Take a fresh look at your lifestyle.

Κανδήλας Γιάννης

0 1,819

Ο Γιάννης Κανδήλας γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1932 και ήταν Έλληνας ηθοποιός , σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας.

Σπούδασε θέατρο στη δραματική σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Την περίοδο της στρατιωτικής θητείας του παρουσίασε εκπομπές λόγου στην ΕΡΤ Καβάλας, τότε Στρατιωτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Καβάλας σε συνεργασία με τις μετέπειτα ηθοποιούς Βούλα Αβραμίδου και Βέτα Προέδρου.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη ταινία, ”Η Δούκισσα της Πλακεντίας” της Μαρίας Πλυτά το 1956 όπου ερμήνευσε το ρόλο του πρίγκιπα ‘Οθωνα.

Aπό τους πρώτους πρωταγωνιστικούς ρόλους που έχει ερμηνεύσει στο θέατρο ήταν ο ρόλος του Φον Δημητράκη στο ομώνυμο έργο του Δημήτρη Ψαθά, το 1958.

Έπαιξε στο θέατρο,στο ραδιόφωνο και στον κινηματογράφο . Διασκεύασε βιβλία λογοτεχνίας για την τηλεόραση.Έγραψε σενάρια για σήριαλ,για το ραδιόφωνο,για τον κινηματογράφο και θεατρικά έργα. Έμενε στον Υμηττό και πέθανε από καρκίνο του ύπατος, το 1988.

Φιλμογραφία
Η κόντρα (1983) [Μπένος]
Παγίδα στην Ελλάδα (1982)
Το αίμα των αγαλμάτων (1981)
Έξι διεστραμμένες ζητούν δολοφόνο (1976) [Πολ]
Επαγγελματίες ρεμάλια (1976)
Καυτές διακοπές (1976)
Συνομωσία στη Μεσόγειο (1975) [Κος Callahan]
Δολοφονήστε τον Μακάριο (1975)
Τα χρώματα της ίριδος (1974)
Παύλος Μελάς (1974)
Τα λιονταράκια (1974) 
Οι απάνθρωποι (1973)
Αιχμάλωτοι του μίσους (1972)
Επιχείρησις Κράιπε ο τάφος του Γ`Ράιχ (1972)
Η αμαρτία της ομορφιάς (1972)
Η Ρένα είναι «οφ-σάιντ» (1972)
Μέρες του ’36 (1972) [Κριεζής]
Το φρούριο των αθάνατων (1971)
Ζωή χωρίς χαμόγελο (1971)
Στη μάχη της Κρήτης (1970)
Δεν υπάρχουν λιποτάκτες (1970)
Το μεθύσι της σάρκας (1970)
Μια γυναίκα στην Αντίσταση (1970)
Μάρθα. Η γυναίκα του πόνου (1970)
Αδυναμίες (1969)
Άδικη κατάρα (1967)
Ο Λαμπίρης εναντίον των παρανόμων (1967)
Προξενήτρα πράκτωρ 017 (1966)
Επικίνδυνη αποστολή (1961)
Η Δούκισσα της Πλακεντίας (1956)

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Σχόλια
Loading...