16.1 C
Athens
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήHθοποιοίΣπύρος Φωκάς 1937-2023

Σχετικές αναρτήσεις

Σπύρος Φωκάς 1937-2023

- Advertisement -

Ο Σπύρος Φωκάς ήταν Έλληνας ηθοποιός με καριέρα στο εξωτερικό. Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 17 Αυγούστου του 1937. Το πραγματικό του όνομα ήταν Σπύρος Ανδρουτσόπουλος. Ο κινηματογραφικός φακός φώτισε για πρώτη φορά το πρόσωπό του το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, “Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα”.

Η ταινία προβλήθηκε τότε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η αφετηρία για την διεθνή καριέρα του. Μετά από αυτή τη διάκριση, όντας και απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη, δεν άργησε να πάρει το ρίσκο και να πάει στην Ιταλία, στα στούντιο της Τσινετσιτά, όπου και αξιοποίησε τις οντισιόν και τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν.

fokas spiros

Έτσι, ο Σπύρος Φωκάς συμμετέχει σε διεθνείς παραγωγές, όπως στις ταινίες, “Όταν θέλει η γυναίκα” του Βιντσέντε Μινέλι πλάι στην μεγάλη Λάιζα Μινέλι και “Ο Ρόκο και τα αδέλφια του” του Λουκίνο Βισκόντι, πλάι στην αξέχαστη, Κατίνα Παξινού. Ειδικότερα με την εμφάνιση του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι «Ο Θάνατος ενός Φίλου», απογειώνεται η κινηματογραφική του καριέρα, αφού κερδίζει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο.

Στη συνέχεια ο Σπύρος Φωκάς κάνει το μεγάλο βήμα προς το Χόλιγουντ, συμμετέχοντας πλέον σε αμιγώς αμερικάνικες παραγωγές. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Δαλιανίδη, γυρίζει στην Φίνος Φιλμ δύο ταινίες πλάι στην Ζωή Λάσκαρη, τον “Εγωισμό” και τη “Στεφανία“, που άφησαν εποχή. Δεν άργησε όμως να ξαναφύγει για την Αμερική, όπου πρωταγωνίστησε σε ταινίες που έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία, όπως το “Διαμάντι του Νείλου” και “Ράμπο 3”.

Συνολικά ο Σπύρος Φωκάς έπαιξε σε 36 ταινίες, 2 εκ των οποίων της Φίνος Φιλμ. Σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του έπαιξε με επιτυχία σε πάνω από 30 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική, και αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού.

fokas 4

Σημαντική τέλος ήταν και η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση, πρωταγωνιστώντας σε κοινωνικές και δραματικές σειρές, ανάμεσά τους οι: “Ανατομία ενός εγκλήματος”, “Δύο ξένοι”, “Οι κληρονόμοι”, “Της αγάπης μαχαιριά”, “Φιλί ζωής” κλπ. Για έναν άνθρωπο σαν τον Σπύρο Φωκά, έχοντας κάνει διεθνή καριέρα και έχοντας πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες παραγωγές στην Ευρώπη και στο Χόλιγουντ, η βιογραφία του έχει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον για το αναγνωστικό κοινό.

Το βιβλίο του με τίτλο, “Σπύρος Φωκάς – Ένα πέρασμα…” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια στον ΙΑΝΟ, ενώ συγγραφέας του είναι ο Δημήτρης Μπούκουρας. H βιογραφία αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής του και αφηγείται σπάνια περιστατικά με πολλούς διάσημους καλλιτέχνες του Χόλιγουντ.

Ο Σπύρος Φωκάς έκανε τέσσερις γάμους και δεν απέκτησε βιολογικά παιδιά. Ωστόσο ήταν πατριός της κόρης της τέταρτης συζύγου του, Λίλιαν Παναγιωτοπούλου Φωκά, με την οποία ήταν παντρεμένος από το 2013.

