27.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Νίκος Σταυρίδης: Το μεγάλο του παράπονο

Ο Νίκος Σταυρίδης ήταν ένας σπουδαίος κωμικός...

Το ανθρωπάκι: Αχ βρε Κική τι με κάμεις

"Το ανθρωπάκι" είναι μία από τις αγαπημένες...
Κατηγορία:

Η κόρη μου η σοσιαλίστρια 1966-1967

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1966
Κυκλοφορία: 01 Ιανουαρίου 1966
Διάρκεια: 110' Λεπτά
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος
Σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος
Συγγραφέας: Αλέκος Σακελλάριος
Φωτογραφία: Δήμος Σακελλαρίου
Μουσική συνθεση: Γιώργος Ζαμπέτας
Εταιρία παραγωγης: Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης
Παραγωγός: ***
Τραγούδι: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ
Χορευτές: ***

Ηθοποιοί: Αλίκη Βουγιουκλάκη (Λίζα Δέλβη), Δημήτρης Παπαμιχαήλ (Γιώργος Νικολαϊδης), Λάμπρος Κωνσταντάρας (Αντώνης Δέλβης), Σταύρος Ξενίδης (Σπύρος), Νικήτας Πλατής (Δημήτρης Δημητρίου), Πέτρος Λοχαϊτης (Πέτρος Δαράκης), Χρόνης Εξαρχάκος, Αλίκη Ζαβερδινού, Χρύσα Κοζίρη, Χρήστος Μάντζαρης, Μάκης Γιαννόπουλος, Νίκος Τσούκας, Ντίνος Καρύδης, Γιώργος Μεσσάλας, Αλέκος Ζαρταλούδης, Γιώργος Γιολδάσης, Ανδρέας Τσάκωνας, Γιάννης Μάττης, Γιάννης Σαββαϊδης, Χρήστος Νάτσιος, Σάκης Τσολακάκης, Κώστας Καφάσης, Αλέκος Σακελλάριος, Φιλήμων Μεθυμάκης, Ντίνος Δουλγεράκης, Παναγιώτης Καραβουσάνος, Σπύρος Γουριώτης (εξεγερμένος εργάτης εργοστασίου)

Η ταινία, “Η κόρη μου η σοσιαλίστρια” προβλήθηκε τη σαιζόν 1966-1967 και έκοψε 659.671 εισιτήρια. Ήρθε στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 117 ταινίες.

-Πρόκειται για μία μουσική κωμωδία, από τις κλασικές ελληνικές ταινίες, με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, στον ρόλο του ενός λαϊκού παιδιού από τον Κορυδαλλό, να έχουν χαρίσει αστείες στιγμές σε γενιές και γενιές θεατών. Ο Χρόνης Εξαρχάκος υποδύθηκε τον αστυνομικό διευθυντή Πικερμίου, ενώ ο Πέτρος Λοχαΐτης υποδύθηκε τον Πέτρο Δαράκη, καρφί του Λάμπρου Κωνσταντάρα (πατέρα της Βουγιουκλάκη).

i kori mou i sosialistria

-Η ταινία βασίστηκε στην ομώνυμη θεατρική επιτυχία του 1965 που έγραψε ο Αλέκος Σακελλάριος για το καλλιτεχνικό δίδυμο Αλίκη Βουγιουκλάκη-Δημήτρη Παπαμιχαήλ με μουσική Γιώργου Ζαμπέτα. Για κάποιους η ταινία αυτή είναι ένα δείγμα του παλιού, καλού κινηματογράφου, για άλλους μία από τις πιο ελαφριές και άστοχες στιγμές του και για κάποιους άλλους απλά μια ταινία με καλτ στοιχεία και μια ευκαιρία να γελάσουν.

