Κώστας Καραγιάννης

cmvod58JpMocel avatar uploaded1369935238.04
cmvod58JpMocel avatar uploaded1369935238.04
Advertisement

Ο Κώστας Καραγιάννης  γεννήθηκε το 1932 και θεωρείται ως ο πιο παραγωγικός σκηνοθέτης του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς σκηνοθετούσε γύρω στις 10-12 ταινίες το χρόνο.

Advertisement
Καραγιάννης, Βλαχοπούλου
Ο Κώστας Καραγιάννης μαζί με την Ρένα Βλαχοπούλου.

Σε νεαρή ηλικία πηγαίνει στη Γαλλία για να σπουδάσει αρχικά σε σχολή ραπτικής, όμως στη συνέχεια ο κόσμος του κινηματογράφου τον μάγεψε και ξεκίνησε να δουλεύει ως βοηθός γενικών καθηκόντων σε διάφορες κινηματογραφικές παραγωγές.

Επιστρέφει στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και ξεκίνησε να σκηνοθετεί, να γράφει σενάρια αλλά και να αναλαμβάνει την παραγωγή ελληνικών ταινιών.

Η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε για τη Φίνος Φιλμ το 1961 έκοψε έναν πολύ μικρό αριθμό εισιτηρίων, έχοντας ως αποτέλεσμα ο Φιλοποίμην Φίνος να τον διώξει.

Αυτό όμως δεν τον άφησε να χάσει το θάρρος του. Συνέχισε να εργάζεται ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός μέχρι το 1966, που μαζί με τον οπερατέρ Αντώνη Καρατζόπουλο, ιδρύουν τη γνωστότερη μετά τη Φίνος Φιλμ εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών, την “Καραγιάννης – Καρατζόπουλος“, η οποία δημιούργησε συνολικά 118 ταινίες.

Εργαζόταν εντατικά, ήταν αυστηρός και οξύθυμος στη δουλειά του, ενώ στην προσωπική του ζωή ήταν άνθρωπος με χιούμορ.

Στη δεκαετία του ’80 έκανε την παραγωγή πολλών βιντεοταινιών και επίσης στη δεκαετία του ’70 συνεργάστηκε και με ξένους κινηματογραφικούς οίκους, ενώ ήταν και παραγωγός πολλών τηλεοπτικών σειρών. Συνολικά σκηνοθέτησε 101 ταινίες.

Πέθανε στις 17 Φεβρουαρίου 1993 στην Αθήνα.

Προηγούμενο άρθροH πρώτη ταινία της Φίνος Φιλμ
Επόμενο άρθροΚώστας Πρετεντέρης