27.9 C
Athens
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Άγνωστες πτυχές της ταινίας, Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται

Η ταινία, "Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται" προβλήθηκε τη...

Καραγιάννης-Καρατζόπουλος

Η εταιρεία Καραγιάννης-Καρατζόπουλος ιδρύθηκε το 1966 από το σκηνοθέτη Κώστα Καραγιάννη τον αδερφό του Ντόντο Καραγιάννη και τον Αντώνη Καρατζόπουλο.

Καραγιάννης-Καρατζόπουλος
Ο Κώστας Καραγιάννης

Ο Κώστας Καραγιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα και το 1951 μετακόμισε στη Λυών της Γαλλίας, όπου σπούδασε υφαντουργός, για να μπορέσει να ακολουθήσει την οικογενειακή του επιχείρηση. Γυρνώντας στην Ελλάδα πήγε στρατό και στη συνέχεια εργάστηκε για ένα διάστημα στην «Πειραϊκή-Πατραϊκή». Παράλληλα ασχολήθηκε και με την μετάφραση αστυνομικών μυθιστορημάτων. Το 1957 επέστρεψε στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι, όπου σπούδασε σκηνοθεσία, ενώ παράλληλα διατηρούσε τη θέση του καλλιτεχνικού ανταποκριτή για την εφημερίδα Αθηναϊκή.

Η αγάπη του για τον κινηματόγραφο τον οδήγησε να πιάσει δουλειά ως βοηθός γενικών καθηκόντων σε 4 ταινίες του Γάλλου σκηνοθέτη Κλοντ Μπερνάρ Ομπέρ. Το 1959 επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα. Έχοντας πια εμπειρία στον κινηματογράφο αποφάσισε να ξεκινήσει την παραγωγή της πρώτης του ταινίας «Το Νησί Της Αγάπης».

Ο Αντώνης Καρατζόπουλος γεννήθκε στην Αθήνα και από πολύ μικρός ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο. Στον πατέρα του, άνηκε ο κινηματόγραφος «Μπομπονιέρα» στην Κηφισιά και εξαιτίας της δουλειάς του γνώριζε καλά τον Ούγγρο κινηματογραφιστή Ζοζέφ Χεπ, Ο Ζοζέφ Χεπ ζούσε στην Ελλάδα και εργαζόταν τα πρώτα χρόνια στον Φίνο. Όταν κάποια στιγμή αποφάσισε να φτιάξει το δικό του εργαστήριο, προσέλαβε σαν υπάλληλό του τον Αντώνη Καρατζόπουλο.

Μέσα στο εργαστήριο αυτό έλαβε τις πρώτες του γνώσεις γύρω από τον κινηματογράφο. Μέσα σε λίγα χρόνια αγόρασε τη δική του κάμερα, που ήταν απαραίτητο εργαλείο τότε για τη δουλειά του οπερατέρ και ξεκίνησε να εργάζεται ως οπερατέρ και διευθυντής φωτογραφίας. Το 1957 πήρε τη μεγάλη απόφαση μαζί με τον αδερφό του και τον πατέρα του να ιδρύσουν την εταιρεία Ι. Καρατζοπουλος και να ξεκινήσουν την παραγωγή ελληνικών ταινιών με την ταινία “Μαρία Πενταγιώτισσα”. Ακολούθησαν αρκετές ταινίες όπως «ο Μιμικός και η Μαίρη(1958)», «ο Θύμιος τα έκανε θάλασσα(1959 )”, “Ποια είναι η Μαργαρίτα” κ.α.

Με τον Κώστα Καραγιάννη συναντήθηκαν στο λεγόμενο «Hollywood», ένα κτίριο στην Ακαδημίας, στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία της Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης και πολλά άλλα γραφεία μικρότερων εταιρειών παραγωγής.Ο Κώστας Καραγιάννης είχε νοικιάσει ένα γραφείο στον τρίτο όροφο, είχε ιδρύσει τη δική του εταιρεία παραγωγής την «Κίκος film» και είχε ήδη προχωρήσει στην παραγωγή 7 ταινιών με πρώτη του εμπορική επιτυχία το 1963 την ταινία «Κόκκκινα φώτα».

