Εναλλαγή σε λειτουργία σκοτεινό που είναι φιλικές για τα μάτια σας κατά τις νυκτερινές ώρες.

Εναλλαγή σε λειτουργία λευκού που είναι πιο φιλικές για τα μάτια σας τη διάρκεια της ημέρας.

Εναλλαγή σε λειτουργία σκοτεινό που είναι φιλικές για τα μάτια σας κατά τις νυκτερινές ώρες.

Εναλλαγή σε λειτουργία λευκού που είναι πιο φιλικές για τα μάτια σας τη διάρκεια της ημέρας.

Βουκολική

1959

Αστέρω 1959

Παραγωγής

Φίνος Φιλμ

Παραγωγός

Κλέαρχος Κονιτσιώτης

Συγγραφέας

Παύλος Νιρβάνας

Πρεμιέρα

23 Φεβρουαρίου 1959

Φωτογραφία

Ντίνος Κατσουρίδης

Σεναρίο

Αλέκος Σακελλάριος

Ηθοποιοί

Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τίτος Βανδής, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γεωργία Βασιλειάδου, Στέφανος Στρατηγός, Γιώργος Δαμασιώτης, Αθανασία Μουστάκα, Γιάννης Αυλωνίτης , Νίκη Λινάρδου, Σούλα Αθανασιάδου, Θόδωρος Ανδριακόπουλος, Λάμπρος Κοτσίρης, Στέλιος Παπαδάκης, Μαίρη Μεταξά, Καίτη Χειλά, Εύα Ευαγγελίδου, Ελένη Παπαδημοπούλου, Αθηνά Μιχαηλίδου, Ζ. Δαμίγου, Κώστας Παπαχρήστος, Κία Μπόζου, Νίκος Φλόκας, Ρέα Μώρου, Δημήτρης Σημηριώτης, Βιολέττα Σούλη, Γ. Αντωνάκης, Μαίρη Φορμόζη, Σταύρος Παρούσης (τραγούδι) , Γεωργία Μηττάκη (τραγούδι), Τρίο Μέλοντι (τραγούδι)

Μουσική σύνθεση

Τάκης Μωράκης

Διάρκεια ταινίας

95′

Η ταινία, “Αστέρω” προβλήθηκε την σαιζόν 1958-1959 και έκοψε 139.501 εισιτήρια. Ήρθε στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 51 ταινίες.

Είναι η πρώτη ταινία στην οποία συμπρωταγωνιστούν οι δύο πρώην συμμαθητές της σχολής του Εθνικού, Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρης Παπαμιχαήλ, και οι καβγάδες και οι κόντρες τους στα γυρίσματα είναι πολλές. Σύμφωνα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω” τον Ιανουάριο του 1993, τον πείραξε η ίδια λέγοντας, “μπορεί εσύ να πήρες άριστα στη σχολή, το δικό μου όμως όνομα είναι πρώτο στους τίτλους!”

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ τραγουδάει ντουμπλαρισμένος στην ταινία.

Υπήρχαν κάποιες δυσκολίες στα γυρίσματα, τα οποία έγιναν στην Ζαχλωρού και στο σπήλαιο των Ιωαννίνων. Μέσα στον Δεκέμβριο, η Αλίκη Βουγιουκλάκη έμεινε 12 ώρες μέσα στο σπήλαιο των Ιωαννίνων, ξυπόλητη και με ένα διάφανο νυχτικό, τρέχοντας μέσα στη λάσπη για να γυρίσει την “τρέλα” της. Στο τέλος βγήκε κλαίγοντας από τη σπηλιά, από τα καπνογόνα που είχαν ρίξει για να δημιουργήσουν την απαραίτητη ατμόσφαιρα. Σε μια άλλη σκηνή, η Αλίκη Βουγιουκλάκη έπρεπε να κολυμπά στα παγωμένα νερά του Ορχομενού. Όταν το πόδι της πιάστηκε από μια κράμπα, άρχισε να φωνάζει απεγνωσμένα για βοήθεια, ενώ το ρεύμα του ποταμού την τραβούσε μακριά. Τελικά, άνθρωποι από το συνεργείο βουτήξαν και την έσωσαν.

