27 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΓιώργος Παπαζήσης 1938-2018

Σχετικές αναρτήσεις

Γιώργος Παπαζήσης 1938-2018

Ο Γιώργος Παπαζήσης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 03 Μαρτίου του 1938. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του «Ελληνικού Ωδείου» και στη Μουσική Σχολή του Μ. Θεοφανίδη. Καθιερώθηκε στο μουσικό θέατρο ενώ ως ηθοποιός κινηματογραφικός έγινε γνωστός μέσα από κωμικούς ρόλους.

Ο πρώτος του ρόλος ήρθε το 1962 σε ηλικία 24 ετών, όταν έπαιξε στην ταινία “Τέρμα τα δίφραγκα» στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Βασίλης Αυλωνίτης και ο Νίκος Ρίζος. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60 είχε παίξει σε πολλές ταινίες και είχε καθιερωθεί σε κωμικούς ρόλους. “Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του”, Ο άνθρωπος της καρπαζιάς”, “Ο Στρατής παραστράτησε”, Η αγάπη μας”, “Σήκω χόρεψε συρτάκι”, “Φουκαράδες και λεφτάδες” είναι μόνος μερικές από τις ταινίες στις οποίες συμμετείχε.

papazisis giorgos 1

Στην πρώτη ταινία με τίτλο “Έμπαινε Μανωλιό” που κυκλοφόρησε το 1970 ο Γιώργος Παπαζήσης υποδύθηκε τον παραδοσιακό κρητικό πρώην ναυτικό που ήθελε να επιστρέψει στην Κρήτη για να παντρευτεί την αγαπημένη του Λενιώ. Ωστόσο, ο καπεταν-Νικόλας, που ενσάρκωνε το Μίμης Φωτόπουλος, του ανέθεσε να παρακολουθήσει την κόρη του που μένει στην Αθήνα, και τότε άρχισαν τα μπερδέματα και η πλοκή της ιστορίας.

Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και ο Γιώργος Παπαζήσης υποδύθηκε τον Μανωλιό σε δύο ακόμη ταινίες με τίτλο “Ο Μανωλιός στην Ευρώπη” και “Ο Μανωλιός ξαναχτυπά”. Ο ρόλος του Κρητικού ήταν ο λόγος που διέκοψε τελικά τη συνεργασία του με την εταιρεία παραγωγής Καραγιάννης-Καρατζόπουλος.

Χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπαζήσης είχε πει: ” Έκανα το μεγάλο μου συμβόλαιο και το κόβω και δεν παίρνω μία. Γιατί δεν ήθελα να συνεχίσω τον Κρητικό. Δεν βαρέθηκα, απλά δεν ήθελα να τυποποιηθώ. Γιατί εδώ ήμουν θεατροπαίδι. Μου ζήτησαν τον Κρητικό, έγινε, έπιασε, αλλά κατά το ελληνικόν “να το συνεχίσουμε γιατί κονομάμε”, εγώ δεν ήθελα. Δεν το μετάνιωσα καθόλου, κέρδισα τον Παπαζήση”.

Ο Γιώργος Παπαζήσης ήταν παντρεμένος για πάνω από 30 χρόνια με την ηθοποιό Τιτίκα Στασινοπούλου, και ο έρωτάς τους διήρκεσε πολλές δεκαετίες και εκτός πλατό. Το ζευγάρι, γονείς ενός υπέροχου γιου, είχε χωρίσει καταθέτοντας αίτηση για συναινετικό διαζύγιο.

Ήταν τόσο αγαπημένοι ακόμη κι όταν χώρισαν που η Τιτίκα Στασινοπούλου είχε πει: “Πάντα θα αγαπιόμαστε και θα είμαστε μαζί. Δεν κόψαμε ποτέ γέφυρες. Βρισκόμαστε, συζητάμε κι ενδιαφέρεται ο ένας για τον άλλον πραγματικά. Επίσης, είμαι μια γυναίκα στα 60 φεύγα και δεν έχω τέτοιες προσωπικές ανησυχίες. Αν εκείνος αποφασίσει να προχωρήσει στη ζωή του, δεν θα με πείραζε. Φτάνει να είναι ευτυχισμένος, τόσο όσο όταν βρίσκεται πάνω στο σανίδι. Το θέατρο είναι η ζωή του, η αναπνοή του”.

