξεχωριστός και μοναδικός. Είχε αυθεντικότητα αλλά όχι χυδαιότητα.

xelmi katerina 1

Η Κατερίνα Χέλμη γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου του 1939 (ή 1937) στην Αθήνα. Ο πατέρας της, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, διατηρούσε κατάστημα ανδρικών ειδών και εργαστήριο, όπου έραβε τους μεγάλους της εποχής.

Από παιδί της άρεσε να μιμείται και να τραγουδάει. Σε μία από τις θεατρικές εξόδους της οικογένειάς της είδε την «Αγία Ιωάννα» του Μπέρναρ Σο στο θέατρο Κοτοπούλη και αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο της υποκριτικής.

Μαθήτρια Γυμνασίου ακόμη, έδωσε εξετάσεις στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου με δασκάλα τη Βάσω Μανωλίδου, η οποία την προετοίμασε με το ρόλο της Μαργαρίτας από το «Φάουστ» του Γκέτε.

Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ήταν η πρώτη της επιλογή, αλλά ο Βασίλης Διαμαντόπουλος την έπεισε να γνωρίσει τον Κάρολο Κουν και να φοιτήσει στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Τελικά, αποφοίτησε από τη Σχολή του Πέλου Κατσέλη.

Η Κατερίνα Χέλμη έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο το 1957 δίπλα στην Κυρία Κατερίνα με την κωμωδία του Σόμερσετ Μομ «Η λαίδη Μπέτσι εξοφλεί» («Lady Frederick»).

Στον θίασο συμμετείχαν γνωστοί και σπουδαίοι ηθοποιοί, όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Τίτος Βανδής, ο Νίκος Ξανθόπουλος, ο Χρήστος Τσαγανέας και η Χριστίνα Σύλβα. Από εκεί και πέρα, πρόσεξε τις συνεργασίες της και το ρεπερτόριό της, εμφανιζόμενη είτε στις σκηνές είτε στο ελεύθερο θέατρο.

Το 1962 συμμετείχε στην ιστορική παράσταση του θεατρικού έργου του Αλέκου Γαλανού «Κόκκινα Φανάρια», που ανέβηκε στο θέατρο «Πορεία» σε σκηνοθεσία Αλέξη Δαμιανού και μουσική, Σταύρου Ξαρχάκου. Ερμήνευσε το ρόλο της Μαρίνας που ερωτεύεται παράφορα έναν σωματέμπορο.

Τον ίδιο ρόλο ερμήνευσε και στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου από τον Βασίλη Γεωργιάδη, που ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 1964.

Τον ίδιο χρόνο με το θεατρικό της ντεμπούτο πρωτοεμφανίστηκε και στον κινηματογράφο, με τις ταινίες «Μπάρμπα-Γιάννης ο Κανατάς» και «Όπου φτώχεια και φιλότιμο», καθώς και με το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μάρου «Ροκ εν Ρολ». Στη συνέχεια έπαιξε σε ταινίες του παλιού και του νέου ελληνικού κινηματογράφου, όπως «Έγκλημα στο Κολωνάκι» του Τζανή Αλειφέρη (1960).

xelmi 1

Επίσης «Ίλιγγος» του Γιάννη Δαλιανίδη (1963 ), «Χωρίς ταυτότητα» του Γιάννη Δαλιανίδη (1963), «Στο δρόμο του Λαμόρε» του Δημήτρη Μαυρίκιου (1979), «Άγγελος» του Γιώργου Κατακουζηνού (1982), «Ζωή ενάμισι χιλιάρικο» της Φωτεινής Σισκοπούλου (1995) και «El Greco» του Γιάννη Σμαραγδή (2007).

Η Κατερίνα Χέλμη ήταν παντρεμένη με τον ιστορικό και ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Σβολόπουλο (1938-2019), εκ των ιδρυτών του «Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή». Η ίδια είχε δραστηριοποιηθεί στο ΠΑΣΟΚ και στις δημοτικές εκλογές του 1994 είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Η Κατερίνα Χέλμη έφυγε από τη ζωή στις 15 Απριλίου 2023 στην Αθήνα, σε ηλικία 83 ετών.

Η θλιβερή είδηση έγινε γνωστή από τα social media. «Λίγο πριν τη Ανασταση έφυγε από κοντά μας ή σημαντική και σπουδαία κυρία του θεάτρου και του κινηματογράφου μας Κατερίνα Χελμη. Σπάνιος άνθρωπος, ευγενικός και κυρία σε όλα», έγραψε στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.

Κατερίνα Χέλμη: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1957Όπου φτώχεια και φιλότιμο 
1957Μπάρμπα-Γιάννης ο Κανατάς 
1957Ροκ εν ρολ 
1959Ερωτικές Ιστορίες 
1960Έγκλημα στο Κολωνάκι 
1960Μια του κλέφτη 
1961Μάνα μου τον Αγάπησα 
1962Η μεγάλη θυσία 
1962Νόμος 4000
1963Ίλιγγος 
1963Μεσάνυχτα στη βίλα Νέλλη 
1963Τα Κόκκινα Φανάρια 
1963Χωρίς ταυτότητα 
1965Οι εχθροί 
1965Πυρετός 
1967Εις θάνατον 
1968Η Αγάπη μας 
1968Το μαύρο στάχυ 
1969Αδυναμίες 
1969Ζαβολιές 
1969Πληγωμένα νειάτα 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Δεν υπάρχουν λιποτάκτες 
1970Νατάσα 
1971Μάρα η τσιγγάνα 
1972Η Μεσόγειος φλέγεται 
1979Στο δρόμο του Λαμόρε 
1980Ο γυρολόγος 
1982Άγγελος 
1995Η ζωή ενάμιση χιλιάρικο 
2001Αλεξάνδρεια 
2007El Greco 
2008When fish fly 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1990|1990Οικογένεια ΑΝΤ1
1992|1992Οι Φρουροί της Αχαΐας Mega
1993|1993Αμαρτίαι γονέων ΕΤ2
1995|1995Χαμένη άνοιξη ΕΤ1
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1961Κόκκινα Φανάρια 
1966Η Παγίδα 
1974Ο Πειρασμός 
1980Λυσιστράτη 
1981Επτά επί Θήβας 
1982Οιδίπους Τύραννος 
1991Οι δούλες 
- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Ανθή Ανδρεοπούλου 1951-

Η Ανθή Ανδρεοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951 και είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής Γιώργου Θεοδοσιάδη.Με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου παρακολούθησε ένα χρόνο στο...

Καίτη Ιμπροχώρη 1943-

Η Καίτη Ιμπροχώρη, είναι μια εκλεκτή, σοβαρή και ανήσυχη ηθοποιός που ακόμα τιμά το θέατρο με «ψαγμένες» παραστάσεις.Η Καίτη Ιμπροχώρη γεννήθηκε το 1943 στην...

Άλβα Πόπη

Γεννήθηκε στην Ζαγορά της Ηπείρου 10 1915. Προσωπικότητα του ελαφρού μουσικού θεάτρου (μέλος ΣΕΗ: 1938). Είχε σπουδάσει σε Σχολή μπαλέτου και «βγήκε στη σκηνή» νεαρότατη.Διέπρεψε...

Τελευταίες αναρτήσεις