Γεώργιος Παπανικολάου: Ένας σπουδαίος Έλληνας

papanikolaou giorgos 300x220 1
papanikolaou giorgos 300x220 1
Advertisement

Πώς μπορείς να μείνεις αδιάφορη απέναντι σε έναν άνθρωπο που συμβολίζει τους χιλιάδες εκείνους Έλληνες που πέτυχαν στο εξωτερικό; Πώς μπορεί κάποιος να μείνει αδιάφορος μπροστά στο έργο ενός ανθρώπου που επηρέασε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι δεν τον γνώρισαν ποτέ, χαρίζοντάς τους το σπουδαιότερο δώρο, τη ζωή και την υγεία;

Advertisement

Η περίπτωση του Γεώργιου Παπανικολάου είναι η περίπτωση ενός ξεχωριστού ανθρώπου, που έβαλε έναν στόχο στη ζωή του και τον κατάφερε: να χαρίσει ζωή. Και ας έφτασε στο σημείο να πουλάει χαλιά, να απαρνηθεί περιουσίες, να πάει στην Αμερική χωρίς να έχει απάνω του χρήματα για να μπορέσει να ζήσει.

Κατάφερε ο άνθρωπος αυτός να χαρίσει ζωή, να σώσει τον άνθρωπο. Η ίδια η Ελλάδα που τώρα δηλώνει υπερήφανη για το μέγα επιστήμονα, η ίδια ήταν που τον ειρωνευόταν και τον έλεγε χασομέρη επειδή αφιέρωνε χρόνο της ζωής του στο να ερευνά στο μικροσκόπιο.

Η σημαντικότερη ανακάλυψη του 20ου αιώνα επάνω στον καρκίνο, ανήκει στον Έλληνα ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου. Το Τεστ Παπ εντοπίζει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε αρχικό στάδιο, πριν καν εκδηλωθούν συμπτώματα, οπότε είναι βέβαιο ότι η ίαση είναι απόλυτη.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στο γυναικείο πληθυσμό παγκοσμίως. Η ανακάλυψη του τεστ Παπ μείωσε τη θνησιμότητα στο γυναικείο πληθυσμό και ο Παπανικολάου κατάφερε και άγγιξε το ιερό δισκοπότηρο της Ιατρικής. Έδωσε την ευκαιρία στην Επιστήμη να προλαμβάνει και να θεραπεύει μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Ο Παπανικολάου όμως είναι ο ιδρυτής και ενός ολόκληρου κλάδου της Ιατρικής, της αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας, δηλαδή ευεργέτησε και τους άνδρες και τις γυναίκες. Και είναι άδικο ότι αυτός ο δότης ζωής δεν κέρδισε ποτέ του το Νόμπελ.

Ως γυναίκα, δε θα μπορούσα να μη νοιώθω ευγνωμοσύνη για έναν τέτοιο άνθρωπο. Και με ένα κείμενό μου τιμώ τον άνθρωπο που «έδωσε ζωή στις γυναίκες όλου του κόσμου».

Σύνταξη-επιμέλεια:Μαρία Σκαμπαρδώνη

Προηγούμενο άρθροΟ αγαπημένος μου Αλέκος Αλεξανδράκης
Επόμενο άρθροΔέκα σπουδαίες φράσεις μεγάλων Ελλήνων