14.3 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΒαγγέλης Σειληνός 1936-1998

Σχετικές αναρτήσεις

Βαγγέλης Σειληνός 1936-1998

Ο Βαγγέλης Σειληνός ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες χορευτές, χορογράφους και ηθοποιούς. Μάλιστα πολλοί τον αποκαλούσαν «Νουρέγιεφ της Ελλάδος». Σήμερα, οι νεότεροι τον γνωρίζουν μέσα από τις ελληνικές ταινίες που πήρε μέρος. Αν και δεν πρωταγωνιστούσε, κατάφερνε πάντα να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Το πραγματικό όνομα του ήταν Βαγγέλης Βασιλάτος, θα τον θυμόμαστε πάντα (είναι, βλέπετε, η δύναμη των κινηματογραφικών εικόνων) σαν έναν τρισχαριτωμένο, αεικίνητο, οργισμένο νέο που χόρευε σαν θεός στις παλιές καλές ελληνικές ταινίες.

Πότε με παρτενέρ την Ελένη Προκοπίου, πότε με παρτενέρ τη Μαρία Ιωαννίδου, η οποία υπήρξε και πρώτη σύντροφος της ζωής του, ο Βαγγέλης Σειληνός δεν χόρευε μόνο, αλλά και έπαιζε με το ίδιο κέφι και μπρίο.

Σαν να ήταν γεννημένος για τέτοιου είδους θεάματα, που σκηνοθετούσε κυρίως ο Γιάννης Δαλιανίδης (Γοργόνες και μάγκες, Μια Eλληνίδα στο χαρέμι, Η Παριζιάνα, Γυμνοί στο δρόμο κ.ά).

i pariziana

Όμως ο νεαρός χορευτής, που είχε γεννηθεί στις 12 Απριλίου του 1936 στην Αίγινα και πρωτοβγήκε στο θέατρο το 1954, είχε κάνει καλές σπουδές χορού δίπλα στη Ραλού Μάνου (είχε χορέψει και στο Ελληνικό Χορόδραμα), τον Αγγελο Γριμάνη, τον Μανώλη Καστρινό.

Στο χώρο του θεάματος ο Βαγγέλης Σειληνός μπήκε με φόρα, θέλοντας να κατακτήσει και να διακριθεί σε κάθε τομέα του. Και τα κατάφερε και ως χορευτής, και ως χορογράφος και ως ηθοποιός. Ξεκίνησε ως χορευτής και ηθοποιός στην επιθεώρηση και το 1962 μπήκε και στον κινηματογράφο. Μέχρι και κινηματογραφικές ταινίες γύρισε κατά την τριετία 1965-76 (Ο αδελφός μου ο λόρδος, Ο γαμπρός μου ο προικοθήρας κ.ά).

Έμεινε, όμως, δεμένος πάνω από όλα με το σανίδι. Ακόμα κι όταν σταμάτησε να χορεύει, δούλευε ασταμάτητα σκηνοθετώντας και χορογραφώντας επιθεωρήσεις και μουσικές παραστάσεις στα εμπορικά και γκλάμορους θέατρα της λ. Αλεξάνδρας και της παραλίας, αλλά και δίνοντας τη φλόγα, την πείρα και το ταλέντο του σε εντελώς διαφορετικά θεάματα, από το Εθνικό μέχρι τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα.

Aπό τις πιο ξεχωριστές δουλειές του είναι οι χορογραφίες του «Πλούτου» του Αριστοφάνη που ανέβασε στο Εθνικό Θέατρο ο Σταμάτης Φασουλής το καλοκαίρι του 1994, με τον Γιώργο Κιμούλη και τον Γιώργο Αρμένη, οι χορογραφίες του στους «Φοιτητές» του Ξενόπουλου, που ανέβασε ο Κώστας Τσιάνος ως μιούζικαλ στο ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας το 1993, αλλά και η σκηνοθεσία και η χορογραφία της παράστασης «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» με τον Γιώργο Πιατά (1996), που παρουσιάστηκε από την Μπάνια Λούκα και το Βελιγράδι μέχρι κάθε γωνιά της χώρας μας.

