16.5 C
Athens

Βουγιουκλάκη Αλίκη

Παρόμοια αρθρα

Η εθνική μας σταρ

Η Αλίκη- Σταματίνα Βουγιουκλάκη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου και θεατρική επιχειρηματίας, φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1934 (άλλες πηγές αναφέρει το 1933) στο Μαρούσι. Τρεις μέρες αργότερα αρρώστησε με πνευμονία και αμέσως οι γονείς της φώναξαν ιερέα να τη βαφτίσει. Το όνομα που της έδωσαν: Αλίκη – Σταματίνα.

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Τα παιδικά της χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα και φτωχικά. Στην κατοχή ο πατέρας της δολοφονήθηκε (υπηρετούσε ως Νομάρχης Αρκαδίας και σφαγιάστηκε από την Ο.Π.Λ.Α.) και η μητέρας της ανέλαβε μόνη της να μεγαλώσει τα τρία παιδιά, την Αλίκη, τον Αντώνη και τον Τάκη.

Από μικρή η Αλίκη λάτρευε τη Μαίρη Πίκφορντ και την Γκρέτα Γκάρμπο. Το πλούσιο υποκριτικό της ταλέντο διαφάνηκε από τα παιδικά της ακόμα χρόνια, πρωταγωνιστώντας στις περισσότερες σχολικές θεατρικές παραστάσεις.

Το 1952 έδωσε εξετάσεις στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου,κρυφά από την οικογένειά της, καθώς το επάγγελμα του ηθοποιού εθεωρείτο ντροπή την εποχή εκείνη.

Το 1953, όντας στο δεύτερο έτος της σχολής, της ανατέθηκε ο μικρός ρόλος της Λουιζόν στον «Κατά φαντασίαν ασθενή» του Μολιέρου, ενώ τον ίδιο χρόνο πήρε και το ρόλο της Ολυμπίας στις «Φουσκοθαλασσιές» του Δημήτρη Μπόγρη.

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Το καλοκαίρι του 1954, πριν ακόμα τελειώσει τη δραματική σχολή κι ενώ επέστρεφε από τις διακοπές της, την κάλεσε ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Χατζίσκος για να αντικαταστήσει την Άννα Συνοδινού, που αποχώρησε από το θίασο, στο ρόλο της Ιουλιέτας.

Για να παίξει στο έργο χρειάστηκε να πάρει ειδική άδεια από τη σχολή της, έχοντας στη διάθεσή της μόνο τρία μερόνυχτα για να προετοιμαστεί και να μάθει το ρόλο. Η Ιουλιέτα της μπορεί να μην ήταν υπόδειγμα σεξπηρικής ερμηνείας, κοινό και κριτικοί, όμως, χειροκρότησαν την προσπάθειά της.

Ακολουθεί η πρώτη εμφάνισή της στον κινηματογράφο το 1954 με την ταινία « Το Ποντικάκι », η συνεργασία της με το θίασο Κοτοπούλη, το θίασο της Κατερίνας και τέλος με το θίασο του Κώστας Μουσούρη, ο οποίος την έχρισε πρωταγωνίστρια.

Το 1961 η Αλίκη Βουγιουκλάκη συγκροτεί τον δικό της θίασο, ανεβάζοντας τα έργα «Καίσαρ και Κλεοπάτρα», «Χτυποκάρδια στο θρανίο» κ.α.

Στο μεταξύ, γνωρίζεται με το Φιλοποίμενα Φίνο, συνεργάζεται με την εταιρεία του, τη « Φίνος Φιλμ », και μαζί κάνουν πολλές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Ξεχωρίζουν: “Η Αλίκη στο Ναυτικό“, “Η Λίζα και η άλλη“, “Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια“, “Η Μαρία της Σιωπής“, “Αστέρω“, “Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο“, “Μανταλένα“, “Υπολοχαγός Νατάσσα“, “Η ψεύτρα” κ.α.

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Οι ρόλοι της, κατά κανόνα της χαριτωμένης σκανδαλιάρας κοπέλας, είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό και εξασφάλισαν στην ηθοποιό σπάνια δημοτικότητα.

Με τον ρόλο της στη «Μανταλένα» κέρδισε το βραβείο του Α’ Γυναικείου Ρόλου, το 1960, στο Φεστιβάλ Ταινιών Θεσσαλονίκης, ενώ η ίδια ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, όπου άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις. Η «Υπολοχαγός Νατάσσα» θεωρείται η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ και οι δύο επόμενες εισπρακτικές κινηματογραφικές επιτυχίες ανήκουν στη Βουγιουκλάκη.

Η συνάντησή της το 1959 στα κινηματογραφικά πλατό της ταινίας «Αστέρω» με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ αποτέλεσε απαρχή της ιστορίας του διασημότερου ζευγαριού στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου.

Στις 18 Ιανουαρίου 1965 ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου και απέκτησαν ένα παιδί, τον Γιάννη. Ωστόσο, ο θυελλώδης γάμος τους δεν κράτησε πολύ… Διαλύθηκε, έπειτα από δικαστικές μάχες, στις 5 Ιουλίου του 1975 (είχαν χωρίσει από το 1974).

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Εκτός από τις δεκάδες ταινίες που γύρισαν μαζί, από το 1964 έως το 1974 συνεργάσθηκαν σε θίασο που συνέστησαν οι δυο τους. Μία από τις πολλές θεατρικές επιτυχίες τους ήταν στο έργο του Μπέρναρ Σο «Ωραία μου κυρία».