Η δημοτικότητα που είχε ήδη αποκτήσει η Αλίκη Βουγιουκλάκη της έδωσε το δικαίωμα να ζητήσει από τον Φίνο το αστρονομικό ποσό για την εποχή των 100.000 δραχμών, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε να της δώσει. Σύμφωνα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω” τον Ιανουάριο του 1993, “ζήτησα από τον Φίνο να παίρνω ποσοστά από τις εισπράξεις. Σε κάθε εκατομμύριο της ταινίας, έπαιρνα 20.000 δρχ.”.

Η ταινία γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα (όπως άλλωστε και η πρώτη εκδοχή του 1929), αλλά και στο εξωτερικό.

Η ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο “9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου” και στις 24 Ιουνίου 1959 η Αλίκη πήγε στην Γερμανία για να παρακολουθήσει την προβολή της ταινίας της εκεί.

Η ιστορία της ταινίας, με την μορφή σινε-ρομάντσου, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Θησαυρός” για 13 εβδομάδες.

Είναι η πρώτη ταινία που γύρισε η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην “Φίνος Φιλμ“, με την οποία θα συνεργαστεί αποκλειστικά μέχρι το 1963.

Η ταινία ήταν συμπαραγωγή της “Φίνος Φιλμ” και του Κλέαρχου Κονιτσιώτη. Η διανομή και εκμετάλλευση της ταινίας ανήκει στην “Φίνος Φιλμ”.

Πρόκειται για την 12η ταινία που γύρισε η Αλίκη Βουγιουκλάκη – ακολούθησε η ταινία “Το Ξύλο Βγήκε Απ’ τον Παράδεισο” η οποία γυρίστηκε επίσης το 1959.

Η ταινία, “Αστέρω” γυρίστηκε για πρώτη φορά βουβή το 1929, από την περίφημη Dag Film των αδελφών Γαζιάδη.

Κριτικές

Η καλύτερη ελληνική ταινία της χρονιάς!
Κουαρτέτο, Εφημερίδα Το Βήμα, Φεβρουάριος 1959

Η Αστέρω του κ. Ντίνου Δημόπουλου δεν είναι η καλύτερη ταινία της ερχόμενης εβδομάδας. Είναι, όμως, η καλύτερη ελληνική ταινία που είδαμε εφέτος. Δικαιούται, λοιπόν νομίζουμε, το εξαιρετικό αυτό προβάδισμα στην αξιολογική σειρά τούτης της στήλης, όπου με απελπιστική μονοτονία η ελληνική παραγωγή κατατάσσεται συνήθως τελευταία και από την εκάστοτε χειρότερη ξένη ταινία. Η Αστέρω είναι η δεύτερη-μετά τον Αγαπητικό της βοσκοπούλας – απόπειρα του νέου αυτού σκηνοθέτη μας να υποτάξει το τόσο ξένο στην ιδιοσυγκρασία του δραματικό είδος του ποιμενικού ειδυλλίου. Η μεστή πια δεξιοτεχνία του (αντάξια συνοδευμένη από τη φωτογραφία του κ. Ν. Κατσουρίδη και την μουσική του κ.Τ. Μωράκη) αιχμαλωτίζει σχεδόν αδιάπτωτα το ενδιαφέρον και του πιο απαιτητικού θεατή, με έναν σπάνιο πλούτο οπτικών ευρημάτων, τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη μιας ευρύτατης κινηματογραφικής ιδιοφυίας, άξιας κάθε εμπιστοσύνης, προκειμένου να χειρισθεί τα πιο ποικίλα και τα πιο δύσκολα θέματα. Η Αστέρω είναι μια άριστη ελληνική «εμπορική» ταινία, που ευχόμαστε να σημειώσει την ευρύτατη επιτυχία που αξίζει σε μια τόσο έντιμη, τόσο γενναία και τόσο φροντισμένη προσπάθεια ανυψώσεως του λαϊκού θεάματος στον τόπο μας.

