6.6 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΤιτίκα Στασινοπούλου 1950-

Σχετικές αναρτήσεις

Τιτίκα Στασινοπούλου 1950-

Η Τιτίκα Στασινοπούλου γεννήθηκε στις 02 Αυγούστου του 1950 στην Αθήνα με καταγωγή από Ηλεία και Αρκαδία. Σε αρκετά μικρή ηλικία βρέθηκε για σπουδές Κοινωνιολογίας και Θεάτρου στην Αμερική.
Μιλάει και μεταφράζει 4 γλώσσες. Στην Ελλάδα σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έκανε το Θεατρικό της ντεμπούτο στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου βρέθηκε μετά από πρόσκληση του Σπύρου Ευαγγελάτου, το φθινόπωρο του 1970. Από τότε ξεκίνησε μια μεγάλη διαδρομή σε Θέατρο, Σινεμά, Τηλεόραση. Παίζει, σκηνοθετεί, γράφει.

stasinopoulou papazisis
Τιτίκα Στασινοπούλου, Γιώργος Παπαζήσης, Νίκος Φέρμας και Μάκης Δεμιρης στη ταινία, “Ο Μανωλιός στην Ευρώπη”.

Το 1974 η Πολιτεία την τιμά με το Αιέν Αριστεύειν για την επιτυχημένη της δημιουργική διαδρομή στην ελληνική τηλεόραση, ενώ 32 χρόνια αργότερα ο Δήμος Αθηναίων την τίμησε με το Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών για την προσφορά της στον ελληνικό κινηματογράφο κι ο Δήμος Ναυπλίου το 2008 για την «Καλλιτεχνική και Πνευματική της Προσφορά στην Ελλάδα και την πόλη μας», ενώ το καλοκαίρι του 2009 τιμάται από το Φεστιβάλ Θεάτρου του DUBROVNIK στην Κροατία και από το «Κέντρο Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Zagreb» για τη μεγάλη επιτυχία που είχε το Σεμινάριο που δίδαξε και το Workshop Αρχαίου Δράματος καθώς και τη σκηνοθεσία της «Μήδειας» του Ευριπίδη.

Tο 2004 η Τιτίκα Στασινοπούλου κάνει το Μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο του Bedford απ’ όπου αποφοιτά με άριστα στο Master of Arts in Theatre Arts και τώρα κάνει το Διδακτορικό της στην Επικοινωνία, στην Αγγλία. Τον Μάιο του 2008 βραβεύτηκε με τιμητικό Δίπλωμα από την Ακαδημία Επιστημών της Γεωργίας και την Ακαδημία Επιστημών της Ρωσίας. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της υπό σύσταση «Ευρωμεσογειακής Ακαδημίας Τεχνών & Επιστημών» με χρέη Γενικού Γραμματέα.

Παρ’ όλες τις επαγγελματικές της ασχολίες η Τιτίκα Στασινοπούλου ασχολείται πολύ ενεργά με τον Εθελοντισμό και είναι μέλος σε αρκετές Οργανώσεις (Κέντρο Unesco για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια, Διαβαλκανική Εταιρεία Γυναικών κ.ά.) Έχει τιμηθεί εκτός από τον Ερυθρό Σταυρό και από πολλές Μη Κυβερνητικές και Εθελοντικές Οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ιταλία, Ιορδανία κ.τ.λ.). Ήταν παντρεμένη για πάνω από 30 χρόνια με τον ηθοποιό Γιώργο Παπαζήση με τον οποίο απέκτησε έναν γιο.

Τιτίκα Στασινοπούλου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1971Ένα αγόρι… αλλοιώτικο απ’ τ’ άλλα 
1971Αγάπησα μια… πολυθρόνα 
1971Η κρεββατομουρμούρα 
1971Ο Μανωλιός ξαναχτυπά 
1971Ο Μανωλιός στην Ευρώπη 
1971Ο φαφλατάς 
1972Ερωτιάρης του γλυκού νερού 
1974Οι Εραστές του Ονείρου 
1978Βέγγος ο υπέροχος 
1986Μια γυναίκα στα μέτρα μου 
1986Τρίκυκλο, κομπίνα και… κομπιναιζόν 
1986Χάρισέ μου το γουνάκι σου 
1987Έλα Μιμή στον τόπο σου 
1987Ένας παράξενος…. λαθρεπιβάτης 
1987Η κωμωδία του έρωτα 
1987Η ψεύτρα από το Κατάκωλο 
1987Μισό μισό και λίγο από το άλλο 
1987Παντρεύω τη γυναίκα μου 
1987Της σοφίτας το κάγκελο 
1987Τρελή και ανύπαντρη 
1988Πράσινες μασέλες 
1988Φρόσω Φροσάρα 
2009Η κληρονόμος 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1973|1973Εν τούτω νίκα ΥΕΝΕΔ
1973|1973Ο κόσμος και ο Κοσμάς ΥΕΝΕΔ
1974|1974Ανθρώπινες Ιστορίες ΥΕΝΕΔ
1975|1975Παλιά επιθεώρηση ΕΙΡΤ
1984|1984Βραδυά επιθεώρησης ΕΡΤ
1997|1997Δυο Ξένοι… Mega
2000|2000Ου μοιχεύσεις Alpha
2001|2001Οικογένεια Καράμπελα ΑΝΤ1
2003|2003Η Νταντά Mega
2004|2004Τηλεμπόρα Mega 
2011|2011Με λένε Βαγγέλη Mega

Ευχαριστούμε πολύ το greekactor.blogspot.com για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΣπύρος Γουργιώτης
Επόμενο άρθροΝίκος Σταυρίδης 1910-1987

Σχετικές αναρτήσεις

Νόρα Βαλσάμη 1948-

Η Νόρα Βαλσάμη (το πραγματικό της όνομα είναι, Ελεονώρα Βαλσαμίδη) είναι ηθοποιός του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, που υπήρξε ένα από τα...

Σαπφώ Αλκαίου 1877-1951

Η Σαπφώ Αλκαίου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1877.Το πραγματικό όνομα Σαπφώ Γ. Τισερίδου και ήταν ηθοποιός, κόρη ηθοποιών, από τους εκλεκτότερους της ελληνικής θεατρικής σκηνής στην οποία και πρωτοεμφανίσθηκε...

Τόνια Καζιάνη 1945-

Η Τόνια Καζιάνη γεννήθηκε το 1945 στην Κέρκυρα (άλλη πηγή αναφέρει την Άνδρο).Υπήρξε σύζυγος του ηθοποιού Γιώργου Τζώρτζη με τον οποίο απέκτησε μια κόρη,...

Τελευταίες αναρτήσεις