Η Τιτίκα Στασινοπούλου είχε πει: “Ήρθαμε σε σύγκρουση με τον σύζυγό μου, όταν αποφάσισα να ασχοληθώ και για οικονομικούς λόγους με τις ακαδημαϊκές σπουδές μου και τη διδασκαλία. Αυτό άλλαξε τις ισορροπίες στο σπίτι μας κι έφερε συγκρούσεις. Την περισσότερη ευθύνη εγώ τη φέρω. Δεν μπορώ να αδικήσω τον Παπαζήση. Δεν είναι πως μια μέρα ο άντρας μου τρελάθηκε, απλά άλλαξα εγώ. Βλέπετε, δεν είμαι η ηθοποιός που, αν δεν κάνω θέατρο, θα πέσω να πεθάνω.

papazisis stratigou

Όταν μετακομίσαμε στην Άνοιξη, δεν ήταν το καλύτερό του. Βρισκόταν χιλιομετρικά μακριά από τις δραστηριότητές του, τους φίλους του και από τα θέατρα, με αποτέλεσμα να μην έρχεται κάποια βράδια στο σπίτι μας. Έτσι απομακρυνθήκαμε πρακτικά, γιατί ουσιαστικά αυτό είχε γίνει καιρό πριν. Είχε κλείσει ο κύκλος της σχέσης μας και δεν είχαμε πια την ίδια επικοινωνία. Σαφώς δεν μας άφησε αλάβωτους και η κρίση στο επάγγελμά μας, κατά συνέπεια στα έσοδά μας. Κι αυτό ήταν ακόμη ένα πρόβλημα”.

Ο Γιώργος Παπαζήσης είχε αποκαλύψες τον μεγάλο του έρωτα, που δεν ήταν άλλος από την Αλίκη Βουγιουκλάκη: «Η αγάπη μου. Την θαύμαζα. Δεν μπορώ να εκφράσω τι αισθανόμουν για την Αλίκη. Ήμουν ερωτευμένος μαζί της. Ήταν μια προσωπικότητα που έλαμπε».

Ο Γιώργος Παπαζήσης είχε πει χαρακτηριστικά για τον Νίκο Σταυρίδη που ήταν κολλητοί φίλοι: “Ήταν κολλητός, παρόλο που είχαμε διαφορά ηλικίας. Να σου πω εγώ πότε έβριζε. Όταν του πήγαινες κόντρα στον Ολυμπιακό, γινόταν τρελός. Ήταν εκπληκτικός τύπος, ωραίος. Και βέβαια ήταν και γυναικάς”.

Ένα χρόνο πριν φύγει από τη ζωή, ο Γιώργος Παπαζήσης έκανε μια από τις σπάνιες επίσημες εμφανίσεις του στο Κατράκειο Θέατρο, όπου παρακολούθησε την παράσταση « Λυσιστράτη». Εκεί συναντήθηκε με τον Γιώργο Κωνσταντίνου, τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και πολλούς ακόμη αγαπημένους συναδέλφους.

Ο Γιώργος Παπαζήσης έφυγε μετά από 4ετή μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας στις 25 Σεπτεμβρίου του 2018.
Συντετριμμένη είχε εμφανιστεί η πρώην σύζυγος του Τιτίκα Στασινοπούλου και ο γιος του, Δημήτρης. Ο αγαπημένος ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου είχε φύγει από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών μετά από τη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Η εξόδιος ακολουθία είχε τελεστεί στις 17:00 στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, στη Μητρόπολη Κηφισιάς.

