24.4 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΜίμης Φωτόπουλος 1913-1986

Σχετικές αναρτήσεις

Μίμης Φωτόπουλος 1913-1986

Ο μεγάλος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου Μίμης Φωτόπουλος γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1913 στη Ζάτουνα της Γορτυνίας και ήταν γιος του Νικολάου Φωτόπουλου και της Άννας Παπαδοπούλου. Η Ζάτουνα είναι ένα μικρό χωριό, 4 χιλιόμετρα πιο μακριά από τη Δημητσάνα, σε 1.050 μέτρα υψόμετρο. Ο πατέρας του πέθανε όταν ο Μίμης Φωτόπουλος ήταν μικρός.

Ξεκίνησε να σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, αλλά την παράτησε στο δεύτερο έτος. Η καλλιτεχνική του φύση τον οδήγησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (τότε Βασιλικού Θεάτρου).

Μίμης Φωτόπουλος

Πρεμιέρα στη θεατρική του καριέρα έκανε στο 1932, σε ηλικία 19 ετών, στην παράσταση “Λοκαντιέρα”, με το θίασο Κουνελάκη. Δύο χρόνια αργότερα αναχώρησε για την πρώτη του περιοδεία, με το θίασο “Δράματος, κωμωδίας, κωμειδυλλίου και επιθεωρήσεως” του Θεμιστοκλή Νέζερ. Λίγο πριν από τον πόλεμο του ’40 έκανε ένα σύντομο πέρασμα απ’ το χώρο του βαριετέ και το θέατρο της Κατερίνας, συμμετέχοντας σε πολεμικές επιθεωρήσεις και μουσικές ηθογραφίες.

Στη διάρκεια της κατοχής ο Μίμης Φωτόπουλος πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στις τάξεις του ΕΑΜ. Συμμετείχε στα Δεκεμβριανά, συνελήφθη από τις βρετανικές μονάδες και εκτοπίστηκε στο στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα, από όπου επέστρεψε τον Μάρτη του 1945.

Κατά τη διάρκεια της λαμπρής καριέρας του, ο Μίμης Φωτόπουλος συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και γνωστούς συναδέλφους του. Σημαντικότερες συμμετοχές του ήταν στο “Βυσσινόκηπο” του Τσέχοφ με τον πρωτοεμφανιζόμενο θίασο του Κάρολου Κουν, στις “Αγριόπαπιες” του Ίψεν στο Θέατρο Τέχνης, στο “Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας” του Σαίξπηρ στο θέατρο του Βασιλικού Κήπου. Το 1952 δημιούργησε τον δικό του θίασο, με τον οποίο περιόδευσε στην Κύπρο, στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, στη Γερμανία, ακόμα και στην Αμερική.

Από το 1960 ο Μίμης Φωτόπουλος ασχολήθηκε με επιτυχία και με τη σκηνοθεσία. Για τελευταία φορά εμφανίστηκε στο θέατρο το 1984, μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο, στην επιθεώρηση “Μια στο Καστρί και μια στο πέταλο”. Ξεχώρισε για το εντελώς προσωπικό λαϊκό ύφος και τους έξυπνους και πάντα εύστοχους αυτοσχεδιασμούς του.

Όπως όλοι οι μεγάλοι ηθοποιοί της γενιάς του, ο Μίμης Φωτόπουλος έκανε λαμπρή καριέρα και στον ελληνικό κινηματογράφο. Πρώτη του ταινία ήταν η “Μαντάμ Σουσού” το 1948. Συνολικά έλαβε μέρος σε 101 ταινίες, σε δύο από τις οποίες είχε γράψει και το σενάριο: “Προπαντός ψυχραιμία” (1951) και “Μια νταντά και τέζα όλοι” (1971).

Μεγάλος επιτυχίες θεωρούνται οι ταινίες “Ο γρουσούζης” (1952), “Το Σωφεράκι” (1953), “Η Ωραία των Αθηνών” (1954), “Κάλπικη λίρα” (1955), “Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο” (1955), “Ο Πατούχας” (1972) κ.ά. Εκτός από τη μεγάλη οθόνη, εμφανίστηκε και στη μικρή, στην τηλεοπτική σειρά “Ο θείος μας ο Μίμης”, που προβλήθηκε από την ΕΡΤ2 το 1984.

