23.7 C
Athens
Κατηγορία:

Αλίκη Βουγιουκλάκη 1934

Η εθνική μας σταρ

Η Αλίκη- Σταματίνα Βουγιουκλάκη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου και θεατρική επιχειρηματίας, φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1934 (άλλες πηγές αναφέρει το 1933) στο Μαρούσι. Τρεις μέρες αργότερα αρρώστησε με πνευμονία και αμέσως οι γονείς της φώναξαν ιερέα να τη βαφτίσει. Το όνομα που της έδωσαν: Αλίκη – Σταματίνα.

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Τα παιδικά της χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα και φτωχικά. Στην κατοχή ο πατέρας της δολοφονήθηκε (υπηρετούσε ως Νομάρχης Αρκαδίας και σφαγιάστηκε από την Ο.Π.Λ.Α.) και η μητέρας της ανέλαβε μόνη της να μεγαλώσει τα τρία παιδιά, την Αλίκη, τον Αντώνη και τον Τάκη.

Από μικρή η Αλίκη λάτρευε τη Μαίρη Πίκφορντ και την Γκρέτα Γκάρμπο. Το πλούσιο υποκριτικό της ταλέντο διαφάνηκε από τα παιδικά της ακόμα χρόνια, πρωταγωνιστώντας στις περισσότερες σχολικές θεατρικές παραστάσεις.

Το 1952 έδωσε εξετάσεις στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου,κρυφά από την οικογένειά της, καθώς το επάγγελμα του ηθοποιού εθεωρείτο ντροπή την εποχή εκείνη.

Το 1953, όντας στο δεύτερο έτος της σχολής, της ανατέθηκε ο μικρός ρόλος της Λουιζόν στον «Κατά φαντασίαν ασθενή» του Μολιέρου, ενώ τον ίδιο χρόνο πήρε και το ρόλο της Ολυμπίας στις «Φουσκοθαλασσιές» του Δημήτρη Μπόγρη.

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Το καλοκαίρι του 1954, πριν ακόμα τελειώσει τη δραματική σχολή κι ενώ επέστρεφε από τις διακοπές της, την κάλεσε ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Χατζίσκος για να αντικαταστήσει την Άννα Συνοδινού, που αποχώρησε από το θίασο, στο ρόλο της Ιουλιέτας.

Για να παίξει στο έργο χρειάστηκε να πάρει ειδική άδεια από τη σχολή της, έχοντας στη διάθεσή της μόνο τρία μερόνυχτα για να προετοιμαστεί και να μάθει το ρόλο. Η Ιουλιέτα της μπορεί να μην ήταν υπόδειγμα σεξπηρικής ερμηνείας, κοινό και κριτικοί, όμως, χειροκρότησαν την προσπάθειά της.

Ακολουθεί η πρώτη εμφάνισή της στον κινηματογράφο το 1954 με την ταινία « Το Ποντικάκι », η συνεργασία της με το θίασο Κοτοπούλη, το θίασο της Κατερίνας και τέλος με το θίασο του Κώστας Μουσούρη, ο οποίος την έχρισε πρωταγωνίστρια.

Το 1961 η Αλίκη Βουγιουκλάκη συγκροτεί τον δικό της θίασο, ανεβάζοντας τα έργα «Καίσαρ και Κλεοπάτρα», «Χτυποκάρδια στο θρανίο» κ.α.

Στο μεταξύ, γνωρίζεται με το Φιλοποίμενα Φίνο, συνεργάζεται με την εταιρεία του, τη « Φίνος Φιλμ », και μαζί κάνουν πολλές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Ξεχωρίζουν: “Η Αλίκη στο Ναυτικό“, “Η Λίζα και η άλλη“, “Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια“, “Η Μαρία της Σιωπής“, “Αστέρω“, “Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο“, “Μανταλένα“, “Υπολοχαγός Νατάσσα“, “Η ψεύτρα” κ.α.

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Οι ρόλοι της, κατά κανόνα της χαριτωμένης σκανδαλιάρας κοπέλας, είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό και εξασφάλισαν στην ηθοποιό σπάνια δημοτικότητα.

Με τον ρόλο της στη «Μανταλένα» κέρδισε το βραβείο του Α’ Γυναικείου Ρόλου, το 1960, στο Φεστιβάλ Ταινιών Θεσσαλονίκης, ενώ η ίδια ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, όπου άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις. Η «Υπολοχαγός Νατάσσα» θεωρείται η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ και οι δύο επόμενες εισπρακτικές κινηματογραφικές επιτυχίες ανήκουν στη Βουγιουκλάκη.

Η συνάντησή της το 1959 στα κινηματογραφικά πλατό της ταινίας «Αστέρω» με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ αποτέλεσε απαρχή της ιστορίας του διασημότερου ζευγαριού στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου.

Στις 18 Ιανουαρίου 1965 ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου και απέκτησαν ένα παιδί, τον Γιάννη. Ωστόσο, ο θυελλώδης γάμος τους δεν κράτησε πολύ… Διαλύθηκε, έπειτα από δικαστικές μάχες, στις 5 Ιουλίου του 1975 (είχαν χωρίσει από το 1974).

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Εκτός από τις δεκάδες ταινίες που γύρισαν μαζί, από το 1964 έως το 1974 συνεργάσθηκαν σε θίασο που συνέστησαν οι δυο τους. Μία από τις πολλές θεατρικές επιτυχίες τους ήταν στο έργο του Μπέρναρ Σο «Ωραία μου κυρία».

