6.6 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΝίκη Λινάρδου 1939-2012

Σχετικές αναρτήσεις

Νίκη Λινάρδου 1939-2012

Η Νίκη Λινάρδου υπήρξε χαρακτηριστική μορφή του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’60 σε ταινίες του Αλέκου Σακελλάριου, του οποίου υπήρξε σύζυγος για δέκα χρόνια.

Η Ανδρονίκη Κούλα, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1939 και υπήρξε δεύτερη σύζυγος του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Αλέκου Σακελλάριου.

Ξεκίνησε την καριέρα της σαν χορεύτρια και αργότερα σαν ηθοποιός του θεάτρου, με πρώτη συνεργασία στο θίασο της Βίλμας Κύρου. Στα πρώτα της βήματα εμφανίστηκε με το ψευδώνυμο “Μπέμπα Κούλα”.

Νίκη Λινάρδου 1939-2012
Η Νίκη Λινάρδου και ο Μίμης Φωτόπουλος.

Όταν τη γνώρισε ο Αλέκος Σακελλάριος, της ζήτησε να σταματήσει τις εμφανίσεις της στο μουσικό θέατρο για να συμμετέχει στις ταινίες του.

Έτσι, η καριέρα της στον κινηματογράφο ξεκίνησε με ένα μικρό ρόλο τσιγγάνας στην ταινία «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο» και διήρκεσε όσο και η σχέση της με τον Αλέκο Σακελλάριο.

Εντούτοις, από το 1956 ως το 1968 ηΝίκη Λινάρδου έπαιξε σε περισσότερες από 25 κινηματογραφικές ταινίες, από τις οποίες οι 13 ήταν της Φίνος Φιλμ.

Χαρακτηριστικές είναι οι εμφανίσεις της στις ταινίες  «Ο Ηλίας του 16ου», «Το Ξύλο Βγήκε Απο Τον Παράδεισο», «Θα σε κάνω Βασίλισσα», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Τα Κίτρινα Γάντια», ενώ η πιο χαρακτηριστική από όλες είναι ο ρόλος της ως κόρη του Μαυρογυαλούρου (Λ. Κωνσταντάρα) στην ταινία «Υπάρχει και Φιλότιμο».

Ως τηλεοπτική παραγωγός υπέγραψε τη δεκαετία του ’70 τις μουσικοχορευτικές εκπομπές “Τραγουδώντας, γελώντας, χορεύοντας”, “Απ’ τον παππού στον εγγονό”, το 1989 το τηλεπαιχνίδι “Τόμπολα γνώσεων” με παρουσιαστές τον Δημήτρη Πιατά και την Κατιάνα Μπαλανίκα, το διάστημα μεταξύ 1990-1992 την εβδομαδιαία εκπομπή της ΕΤ2 “Η επιθεώρηση του χθες και του σήμερα’”, ενώ το 1999 την παιδική τηλεοπτική σειρά της ΕΤ1 “Ο Επ και η παρέα του”.

Με τον δεύτερο σύζυγό της, τον τηλεοπτικό παραγωγό και τηλεσκηνοθέτη Θάνο Χρυσοβέργη, αναλαμβάνουν πια από κοινού εκείνα τα χρόνια την παραγωγή εκπομπών, που στρέφονται συχνά γύρω από τη νεοελληνική επιθεώρηση.

ΗΝίκη Λινάρδου κρατά τώρα την παραγωγή σε πλήθος τηλεοπτικών προγραμμάτων, από μουσικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ μέχρι και παιδικά προγράμματα, και η νέα αυτή προσπάθεια θα απλωθεί στα επόμενα οχτώ χρόνια (μέχρι το 1996), λίγο μετά το διαζύγιο από τον δεύτερο σύζυγό της (1993).

Πολλές από τις εκπομπές στην κρατική τηλεόραση τις υπέγραφε ως Νίκη Σακελλάριου.

Η Νίκη Λινάρδου είχε αποσυρθεί από τα καλλιτεχνικά πράγματα τα τελευταία χρόνια της ζωής της, ζώντας μια ήρεμη ζωή πλάι στο σκυλάκι της, τον Ορφέα. Τα τελευταία αυτά χρόνια προετοίμαζε την αυτοβιογραφία της.

Όπως έλεγε συχνά, έζησε μια ζωή γλυκιά, όμορφη και γεμάτη αγάπη. Ο έρωτας δεν είχε θέση στη ζωή της, όπως έσπευδε να σημειώνει στα στερνά της, ζώντας με την αξιοπρέπεια που προσιδιάζει στους πραγματικά μεγάλους.