Οι τελευταίες παραστάσεις που έφεραν την υπογραφή του ήταν η επιθεώρηση, πέρυσι το καλοκαίρι στο «Αλσος»,«Τα παραμύθια του…Χάλι μας» με τον Σωτήρη Μουστάκα και τον Σταύρο Παράβα, αλλά και μια παράσταση του φετινού χειμώνα στο θέατρο «Αλίκη», πάλι με τον Σωτήρη Μουστάκα: «Το κλουβί με τις τρελές».

Ο Bαγγέλης Σειληνός άφησε δύο παιδιά, τα οποία απέκτησε με τη δεύτερη σύζυγό του, με την οποία είχαν μαζί σχολή χορού στα Ιλίσια. Έφυγε από τη ζωή στις 2 Μαίου του 1998 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών κατά τη διάρκεια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς (είχε υποβληθεί και στο παρελθόν σε ανάλογη εγχείρηση) και κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Bαγγέλης Σειληνός: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος παράστασης
1961Σκάνδαλα και κομπίνες 
1962Όμορφη πόλη 
1967Πέερ Γκυντ 
1969Η Κιβωτός του Νώντα 
1969Με αγάπη απ’ την Αθήνα 
1971Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσας 
1974Με λένε Κώστα 
1978Τρελλές επαφές ρωμέικου τύπου 
1990Και Νου Δου και light 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1957Η Θεία Από το Σικάγο 
1960Το Ραντεβού της Κυριακής 
1962Η Αθήνα τη νύχτα 
1962Οργή 
1962Προδομένη αγάπη 
1963Αυτό το κάτι άλλο 
1963Μικροί και μεγάλοι εν δράσει 
1964Δίψα για ζωή 
1964Ο εμίρης και ο κακομοίρης 
1964Ο τελευταίος πειρασμός 
1964Το Δόλωμα 
1965Και οι 14 ήταν υπέροχοι
1965Μπετόβεν και Μπουζούκι 
1965Τα δίχτυα της ντροπής 
1966Ο Ξυπόλυτος Πρίγκηψ 
1966Ο αδελφός μου ο λόρδος 
1966Παράνομοι πόθοι 
19675 Γυναίκεs για Έναν Άνδρα
1967Μίνι-Φούστα και Καράτε 
1967Ο γαμπρός μου ο προικοθήρας 
1968Γοργόνες και Μάγκες 
1968Ο Αλύγιστος 
1968Ο ψεύτης 
1969Γυμνοί στο δρόμο 
1969Η παριζιάνα 
1970Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο 
1971Μαριχουάνα στοπ 
1971Μια Ελληνίδα στο χαρέμι 
1974Έγκλημα στο Καβούρι 

Ευχαριστούμε πολύ το greekactor.blogspot.com για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Πατρίκιος Σπύρος

Ο Σπύρος Πατρίκιος ήταν ηθοποιός επιθεώρησης και από τους σημαντικότερους της ελληνικής οπερέτας. Γεννήθηκε στηΤήνο το 1894. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές εισήχθηκε στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων...

Αρτέμης Μάτσας (1930-2003)

Ο Αρτέμης Μάτσας γεννήθηκε το 1930 και απεβίωσε στις 7 Σεπτεμβρίου 2003, ήταν γνωστός Έλληνας ηθοποιός, κριτικός κινηματογράφου και σκηνοθέτης. Έπαιξε στο θέατρο και σε σημαντικό αριθμό κινηματογραφικώνταινιών και...

Δήμητρα Σερεμέτη 1933-2014

Η Δήμητρα Σερεμέτη γεννήθηκε στον Αμπελώνα Λαρίσης όπου ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές της. Το 1946, στη διάρκεια του Εμφυλίου, ήλθε στην Αθήνα. Σπούδασε στη...

Τελευταίες αναρτήσεις