Μίμης Φωτόπουλος

Εκτός από σπουδαίος ηθοποιός, ο Μίμης Φωτόπουλος ήταν και λογοτέχνης. Έγραψε τέσσερις ποιητικές συλλογές “Μπουλούκια” (1940), “Ημιτόνια” (1960), “Σκληρά τριολέτα” (1961) και “Ο θάνατος των ημερών” (1976), τρία αυτοβιογραφικά “25 χρόνια θέατρο” (1958), “Το ποτάμι της ζωής μου” και “Ελ Ντάμπα – Όμηρος των Εγγλέζων” (1965) και δύο θεατρικά έργα, “Ένα κορίτσι στο παράθυρο” (1966) και “Πελοπίδας ο καλός πολίτης” (1976).

Την περίοδο της Δικτατορίας ο Μίμης Φωτόπουλος ασχολήθηκε, επίσης, με τη ζωγραφική. Είχε μείνει μόνος με τις δύο κόρες του, αφού η γυναίκα του, Μαργαρίτα Τσάλα, είχε εξοριστεί στη Γυάρο.

Ο Μίμης Φωτόπουλος ασχολήθηκε για πολλά χρόνια και με αξιοσημείωτη επιτυχία με την τεχνική του κολάζ και μάλιστα με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, τη χρήση “ψηφίδων” από γραμματόσημα με τις οποίες έφτιαξε μεγάλο αριθμό ζωγραφικών πινάκων.
Συνολικά έκανε δέκα εκθέσεις των έργων του και πούλησε πάνω από εκατό πίνακες.

Ο Μίμης Φωτόπουλος υπήρξε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του κινητού θεάτρου “Άρμα Θέσπιδος”, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθέρου Θεάτρου, ενώ παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α’ και το Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας.

Χαρακτηριστική του κινηματογραφική ατάκα που βρίσκουμε στην ταινία, “Ο ουρανοκατέβατος”: “Και μετά θα κάααθεσαι!” Ο Μίμης Φωτόπουλος έφυγε ξαφνικά, από ανακοπή καρδιάς, στην Αθήνα στις 29 Οκτωβρίου του 1986 σε ηλικία 73 ετών.