Η αγαπημένη ηθοποιός άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», έπειτα από την επάρατη ασθένεια εντός 20 ημερών από την εμφάνισή της, στις 25 Σεπτεμβρίου του 2012 σε ηλικία 73 ετών.

Όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή της στην εκπομπή “Ο Έρωτας των πρώτων πλάνων” το 1997 αγαπούσε ιδιαίτερα την ταινία “Θα σε κάνω βασίλισσα” όπου έπαιξε στο πλευρό του Θανάση Βέγγου και του Λάμπρου Κωνσταντάρα. “Θυμάμαι από αυτή την ταινία ότι ήταν μια μονοκατοικία και κάθε φορά που ανοίγαμε την πόρτα έπεφτε και κάποιο ταβάνι στο κεφάλι…”, είχε πει χιουμοριστικά.

Όταν γυρίζαμε την ταινία “Όταν λείπει η γάτα” μαζί με τη Ρένα Βλαχοπούλου και τη Μαρίκα Κρεβατά ήταν ένας άγριος Χειμώνας και έκανε πάρα πολύ κρύο. Και έλεγε ο Αλέκος ότι θα την κάνω εγώ να ζεσταθεί πριν από την κλακέτα και θα μπορέσει να πει τα λόγια της. Ερχόταν και με χτυπούσε στην πλάτη, με ζέσταινε με το ύφος και το γέλιο του”, είχε πει η ηθοποιός για τον Σακελλάριο και τον είχε ευχαριστήσει για όσα της έμαθε. “Τον ευχαριστώ γιατί μου έμαθε να αγαπώ και να σέβομαι στη δουλειά μου”, είχε αναφέρει.

Νίκη Λινάρδου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος παράστασης
1958Καζανόβας με το ζόρι
1958Ο ρωμιός ξαναψηφίζει
1959Σαμπάνια και ρετσίνα
1965Υπάρχει και φιλότιμο
1966Τον άρτον ημών τον επιούσιον
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1955Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο
1956Η καφετζού
1957Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο
1957Της νύχτας τα καμώματα
1958Η κυρά μας η μαμμή
1958Μια ζωή την έχουμε!
1959Αστέρω
1959Ο Ηλίας του 16ου
1959Ο Θύμιος τάκανε θάλασσα
1959Ο θησαυρός του μακαρίτη
1959Το Ξύλο Βγήκε Απ’ τον Παράδεισο
1959Τρεις μάγκες στο παρθεναγωγείο
1960Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες
1960Τα κίτρινα γάντια
1960Το αγόρι π’ αγαπώ
1961Ο καλός μας άγγελος
1961Το παιδί του μεθύστακα
1961Χαμένα όνειρα
1962Όταν λείπη η γάτα!
1963Πολυτεχνίτης κι’ Ερημοσπίτης
1963Το τεμπελόσκυλο
1963Το τυχερό πανταλόνι
1964Θα σε κάνω βασίλισσα
1964Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του
1965Υπάρχει και φιλότιμο
1966Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι
1966Η Αδελφή μου Θέλει Ξύλο
1966Φίφης ο ακτύπητος
1967Καλώς ήλθε το δολλάριο
1968Ο Ρωμηός έχει φιλότιμο

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr  για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΛιβανού Μπέτυ
Επόμενο άρθροΑνν Λόμπεργκ 1949-

Σχετικές αναρτήσεις

Συμέλα Κοτρίδου

Η Συμέλα Κοτρίδου γεννήθηκε στις Σέρρες.Πάρα πολύ καλή μαθήτρια, πολλές χρονιές σημαιοφόρος, με κλίση στις τέχνες και στα φιλολογικά, που από νωρίς οι καθηγητές...

Αντωνόπουλος Άγγελος

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά στις 16 Ιανουαρίου του 1932. Μεγάλωσε στα Ταμπούρια και στην Αρχαία Ολυμπία. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Θεάτρου...

Σαμπάχ Σούλη

Η Σούλη Σαμπάχ (Ανατολή στα αραβικά) που το πραγματικό της όνομα είναι Αναστασία Χριστοδούλου υπήρξε τραγουδίστρια και ηθοποιός, και ήταν σύζυγος του επίσης ηθοποιού Δημήτρη Νικολαΐδη.   Γεννήθηκε...

Τελευταίες αναρτήσεις