18.8 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Άγνωστες πτυχές της ταινίας, Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται

Η ταινία, "Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται" προβλήθηκε τη...

Ήξερες ότι η Άννα Παναγιωτοπούλου…

Η Άννα Παναγιωτοπούλου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και...

Ποια ηθοποιός κάνει τις υψηλότερες τηλεθεάσεις με τις ταινίες της

Ο Χρήστος Κωνσταντίνου αποκαλύπτει ποια ηθοποιός της...
ΑρχικήHθοποιοίΛίλη Παπαγιάννη 1927-2015

Σχετικές αναρτήσεις

Λίλη Παπαγιάννη 1927-2015

- Advertisement -

Η Λίλη Παπαγιάννη ήταν ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Φεβρουαρίου του 1927 (Ημερολόγιο ΤΑΣΕΗ) και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης απ’ όπου αποφοίτησε το 1958.

Στον κινηματογράφο η Λίλη Παπαγιάννη πρωτοεμφανίστηκε το 1959 στην ταινία του Στέλιου Ζωγραφάκη «Νταντά με το Ζόρι» δίπλα στον Μίμη Φωτόπουλο και τη Γεωργία Βασιλειάδου. Ξεχώρισε μέσα από ρόλους που ανέδειξε με το ταλέντο και τη φινέτσα της, όπως στις ταινίες «Δεσποινίς διευθυντής» (1964), «Η χαρτοπαίχτρα» (1964), «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» (1965) και «Μια τρελή τρελή οικογένεια» (1965).

Λίλη Παπαγιάννη
Η Λίλη Παπαγιάννη.

Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και το 1965 συγκρότησαν με το σύζυγό της Ανδρέα Φιλιππίδη δικό τους θίασο. Αργότερα πρωταγωνίστησε για αρκετά χρόνια στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΒΘΕ) και από το 1982 έως το 1988 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο. Αξιοπρόσεκτες ήταν και οι εμφανίσεις της σε παραστάσεις αρχαίου δράματος με το θίασο του Δημήτρη Ποταμίτη. Πρωταγωνίστησε, επίσης, σε τηλεοπτικά θεατρικά έργα.

Η Λίλη Παπαγιάννη υπήρξε συμπρωταγωνίστρια μεγάλων ονομάτων του ελληνικού κινηματογράφου, όπως η Ρένα Βλαχοπούλου, η Τζένη Καρέζη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Μάρω Κοντού, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, η Δέσπω Διαμαντίδου και ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Για περισσότερες βιογραφίες πατήστε ΕΔΩ.

Για την ερμηνεία του ρόλου της «Ειρήνης» στην πολυβραβευμένη ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου «Η Εκδρομή», τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας από τους κριτικούς στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 1966.

Με τον Ανδρέα Φιλιππίδη έζησαν αχώριστοι από τη γνωριμία τους, το 1957, έως τον θάνατό του, το 1989.

Η Λίλη Παπαγιάννη, που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, πέθανε στις 12 Μαΐου 2015, σε ηλικία 88 ετών.

Λίλη Παπαγιάννη: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1978Η βαλίτσα του παπά
1974Παύλος Μελάς
1966Εκδρομή
1965Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα
1965Μια τρελή τρελή οικογένεια
1964Δεσποινίς διευθυντής
1964Η χαρτοπαίχτρα
1964Οι φτωχοδιάβολοι
1962Ταξίδι
1960Το μυστικό του κόκκινου μανδύα
1959Νταντά με το Ζόρι
- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Λίνα Σακκά 1976-

Η Λίνα Σακκά είναι Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης.Γεννήθηκε στην Κύμη στις 10 Ιουνίου του 1976 και μεγάλωσε στην Αθήνα.Αφού...

Σπύρος Ζαγοραίος 1928-2014

Ο Σπύρος Ζαγοραίος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Ιουνίου 1928 και μεγάλωσε στον Άγιο Αρτέμιο (Γούβα) του Παγκρατίου. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, που σημάδεψαν...

Αλέκος Ζαρταλούδης 1929-2007

Ο Αλέκος Ζαρταλούδης γεννήθηκε στη Βολισσό της βορειοδυτικής Χίου στις 23 Ιανουαρίου του 1929. Για τα παιδικά του χρόνια δεν είναι και πολλά γνωστά,...

Τελευταίες αναρτήσεις