Το σωφεράκι

Παραγωγής: Φίνος Φιλμ
Πρεμιέρα: 02 Φεβρουαρίου 1953
Παραγωγός:
Φωτογραφία: Αριστείδης Καρύδης-Φουκς
Συγγραφέας: Γιώργος Τζαβέλλας
Σεναρίο: Γιώργος Τζαβέλλας

Κωμωδία
1953

Ηθοποιοί: Μίμης Φωτόπουλος (Βάγγος), Σμαρούλα Γιούλη (Λέλα), Σπεράντζα Βρανά, Τζένη Σταυροπούλου , Λέλα Πατρικίου (Βιργινία), Λόλα Φιλιππίδου, Έλσα Ρίζου (Κική), Νίκος Ρίζος, Γιάννης Ιωαννίδης , Γιώργος Βλαχόπουλος, Θάνος Τζενεράλης, Γιώργος Λουκάκης, Νίκος Φέρμας, Παναγιώτης Καραβουσάνος, Κώστας Καρανάσος, Ερρίκος Κονταρίνης, Κώστας Παπαχρήστος (μπάρμαν)

Περίληψη: Ο πληθωρικός εργένης Βάγγος δουλεύει ως ταξιτζής με ένα γραφικό αυτοκίνητο – σαραβαλάκι. Η ζωή του θα αλλάξει όταν θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί τη Λέλα. Θα εγκαταλείψει τις απόψεις του περί εργένικης ζωής και θα αποφασίσει να αποκτήσει καινούργιο ταξί. Όμως, η μητέρα της Λέλας αντιδρά στη σχέση αυτή. Έτσι, ο Βάγγος και οι φίλοι του θα αναγκαστούν να απαγάγουν τη Λέλα.
Παρασκήνιο: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1952-1953 και έκοψε 190.589 εισιτήρια. Ήρθε στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 22 ταινίες.
-Η ταινία ήρθε πρώτη σε πωλήσεις εισιτηρίων από τις 22 ελληνικές ταινίες εκείνης της χρονιάς.
-Η άψογη ερμηνεία του Μίμη Φωτόπουλου έχτισε το πρότυπο του Έλληνα ταξιτζή στη λαϊκή συνείδηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είχαν περάσει πολλά χρόνια από την εμφάνιση των πρώτων ταξί στους δρόμους της Αθήνας.
-Μετά από αυτή την ταινία, ο Μίμης Φωτόπουλος αναδείχτηκε ως ο πιο δημοφιλής άντρας ηθοποιός στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1950, ενώ έγινε ο πρώτος Έλληνας ηθοποιός που υπέγραψε συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με εταιρεία παραγωγής.
-Στην συγκεκριμένη ταινία ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το τεράστιο σουξέ “Μια ζωή την έχουμε” σε μουσική Μιχάλη Σουγιούλ και στίχους Γιώργου Τζαβέλλα, το οποίο πέντε χρόνια αργότερα έδωσε τον τίτλο στην ομώνυμη ταινία του Τζαβέλλα με τον Δημήτρη Χόρν και την Υβόν Σανσόν.
-Στην ταινία αυτή κάνει την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση η χορεύτρια τότε και μετέπειτα ηθοποιός, Έλσα Ρίζου.

Ελληνικός Κινηματογράφος Το σωφεράκι
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
Προηγούμενο άρθροΤο ταξίδι
Επόμενο άρθροΤο παρελθόν μιας γυναίκας

Similar Articles

Comments