11.6 C
Athens
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήHθοποιοίΛυδία Κονιόρδου 1953-

Σχετικές αναρτήσεις

Λυδία Κονιόρδου 1953-

- Advertisement -

Η Λυδία Κονιόρδου είναι Ελληνίδα ηθοποιός, που έχει διακριθεί για τη συμμετοχή της στο θέατρο, κυρίως σε αρχαιοελληνικές τραγωδίες.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Οκτωβρίου 1953 και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1971 έως το 1974. Το 1977 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου

Η Λυδία Κονιόρδου υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Θεάτρου της Άνοιξης» (1977), ενώ συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σε έργα των Ιονέσκο, Πλαύτου, Δ. Ρώμα και έπαιξε την Αντιγόνη στις Φοίνισσες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή (1977-1978).

kouniardou

Από το 1978 έως το 1987 ήταν μόνιμο μέλος του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και έπαιξε ρόλους σε έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, Γιώργου Λαζάνη και Μίμη Κουγιουμτζή. Πήρε μέρος ως Κορυφαία του Χορού σε πολλά έργα του αρχαίου δράματος, ενώ έπαιξε την Αθηνά στις Ευμενίδες και την Κλυταιμνήστρα στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή και στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου.

Το 1996 η Λυδία Κονιόρδου σκηνοθέτησε την Ηλέκτρα του Σοφοκλή για το Εθνικό Θέατρο, κρατώντας και τον ομώνυμο ρόλο. Το 1998 έπαιξε στη Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το 2000 στη Γέρμα του Λόρκα και το 2001 στην Ορέστεια.

Από το 1993 έως το 1996 ανέλαβε τη διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου. Έχει διδάξει υποκριτική σε ιδιωτικές σχολές και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς επίσης και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Το 2004 πήρε μέρος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαιωάννου. Από το 2007 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας. Το καλοκαίρι του 2008 έπαιξε για πρώτη φορά την Μήδεια του Ευριπίδη με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Το καλοκαίρι του 2009 στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας ενσαρκώνει το διπλό ρόλο Ηλέκτρας – Κλυταιμνήστρας στις Χοηφόρες του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου με συμπρωταγωνιστή τον Νίκο Ψαρρά στο ρόλο του Ορέστη.

Το 2003 πήρε το Βραβείο «Κάρολος Κουν» Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου για το έργο «Ίωνας» του Ευριπίδη που παίχτηκε στο Εθνικό Θέατρο.

Λυδία Κονιόρδου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
2008Ο Αρσιβαρίστας και ο Άγγελος
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1990|1990Το φάντασμα ΕΤ2
2021|2021Η Γη της Ελιάς Mega
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1979Μαντζουράνα στο κατώφλι γάιδαρος στα κεραμίδια 
1985Θεσμοφοριάζουσες 
1989Ο θείος Βάνιας 
1994Φιλουμένα Μαρτουράνο 
2000Γέρμα 
2001Ορέστεια 
2002Αντιγόνη 
2012Ο ουρανός Κατακόκκινος: Σ’ εσάς που με ακούτε 
2014Ιππόλυτος 
2020Πέρσες 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Πέγκυ Σταθακοπούλου 1960-

Η Πέγκυ Σταθακοπούλου γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου του 1960 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι το πρώτο παιδί της οικογένειας του Διονύση και της Ευαγγελίας...

Άλβα Ιωάννα

Η Ιωάννα Άλβα ήταν τραγουδίστρια της μεταπολεμικής μουσικής σκηνής. Είναι γνωστή από τις πολυακουσμένες επιτυχίες που τραγούδησε ("Κάν' υπομονή ώσπου νά'ρθει καλοκαίρι", "Τί τα...

Ούτε γάτα ούτε ζημιά

Πλοκή: Ο Λαλάκης (Βασίλης Λογοθετίδης), ένας άτακτος σύζυγος, λέει στη γυναίκα του (Ίλυα Λιβυκού) ότι θα μεταβεί στη συμπρωτεύουσα για την επιθεώρηση ενός εκ...

Τελευταίες αναρτήσεις