24 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΊλυα Λιβυκού 1919-2002

Σχετικές αναρτήσεις

Ίλυα Λιβυκού 1919-2002

Η Ίλυα Λιβυκού, ηθοποιός που τη διέκρινε κυρίως η ποιότητα και η λάμψη, σφράγισε με τους ρόλους της το θέατρο και την 7η τέχνη στον τόπο μας, ιδιαίτερα όσο ήταν δίδυμο ζευγάρι με τον αξεπέραστο ηθοποιό και σύντροφό της, Βασίλη Λογοθετίδη.

livikou stefanidou
Η Ίλυα Λιβυκού και η Σμάρω Στεφανίδου.

Γεννήθηκε το 1919 στο Ηράκλειο της Κρήτης και το πραγματικό της όνομα ήταν Αμαλία Χατζάκη. Αθλήτρια στο ακόντιο από την εφηβεία της, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1947 με το έργο «Ρουί Μπλας» του Βίκτωρος Ουγκώ. Το 1948 ξεκίνησε η συνεργασία της με τον θίασο της Κυρίας Κατερίνας και του Βασίλη Λογοθετίδη, στο έργο των Δ. Ψαθά – Γ. Ρούσσου «Δε Θυμάμαι Τίποτα». Στη συνέχεια, ο Βασίλης Λογοθετίδης έκανε δικό του θίασο και η Ίλυα Λιβυκού έγινε βασική συνεργάτης του, αλλά και αχώριστη σύντροφός του. Από τότε και μέχρι το θάνατο του Λογοθετίδη, το 1960, οι δύο ηθοποιοί δημιουργούν μαζί αξέχαστες επιτυχίες στο θέατρο και στην οθόνη.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε το 1948 στην θρυλική ταινία της Φίνος Φιλμ «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται», με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Λογοθετίδη, και από τότε έπαιξαν μαζί σε άλλες οκτώ ταινίες που άφησαν εποχή – «Ένα Βότσαλο στη Λίμνη», «Δεσποινίς Ετών 39», «Σάντα Τσικίτα», «Ούτε Γάτα Ούτε Ζημιά», «Κάλπικη Λίρα», «Ο Ζηλιαρόγατος», «Δελησταύρου και Υιός», «Ένας Ήρως με Παντούφλες».

Η Ίλυα Λιβυκού συνέχισε να πρωταγωνιστεί σε πολλές ταινίες και μετά το θάνατο του Λογοθετίδη. Το 1964 κατέκτησε το βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για την ταινία «Ντελικανής» του Μ. Σκουλούδη, καθώς και το βραβείο «Χρυσή Γέφυρα» στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο. Το 1968 κατέκτησε και πάλι το βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για την ταινία «Στα Σύνορα της Προδοσίας». Από το 1963 συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους,  όπως του Ν. Χατζίσκου, της Έλσας Βεργή, του Μάνου Κατράκη και του Νότη Περγιάλη. Το 1965 πρωταγωνίστησε στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε παράσταση του ΚΘΒΕ. Ακολούθησαν συνεργασίες της με θιάσους επιθεώρησης και κωμωδίας. Το 1984 σταμάτησε οριστικά να παίζει στο θέατρο.

Έχει παίξει σε ραδιοφωνικές εκπομπές και σε μία τηλεοπτική. Μαζί με τον Μάνο Κατράκη, συμμετείχε σε ποιητικές εκδηλώσεις στο θέατρο «Μουσούρη», με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Κόρη της είναι η ηθοποιός Χρύσα Κοζύρη.

Η Ίλυα Λιβυκού έφυγε από τη ζωή στις 06 Σεπτεμβρίου του 2002, σε ηλικία 83 ετών, μόνη της στην Κυψέλη, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Κηδεύτηκε στην Καισαριανή δίπλα από την αγαπημένη της κόρη.

Ίλυα Λιβυκού: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1948Οι Γερμανοί ξανάρχονται 
1952Ένα βότσαλο στη λίμνη 
1953Σάντα Τσικίτα 
1954Δεσποινίς ετών τριάντα εννέα 
1955Ιστορία μιας κάλπικης λίρας 
1955Ούτε γάτα ούτε ζημιά 
1956Ο ζηλιαρόγατος 
1957Δελησταύρου και υιός 
1958Ένας ήρως με παντούφλες 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1961Αντιγόνη 
1961Η Κατάρα της Μάνας 
1962Οργή 
1963Ένας Ντελικανής 
1963Ίλιγγος 
1963Τα παληόπαιδα 
1964Δίψα για ζωή 
1964Κραυγή 
1964Τα δάκρυά μου είναι καυτά 
1965Κατάρα με δέρνει βαριά 
1965Ο νικητής 
1965Προδομένη 
1966Η Έξοδος του Μεσολογγίου 
1966Τα μυστικά της αμαρτωλής Αθήνας 
1967Δρόσω η αρχοντοπούλα 
1967Οι Αντίζηλοι 
1967Πειραιάς ώρα 7,30′
1967Τα ψίχουλα του κόσμου 
1968Η λυγερή 
1968Στα σύνορα της προδοσίας 
1969Ας με κρίνουν οι ένορκοι 
1969Γιατί με πρόδωσες 
1969Δραπέτες του Μπούλκες 
1969Το τελευταίο αντίο 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Δεν υπάρχουν λιποτάκτες 
1970Οι γενναίοι του Βορρά 
1970Σταυραετοί στα Μετέωρα 
1971Γράμμος 
1971Η θυσία του Αβραάμ 
1971Η χαραυγή της νίκης 
1971Καταναλωτική κοινωνία 
1971Ο Μανωλιός ξαναχτυπά 
1971Σέργιος και Άννα 
1972Αντάρτες των πόλεων 
1972Οι ξενητεμένοι 
1974Οι Εραστές του Ονείρου 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΜπέτυ Λιβανού 1951-
Επόμενο άρθροΑνν Λόμπεργκ 1949-

Σχετικές αναρτήσεις

Τζένη Ρούσσεα 1932-

Η Τζένη Ρούσσεα, έχοντας διαγράψει μια πορεία 65 χρόνων στο θέατρο και τον κινηματογράφο, αποτελεί μια από τις μεγάλες Κυρίες της υποκριτικής τέχνης, που...

Μαρίκα Κοτοπούλη 1887-1954

Η Μαρίκα Κοτοπούλη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Μαΐου 1887, από γονείς ηθοποιούς, τον Δημήτριο Κοτοπούλη και την Ελένη Κοτοπούλη, το γένος Σιλιβάκου. Είχε...

Στέλλα Γκρέκα 1922-

Η Στέλλα Γκρέκα υπήρξε για ένα μικρό διάστημα η αγαπημένη τραγουδίστρια των Αστικών κέντρων και η απόλυτη ερμηνεύτρια των ελαφρών τραγουδιών. Με την απολυτότητα που...

Τελευταίες αναρτήσεις