14.7 C
Athens
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Σούζη τρως… Ποια ήταν η Ρένα Πασχαλίδου; (βίντεο)

Η Ρένα Πασχαλίδου γεννήθηκε το 1911 και...

Θανάσης Βέγγος. Γιατί τόσα χαστούκια; (βίντεο)

Ο Θανάσης Βέγγος ήταν ένας από τους...
ΑρχικήHθοποιοίΛυδία Κονιόρδου 1953-

Σχετικές αναρτήσεις

Λυδία Κονιόρδου 1953-

Η Λυδία Κονιόρδου είναι Ελληνίδα ηθοποιός, που έχει διακριθεί για τη συμμετοχή της στο θέατρο, κυρίως σε αρχαιοελληνικές τραγωδίες.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Οκτωβρίου 1953 και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1971 έως το 1974. Το 1977 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου

Η Λυδία Κονιόρδου υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Θεάτρου της Άνοιξης» (1977), ενώ συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σε έργα των Ιονέσκο, Πλαύτου, Δ. Ρώμα και έπαιξε την Αντιγόνη στις Φοίνισσες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή (1977-1978).

kouniardou

Από το 1978 έως το 1987 ήταν μόνιμο μέλος του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και έπαιξε ρόλους σε έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, Γιώργου Λαζάνη και Μίμη Κουγιουμτζή. Πήρε μέρος ως Κορυφαία του Χορού σε πολλά έργα του αρχαίου δράματος, ενώ έπαιξε την Αθηνά στις Ευμενίδες και την Κλυταιμνήστρα στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή και στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου.

Το 1996 η Λυδία Κονιόρδου σκηνοθέτησε την Ηλέκτρα του Σοφοκλή για το Εθνικό Θέατρο, κρατώντας και τον ομώνυμο ρόλο. Το 1998 έπαιξε στη Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το 2000 στη Γέρμα του Λόρκα και το 2001 στην Ορέστεια.

Από το 1993 έως το 1996 ανέλαβε τη διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου. Έχει διδάξει υποκριτική σε ιδιωτικές σχολές και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς επίσης και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Το 2004 πήρε μέρος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαιωάννου. Από το 2007 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας. Το καλοκαίρι του 2008 έπαιξε για πρώτη φορά την Μήδεια του Ευριπίδη με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Το καλοκαίρι του 2009 στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας ενσαρκώνει το διπλό ρόλο Ηλέκτρας – Κλυταιμνήστρας στις Χοηφόρες του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου με συμπρωταγωνιστή τον Νίκο Ψαρρά στο ρόλο του Ορέστη.

Το 2003 πήρε το Βραβείο «Κάρολος Κουν» Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου για το έργο «Ίωνας» του Ευριπίδη που παίχτηκε στο Εθνικό Θέατρο.

Λυδία Κονιόρδου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
2008Ο Αρσιβαρίστας και ο Άγγελος
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1990|1990Το φάντασμα ΕΤ2
2021|2021Η Γη της Ελιάς Mega
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1979Μαντζουράνα στο κατώφλι γάιδαρος στα κεραμίδια 
1985Θεσμοφοριάζουσες 
1989Ο θείος Βάνιας 
1994Φιλουμένα Μαρτουράνο 
2000Γέρμα 
2001Ορέστεια 
2002Αντιγόνη 
2012Ο ουρανός Κατακόκκινος: Σ’ εσάς που με ακούτε 
2014Ιππόλυτος 
2020Πέρσες 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Ανουσάκη Ελένη

Η Ελένη-Ηλέκτρα Ανουσάκη είναι ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός.Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Απριλίου 1944. Γονείς της είναι η ηθοποιός Μαλαίνα Ανουσάκη και ο τενόρος...

Διακοπές στην Κολλοπετινίτσα 1959-1960

Η ταινία, "Διακοπές στην Κολλοπετινίτσα" προβλήθηκε τη σαιζόν 1959-1960 και έκοψε 46.546 εισιτήρια. Ήρθε στην 16η θέση σε 52 ταινίες.Περίληψη της ταινίας, "Διακοπές στην...

Τζόλυ Γαρμπή 1913-2002

Τζόλυ Γαρμπή: Η ψυχομάνα του ελληνικού κινηματογράφου που πέθανε μόνη και ξεχασμένη σε γηροκομείο.Ως άλλη μια μεγάλη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου, η Τζόλυ Γαρμπή...

Τελευταίες αναρτήσεις