35 C
Athens
Κατηγορία:

Παπαγιαννόπουλος Διονύσης

Ο ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε το 1912 στο Διακοφτό.
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου και πρωτοεμφανίστηκε το 1938, στον “Βασιλιά Ληρ” του Σαίξπηρ, σε ρόλο που του έδωσε ο δάσκαλός του Αιμίλιος Βεάκης.

Διονύσης Παπαγιαννόπουλος
Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.

Τα χρόνια που ακολούθησαν συνέπραξε με τους θιάσους της Μαρίκας Κοτοπούλη, των Αρώνη – Χορν, Χατζίσκου – Συνοδινού, του Μουσούρη και του Ντίνου Ηλιόπουλου.

Ως τα μέσα της δεκαετίας του 1950 εμφανίστηκε σε ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου, ενώ αργότερα άρχισε να εμφανίζεται σε ελαφρές κωμωδίες.

Το 1961 συγκρότησε τον δικό του θίασο, δίνοντας αξέχαστες ερμηνείες, σε έργα όπως “Ζήτω η ζωή” του Γεράσιμου Σταύρου και “Δεσποινίς Διευθυντής” των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη.

Στο τελευταίο ενσάρκωσε τον κ. Βασιλείου, έναν ρόλο που επανέλαβε το 1964 στη μεγάλη οθόνη, δίπλα στην Τζένη Καρέζη.
Πρώτη κινηματογραφική εμφάνισή του ήταν το 1947, στην ταινία, “Παιδιά της Αθήνας” του Τάκη Μπακόπουλου. Ακολούθησαν άλλες 134 ταινίες, στις περισσότερες από τις οποίες κράτησε δευτερεύοντες ρόλους, κλέβοντας όμως πάντα την παράσταση.

Ξεχωρίζουν: “Το Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο” (1959),”Χτυποκάρδια στο θρανίο” (1963), “Η βίλα των οργίων” (1964), “Μια τρελή, τρελή οικογένεια” (1965), “Υπάρχει και φιλότιμο” (1965), “Κάτι κουρασμένα παλικάρια” (1967), “Για ποιον χτυπά η κουδούνα” (1968), “Ένας ιππότης για τη Βασούλα” (1968), “Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά” (1970), “Ο Κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται” (1977).
Το ρόλο του Μπαρμπα-Γιώργη είχε ενσαρκώσει με μεγάλη επιτυχία και στην τηλεοπτική σειρά “Το Λούνα Παρκ” το 1974.

Προς τιμή του, ο Δήμος Διακοφτού τοποθέτησε τη προτομή του στη παραλία του δήμου.
Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος έκανε πολλές αγαθοεργίες, κυρίως στην περιοχή όπου γεννήθηκε, χωρίς αυτό να είναι ευρέως γνωστό.
Το 1968 βραβεύτηκε με το βραβείο των Ελλήνων κριτικών για την ταινία ,”Το κανόνι και το αηδόνι“.
Πέθανε ολομόναχος, στο διαμέρισμά του στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στις 13 Απριλίου του 1984.

Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1984Ταξιδι στα Κυθηρα
1981Κορόιδο Ρωμιέ
1980Καθένας με την τρέλλα του
1977Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται
1974Ένας νομοταγής πολίτης
1973Ο μοναχογιός μου ο αγαθιάρης
1973Ο τσαρλατάνος
1972Λυσιστράτη
1972Ο μάγκας με το τρίκυκλο
1972Ο Πατούχας
1972Αν ημουν πλούσιος
1972Υπέροχες νύφες κορόιδα γαμπροί
1972Πιο τρελλοί και απ’ τους τρελλούς
1971Ένας ξένοιαστος παλαβιάρης
1971Η ζαβολιάρα
1971Καυτά ψυχρά κι ανάποδα
1971Ο επαναστάτης ποπολάρος
1971Ο κυρ’ Γιώργης και οι τρέλλες του
1970Γιακουμής μια ρωμέικη καρδιά
1970Ένας χίππυς με τσαρούχια
1970Να ‘τανε το 13 να πεφτε σ’ εμάς
1970Ζητούνται γαμπροί με προίκα
1970Ο απίθανος
1970Τρελλά Κορίτσια απίθανα Αγόρια
1970Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά
1970Ο τρελός της πλατείας Αγάμων
1970Ομορφες Μέρες
1969Γαμπρός από τη Γαστούνη
1969Γενια των Ηρωων
1969Για ένα Ταγάρι Δολλάρια
1969Ένα ασύλληπτο κορόιδο
1969Η νεράιδα και το παληκάρι
1969Ξύπνα κορόιδο
1969Ο άνθρωπος που γύρισε από τα πιάτα
1969Ο γόης
1969Το Νυφοπάζαρο
1968Για ποιον χτυπά η κουδούνα
1968Γοργόνες και μάγκες
1968Δόκτωρ Ζι-Βέγγος
1968Εμπαινε Κιτσο
1968Ένας ιππότης για τη Βασούλα
1968Ενας Κλέφτης με Φιλότιμο
1968Η αρχόντισα κι ο αλήτης
1968Ο Μικές παντρεύεται
1968Ο ψεύτης
1968Οικογένεια Χωραφά
1968Πολύ αργά για δάκρυα
1968Το κανονι και τ’ αηδονι
1967Αν μιλουσε το Παρελθον μου
1967Γαμπρός απ’ το Λονδίνο
1967Για την Καρδια της ωραιας Ελενης
1967Ερωτες στη Λεσβο
1967Η παιχνιδιάρα
1967Κάτι κουρασμένα παληκάρια
1967Ο αχόρταγος
1967Ο γαμπρός μου ο προικοθήρας
19665.000 ψέμματα
1966Αχ και νάμουν άντρας
1966Διπλοπεννιές
1966Η αδελφή μου θέλει ξύλο
1966Ο μπαμπάς μου ο τεντυμπόυς
1966Ο ξυπόλυτος πρίγκηψ
1966Οι κυρίες της αυλής
1966Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι
1966Φουσκοθαλασσιές
1965Εξιλέωση
1965Κάνε με πρωθυπουργό
1965Μερικες το προτιμουν χακι
1965Μια τρελλή τρελλή οικογένεια
1965Τζένη Τζένη
1965Υπάρχει και φιλότιμο
1965Φτωχός εκατομμυριούχος
1965Φωνάζει ο κλέφτης
1964Αλύγιστη στη Ζωή
1964Αν έχεις τύχη
1964Δις διευθυντής
1964Η βίλα των οργίων
1964Η σωφερίνα
1964Λόλα
1964Ο Γυρισμος της Μανας
1963Ένας ντελικανής
1963Η ψεύτρα
1963Ο Αδελφός μου ο Τροχονόμος
1963Ο κύριος πτέραρχος
1963Οσα Κρυβει η Νυχτα
1963Σκάνδαλα στο νησί του έρωτα
1963Το γέλιο βγήκε απ’ τον παράδεισο
1963Χτυποκάρδια στο θρανίο
1962Ο άντρας της γυναίκας μου
1962Αγγελοι του Πεζοδρομιου
1962Ποτέ δε σε ξέχασα
1962Αγνη κι Ατιμασμενη
1962Εξομολογησις μιας Μητερας
1962Κλαψε Φτωχη μου Καρδια
1962Παγιδα
1962Ποτέ δε σε Ξέχασα
1962Τα Χριστούγεννα του Αλήτη
1962Το Κοριτσι του Λοχου
1961Έξω οι κλέφτες
1961Ηρθες Αργά
1961Μυρτιά
1960Αμαρτωλά Νειάτα
1960Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα
1960Μια του κλέφτη
1960Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος
1960Το Μεγάλο Κόλπο
1960Το Νησι της Αγαπης
1959Έγκλημα στο Κολωνάκι
1959Ένας βλάκας και μισός
1959Επιστροφη απο το Μετωπο
1959Ερωτικές Ιστορίες
1959Η Λίζα τό ‘σκασε
1959Ο Γιάννος κι η Παγώνα
1959Μπουμπουλινα
1959Ο Αλή Πασάς και η Κυρά Φροσύνη
1959Ο Ηλίας του 16ου
1959Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο
1959Φτώχεια και αριστοκρατία / Στουρνάρα 288
1958Μια ζωή την έχουμε!
1958Η Ζωη μου Αρχιζει με Σενα
1958Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα
1958Οιδίπους Τύραννος
1958Χαρούμενοι αλήτες
1957Της τύχης τα γραμμένα
1957Τα Τρία Παιδιά Βολιώτικα
1956Για Δυο Ρώγες Σταφύλι
1955Στέλλα
1955Τζο ο τρομερός
1954Άνεμος του μίσους
1954Το ποντικάκι / Το κορίτσι με τα λουλούδια
1954Το Σταυροδρόμι του Πεπρωμένου
1951Ματωμένα Χριστούγεννα
1947Παιδιά της Αθήνας

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΠάντζας Γιώργος
Επόμενο άρθροΠαπαδόπουλος Αντώνης

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα