13.2 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΦωτόπουλος Μίμης

Σχετικές αναρτήσεις

Φωτόπουλος Μίμης

Ο μεγάλος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου Μίμης Φωτόπουλος γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1913 στη Ζάτουνα της Γορτυνίας και ήταν γιος του Νικολάου Φωτόπουλου και της Άννας Παπαδοπούλου. Η Ζάτουνα είναι ένα μικρό χωριό, 4 χιλιόμετρα πιο μακριά από τη Δημητσάνα, σε 1.050 μέτρα υψόμετρο. Ο πατέρας του πέθανε όταν ο Μίμης Φωτόπουλος ήταν μικρός.

Ξεκίνησε να σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, αλλά την παράτησε στο δεύτερο έτος. Η καλλιτεχνική του φύση τον οδήγησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (τότε Βασιλικού Θεάτρου).

Μίμης Φωτόπουλος

Πρεμιέρα στη θεατρική του καριέρα έκανε στο 1932, σε ηλικία 19 ετών, στην παράσταση “Λοκαντιέρα”, με το θίασο Κουνελάκη. Δύο χρόνια αργότερα αναχώρησε για την πρώτη του περιοδεία, με το θίασο “Δράματος, κωμωδίας, κωμειδυλλίου και επιθεωρήσεως” του Θεμιστοκλή Νέζερ. Λίγο πριν από τον πόλεμο του ’40 έκανε ένα σύντομο πέρασμα απ’ το χώρο του βαριετέ και το θέατρο της Κατερίνας, συμμετέχοντας σε πολεμικές επιθεωρήσεις και μουσικές ηθογραφίες.

Στη διάρκεια της κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στις τάξεις του ΕΑΜ. Συμμετείχε στα Δεκεμβριανά, συνελήφθη από τις βρετανικές μονάδες και εκτοπίστηκε στο στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα, από όπου επέστρεψε τον Μάρτη του 1945.

Κατά τη διάρκεια της λαμπρής καριέρας του, ο Μίμης Φωτόπουλος συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και γνωστούς συναδέλφους του. Σημαντικότερες συμμετοχές του ήταν στο “Βυσσινόκηπο” του Τσέχοφ με τον πρωτοεμφανιζόμενο θίασο του Κάρολου Κουν, στις “Αγριόπαπιες” του Ίψεν στο Θέατρο Τέχνης, στο “Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας” του Σαίξπηρ στο θέατρο του Βασιλικού Κήπου. Το 1952 δημιούργησε τον δικό του θίασο, με τον οποίο περιόδευσε στην Κύπρο, στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, στη Γερμανία, ακόμα και στην Αμερική.

Από το 1960 ασχολήθηκε με επιτυχία και με τη σκηνοθεσία. Για τελευταία φορά εμφανίστηκε στο θέατρο το 1984, μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο, στην επιθεώρηση “Μια στο Καστρί και μια στο πέταλο”. Ξεχώρισε για το εντελώς προσωπικό λαϊκό ύφος και τους έξυπνους και πάντα εύστοχους αυτοσχεδιασμούς του.

Όπως όλοι οι μεγάλοι ηθοποιοί της γενιάς του, ο Μίμης Φωτόπουλος έκανε λαμπρή καριέρα και στον ελληνικό κινηματογράφο. Πρώτη του ταινία ήταν η “Μαντάμ Σουσού” το 1948. Συνολικά έλαβε μέρος σε 101 ταινίες, σε δύο από τις οποίες είχε γράψει και το σενάριο: “Προπαντός ψυχραιμία” (1951) και “Μια νταντά και τέζα όλοι” (1971).

Μεγάλος επιτυχίες θεωρούνται οι ταινίες “Ο γρουσούζης” (1952), “Το Σωφεράκι” (1953), “Η Ωραία των Αθηνών” (1954), “Κάλπικη λίρα” (1955), “Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο” (1955), “Ο Πατούχας” (1972) κ.ά.

Εκτός από τη μεγάλη οθόνη, εμφανίστηκε και στη μικρή, στην τηλεοπτική σειρά “Ο θείος μας ο Μίμης”, που προβλήθηκε από την ΕΡΤ2 το 1984.

Μίμης Φωτόπουλος

Εκτός από σπουδαίος ηθοποιός, ο Μίμης Φωτόπουλος ήταν και λογοτέχνης. Έγραψε τέσσερις ποιητικές συλλογές “Μπουλούκια” (1940), “Ημιτόνια” (1960), “Σκληρά τριολέτα” (1961) και “Ο θάνατος των ημερών” (1976), τρία αυτοβιογραφικά “25 χρόνια θέατρο” (1958), “Το ποτάμι της ζωής μου” και “Ελ Ντάμπα – Όμηρος των Εγγλέζων” (1965) και δύο θεατρικά έργα, “Ένα κορίτσι στο παράθυρο” (1966) και “Πελοπίδας ο καλός πολίτης” (1976).

Την περίοδο της Δικτατορίας ασχολήθηκε, επίσης, με τη ζωγραφική. Είχε μείνει μόνος με τις δύο κόρες του, αφού η γυναίκα του, Μαργαρίτα Τσάλα, είχε εξοριστεί στη Γυάρο.

Ο Μίμης Φωτόπουλος ασχολήθηκε για πολλά χρόνια και με αξιοσημείωτη επιτυχία με την τεχνική του κολάζ και μάλιστα με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, τη χρήση “ψηφίδων” από γραμματόσημα με τις οποίες έφτιαξε μεγάλο αριθμό ζωγραφικών πινάκων.
Συνολικά έκανε δέκα εκθέσεις των έργων του και πούλησε πάνω από εκατό πίνακες.

Ο Μίμης Φωτόπουλος υπήρξε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του κινητού θεάτρου “Άρμα Θέσπιδος”, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθέρου Θεάτρου, ενώ παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α’ και το Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας.

Χαρακτηριστική του κινηματογραφική ατάκα που βρίσκουμε στην ταινία, “Ο ουρανοκατέβατος”: “Και μετά θα κάααθεσαι!”

Πέθανε ξαφνικά, από ανακοπή καρδιάς, στις 29 Οκτωβρίου του 1986.

Φιλμογραφία

1985Εν πλω
1984Ενας πρωτάρης στο κολλέγιο
1984Μήτσος ο ρεζίλης / Ο γλυκοψεύτης
1984Ρόδα τσάντα & κοπάνα νο3
1983Ρόδα τσάντα & κοπάνα νο2
1983Χίλια κυβικά τρέλα
1982Αλλαγή και το λουρί της μάνας
1982Θα σε κλέψω μ’ ακούς
1982Καμικάζι τσαντάκιας
1982Κέρατο στο Κέρατο
1982Ο κήπος με τα αγάλματα
1982Οι κομάντος με τα μανούλια
1982Ρόδα τσάντα και κοπάνα
1980Γεύση από Ελλάδα
1979Περιπλάνηση
1979Τα παιδιά της πιάτσας
1972Ο πατούχας
1971Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήση
1971Μια νταντά και τέζα όλοι
1971Δυο έξυπνα κορόιδα
1971Ο καουμπόυ του Μεταξουργείου
1970Εμπαινε Μανωλιό
1970Ο Ντιρλαντάς
1970Οι τέσσερις άσσοι
1970Δυο τρελλοί και ο ατσίδας
1969Κακός ψυχρός και ανάποδος
1968Για μια τρύπια δραχμή
1968Κίτσος μίνι και σουβλάκι
1968Συννεφιασμένοι ορίζοντες
19675 γυναίκες για έναν άνδρα
1967Ο χαζομπαμπάς
1967Τα δολλάρια της Ασπασίας
1967Πράκτωρ Κίτσος καλεί Γαστούνη
1967Το πλοίο της χαράς
1966Ένα καράβι Παπαδόπουλοι
1965Απόκληροι της κοινωνίας
1965Η Εύα δεν αμάρτησε
1965Καημοί στη Φτωχογειτονιά
1965Κάλλιο πέντε και στο χέρι
1965Ο ουρανοκατέβατος
1964Άλλος για το εκατομμύριο
1964Ο εμίρης και ο κακομοίρης
1963Τρελλοί πολυτελείας
1963Ζητείται τίμιος
1963Παλληκαράκια της παντρειάς
1962Ο Θόδωρος και το δίκανο
1962Ο μαγκούφης
1962Οι γυναίκες Θέλουν ξύλο
1962Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης
1962Ο χρυσός και ο τενεκές
1962Οι αετονύχηδες / Μη βαράτε όλοι μαζί
1961Δουλέψτε για να φάτε / Χαραμοφάηδες
1961Ο καλός μας άγγελος
1961Φτωχαδάκια και λεφτάδες
1960Η Νάνσυ την ψώνισε
1960Το μεγάλο κόλπο
1959Διακοπές στην Κολοπετινίτσα
1959Να ζήσουν τα φτωχόπαιδα
1959Νταντά με το ζόρι
1959Ο μαγκούφης
1958Ο μισογύνης
1958Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα
1957Ο Μεγαλοκαρχαρίας
1957Ο Φανούρης και το σόι του
1956Η άγνωστος
1956Η καφετζού
1955Γκόλφω
1955Ιστορία μιας κάλπικης λίρας
1955Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο
1954Γκολ στον έρωτα
1954Η ωραία των Αθηνών
1954Μαγική πόλις
1954Ανοιχτή Θάλασσα
1954Ούτε γάτα ούτε ζημιά
1954Το ποντικάκι / Το κορίτσι με τα λουλούδια
1953Το σωφεράκι
1953Ρωμέικη καρδιά
1952Βαφτιστικός
1952Ο γρουσούζης
1952Άγγελος με χειροπέδες
1952Ο Φαταούλας
1952Δυο κοθώνια στο ναυτικό
1952Ο πύργος των ιπποτών
1951Μια νύχτα στον Παράδεισο
1951Ματωμένα Χριστούγεννα
1951Τα τέσσερα σκαλοπάτια
1951Προ παντός ψυχραιμία
1950Έλα στο θείο
1950Θύελλα στο φάρο / Το σφάλμα μιας μητέρας
1950Οι απάχηδες των Αθηνών
1948Εκατό χιλιάδες λίρες
1948Οι Γερμανοί ξανάρχονται
1948Μαντάμ Σουσού

Προηγούμενο άρθροΦωκά Μαρία
Επόμενο άρθροΧαλκούση Ελένη

Σχετικές αναρτήσεις

Αρμένης Φώτης

Ο Φώτης Αρμένης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1952. Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή Πέλου Κατσέλη, απ’ όπου αποφοίτησε το 1977. Δίδαξε Θέατρο σε σχολεία Πρωτοβάθμιας...

Πρόδρομος Μεραβίδης (1912-1981)

Ο Πρόδρομος Μεραβίδης, γιος του οπερατέρ των βωβών ταινιών Δημήτρη Μεραβίδη, γεννήθηκε μέσα στον κινηματογράφο.Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1912 και ήταν πρωτοπόρος του ελληνικού...

Τρελλός είμαι ότι θέλω κάνω 1984-1985

Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1984-1985 και έκοψε 212.867 εισιτήρια. Ήρθε στην 2η θέση σε 38 ταινίες.-"Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω" είναι ο τίτλος...

Τελευταίες αναρτήσεις