Ο Σπύρος Φωκάς έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 86 ετών μετά από προβλήματα υγείας στις 10 Νοεμβρίου του 2023, σε κέντρο αποκατάστασης στην Ελευσίνα, όπου νοσηλευόταν από το καλοκαίρι του 2023 σε ηλικία 86 ετών. Κατόπιν επιθυμίας του, η σορός του αποτεφρώθηκε στη Ριτσώνα.

fokas 3

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αποχαιρέτησε τον Σπύρο Φωκά

Η είδηση για τον θάνατο του Σπύρου Φωκά βρίσκει την κινηματογραφική μας κοινότητα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, την ημέρα της τιμητικής προβολής της ταινίας «Σόνια», στο πλαίσιο του αφιερώματος του Φεστιβάλ στον Τάκη Κανελλόπουλο. Στο έργο αυτό δεσπόζει η ώριμη αρρενωπότητα του Σπύρου Φωκά δίπλα στην αέρινη Αντιγόνη Δουδούμη.

Όταν γυρίστηκε η «Σόνια», το 1980, ο Σπύρος Φωκάς ήταν ήδη ένας Έλληνας διεθνής σταρ του κινηματογράφου. Η πρώτη ταινία του, το 1959, το «Ματωμένο ηλιοβασίλεμα» του Ανδρέα Λαμπρινού τον έφερε στις κοσμοπολίτικες Κάννες, την πύλη για ό,τι ακολούθησε στην Ιταλία και στο Χόλιγουντ.

Έπαιξε στο εμβληματικό δράμα «Ο Ρόκο και τα αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι (μαζί με την Κατίνα Παξινού), στο «Ο θάνατος ενός φίλου» του Φράνκο Ρόσι (κερδίζοντας βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ του Λοκάρνο) και σ’ άλλες ταινίες γνωστών δημιουργών. Μετά ήρθε το Χόλιγουντ, όπου το φιζίκ του ταίριαξε με το στερεότυπο της ομορφιάς που εξέπεμπαν το πρόσωπο και η φιγούρα του Ανατολίτη.

Στην Ελλάδα και στον κλασικό πια κινηματογράφο της, αξέχαστη θα μείνει η παρουσία του στην ταινία «Στεφανία» του Γιάννη Δαλιανίδη, στο πλευρό της Ζωής Λάσκαρης.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήριά του στους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα του με την αγάπη τους και την εκτίμησή τους.

fokas 1

Το συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

Πληροφορούμενη τον θάνατο του Σπύρου Φωκά η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με θλίψη αποχαιρετούμε τον ηθοποιό Σπύρο Φωκά, έναν από τους γνωστότερους και αγαπητότερους εκπροσώπους του θεάματος, με σημαντική κινηματογραφική καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η πρώτη ταινία στην οποία συμμετείχε, το 1959, το “Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα”, προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών και υπήρξε η αφετηρία της διεθνούς καριέρας του.

Η πρώτη εμφάνισή του στη ξενόγλωσση ταινία “Morte di un amico”, ιταλικής παραγωγής, του άνοιξε το δρόμο για τα αμερικανικά κινηματογραφικό στούντιο.

Η επιβλητική παρουσία του και η ευρεία γκάμα του, του επέτρεψαν να ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους στον ελληνικού και διεθνή κινηματόγραφο, ενώ έπαιξε και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές.

Με την παρουσία του σηματοδότησε μερικές από τις πιο σημαντικές καλλιτεχνικές δημιουργίες του ιταλικού κινηματογράφου (όπως «Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του», του Λουκίνο Βισκόντι) αλλά και μερικές από τις εμπορικότερες ταινίες του Χόλυγουντ (όπως το “Διαμάντι του Νείλου” και “Ράμπο 3”).

Σημαντική ήταν η διαδρομή του και στο θέατρο, κυρίως σε μεγάλες σκηνές του εξωτερικού. Κοσμοπολίτης, ευγενής, εργατικός, προσηνής και ταυτόχρονα διονυσιακός και απολλώνιος, ο Σπύρος Φωκάς ήταν ωραίος ως Έλληνας. Θα μας τον θυμίζει το έργο του.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους πολλούς φίλους του.

