15.9 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΜαρία Φωκά 1916-2001

Σχετικές αναρτήσεις

Μαρία Φωκά 1916-2001

Η Μαρία Φωκά (γεννήθηκε την 1 Οκτωβρίου 1916 και πέθανε στις 15 Ιουνίου 2001), ταλαντούχα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, έπαιξε σε δεύτερους αλλά έντονα χαρακτηριστικούς ρόλους, κερδίζοντας τον θαυμασμό και την αγάπη του κοινού, αλλά και το σεβασμό των συναδέλφων της. Περισσότερο, όμως, έγινε γνωστή από τις τηλεοπτικές σειρές και αγαπήθηκε ακόμα πιο πολύ στους ρόλους της «γιαγιάς» με τις περίφημες ατάκες της που έγραψαν ιστορία.

Η Μαρία Φωκά γεννήθηκε το 1916 στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν». Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1944 στον ρόλο της Ασημίνας στη «Στέλλα Βιολάντη» του Γρ. Ξενόπουλου, που ανέβασε το «Θέατρο Τέχνης» στο οποίο παρέμεινε ως το 1948. Εκεί γνώρισε και τον σύζυγό της  Λυκούργο Καλλέργη, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη.

Η στράτευσή της στο ΚΚΕ και η έντονη δράση της στην Εθνική Αντίσταση, έγιναν η αιτία να καταδικαστεί αρχικά από το Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών σε ισόβια, αλλά η ποινή της μετατράπηκε σε δεκαετή κάθειρξη και στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη διακοπή των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων της ως το 1958-59 που εμφανίστηκε ξανά σε περιοδεία με τον θίασο του Λάμπρου Κωνσταντάρα. Στην γενικότερη θεατρική πορεία της η Μαρία Φωκά, συνεργάστηκε με  εξαιρετικούς θιάσους όπως: Έλλης Λαμπέτη, Τζένης Καρέζη, Λάμπρου Κωνσταντάρα, Νίκου Σταυρίδη, Αλίκης Βουγιουκλάκη, Κρατικoύ Θεάτρου Βορείου Ελλάδας κ.α.

Στον κινηματογράφο η Μαρία Φωκά πρωτοεμφανίστηκε το 1949 στην ταινία «Κόκκινος Βράχος» του Γρηγόρη Γρηγορίου. Από την αποφυλάκισή της ως το θάνατό της συμμετείχε σε περίπου 20 κινηματογραφικές ταινίες εκ των οποίων οι 7 της Φίνος Φιλμ. Αξιομνημόνευτοι είναι οι ρόλοι της στις κωμωδίες «Ένας Ιππότης για τη Βασούλα» πλάι στη Τζένη Καρέζη και στον Φαίδωνα Γεωργίτση, «Δικτάτωρ Καλεί Θανάση» πλάι στον Θανάση Βέγγο, καθώς και ο ρόλος της καπετάνισσας στο φιλμ «Γοργόνες και Μάγκες» του Γιάννη Δαλιανίδη.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 και ως το 2000 η Μαρία Φωκά συμμετείχε και σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές με ρόλους ισχυρών  γυναικών, με πιο χαρακτηριστικούς στις σειρές: «Η Γειτονιά μας», «Εκμέκ Παγωτό», «Μεθοριακός Σταθμός», «Ντόλτσε Βίτα». Τελευταία της συμμετοχή ήταν στη σειρά «Θεοσεβούμενοι» το 2000, ένα χρόνο πριν το θάνατό της.

Το 1977 διετέλεσε πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Η Μαρία Φωκά έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών από μακροχρόνια καρδιακά νοσήματα στις 15 Ιουνίου του 2001 και κηδεύτηκε στο Λονδίνο.

Μαρία Φωκά: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος παράστασης
1947Ήταν όλοι τους παιδιά μου 
1947Υπόθεση Ουίνσλο 
1960Επικίνδυνη στροφή 
1963Η βροχή 
1963Περάστε την 1η του μηνός
1967Ένας ιππότης για τη Βασούλα 
1971Η όγδοη γυναίκα του Κυανοπώγωνα 
1983Λυσιστράτη 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1949Ο Κόκκινος Βράχος 
1959Ταξείδι με τον έρωτα 
1960Οικογένεια Παπαδοπούλου 
1964Παιδί μου δεν αμάρτησα 
1964Τα 201 καναρίνια
1964Το Κορίτσι του Πόνου 
1965Με ιδρώτα και δάκρυα 
1965Ξαναγύρισε κοντά μου 
1966Εμείς οι αμαρτωλοί 
1966Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο 
1966Τα αδέλφια μου 
1968Ένας ιππότης για τη Βασούλα 
1968Ας με κρίνουν οι γυναίκες 
1968Γοργόνες και Μάγκες 
1968Θύελλα στο σπίτι των ανέμων 
1968Ξεριζωμένη γενηά 
1968Ο Μικές Παντρεύεται 
1968Ο μικρός δραπέτης 
1969Ένας άνδρας με συνείδηση 
1969Για την τιμή και τον έρωτα 
1969Γυμνοί στο δρόμο 
1969Η κόμησσα της φάμπρικας 
1969Καυτή εκδίκηση 
1969Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα 
1969Το φθινόπωρο μιας καρδιάς 
1969Φτωχογειτονιά, αγάπη μου 
1971Αγάπησα μια… πολυθρόνα 
1971Ο Αήττητος 
1972Αγάπη μου παλιόγρια 
1973Δικτάτωρ καλεί Θανάση 
1973Η Αλίκη της σύγχρονης γενιάς 
1974Τα λεονταράκια 
1979Ανατολική περιφέρεια 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1971|1971Δόκτωρ Τικ ΕΙΡΤ
1972|1972Η Γειτονιά μας ΥΕΝΕΔ
1973|1973Ανήσυχα νιάτα ΕΙΡΤ
1974|1974Ανθρώπινες Ιστορίες ΥΕΝΕΔ
1974|1974Μεθοριακός Σταθμός ΥΕΝΕΔ
1976|1976Οι ατσίδες ΥΕΝΕΔ
1978|1978Η τύχη της Μαρούλας ΕΡΤ
1980|1980Η Τελευταία Νύχτα της Γης ΥΕΝΕΔ
1990|1990Οι τρεις χάριτες Mega
1990|1990Οι τρεις χάριτες: Αταίριαστο ζευγάρι Mega
1991|1991Εκμέκ παγωτό Mega
1991|1991Ο πύργος των Μοσκώφ ΕΤ1
1992|1992Και οι Τέσσερεις Ήταν Υπέροχες Mega
1994|1994Αξιολάτρευτος μπελάς Mega
1995|1995Ντόλτσε βίτα Mega
1995|1995Το Ροζ Συννεφάκι Mega 
2000|2000Οι θειο… …σεβούμενοι Star

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Ρηγοπούλου Ζωή

Η Ζωή Ρηγοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και είναι ηθοποιός. Κόρη των επίσης ηθοποιών Κάκιας Αναλυτή και Κώστα Ρηγόπουλου.Απόφοιτος της δραματικής σχολής του...

Ρένα Πασχαλίδου 1911-1979

Η Ρένα Πασχαλίδου γεννήθηκε το 1911 και  ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Καθιερώθηκε σε ρόλους καρατερίστας κυρίως σε κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου. Στην κινηματογραφική ταινία "Ξύπνα Κορόιδο..."...

Έρση Δοξακοπούλου

Επίσης και ως Έλση και Έλλη. Βαπτίστηκε ''Ελάς''(με ένα λάμδα).Γεννήθηκε στη Χαλκίδα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε το...

Τελευταίες αναρτήσεις