Σπύρος Φωκάς

on

Ο Σπύρος Φωκάς είναι Έλληνας ηθοποιός με καριέρα στο εξωτερικό. Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 17 Αυγούστου το 1937.Το πραγματικό του όνομα είναι Σπύρος Ανδρουτσόπουλος.

Σπύρος Φωκάς Σπύρος Φωκάς

Ο κινηματογραφικός φακός φώτισε για πρώτη φορά το πρόσωπό του το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα».

Η ταινία προβλήθηκε τότε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η αφετηρία για την διεθνή καριέρα του. Μετά από αυτή τη διάκριση, όντας και απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη, δεν άργησε να πάρει το ρίσκο και να πάει στην Ιταλία, στα στούντιο της Τσινετσιτά, όπου και αξιοποίησε τις οντισιόν και τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν.

Έτσι, συμμετέχει σε διεθνείς παραγωγές, όπως στις ταινίες «Όταν θέλει η γυναίκα» του Βιντσέντε Μινέλι πλάι στην μεγάλη Λάιζα Μινέλι και «Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι, πλάι στην αξέχαστη Κατίνα Παξινού. Ειδικότερα με την εμφάνιση του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι «Ο Θάνατος ενός Φίλου», απογειώνεται η κινηματογραφική του καριέρα, αφού κερδίζει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο.

Στη συνέχεια ο Σπύρος Φωκάς κάνει το μεγάλο βήμα προς το Χόλιγουντ, συμμετέχοντας πλέον σε αμιγώς αμερικάνικες παραγωγές. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Δαλιανίδη, γυρίζει στην Φίνος Φίλμ δύο ταινίες πλάι στην Ζωή Λάσκαρη, τον «Εγωισμό» και τη «Στεφανία», που άφησαν εποχή. Δεν άργησε όμως να ξαναφύγει για την Αμερική, όπου πρωταγωνίστησε σε ταινίες που έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία, όπως το «Διαμάντι του Νείλου» και «Ράμπο 3».

Σπύρος Φωκάς Σπύρος Φωκάς

Συνολικά ο Σπύρος Φωκάς έπαιξε σε 36 ταινίες, 2 εκ των οποίων της Φίνος Φιλμ. Σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του έπαιξε με επιτυχία σε πάνω από 30 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική, και αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού.

Σημαντική τέλος ήταν και η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση, πρωταγωνιστώντας σε κοινωνικές και δραματικές σειρές, ανάμεσά τους οι: «Ανατομία ενός εγκλήματος», «Δύο Ξένοι», «Οι κληρονόμοι», «Της αγάπης μαχαιριά», «Φιλί ζωής» κλπ.

Για έναν άνθρωπο σαν τον Σπύρο Φωκά, έχοντας κάνει διεθνή καριέρα και έχοντας πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες παραγωγές στην Ευρώπη και στο Χόλιγουντ, η βιογραφία του έχει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον για το αναγνωστικό κοινό.

Το βιβλίο του με τίτλο, “Σπύρος Φωκάς – Ένα πέρασμα…” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια στον ΙΑΝΟ, ενώ συγγραφέας του είναι ο Δημήτρης Μπούκουρας. H βιογραφία αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής του και αφηγείται σπάνια περιστατικά με πολλούς διάσημους καλλιτέχνες του Χόλιγουντ.

