Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους έλληνες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου. Μπορεί να διέπρεψε στο απαιτητικό είδος της κωμωδίας, αλλά και οι δραματικοί ρόλοι, τους οποίους ερμήνευσε στο θέατρο, επαινέθηκαν από την κριτική.
Βέρος Αθηναίος, με ρίζες από την Κωνσταντινούπολη, γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου 1913, στο Κολωνάκι, στην οδό Πλουτάρχου 13, όπως τόνιζε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τη σχέση του με τον αριθμό 13. Γιος χρυσοχόου, δούλεψε κοντά στον πατέρα του και αφού πέρασε δύο χρόνια στη Σχολή Υπαξιωματικών του Ναυτικού στην Κέρκυρα και ασχολήθηκε παθιασμένα με το ποδόσφαιρο, το 1931 βρέθηκε στο Παρίσι για να σπουδάσει την τέχνη του χρυσοχόου.
Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr Χρήστος Κωνσταντίνου, έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές για την καριέρα και τη ζωή του Λάμπρου Κωνσταντάρα και μας τις αποκαλύπτει…
Λάμπρος Κωνσταντάρας: Οι άγνωστες πτυχές
1ον. Το 1940 ο Λάμπρος Κωνσταντάρας πρωταγωνίστησε στην μια και μοναδική ταινία που σκηνοθέτησε ο Φιλοποίμην Φίνος. Τίτλος της, “Το τραγούδι του χωρισμού“.
2ον. Τρία χρόνια αργότερα το 1943 ήταν ο πρωταγωνιστής της πρώτης ταινίας της Φίνος Φιλμ, “Η φωνή της καρδιάς“. Ακολούθησαν άλλες 16 που όλες έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Όμως μια είναι αυτή που έδωσε ώθηση στην ήδη μεγάλη καριέρα που εώς τοτε είχε. Πρόκειται για την κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου, “Υπάρχει και φιλότιμο” στην οποία υποδύθηκε τον υπουργό Ανδρέα Μαυρογιαλούρου.
3ον. Ωστόσο το 1946 ο Λάμπρος Κωνσταντάρας πρωταγωνίστησε και στην μια και μοναδική ταινία που σκηνοθέτησε ο σπουδαίος Μ. Καραγάτσης και είχε τίτλο, “Καταδρομή στο Αιγαίον“.
4ον. Μια άγνωστη σχετικά ταινία του αφού σπάνια προβάλλεται, είναι η περιπέτεια των Μιχάλη Γαζιάδη και Γιάννη Φιλίππου, “Άννα Ροδίτη” (1948) στην οποία συμπρωταγωνιστούσε με την Καίτη Πάνου με την οποία είχε ξανασυνεργαστεί το 1943. Συνολικά μαζί της έπαιξε σε εννέα ταινίες σε διάρκεια 30 ετών.
5ον. Η Μάρω Κοντού όμως κατέχει το ρεκόρ της συμπρωταγωνίστριας του με 12 ταινίες.
Η πρώτη ήταν το 1965, (Υιε μου, Υιε μου) και η τελευταία το 1981, (Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ) που αποτέλεσε και την τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση του αγαπημένου ηθοποιού.
6ον. Σε πέντε ταινίες ο Λάμπρος Κωνσταντάρας υποδύθηκε τον πατέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Η πρώτη ήταν το 1958 στην κωμωδία του Ανδρέα Λαμπρινού, “Διακοπές στην Αίγινα” και η τελευταία στην θρυλική πια ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, “Η κόρη μου η σοσιαλίστρια” το 1966.
7ον. Εισπρακτικά η πιο πετυχημένη ταινία στην οποία ο ίδιος ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής είναι η κωμωδία του Κώστα Καραγιάννη, “Ο τρελός τα χει 400” που γυρίστηκε το 1968.