Στον ίδιο όροφο είχε τα γραφεία του και ο Αντώνης Καρατζόπουλος. Οι δύο άντρες μόλις συναντήθηκαν θυμήθηκαν ότι είχαν υπηρετήσει μαζί στο στρατό, στον ίδιο λόχο και στον ίδιο θάλαμο. Έχοντας και οι δυο τους σα μεμονωμένες εταιρείες παραγωγής κάποιες εμπορικές επιτυχίες αποφάσισαν να συνεργαστούν και να μπουν πιο επιθετικά στην αγορά του κινηματογράφου.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και η Μάρω Κοντού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και η Μάρω Κοντού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Τη δεκαετία του 60 ο μόνος που έκανε εμπορικές ταινίες ήταν ο Φίνος. Πολλοί μεμονωμένοι παραγωγοί είχαν προσπαθήσει κατά καιρούς να μπουν στα χωράφια του αλλά μετά από 2-3 χρόνια έκλειναν τις εταιρείες τους γιατί δεν είχαν καλό οικονομοτεχνικό επιτελείο.

Παρ ‘ όλα αυτά υπήρχαν πολλοί κινηματογράφοι και κυρίως αυτοί που δεν έπαιζαν τις ταινίες του Φίνου, που επιθυμούσαν να συνεργαστούν με μία εταιρεία παραγωγής που θα τους τροφοδοτούσε κάθε χρόνο με ένα σοβαρό αριθμό κινηματογραφικών ταινιών. Ο Κώστας Καραγιάννης μαζί με τον Αντώνη Καρατζόπουλου αποφάσισαν να ξεκινήσουν αυτή την εταιρεία με στόχο να παράγουν 10 ταινίες το χρόνο.

Η πρώτη ταινία που παρουσίασαν σε συνεργασία με το γραφείο εκμετάλλευσης Κουρουνιώτης και το Δήμο Σακελλαρίου ήταν «ο Παράς και ο Φουκαράς», που εισπρακτικά σημείωσε σημαντική επιτυχία. Αμέσως μετά αποφάσισαν να ιδρύσουν την Καραγιάννης-Καρατζόπουλος και από το 1966 ξεκίνησαν τις παραγωγές. Την πρώτη χρονιά που ιδρύθηκε η εταιρεία γύρισαν 9 ταινίες και αγοράσανε και ποσοστό από μία ταινία του Ασημακόπουλου «Οι ένοχοι» προκείμενου να παρουσιάσουν στους κινηματογράφους τις 10 ταινίες που είχαν υποσχεθεί.

Στο ξεκίνημα τους, ότι κατόρθωσαν να γυρίσουν δέκα ταινίες ακόμη το θεωρούν θαύμα. Το κεφάλαιο της εταιρείας ήταν μόλις 1.600.000δρχ, πήραν πολλές προκαταβολές από τους κινηματογράφους και υπέγραψαν εκατομμύρια γραμμάτια, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τους. Αυτό που κυριολεκτικά έσωσε την εταιρεία και τη βοήθησε να αντέξει στον ανταγωνισμό του Φίνου, ήταν ότι υπήρχαν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις.

Ο Αντώνης Καρατζόπουλος που γνώριζε το τεχνικό μέρος, ο Κώστας Καραγιάννης που σκηνοθετούσε τις ταινίες και ο μικρότερος κατά δύο χρόνια αδερφός του, Θόδωρος Καραγιάννης, που ανέλαβε το γραφείο εκμετάλλευσης της εταιρείας και το έκανε ίσως το καλύτερο σε εκείνα τα χρόνια. Όλες οι ταινίες που προβλήθηκαν τον πρώτο χρόνο ίδρυσης της εταιρείας κάνανε αρκετά εισιτήρια για να καλύψουν τον προϋπολογισμό τους.

Στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν την εμπορικότητα των ταινιών που παρήγαγαν και να κατορθώσουν να αποσπάσουν κάποιους σποδαίους έλληνες ηθοποιούς από την Φίνος Φιλμ, που μέχρι τότε είχε μόνιμη συνεργασία μαζί τους, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Κώστας Βουτσάς, αύξησαν πολύ τις αμοιβές τους.

Καραγιάννης-Καρατζόπουλος
Από τα γυρίσματα της ταινίας, “Το πιο λαμπρό αστέρι”.

Την επόμενη χρονιά από την ίδρυση της εταιρείας γυρίσανε την ταινία «Το Πιο Λαμπρό Αστέρι» (1967), με το ζευγάρι Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ και κατάφεραν να κατακτήσουν την κορυφή στον πίνακα των εμπορικότερων ταινιών της χρονιάς εκτοπίζοντας την παντοκρατορία της.

Σύντομα η Καραγιάννης-Καρατζόπουλος με τους τρεις άντρες τοποθετημένους τον καθένα στο δικό του πόστο κατόρθωσε να παράγει, μαζί με τις συμπαραγωγές που χρηματοδοτούσε, 20 ταινίες το χρόνο.

Μετά το 1973 η παραγωγή της εταιρείας μειώθηκε κατακόρυφα, εξαιτίας της εισόδου της τηλεόρασης. Στα τέλη του ΄70 οραματιζόμενοι την ανάκαμψη του ελληνικού κινηματογράφου χρηματοδότησαν την ταινία του Θ. Μαραγκού «Από πού Πάνε για την Χαβούζα» (1978), η οποία με την τεράστια επιτυχία της, τους δικαίωσε.

Παρ’ όλα αυτά η τηλεόραση προκάλεσε δραστική μείωση στα εισιτήρια των κινηματογράφων και έτσι οι ταινίες που γινόντουσαν είχαν πολύ χαμηλό προϋπολογισμό και το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό. Συνολικά η εταιρεία έχει παράγει μαζί με τις συμπαραγωγές 110 ταινίες.

Από τις ταινίες της Καραγιάννης-Καρατζόπουλος έχει λάβει μέρος στο ΦΕΚΘ η ταινία «Ο μπλοφατζής (1969)» που κέρδισε το βραβείο α’ ανδρικού ρόλου.

Στο φεστιβάλ ως επίσημες συμμετοχές συμμετείχαν και οι ταινίες «Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970)» «Υποβρύχιο Παπανικολής (1971)» που πήρε τιμητική διάκριση και η “Καταναλωτική κοινωνία (1971)”.

Από το 1990 η εταιρεία ασχολήθηκε κυρίως με τη διανομή ταινιών, συγκεντρώνοντας ταινίες ανεξάρτητων παραγωγών . Έχει αγοράσει συνολικά 180 ελληνικές ταινίες. Συγκεκριμένα το 1997 αγόρασε τον κατάλογο ταινιών του παραγωγού James Paris, το 2000 τις ταινίες της Δαμασκηνός Μιχαηλίδης, καθώς και ταινίες κάποιων μικρότερων παραγωγών.

Καραγιάννης-Καρατζόπουλος
Ο Κώστας Καραγιάννης μαζί με τη Ρένα Βλαχοπούλου κατα τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, “Βίβα Ρένα”.

Από τις ταινίες αυτές μόνο οι 80 ήταν σε αξιοπρεπή κατάσταση. Στις υπόλοιπες είχαν χαθεί τα αρνητικά, άλλες δεν είχαν ήχο και σε άλλες τα αρνητικά είχαν υποστεί τεράστια ζημιά. Παρ’ όλες τις δυσκολίες και το κατεστραμμένο υλικό έχει γίνει η καλύτερη δυνατή προσπάθεια να αποκατασταθούν οι ταινίες και να μπορούν να επαναπροβληθούν.

Από το 2013 συμμετέχει σε αρκετές εμπορικές παραγωγές του νέου ελληνικού κινηματογράφου όπως “ο Ακάλυππτος”, “Στα καλά καθούμενα”, “Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο Κοντός” και “ο Μαγικός Καθρέφτης”.

