Ήξερες ότι ο Βασίλης Λογοθετίδης …

logothetidis fotopoulos
logothetidis fotopoulos
Advertisement

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr Χρήστος Κωνσταντίνου, έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές για την καριέρα και τη ζωή του Βασίλη Λογοθετίδη και μας τις αποκαλύπτει…

Advertisement

1ον. Αν και διακρίθηκε στην κωμωδία ο ίδιος λάτρευε το δράμα καθώς στην πραγματική του ζωή μακριά από τα φώτα ήταν ένας ιδιαίτερα κλειστός και μελαγχολικός άνθρωπος κάτι που όπως έλεγαν οφείλοταν στο γεγονός πως όταν ήταν πολύ νέος είχε παντρευτεί όμως η γυναίκα του τον εγκατέλειψε για κάποιον άλλον άνδρα κάτι που άργησε πολύ να ξεπεράσει η και δεν ξεπέρασε ποτέ.

Βασίλης Λογοθετίδης
Ο Βασίλης Λογοθετίδης στην παράσταση, “Ο Ηλίας του 16ου”.

2ον. Η πρώτη ταινία που συμμετείχε ο Βασίλης Λογοθετίδης ήταν, “Ο κακός δρόμος” σε σενάριο του Γρηγορίου Ξενόπουλου και συμπρωταγωνίστριες δύο ιερά τέρατα της υποκριτικής την Κυβέλη και την Μαρίκα Κοτοπούλη στην μια και μοναδική της εμφάνιση στο σινεμά.

3ον. Για περίπου μια δεκαετία ο Βασίλης Λογοθετίδης ήταν ο μόνιμος ερμηνευτής των ηρώων που δημιουργούσε ο Αλέκος Σακελλάριος τόσο για το θέατρο όσο και για τον κινηματογράφο. Όπως ο στρατηγός Λάμπρος Δεκαβάλας από την ταινία, “Ένας ήρως με παντούφλες” που αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα του στην μεγάλη οθόνη.

4ον. Στις αρχές της δεκαετίας του ’40 η αραίωση των μαλλιών στο πάνω μέρος της κεφαλής του τον οδήγησε στο να φοράει μόνιμα περουκίνι και στη θεατρική σκηνή αλλά και στην μεγάλη οθόνη.

5ον. Μετά την μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία που σημείωσε η κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου, “Οι Γερμανοί ξανάρχονται” ο αγαπημένος ηθοποιός είχε αρκετές προτάσεις για τον κινηματογράφο. Ο Βασίλης Λογοθετίδης όμως προτιμούσε το θέατρο και στο σινεμά γύρισε ελάχιστες ταινίες και συγκεκριμένα μόνο μια κάθε χρόνο, καθώς όπως έλεγε άλλη ήταν η μαγεία της σκηνής με το ζωντανό κοινό κι άλλη του κινηματογράφου.

6ον. Ο Βασίλης Λογοθετίδης ήθελε πάντα να έχει τους καλύτερους συνεργάτες γι’ αυτό και πριν υπογράψει για κάποια ταινία ζητούσε να μάθει όλους τους συντελεστές. Άλλωστε είχε και ο ίδιος λόγο στην επιλογή των ηθοποιών ενώ πάντα ζητούσε την μουσική να την γράφει ο καλός του φίλος, Μάνος Χατζιδάκις.

7ον. Ήταν αυτός που ερμήνευσε τον Αντωνάκη στο θεατρικό ανέβασμα του έργου ,”Η γυνή να φοβήται τον άνδρα” και ήταν και η πρώτη επιλογή του Γιώργου Τζαβέλλα για να τον ενσαρκώσει και στο σινεμά που σκόπευε να το μεταφέρει. Όμως ο μεγάλος ηθοποιός ήταν ήδη πολύ άρρωστος και έτσι τον θρυλικό Αντώνη Κοκοβίκο υποδύθηκε ο Γιώργος Κωνσταντίνου πέντε χρόνια αργότερα.

8ον. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με το έργο, “Ο Ηλίας του 16ου” που ο Σακελλάριος είχε γράψει για τον Λογοθετίδη κι όταν ο Φίνος του πρότεινε να το μεταφέρουν στην μεγάλη οθόνη ο σπουδαίος κωμικός ηθοποιός αρνήθηκε λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε με την καρδιά του. Έτσι ο ρόλος δόθηκε στον Κώστα Χατζηχρήστο.

9ον. Δεν αρνήθηκε ποτέ να δει τον κόσμο που πήγαινε στο καμαρίνι του για να τον συγχαρεί μετά το τέλος κάποιας παράστασης. Και αν και ντρεπόταν με όσα του έλεγαν εκείνος χαμογελούσε και τους ευχαριστούσε που τον τίμησαν με την παρουσία τους.

Προηγούμενο άρθροΠώς να καταστρέψετε την ζωή σας, με τον Γιώργο Ηλιόπουλο
Επόμενο άρθρο8 αποκαλύψεις της ταινίας Διπλοπενιές
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.