Αστέρω 1959

Αφήστε μια απάντηση

Πρόσφατα Αρθρα

Περισσότερες Προβολές

 • Από που πάνε για τη χαβούζα
  in

  Από που πάνε για τη χαβούζα

  Η ταινία, “Από που πάνε για τη χαβούζα” προβλήθηκε την σαιζόν 1978-1979 και έκοψε 480.145 εισιτήρια. Ήρθε στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 15 ταινίες. Περίληψη: Ένας ευσυνείδητος οδηγός βυτιοφόρου, ο Θανάσης Παπαθανάσης, εργάζεται σκληρά για να σπουδάσει ιατρική η αδελφή του Αφροδίτη. Πιστεύει πως έτσι θα την αποκαταστήσει και μετά θα μπορέσει κι αυτός να […] Περισσότερα

  Διαβάστε περισσότερα

 • Ο Εξυπνάκιας|Ο Εξυπνάκιας
  in

  Ο Εξυπνάκιας

  Η ταινία, “Ο Εξυπνάκιας” προβλήθηκε τη σαιζόν 1966-1967 και έκοψε 365.488 εισιτήρια. Ήρθε στην 9η θέση σε 117 ταινίες. Πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά της θεατρικής κωμωδίας “Ένας Έξυπνος Βλάκας”. Περίληψη: Η Τζούλια (Μαριάννα Κουράκου) έχει σχέση με το Μίλτο (Δημήτρης Παπαμιχαήλ) εδώ και πολλά χρόνια αλλά κρατά τη σχέση της κρυφή από τον πατέρα της […] Περισσότερα

  Διαβάστε περισσότερα

 • Ο μαγικός καθρέφτης|Ο μαγικός καθρέφτης
  in

  Ο μαγικός καθρέφτης

  Η ταινία, “Ο μαγικός καθρέφτης” είναι η πρώτη μεγάλου μήκους 3D ελληνική ταινία. Στο ομώνυμο τραγούδι των τίτλων τέλους συμπράττουν μουσικά οι “Onirama” με το Γιώργο Μαζωνάκη, σε μουσική και στίχους του frontman Θοδωρή Μαραντίνη. Κριτική της ταινίας, “Ο μαγικός καθρέφτης”: Η πρώτη (άνευ λόγου) τρισδιάστατη ελληνική ταινία είναι τρεις κωμωδίες στη συσκευασία της μιάς, […] Περισσότερα

  Διαβάστε περισσότερα

 • Αμόκ|Αμόκ
  in

  Αμόκ

  Η ταινία, “Αμόκ” προβλήθηκε τη σαιζόν 1963-1964 και έκοψε 222.288 εισιτήρια. Ήρθε στην 18η θέση σε 92 ταινίες. -Πρόκειται για μια διαφορετική παραγωγή από τις συνήθεις παραγωγές της Φίνος Φιλμ. Ο Ντίνος Δημόπουλος έπεισε τον Φιλοποίμενα Φίνο να ξοδέψει ένα σχετικά μικρό κονδύλι για μια λιγότερο εμπορική προσπάθεια. -Η εξαιρετική ταινία τέχνης,στο ελληνικό κοινό δεν […] Περισσότερα

  Διαβάστε περισσότερα

Back to Top

Σύνδεση

Or with username:

Forgot password?

Don't have an account? Register

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Σύνδεση

Privacy Policy

Για να χρησιμοποιήσετε την κοινωνική σύνδεση πρέπει να συμφωνήσετε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο. % privacy_policy%

Προσθήκη στη συλλογή

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Send this to a friend