Σπύρος Φωκάς: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1959Διακοπές στην Κολλοπετινίτσα 
1959Λύγκος ο Λεβέντης 
1959Ματωμένο ηλιοβασίλεμα 
1961Η απολύτρωση 
1964Εγωισμός 
1966Une balle au coeur 
1966Έρωτας στην καφτή άμμο 
1966Η Στεφανία 
1966Ντάμα σπαθί 
1966Ο φόβος 
1966Τα σκαλοπάτια 
1967Ψωμί για έναν δραπέτη 
1968Εκείνοι που ξέρουν ν’ αγαπούν 
1968Η ζωή ενός ανθρώπου 
1968Μπροστά στην αγχόνη 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1980Σόνια 
1981Σουβλίστε τους! Έτσι θα πάρουμε το κουραδόκαστρο 
1981Τα διαμάντια δεν λένε ψέματα 
1982Επικίνδυνο παιχνίδι 
1983Η παρεξήγηση 
1992Πεθαμένο λικέρ 
1994Ο δραπέτης του φεγγαριού 
1996Σαπουνόπετρα: Το Χρήμα στο Λαιμό σας 
1997Μπίζνες στα Βαλκάνια 
1998Ύψωμα 33
2000Βίτσια γυναικών 
2001Αλέξανδρος και Αϊσέ 
2002Στη σκιά του Λέμμυ Κώσιον 
2003Μην περνάς ανάβει κόκκινο 
2003Ο Χάρος βγήκε παγανιά 
2003Πάρτα όλα 
2004Olympiad 448 BC: Olympiad of Ancient Hellas
2007A simple love story 
2009Εικόνα σου είμαι 
2009Η Διαθήκη του Ιερέα Ιωάννη Μελιέ 
2017Ο θησαυρός 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1973|1973Ο ονειροπαρμένος ΥΕΝΕΔ
1973|1973Τα παιδιά του Ζεβεδαίου ΕΙΡΤ
1973|1973Χωρίς ανάσα ΕΙΡΤ 
1981|1981Οι Κληρονόμοι ΕΡΤ
1981|1981Το μυθιστόρημα των τεσσάρων ΥΕΝΕΔ
1993|1993Το Γαλάζιο Διαμάντι ΑΝΤ1
1994|1994Ανατομία ενός εγκλήματος: Μέχρι θανάτου ΑΝΤ1
1994|1994Τολμηρές ιστορίες: Ταξίδι του μέλιτος ΑΝΤ1
1995|1995Έλλη και Άννα ΑΝΤ1
1995|1995Ανατομία ενός εγκλήματος: Έκπτωτος άγγελος ΑΝΤ1
1995|1995Ανατομία ενός εγκλήματος: Ο δράκος ΑΝΤ1
1995|1995Ανατομία ενός εγκλήματος: Σαλώμη ΑΝΤ1
1995|1995Μαγική νύχτα: Ματ θανάτου ΕΤ1
1997|1997Διπλή αλήθεια: Λάθος ελπίδες ΕΤ1
1997|1997Διπλή αλήθεια: Οι αθώοι ΕΤ1
1997|1997Δυο Ξένοι… Mega
1998|1998Νυχτερινό δελτίο ΕΤ1
1999|1999Μπίζνες στα Βαλκάνια ΕΤ1
2002|2002Φιλί Ζωής ΑΝΤ1
2006|2006Της αγάπης μαχαιριά ΑΝΤ1
2008|2008Ιατρικό απόρρητο ΑΝΤ1 Satellite

Ευχαριστούμε πολύ το greekactor.blogspot.com για τις πληροφορίες.

- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Απόστολος Σουγκλάκος 1950-2006

Ο Απόστολος Σουγκλάκος γεννήθηκε το 1950 στον Πειραιά και ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας. Το σχολείο ήταν για εκείνον αναγκαίο κακό και δεν...

Γιώργος Εμιρζάς 1936-1999

Ο Γιώργος Εμιρζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός, χορευτής – είχε χορέψει μάλιστα και στην Οδό ονείρων του...

Εμμανουήλ Τάκης

Τάκης Εμμανουήλ Ο Τάκης Εμμανουήλ γεννήθηκε το 1933 στο Μεσολόγγι και σπούδασε στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1960 έκανε την πρώτη του εμφάνιση...

Τελευταίες αναρτήσεις