Γιώργος Παπαζήσης: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1962Τέρμα τα δίφραγκα 
1966Φως νερό τηλέφωνο…οικόπεδα με δόσεις 
1967Νυμφίος ανύμφευτος 
1967Σήκω χόρεψε συρτάκι 
1968Η Αγάπη μας 
1968Η Ζηλιάρα 
1968Ο παληάτσος 
1968Ο πιο Καλός ο Μαθητής 
1968Το πιο λαμπρό μπουζούκι 
1969Η οργή του αδικημένου 
1969Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του 
1969Ο Στρατής παραστράτησε 
1969Ο άνθρωπος της καρπαζιάς 
1969Ο θαυματοποιός 
1969Τρεις τρελοί για δέσιμο 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Έμπαινε Μανωλιό 
1970Η ταξιτζού 
1970Νάτανε το 13 νάπεφτε σε μας!
1970Ο ακτύπυτος κτυπήθηκε 
1970Οι τρεις ψεύτες 
1970Φουκαράδες και λεφτάδες 
1971Ένα αγόρι… αλλοιώτικο απ’ τ’ άλλα 
1971Αγάπησα μια… πολυθρόνα 
1971Η εφοπλιστίνα 
1971Καταναλωτική κοινωνία 
1971Ο Μανωλιός ξαναχτυπά 
1971Ο Μανωλιός στην Ευρώπη 
1971Ο αγαθιάρης και η ατσίδα 
1971Ο φαφλατάς 
1971Πίσω μου σ’ έχω σατανά 
1972Αέρα, αέρα, αέρα 
1972Ερωτιάρης του γλυκού νερού 
1972Η Προεδρίνα 
1972Ο αντιφασίστας 
1972Υβ!… Υβ!… 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1985Ο ιππότης της σφαλιάρας 
1986Ο “μπάτσος” των Εξαρχείων! 
1986Τρίκυκλο, κομπίνα και… κομπιναιζόν 
1986Χάρισέ μου το γουνάκι σου 
1987Έλα Μιμή στον τόπο σου 
1987Ένας παράξενος…. λαθρεπιβάτης 
1987Μισό μισό και λίγο από το άλλο 
1987Ο άρχοντας της λιγούρας 
1987Ο θερμόπληκτος κολοσσός της Αρμέξ 
1987Ο πεταχτούλης του κελιού 13
1987Παντρεύω τη γυναίκα μου 
1987Τι κρατάει ο Ναπολέων 
1988Πράσινες μασέλες 
1989Κλεφτρόνια και αηδόνια 
2001Αλέξανδρος και Αϊσέ 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1984|1984Βραδυά επιθεώρησης ΕΡΤ
1991|1991Η Λάμψη ΑΝΤ1
1991|1991Σώου & Αβλαβές New Channel 
2007|2007Για την Καρδιά Ενός Αγγέλου Alpha

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες

Προηγούμενο άρθροΡία Δελούτση 1944-
Επόμενο άρθροΣυμέλα Κοτρίδου

Σχετικές αναρτήσεις

Γαρδέλης Σταμάτης

Ο Σταμάτης Γαρδέλης είναι Έλληνας ηθοποιός. Γεννήθηκε την Πρωτομαγιά του 1960 στην Αθήνα. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1981, στα 21 του χρόνια, όταν πρωταγωνίστησε...

Ζερβόπουλος Βαγγέλης

Ο Βαγγέλης Ζερβόπουλος γεννήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 1952 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Θεατρικό εργαστήρι του Δημήτρη Κωνσταντινίδη απ΄όπου αποφοίτησε το 1973. Φιλμογραφία Τα παιδιά των λουλουδιών...

Γιάννης Αχείμαστος

Το όνομα Γιάννης Αχείμαστος δίνεται με επιφύλαξη. Στην ταινία ''Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα'', τα ονόματα που περισσεύουν, είναι Γιάννης Αχείμαστος και Γιώργος Σφακιανάκης.Επίσης...

Τελευταίες αναρτήσεις