16.9 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΒίλμα Κύρου 1924-2013

Σχετικές αναρτήσεις

Βίλμα Κύρου 1924-2013

Βίλμα Κύρου 1924-2013
Η Βίλμα Κύρου.

Η Βίλμα Κύρου γεννήθηκε στις Σέρρες το 1924 και σπούδασε στη δραματική σχολή της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο της δασκάλας της, το 1943 με τον ρόλο της Τερέζας στον «Ποπολάρο» του Γρηγορίου Ξενόπουλου.

Έπαιξε σε παραστάσεις στο Ρεξ ως το 1948 κρατώντας πρωταγωνιστικούς ρόλους δίπλα στον Βασίλη Λογοθετίδη, τον Δημήτρη Μυράτ και άλλους σπουδαίους ηθοποιούς της εποχής.

Το 1955 έφτιαξε το δικό της θίασο και ανέβασε διάφορα έργα, ανάμεσα στα οποία και τα: «Βαθιές είναι οι ρίζες», «Εβδομος ουρανός» και «Πραματευτής».

Η παράσταση «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται» του Ρομπέρ Τομά που ανέβασε η Βίλμα Κύρου στο θέατρο «Γ. Παππά» το 1962-1963, καταγράφηκε ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της.

Η Βίλμα Κύρου είχε και κινηματογραφική παρουσία.

Ανάμεσα στις πιο γνωστές στις οποίες συμμετείχε είναι οι «Τζιπ, Περίπτερο κι Αγάπη» (1957) και «Οικογένεια Χωραφά» (1968).

Απεβίωσε στις 30 Ιανουαρίου του 2013 και η κηδεία έγινε στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Βίλμα Κύρου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1957Τζιπ περίπτερο κι αγάπη
1966Η γυναίκα μου τρελάθηκε
1966Η γυναίκα μου τρελάθηκε
1968Οικογένεια Χωραφά
1969Αγωνία
1969Το νυφοπάζαρο
1970Όμορφες μέρες
1970Το όνειρο της Κυριακής
1970Ο Ντιρλαντάς
ΈτοςΤίτλος σειράς
1976|1976Εκείνες… κι Εγώ
1977|1977Μια φορά κι έναν καιρό: Ένα πρωτότυπο δώρο
1978|1978Η τύχη της Μαρούλας
1993|1993Οι μεν και οι δεν
1996|1996Βραδινές καμπάνες

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Αλίκη Βέμπο 1913-

Η Αλίκη Βέμπο ήταν ηθοποιός, σκηνοθέτης, χορογράφος και χορεύτρια. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1913. Το 1912 η οικογένειά της μετεγκαταστάθηκε στη Κωνσταντινούπολη, όπου εκεί...

Ντορ Ρένα

Η Ρένα Ντορ (πραγματικό όνομα: Ειρήνη Γιαννάτου, 1917 - 5 Μαρτίου 2000) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1917...

Μελίνα Μερκούρη 1920-1994

Η Μελίνα Μερκούρη υπήρξε η απόλυτη ελληνίδα σταρ του κινηματογράφου με διεθνή ακτινοβολία. Χαρισματική καλλιτέχνιδα με ισχυρή προσωπικότητα απέκτησε μεγάλη φήμη όχι μόνο ως...

Τελευταίες αναρτήσεις