Μίμης Φωτόπουλος: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1948Εκατό χιλιάδες λίρες 
1948Μαντάμ Σουσού 
1948Οι Γερμανοί ξανάρχονται… 
1948Χαμένοι άγγελοι 
1950Έλα στο θείο… 
1950Θύελλα στο φάρο 
1950Οι απάχηδες των Αθηνών 
1951Ματωμένα Χριστούγεννα 
1951Μια νύχτα στον Παράδεισο 
1951Προ παντός… ψυχραιμία 
1951Τα Τέσσερα Σκαλοπάτια 
1952Άγγελος με χειροπέδες 
1952Δυο κοθώνια στο ναυτικό 
1952Ο βαφτιστικός 
1952Ο γρουσούζης 
1952Ο πύργος των ιπποτών 
1952Ο φαταούλας 
1953Ρωμέικη καρδιά 
1953Το σωφεράκι 
1954Ανοιχτή θάλασσα 
1954Γκολ στον έρωτα 
1954Η ωραία των Αθηνών 
1954Μαγική πόλις 
1954Το ποντικάκι 
1955Γκόλφω 
1955Ιστορία μιας κάλπικης λίρας 
1955Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο 
1955Ούτε γάτα ούτε ζημιά 
1956Η άγνωστος 
1956Η καφετζού 
1957Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο 
1957Ο Φανούρης και το σόι του 
1957Ο μεγαλοκαρχαρίας 
1958Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα 
1958Ο μισογύνης 
1959Διακοπές στην Κολλοπετινίτσα 
1959Να ζήσουν τα φτωχόπαιδα 
1959Νταντά με το ζόρι 
1959Ο μαγκούφης 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Η Νάνσυ την… ψώνισε! 
1960Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα
1960Τα κίτρινα γάντια 
1960Το μεγάλο κόλπο 
1961Δουλέψτε για να φάτε 
1961Ο καλός μας άγγελος 
1961Φτωχαδάκια και λεφτάδες 
1962Μη βαράτε όλοι μαζί 
1962Ο Θόδωρος και το δίκανο 
1962Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης 
1962Ο χρυσός και ο τενεκές 
1962Οι γυναίκες θέλουν ξύλο 
1963Ζητείται Τίμιος 
1963Παλληκαράκια της παντρειάς 
1963Τρελοί πολυτελείας 
1964Άλλος… για το εκατομμύριο! 
1964Νυχτοπερπατήματα 
1964Ο εμίρης και ο κακομοίρης 
1965Απόκληροι της κοινωνίας 
1965Η Εύα δεν αμάρτησε 
1965Κάλλιο πέντε και στο χέρι 
1965Καημοί στη φτωχογειτονιά 
1965Μπετόβεν και Μπουζούκι 
1965Ο ουρανοκατέβατος 
1966Ένα καράβι Παπαδόπουλοι 
19675 Γυναίκεs για Έναν Άνδρα
1967Κολωνάκι διαγωγή μηδέν 
1967Ο χαζομπαμπάς 
1967Πράκτωρ Κίτσος καλεί Γαστούνη 
1967Τα δολλάρια της Ασπασίας 
1967Το πλοίο της χαράς 
1968Για μια τρύπια δραχμή 
1968Κίτσος Μίνι και Σουβλάκια 
1968Συννεφιασμένοι ορίζοντες 
1969Κακός ψυχρός κι ανάποδος 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
19702 τρελλοί κι’ ο ατσίδας
1970Έμπαινε Μανωλιό 
1970Ένας χίππυς με τσαρούχια 
1970Αριστοτέλης ο επιπόλαιος 
1970Ο Ντιρλαντάς 
1970Οι 4 άσσοι
1970Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήση 
1971Δυο έξυπνα κορόιδα 
1971Μια νταντά και τέζα όλοι 
1971Ο Καου-Μπόυς του Μεταξουργείου!! 
1972Ο Πατούχας 
1979Περιπλάνηση 
1979Τα παιδιά της πιάτσας 
1980Γεύση από… Ελλάδα! 
1981Τροχονόμος …Βαρβάρα 
1982Αλλαγή… και το λουρί της μάνας 
1982Θα σε κλέψω μ’ ακούς 
1982Κέρατο στο κέρατο 
1982Και ο πρώτος ματάκιας 
1982Καμικάζι τσαντάκιας 
1982Κομάντος και μανούλια 
1982Ο κήπος με τα αγάλματα 
1982Ρόδα Τσάντα και Κοπάνα 
1983Μήτσος… ο ρεζίλης 
1983Ρόδα Τσάντα & Κοπάνα Νο2
1983Χίλια κυβικά τρέλλα 
1984Ρόδα Τσάντα & Κοπάνα Νο 3
1985Ένας πρωτάρης στο κολλέγιο! 
1985Κλεφτρόνια της πλάκας 
1985Ο εαυτός του εαυτού μου 
1985Οι ατσίδες του σούπερ μάρκετ 
1986Εν Πλω 
1987Μασάζ για όλα τα γούστα 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1972|1972Εικοσιτετράωρο ενός παλιατζή ΕΙΡΤ
1972|1972Κεκλεισμένων των θυρών ΕΙΡΤ
1972|1972Πάτερ φαμίλιας ΥΕΝΕΔ
1974|1974Λούνα Παρκ ΕΙΡΤ
1974|1974Το παλιό το κατοστάρι ΥΕΝΕΔ 
1977|1977Εύθυμες ιστορίες: Ένας εχθρός του γάμου ΕΡΤ
1977|1977Εύθυμες ιστορίες: Τα κουμπιά ΕΡΤ
1979|1979Η Μεγάλη Παρέλαση ΕΡΤ
1980|1980Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα ΕΡΤ
1981|1981Ο κήπος με τ’ αγάλματα ΕΡΤ
1984|1984Βραδυά επιθεώρησης ΕΡΤ
1984|1984Ο Θείος μας ο Μίμης ΕΡΤ2
1985|1985Κλέφτες και αστυνόμοι σε δράση ΕΡΤ

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΦούντας Γιώργος
Επόμενο άρθροΕλένη Χαλκούση 1901-1993

Σχετικές αναρτήσεις

Ανέστης Βλάχος 1934-2021

Ο Ανέστης Βλάχος γεννήθηκε στις 07 Φεβρουαρίου του 1934 στη Προσοτσάνη Δράμας και σπούδασε στη Σχολή Κινηματογράφου Λ.Σταυράκου. Ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου...

Βανδής Τίτος

Ο Τίτος Βανδής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ηθοποιούς και από τους λίγους που έκαναν διεθνή καριέρα. Γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο. στις 07 Νοεμβρίου...

Ρώμας Χάρης

Ο Χάρης Ρώμας είναι Έλληνας ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και στιχουργός. Γεννήθηκε ως Χαράλαμπος Ρασσιάς το 1960 στον Πειραιά, όπου και έζησε μέχρι 6 ετών. Αποφοίτησε από...

Τελευταίες αναρτήσεις