Φιλμογραφία

Της αγάπης μαχαιριά (2006) TV σειρά …. Aντώνης Σταματάκης
Olympiad 448 BC: Olympiad of Ancient Hellas (2004) …. Eμπεδοκλής
Ospite segreto, L’ (2003) ….Θειος
Στη σκιά του Lemmy Caution (2002) …. Ρωμαίος
Αλέξανδρος και Aiche (2001)
Βίτσια γυναικών (2000)
Δυο Ξένοι Επεισόδιο (1999) Tv σείρα
Nυχτερινό δελτίο (1998) TV σειρά
Ύψωμα 33 (1998)
Barone, Il” (1996) (mini) TV σειρά …. Calo Costa vieux
Μπίζνες στα Βαλκάνια (1996)
Ο δραπέτης του φεγγαριού (1994)
Happy Holiday” …. Nίκος
Der Star (1993) TV Eπεισόδιο…. Nίκος
Ανατομία Ενός Εγκλήματος (1992-1995) TV σειρά
Μέχρι Θανάτου TV Eπεισόδιο
Δράκος TV Eπεισόδιο
Σαλώμη TV Eπεισόδιο
Τολμηρές Ιστορίες (1994-1995) TV σειρά
Ταξίδι του μέλιτος TV Επεισόδιο
Το πεθαμένο λικέρ (1992)
Murder, She Wrote”
The List of Yuri Lermentov (1991) TV Eπεισόδιο …. Constantin Kesmek
Errore fatale (1991/I) (TV) …. Luca
Το Γαλάζιο Διαμάντι (1991) TV σειρά
Ricatto 2, Il” (1991) (mini) TV σειρά
White Palace (1990) (χωρίς το όνομά του στους τίτλους) …. George
Gorille, Le”
Le Gorille dans le Cocotier (1990) TV Eπεισόδιο …. Πρίγκιπας Aziz
Tre colonne in cronaca (1990) …. Anthony Bassouri
The Serpent of Death (1989) …. Σταύρος
Ράμπο 3 (1988) …. Masoud (Αφγανός ηγέτης των mujahadeen)
Ricatto, Il” (1988) (mini) TV σειρά …. Karsan
Mistress (1987) (TV)
Black Tunnel (1986)
The Jewel of the Nile (1985) …. Omar
Παρεξήγηση (1983)
Αναμέτρηση (1982)
Σουβλίστε τους (1981)
Σόνια (1980)
Διαμάντια (1979)
Holocaust 2000 (1977) …. Harbin
A Matter of Time (1976)
Legge violenta della squadra anticrimine, La (1976)
Alle origini della mafia” (1976) (mini) TV σειρά
Mark il poliziotto spara per primo (1975) …. Borelli
Flavia, la monaca musulmana (1974)
Xωρίς ανάσα (1973) TV σειρά
Shaft in Africa (1973) …. Marco Sassari
Baciamo le mani (1973) …. Luca Ferrante
Amante dell’orsa maggiore, L’ (1972)
Lui per lei (1972)
Corbari (1970)
Basta guardarla (1970) …. Fernando
Zorro alla corte d’Inghilterra (1969) …. Pedro Suarez/Zorro
Μπροστά στην αγωνία (1968)
Εκείνοι που ξέρουν να αγαπούν (1968)
Η ζωή ενός ανθρώπου (1968)
Odia il prossimo tuo (1968) (ως Clyde Garner) …. Ken Dakota
Ψωμί για έναν δραπέτη (1967) …. Giovanni
Ο δραπέτης (1967)
Ο φόβος (1966) …. Nίκος
Έρωτας στην καυτή άμμο (1966) …. Στέφας
Στεφανία (1966) …. γιατρός
Ντάμα σπαθί (1966) …. Alexander
Τα σκαλοπάτια (1966)
Une balle au coeur (1965) …. Navarra
Εγωισμός (1964) …. Κώστας
Via Margutta (1963) …. Marco Belli
Uomo da bruciare, Un (1962) …. Jachino
Diciottenni al sole (1962) …. Johnny
Η απολύτρωσις (1961)
Psycosissimo (1961) …. Pietro, l’autista
Ο Ρόκο και τ’ Αδέλφια του (1960) (ως Spiros Focas) …. Vincenzo Parondi
Messalina Venere imperatrice (1960) …. Lucio Massimo
Λίγος ο λεβέντης (1959)
Διακοπές στην Κολοπετινίτσα (1959)
Ματωμένο ηλιοβασίλεμα (1959)
Morte di un amico (1959) …. Bruno

Σπύρος Φωκάς 1937

Προηγούμενο άρθροΠαζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 567ο
Επόμενο άρθροΜαρινέλλα
Ελληνικός Κινηματογράφος Σπύρος Φωκάς
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
58,736ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,200ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2,081ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δείτε και αυτα

Σώκου Εκάλη Σπύρος Φωκάς

Σώκου Εκάλη

Η Εκάλη Σώκου, πραγματικό όνομα Εκάλη Μπουκογιάννη γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις  20 Ιανουαρίου του 1927 και ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Επέλεξε ως "θεατρικό" όνομα το πατρικό επώνυμο της μητέρας της...
Ντίνος Κώστας Σπύρος Φωκάς

Ντίνος Κώστας

Βασιλείου Μαρία Σπύρος Φωκάς

Βασιλείου Μαρία