Το 2015 πήρε τη μεγάλη απόφασή να χρωματίσει στο εξωτερικό για πρώτη φορά την ασπρομάυρη ελληνική ταινία “Η δε γυνή να φοβείται τον άντρα“, του ΓΙώργου Τζαβέλλα, με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Αυτή τη στιγμή η συλλογή της Καραγιάννης-Καρατζόπουλος καλύπτει περισσότερα από εξήντα χρόνια ελληνικού κινηματογράφου, ξεκινώντας από το 1952 και την ταινία «Ένα βότσαλο στη λίμνη» και φτάνωντας στο 2016 με την ταινία «Ο Μαγικός καθρέφτης».

Ταινία με τα περισσότερα εισιτήρια: Το πιο λαμπρό αστέρι (1967 – 1968) 652.661 (1η/99) Κώστας Καραγιάννης.

Ταινία με τα λιγότερα εισιτήρια: Κρουαζιέρα του τρόμου (1977 – 1978) 1.380 Χρήστος Κεφαλάς

Καραγιάννης-Καρατζόπουλος: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1961Χαμένα όνειρα 
1962Ορφανή σε Ξένα Χέρια 
1963Ο Ιππόλυτος και το βιολί του 
1965Τέντι μπόι αγάπη μου 
1966Ένοχοι 
1966Εισπράκτωρ 007
1966Η Κλεοπάτρα ήταν Αντώνης 
1966Η βουλευτίνα 
1966Ο εξυπνάκιας 
1966Τα μυστικά της αμαρτωλής Αθήνας 
1966Το χώμα βάφτηκε κόκκινο 
1967Ανάμεσα σε δυο γυναίκες 
1967Βίβα Ρένα 
1967Δημήτρη μου, Δημήτρη μου 
1967Η κοροϊδάρα 
1967Η χαρτορίχτρα 
1967Ο γεροντοκόρος 
1967Ο σατράπης 
1967Ο σπαγγοραμμένος 
1967Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι 
1967Πατέρα κάτσε φρόνιμα 
1967Σαπίλα και Αριστοκρατία 
1967Το Πιο Λαμπρό Αστέρι 
1968Για μια τρύπια δραχμή 
1968Η Αγάπη μας 
1968Η Ζηλιάρα 
1968Καπετάν φάντης μπαστούνι 
1968Ο Ρωμηός έχει φιλότιμο 
1968Ο Τρελλός τάχει 400
1968Ο γίγας της Κυψέλης 
1968Ο παληάτσος 
1968Ο πιο Καλός ο Μαθητής 
1968Οι άντρες δεν λυγίζουν ποτέ 
1968Το Κορίτσι του Λούνα παρκ 
1968Το πιο λαμπρό μπουζούκι 
1969Ένας Μάγκας στα Σαλόνια 
1969Ένας άφραγκος Ωνάσης 
1969Η αρχόντισσα της κουζίνας 
1969Η κόμησσα της φάμπρικας 
1969Η οργή του αδικημένου 
1969Ησαϊα μη χορεύεις 
1969Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του 
1969Κατηγορώ το Κορμί μου 
1969Ξύπνα Καημένε Περικλή 
1969Ο Στρατής παραστράτησε 
1969Ο άνθρωπος της καρπαζιάς 
1969Ο θαυματοποιός 
1969Ο μπλοφατζής 
1969Ο παραμυθάς 
1969Ο τζαναμπέτης 
1969Το αφεντικό μου ήταν κορόιδο 
1969Τρεις τρελοί για δέσιμο 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Έμπαινε Μανωλιό 
1970Ένας τρελός γλεντζές 
1970Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ 
1970Η ταξιτζού 
1970Κρίμα το μπόι σου 
1970Νάτανε το 13 νάπεφτε σε μας!
1970Ο ακτύπυτος κτυπήθηκε 
1970Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά 
1970Ο νάνος και οι επτά Χιονάτες 
1970Ο τρελλός της πλατείας Αγάμων 
1970Οι 4 άσσοι
1970Οι γενναίοι του Βορρά 
1970Οι τρεις ψεύτες 
1970Φουκαράδες και λεφτάδες 
1971Ένα αγόρι αλλοιώτικο απ’ τ’ άλλα 
1971Αγάπησα μια πολυθρόνα 
1971Εθελοντής στον έρωτα 
1971Η Μεγάλη Στιγμή του ’21: Παπαφλέσσας
1971Η εφοπλιστίνα 
1971Η κρεββατομουρμούρα 
1971Κάθε ναυάγιο και μια κόλασι 
1971Καταναλωτική κοινωνία 
1971Μαντώ Μαυρογένους 
1971Ο Μανωλιός ξαναχτυπά 
1971Ο Μανωλιός στην Ευρώπη 
1971Ο αγαθιάρης και η ατσίδα 
1971Ο τρελοπενηντάρης 
1971Ο φαφλατάς 
1971Οι εγωισταί 
1971Πίσω μου σ’ έχω σατανά 
1971Της ζήλειας τα καμώματα 
1971Υποβρύχιον Παπανικολής 
19727 χρόνια γάμου
1972Αέρα, αέρα, αέρα 
1972Αγάπη μου παλιόγρια 
1972Αντάρτες των πόλεων 
1972Απ’ τ’ αλώνια στα σαλόνια 
1972Δουλικό αμέσου δράσεως 
1972Ερωτιάρης του γλυκού νερού 
1972Ερωτική Συμφωνία 
1972Η Προεδρίνα 
1972Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα 
1972Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη 
1972Ο αντιφασίστας 
1972Οι εκβιασταί 
1972Τί 30… Τί 40… Τί 50…
1972Υβ!… Υβ!… 
1972Χωρίς συνείδηση 
1973Ένας τρελός τρελός αεροπειρατής 
1973Όργια σε τιμή ευκαιρίας 
1973Ο αισιόδοξος 
1973Ταγκό 2001
1973Τον Αράπη κι’ Αν τον Πλένεις το Σαπούνι σου Χαλάς 
1974Έγκλημα στο Καβούρι 
1974Λεσβιακός Αύγουστος 
1976Επαγγελματίες ρεμάλια 
1978Από που πάνε για τη χαβούζα 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1980Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι 
1980Πονηρό Θηλυκό Κατεργάρα Γυναίκα 
1980Ρένα να η ευκαιρία 
1981Ένας κοντός θα μας σώσει 
1981Κατάσκοπος Νέλλη 
1981Μάθε παιδί μου γράμματα 
1981Ο Λαμπρούκος μπαλλαντέρ 
1981Της πολιτσμάνας το κάγκελο 
1982Ο άγιος Πρεβέζης και η παπαδιά 
1982Το φράγμα 
1984Θηλυκό θηριοτροφείο 

Στοιχεία εταιρίας:
Διεύθυνση: Γραβιάς 9-13, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3828454
Φαξ: 210 3839008
email: [email protected]
Δικτυακός Τόπος: karagiannis-karatzopoulos

Σωτήρης Μουστάκας: Αφιέρωμα σε ένα μεγάλο ηθοποιό

Ο Σωτήρης Μουστάκας ήταν από τους πρώτους ηθοποιούς της κλασικής επιθεώρησης, καλός κωμικός κι...

Όσα δεν γνωρίζαμε για την Ειρήνη Κουμαριανού

Η Ειρήνη Κουμαριανού γεννήθηκε στο Γαλάτσι το 1931 και υπήρξε αρχικά μαθήτρια του Ελληνικού...

Θέμης Μάνεσης: Ο μάγκας, Μένιος Τσαπάρας

Πρόκειται για έναν ηθοποιό ο οποίος κατέκτησε το ελληνικό κοινό και έκανε μεγάλη επιτυχία...

Όλγα Καρλάτου: Από ηθοποιός δικηγόρος στις Βερμούδες

Η Όλγα Καρλάτου υπήρξε μία από τις ομορφότερες διεθνείς Ελληνίδες ηθοποιούς, μία από τις...