Η Αλίκη έκανε έναν δεύτερο γάμο, παντρεύτηκε έπειτα από πέντε χρόνια σχέσης τον Κύπριο επιχειρηματία Γιώργο Ηλιάδη στις 25 Ιανουαρίου 1982, ωστόσο ο γάμος αυτός δεν κράτησε πολύ κι έμεινε μυστικός ακόμα και χρόνια μετά τη λήξη του. Ο γάμος τελέστηκε στο παρεκκλήσι του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών και το αποκάλυψε το 1993 η ίδια σε συνέντευξή της στον Νίκο Χατζηνικολάου στην τηλεοπτική εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω.Στην παράσταση Εβίτα την περίοδο 1981-1982 γνώρισε τον Βλάσση Μπονάτσο, η σχέση με τον οποίο διήρκεσε από τον Απρίλιο του 1982 μέχρι το Δεκέμβριο του 1987, σύμφωνα με τα περιοδικά της εποχής. Τελευταίος σύντροφος της ζωής της για οκτώ χρόνια (1988-1996) ήταν ο ηθοποιός Κώστας Σπυρόπουλος.

Μετά την παρακμή του ελληνικού κινηματογράφου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη επικέντρωσε τη δραστηριότητά της στο θέατρο, ενώ ασχολήθηκε και με την τηλεόραση. Μεγάλες θεατρικές επιτυχίες ήταν το «Καμπαρέ», «Εβίτα», «Ωραία μου κυρία», «Πέπσι», «Λυσιστράτη».

Η θεατρική της παρουσία έκλεισε το 1996 με το έργο «Η Μελωδία της Ευτυχίας» των Ρότζερς και Χάμερσταϊν, στο ρόλο της Μαρίας. 

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Μετά από δύο μήνες νοσηλείας, η Αλίκη Βουγιουκλάκη πέθανε στις 23 Ιουλίου 1996, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, από καρκίνο στο συκώτι (επίσημη αιτία θανάτου ήταν το ηπατικό κώμα, στο οποίο είχε περιπέσει τις τελευταίες ώρες).

Ακολούθησε διήμερο λαϊκό προσκύνημα της σορού της στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Στις 24 Ιουλίου 1996, εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και η ταφή της πραγματοποιήθηκε την επομένη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη, παρουσία πολλών συναδέλφων της και πλήθους κόσμου, που έδωσε στην κηδεία τη μορφή λαϊκού προσκυνήματος

Φιλμογραφία

Κατάσκοπος Νέλλη (1981)
Πονηρό θηλυκό… κατεργάρα γυναίκα! (1980)
Η Μαρία της σιωπής (1973)
Η Αλίκη δικτάτωρ (1972)
Η κόρη του ήλιου (1971)
Σ’ αγαπώ (1971)
Ένα αστείο κορίτσι (1970)
Υπολοχαγός Νατάσσα (1970)
Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969)
Η νεράιδα και το παληκάρι (1969)
Η αγάπη μας (1968)
Η αρχόντισα κι ο αλήτης (1968)
Το κορίτσι του λούνα παρκ (1968)
Αχ! Αυτή η γυναίκα μου (1967)
Το πιο λαμπρό αστέρι (1967)
Διπλοπεννιές (1966)
Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966)
Μοντέρνα Σταχτοπούτα (1965)
Η σωφερίνα (1964)
Ο παράς και ο φουκαράς (1964)
Το δόλωμα (1964)
Siralardaki Heyecanlar
Αλίκη – Aliki my Love (1963)
Η ψεύτρα (1963) [Μαίρη Δεληπέτρου
Χτυποκάρδια στο θρανίο (1963)
Το ταξίδι (1962)
Η Αλίκη στο Ναυτικό (1961)
Η Λίζα και η άλλη (1961)
Μανταλένα (1960)
Το κλωτσοσκούφι (1960)
Η ζαβολιάρα (1959)
Αστέρω (1959)
Ερωτικές Ιστορίες (1959)
Η μουσίτσα (1959)
Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο (1959)
Διακοπές στην Αίγινα (1958)
Έρωτας στους αμμολόφους (1958)
Ο Μιμίκος και η Μαίρη (1958)
Χαρούμενοι αλήτες (1958)
Μαρία Πενταγιώτισσα (1957)
Κορίτσι με τα παραμύθια (1956)
Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1955)
Το ποντικάκι / Το κορίτσι με τα λουλούδια (1954)

Βουγιουκλάκη Αλίκη

- Advertisement -
Προηγούμενο άρθροΒοζικιάδου Έλλη
Επόμενο άρθροΒουλαλάς Τάκης

Περισσότερα άρθρα

Σε αυτη κατηγορία

Μυράτ Δημήτρης

Ο Δημήτρης Μυράτ ήταν Έλληνας διανοούμενος με ανεκτίμητη προσφορά στο ελληνικό καλλιτεχνικό στερέωμα.Κορυφαίος ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, θιασάρχης και σκηνοθέτης με χαρισματικά υποκριτικά προσόντα, κλασική...

Ζησιμάτος Ανδρέας

Ο Ανδρέας Ζησιμάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1928 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου καθώς και πιάνο και απαγγελία στο Ελληνικό Ωδείο....

Κρεβατά Μαρίκα

Η Μαρίκα Κρεββατά ήταν ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου. Αποτέλεσε υπόδειγμα φινέτσας, γοητείας και αριστοκρατικότητας.Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιουνίου 1910 και από...

Τελευταία άρθρα