-Το κτίριο στο πρώην εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής όπου γυρίστηκε η ταινία βρίσκεται στη Νέα Πέραμο, Αττικής. Οι σκηνές στην παραλιακή ταβέρνα αλλά και η αφίσα του εξωφύλλου της ταινίας γυρίστηκαν στο Λουτρόπυργο Αττικής, όπου η Αλίκη Βουγιουκλάκη κι ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ διατηρούσαν εξοχική κατοικία. Το εξοχικό μάλιστα κέντρο λειτουργεί και σήμερα χωρίς την εξέδρα όμως που φαίνεται στα γυρίσματα. Η σκηνή όπου η Αλίκη Βουγιουκλάκη ερμηνεύει το “Είναι το στρώμα μου μονό” γυρίστηκε στην παραλία του Σχινιά.

-Μία σκηνή πορείας, στην οποία οι ηθοποιοί κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως Ειρήνη και Αγάπη, λογοκρίθηκε και κόπηκε. Επίσης, για να προβληθεί η ταινία ελεύθερα έπρεπε να αφαιρεθεί η σκηνή όπου ο αστυνομικός φτιάχνει το μουστάκι του. Η ταινία προορίζονταν να προβληθεί στο μη διαγωνιστικό τμήμα του διεθνούς φεστιβάλ των Καννών την άνοιξη του 1967, αλλά μεσολάβησε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και αυτό εμποδίστηκε.

-Η γλώσσα της ταινίας είναι Ελληνική & Αγγλική.
-Η ιστορία της ταινίας, με την μορφή μυθιστορήματος, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Μανίνα” για 25 εβδομάδες.
-Πρόκειται για την 26η ταινία που γύρισε η Αλίκη Βουγιουκλάκη – ακολούθησε η ταινία “Αχ! Αυτή η Γυναίκα μου” η οποία γυρίστηκε το 1967.

Περίληψη της ταινίας, “Η κόρη μου η σοσιαλίστρια”

Ο χήρος εργοστασιάρχης Αντώνης Δέλβης (Λάμπρος Κωνσταντάρας) έχει μία μοναχοκόρη, τη Λίζα (Αλίκη Βουγιουκλάκη), που σπουδάζει στο Λονδίνο. Ο Δέλβης ονειρεύεται ότι η Λίζα θα τον αντικαταστήσει μια μέρα στη διεύθυνση του εργοστασίου του.

Εκείνη, όμως, καταφθάνει από το Λονδίνο με εντελώς νέες και ανατρεπτικές ιδέες και ετοιμάζεται να αναλάβει τη διεύθυνση του εργοστασίου σκοπεύοντας να κάνει πολλές καινοτομίες, αλλά και να χτυπήσει την αυταρχικότητα του πατέρα της. Οι προοδευτικές και σοσιαλιστικές ιδέες της σχετικά με την απασχόληση οδηγούν τη Λίζα σε σύγκρουση με τον πατέρα της και με την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της εποχής.

Σε μια πορεία ειρήνης, όπου συμμετείχε παρά τη ρητή απαγόρευση του πατέρα της, η Λίζα γνωρίζει τον Γιώργο (Δημήτρης Παπαμιχαήλ), ένα φανατικό φιλειρηνιστή νεαρό διαδηλωτή με τον οποίο διαπληκτίζεται από ένα λάθος με αποτέλεσμα να καταλήξουν αμφότεροι στο κρατητήριο.

Στην αρχή η Λίζα δείχνει να τον περιφρονεί. Τελικά όμως τον ερωτεύεται αν και ο μαχητικός νεαρός είναι υπάλληλος του πατέρα της και δεν είναι και τόσο ευπρόσδεκτος από τα αφεντικά. Στο τέλος, όμως, παντρεύονται.

Στην ίδια κατηγορια

Τζιπ περίπτερο και αγάπη 1956-1957

Η ταινία, "Τζιπ περίπτερο και αγάπη" προβλήθηκε τη σαιζόν 1956-1957 και έκοψε 34.324 εισιτήρια....

Ζητείται ψεύτης 1960-1961

Η ταινία, "Ζητείται ψεύτης" προβλήθηκε τη σαιζόν 1960-1961 και έκοψε 69.451 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Συμμορία εραστών 1971-1972

Η ταινία, "Συμμορία εραστών" προβλήθηκε τη σαιζόν 1971-1972 και έκοψε 107.932 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη 1972-1973

Η ταινία, "Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη" προβλήθηκε τη σαιζόν 1972-1973 και...

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία