24.4 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΆννα Καλουτά 1918-2010

Σχετικές αναρτήσεις

Άννα Καλουτά 1918-2010

Η Άννα Καλουτά, ηθοποιός, πρωταγωνίστρια και θιασάρχης, έγινε θρύλος για την ελληνική υποκριτική τέχνη, αφού η ίδια τάχθηκε σε αυτήν, ψυχή τε και σώματι, από τα τέσσερα της χρόνια.

Η Ειρήνη-Άννα Καλουτά όπως ήταν το πλήρες όνομά γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου του 1918 και ήταν κόρη του ηθοποιού, Στέφανου Καλουτά και της τραγουδίστριας, Κατίνας Γερακουλαίου. Αποφοίτησε από την Ιόνιο Σχολή Θηλέων, στην οποία σπούδασε και πιάνο. Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με το θέατρο, τη χορογραφία, τη σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική διεύθυνση.

kalouta
Άννα και Μαρία Καλουτά

Στο θέατρο η Άννα Καλουτά εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ηλικία τεσσάρων ετών, με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στο έργο «Στοργή», και μαζί με την αδερφή της Μαρία, δημιούργησαν τα περίφημα “Καλουτάκια”, παιδιά-θαύματα της εποχής εκείνης σε όλα τα είδη μουσικού θεάτρου.

Έχει συμμετάσχει σε οπερέτες, ηθογραφίες και σε πάρα πολλές επιθεωρήσεις, ιδιαίτερα σε πολεμικές του 1940, όπως στην παράσταση “Ευζωνάκι”, και δίκαια χαρακτηρίστηκε «Βασίλισσα της Επιθεώρησης».

Επί 15 χρόνια, και πάντα μαζί με την αδερφή της Μαρία, η Άννα Καλουτά περιόδευσε σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και Αφρική και τιμήθηκε με πλείστα διπλώματα Ελληνικών πρεσβειών. Σαν “Καλουτάκια” είχαν επίσης ηχογραφήσει και πολλούς δίσκους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και μετά την απόσυρση της αδερφής της, το 1967, η ίδια συνέχισε να παίζει σχεδόν σε κάθε είδος θεατρικού έργου.

Η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση πραγματοποιήθηκε το 1937 στην ταινία “Δόκτωρ Επαμεινώνδας”, ταινία γυρισμένη στα στούντιο του Καΐρου, όπου, όσο άκμαζε το ελληνικό στοιχείο, πολλοί θίασοι από την Αθήνα γύριζαν εκεί ταινίες.

Όμως η συνεχής ενασχόληση της με το θέατρο, όπως και οι περιοδείες της στο εξωτερικό, την εμπόδισαν να κάνει μεγάλη καριέρα στον κινηματογράφο. Πάραυτα, γύρισε 15 ταινίες, μέσα από τις οποίες άφησε το στίγμα της.

Στην Φίνος Φίλμ γύρισε μόνο μια ταινία, το “Εκείνες που δεν πρέπει να Αγαπούν”, όπου ο μύθος της, με την ομορφιά, τη γοητεία και τη λάμψη, φυλακίζεται ανέπαφος στο σελιλόιντ για τις επόμενες γενιές. Τελευταία της κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 1988, στην ταινία “Μειδιάστε Παρακαλώ”, ενώ μετά συνέχισε να κάνει περιστασιακές εμφανίσεις στο θέατρο και σε πολιτισμικές εκδηλώσεις.

Η Άννα Καλουτά απεβίωσε στις 17 Απριλίου του 2010.

Άννα Καλουτά: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1938Δόκτωρ Επαμεινώνδας 
1939Όταν ο σύζυγος ταξιδεύει 
1943Καπετάν Σκορπιός 
1950Οι απάχηδες των Αθηνών 
1951Εκείνες που δεν πρέπει ν’ αγαπούν 
1956Τσιγγάνικο αίμα 
1962Πρέπει να Ζήσεις Τίμια 
1964Ο εμίρης και ο κακομοίρης 
1965Και οι 14 ήταν υπέροχοι
1967Καλώς ήλθε το δολλάριο 
1969Η Σμυρνιά 
1980Ελευθέριος Βενιζέλος: 1910-1927
1982Ο ζιγκολό της Αθήνας 
1987Ελεήστε γιατί χανόμαστε 
1987Η μεγάλη των μαφιόζων σχολή 
1987Η χήρα ο κοντός και οι παρθένες 
1987Μπουνιά και συχώριο 
1988Μειδιάστε παρακαλώ 
1988Ο κοντός και οι μνηστήρες 
1988Της παλαβής 
1988Ο υπηρέτης μου κι εγώ 
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1925Η στοργή 
1945Μοντέρνα Κορίτσια 
1949Δώδεκα παρά πέντε 
1949Ελληνικά όνειρα 
1949Ελληνοτουρκικό γλέντι 
1949Η Λούση και τα κορίτσια της 
1949Καζανόβα με το ζόρι 
1949Μ’ αγαπά-δεν μ’ αγαπά 
1949Ο βαφτιστικός 
1949Οι απάχηδες των Αθηνών 
1949Οι φοιτηταί 
1950Γυναίκα του Δρόμου 
1951Φεστιβάλ στην Αθήνα 
1952Γλυκειά Νανά 
1955Διαβολόπαιδο  
1957Οι πειρατές 
1961Της φυλακής τα σίδερα 
1962Όμορφη πόλη 
1963Ο 13ος θεός
1969Η Κιβωτός του Νώντα 
1971Κάτω στον Πειραιά 
1985Αναδομήστε μας κι αφήστε μας 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1972|1972Ένα φως στην ομίχλη ΕΙΡΤ
1973|1973Εν τούτω νίκα ΥΕΝΕΔ
1974|1974Λούνα Παρκ ΕΙΡΤ 
1979|1979Η Μεγάλη Παρέλαση ΕΡΤ
1984|1984Βραδυά επιθεώρησης ΕΡΤ
1986|1986Η πανταχού παρούσα ΕΡΤ2
1990|1990Η μικρή μας επιθεώρηση ΕΤ2
1991|1991Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης: Άννα είναι μόνο μία ΑΝΤ1

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΚαλογερίκου Χριστίνα
Επόμενο άρθροΜαρία Καλουτά 1916-2006

Σχετικές αναρτήσεις

Παπουτσάκη Κατερίνα

Η Κατερίνα Παπουτσάκη γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1979 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Κατάγεται απο τη Σητεία της Κρήτης.Σπούδασε στη δραματική σχολή «Ίασμος» του Βασίλη...

Ραζή Μαίρη

Η Μαίρη (Μαρία) Ραζή είναι Ελληνίδα θεατρική και τηλεοπτική ηθοποιός, γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη στις 18 Σεπτεμβρίου 1948.   Σε ηλικία 7 ετών ήρθε στην Ελλάδα με...

Λαμπρινού Μαργαρίτα

Η Μαργαρίτα Λαμπρινού γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 1925, όπου πρωτοεμφανίστηκε σε παραστάσεις της παροικίας.Σπουδές όμως τελείωσε το 1961 στην Αθήνα. Συνεργάστηκε με το θίασο Μυράτ,...

Τελευταίες αναρτήσεις