Η Αλίκη έκανε έναν δεύτερο γάμο, παντρεύτηκε έπειτα από πέντε χρόνια σχέσης τον Κύπριο επιχειρηματία Γιώργο Ηλιάδη στις 25 Ιανουαρίου 1982, ωστόσο ο γάμος αυτός δεν κράτησε πολύ κι έμεινε μυστικός ακόμα και χρόνια μετά τη λήξη του. Ο γάμος τελέστηκε στο παρεκκλήσι του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών και το αποκάλυψε το 1993 η ίδια σε συνέντευξή της στον Νίκο Χατζηνικολάου στην τηλεοπτική εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω.Στην παράσταση Εβίτα την περίοδο 1981-1982 γνώρισε τον Βλάσση Μπονάτσο, η σχέση με τον οποίο διήρκεσε από τον Απρίλιο του 1982 μέχρι το Δεκέμβριο του 1987, σύμφωνα με τα περιοδικά της εποχής. Τελευταίος σύντροφος της ζωής της για οκτώ χρόνια (1988-1996) ήταν ο ηθοποιός Κώστας Σπυρόπουλος.

Μετά την παρακμή του ελληνικού κινηματογράφου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη επικέντρωσε τη δραστηριότητά της στο θέατρο, ενώ ασχολήθηκε και με την τηλεόραση. Μεγάλες θεατρικές επιτυχίες ήταν το «Καμπαρέ», «Εβίτα», «Ωραία μου κυρία», «Πέπσι», «Λυσιστράτη».

Η θεατρική της παρουσία έκλεισε το 1996 με το έργο «Η Μελωδία της Ευτυχίας» των Ρότζερς και Χάμερσταϊν, στο ρόλο της Μαρίας. 

Μετά από δύο μήνες νοσηλείας, η Αλίκη Βουγιουκλάκη πέθανε στις 23 Ιουλίου 1996, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, από καρκίνο στο συκώτι (επίσημη αιτία θανάτου ήταν το ηπατικό κώμα, στο οποίο είχε περιπέσει τις τελευταίες ώρες).

Ακολούθησε διήμερο λαϊκό προσκύνημα της σορού της στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Στις 24 Ιουλίου 1996, εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και η ταφή της πραγματοποιήθηκε την επομένη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη, παρουσία πολλών συναδέλφων της και πλήθους κόσμου, που έδωσε στην κηδεία τη μορφή λαϊκού προσκυνήματος

Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος
1975Βασίλισσα Αμαλία
1977Η Θεατρίνα
1991Και εύθυμη και χήρα
1993Ο χήρος, η χήρα και τα χειρότερα
1993Δέκα Μικροί Μήτσοι
1995Έναν ελληνικό
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1981Κατάσκοπος Νέλλη
1980Πονηρό θηλυκό κατεργάρα γυναίκα
1973Η Μαρία της σιωπής
1972Η Αλίκη δικτάτωρ
1971Η κόρη του ήλιου
1971Σ’ αγαπώ
1970Ένα αστείο κορίτσι
1970Υπολοχαγός Νατάσσα
1969Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά
1969Η νεράιδα και το παληκάρι
1968Η αγάπη μας
1968Η αρχόντισα κι ο αλήτης
1968Το κορίτσι του λούνα παρκ
1967Αχ Αυτή η γυναίκα μου
1967Το πιο λαμπρό αστέρι
1966Διπλοπεννιές
1966Η κόρη μου η σοσιαλίστρια
1965Μοντέρνα Σταχτοπούτα
1964Η σωφερίνα
1964Ο παράς και ο φουκαράς
1964Το δόλωμα
1964Siralardaki Heyecanlar
1963Αλίκη / Aliki my Love
1963Η ψεύτρα
1963Χτυποκάρδια στο θρανίο
1962Το ταξίδι
1961Η Αλίκη στο Ναυτικό
1961Η Λίζα και η άλλη
1960Μανταλένα
1960Το κλωτσοσκούφι
1959Η ζαβολιάρα
1959Αστέρω
1959Ερωτικές Ιστορίες
1959Η μουσίτσα
1959Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο
1958Διακοπές στην Αίγινα
1958Έρωτας στους αμμολόφους
1958Ο Μιμίκος και η Μαίρη
1958Χαρούμενοι αλήτες
1957Μαρία Πενταγιώτισσα
1956Κορίτσι με τα παραμύθια
1955Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας
1954Το ποντικάκι / Το κορίτσι με τα λουλούδια
ΈτοςΤίτλοςΕκδόσεις
1961Εδώ ΑλίκηΊκαρος
1979Αλίκη – φωτοβιογραφίαΚάκτος
1996Αλίκη Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το πιο λαμπρό αστέριΛιβάνη Κύπρος
1997Γλυκό Κορίτσι Μια ζωή ΑλίκηΑστάρτη Κύπρος
1998Αλίκη ΒουγιουκλάκηΠεριοδικός Τύπος Α.Ε.
2006Το άγγιγμα της ΑλίκηςΑιγαίον
2008Έχω ένα μυστικόΑ. Α. Λιβάνη
2009Μια ζωή σε φωτογραφίεςΨυχογυός
Προηγούμενο άρθροΒοζικιάδου Έλλη
Επόμενο άρθροΒουλαλάς Τάκης

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα