Ελληνικός Κινηματογράφος Χατζηχρήστος Κώστας
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
Προηγούμενο άρθροΜίκης Θεοδωράκης
Επόμενο άρθροΠοτέ την Κυριακή

Τυχαία Αρθρα

Άλκις Κούρκουλος

Ο Άλκης Κούρκουλος είναι Έλληνας ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου 1967. Ο πατέρας του ήταν ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Κούρκουλος και η...

Παύλος Ευαγγελόπουλος

Ο Παύλος Ευαγγελόπουλος γεννήθηκε στο Κέδρος της Καρδίτσας στις 15 Ιανουαρίου του 1962 και είναι Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου. Αποτέλεσε...

Ελίζα Βόζεμπεργκ

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Σεπτεμβρίου 1956 και το πλήρες όνομα της είναι, Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ Βρυωνίδη. Η Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι Ελληνίδα γερμανικής...

Χατζηχρήστος Κώστας

Δημοφιλής κωμικός ηθοποιός, ο πιο αγαπητός και διάσημος «βλάχος» του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου. Το όνομά του συνδέθηκε με τη χρυσή εποχή της επιθεώρησης και του εμπορικού κινηματογράφου. Οι ατάκες του «Τίποτας», «Ασουπή», «Αμ’ πώς;», «Τ’ άκοσες πολί μου», άφησαν εποχή.

Χατζηχρήστος Κώστας Χατζηχρήστος Κώστας

O Κώστας Χατζηχρήστος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1921. Οι γονείς του κατάγονταν από την Κωνσταντινούπολη και μετά τους τουρκικούς διωγμούς εγκαταστάθηκαν πρώτα στην Καβάλα κι ύστερα στη Θεσσαλονίκη. Λίγο μετά τη γέννηση του Κώστα, η πολύτεκνη οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Παγκρατίου.

Αρχικά, ο Κώστας Χατζηχρήστος ακολούθησε στρατιωτική καριέρα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ανθυπασπιστών της Σύρας, αλλά πολύ γρήγορα τον κέρδισε το θέατρο. Τελειώνοντας τη Σχολή ξέσπασε ο πόλεμος και ακολούθησε η κατοχή, όπου πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή με το θίασο του Λουκή Μυλωνά, διάσημου μπουλουκτζή εκείνης της εποχής. Στα μέσα της δεκαετίας, μετά από ένα εφήμερο γάμο με κάποια Νίτσα, εγκαθίσταται στην Αθήνα και συμμετέχει σε θιάσους ποικιλιών (βαριετέ).

Ήδη, κάποιοι ξεχωρίζουν το κωμικό ταλέντο του. Το 1949 συνεργάζεται με το μουσικό θίασο της Κούλας Νικολαΐδου και το 1951 συμμετέχει στις επιθεωρήσεις του θεάτρου «Ακροπόλ», όπου πλάθει για πρώτη φορά τον «Θύμιο», ένα σατιρικό τύπο, που μέλλει να τον ακολουθήσει σ’ όλη την καλλιτεχνική του διαδρομή. Ενδιάμεσα, παντρεύεται τη Μαίρη Νικολαΐδου, αδελφή της Κούλας Νικολαΐδου, με την αποκτά το πρώτο του παιδί, την Τέτα (Φυσσούν).

Χατζηχρήστος Κώστας Χατζηχρήστος Κώστας

Το 1952 συγκρότησε το δικό του θίασο, ενώ συνέπραξε ως συνθιασάρχης με εκλεκτούς πρωταγωνιστές της εποχής. Από το 1953 έως το 1955 συνεργάστηκε με τον Κούλη Στολίγκα και την Καίτη Ντιριντάουα, την οποία αργότερα παντρεύτηκε και απέκτησε μία κόρη, τη Μαριαλένα. Το ζευγάρι χώρισε το 1975.

Το 1959 ο Κώστας Χατζηχρήστος είναι πλέον μεγάλη δύναμη στο χώρο του ελαφρού θεάτρου (κωμωδία, επιθεώρηση), τόσο ως ηθοποιός, όσο και ως θεατρικός παραγωγός. Ξοδεύει μεγάλα ποσά για άρτιες θεατρικές παραγωγές και συνεργάζεται με την αφρόκρεμα του ελληνικού θεάτρου. Με ηθοποιούς, όπως η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Γεωργία Βασιλειάδου, ο Νίκος Σταυρίδης, ο Γιάννης Γκιωνάκης και θεατρικούς συγγραφείς, όπως ο Αλέκος Σακελλάριος, ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, ο Νίκος Τσιφόρος και ο Σωτήρης Πατατζής. Κάνει πολλές περιοδείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με μεγάλη επιτυχία.

Το 1961 ανακαλύπτει μία αποθήκη ιδιοκτησίας του Πανάγιου Τάφου, τη νοικιάζει και τη μετατρέπει σε θέατρο («Θέατρο Χατζηχρήστου»), το οποίο θα χσει χρόνια αργότερα, λόγω χρεών. Μία από τις παραγωγές του, που άφησαν εποχή και τον κατέστρεψαν οικονομικά, ήταν το «Καζινό Ντε Παρί» (1963), ένα χολιγουντιανό κυριολεκτικά υπερθέαμα, με αυτοκίνητα πάνω στη σκηνή, αεροπλάνα, μπαλέτα. «Εκατόν δεκαοχτώ άτομα κάθε βράδυ να πληρώνονται. Τα ’χε βάλει η Ντιριντάουα κάτω με μολύβι και χαρτί και μου λέει: Κάθε βράδυ φουλ να είσαι, θα χάνεις και τριάντα οχτώ χιλιάρικα», έλεγε ο Κώστας Χατζηχρήστος.

Μεγάλη και σημαντική υπήρξε και η κινηματογραφική του δραστηριότητα, με περισσότερες από 100 ταινίες στο ενεργητικό του. Ο ίδιος υπήρξε παραγωγός τριών ταινιών και σκηνοθέτησε άλλες οκτώ. Έκανε το ντεμπούτο του το 1952 στην κωμωδία των Ασημακόπουλου – Τσιφόρου «Ο Πύργος των Ιπποτών» και πολύ γρήγορα καθιερώθηκε ως ένας απ’ τους δημοφιλέστερους κωμικούς της μεγάλης οθόνης με το χαρακτήρα του «Θύμιου», ενός κουτοπόνηρου επαρχιώτη που φτάνει στην Αθήνα για να μπερδέψει τους πρωτευουσιάνους με τη χωριάτικη νοοτροπία του.

Χατζηχρήστος Κώστας Χατζηχρήστος Κώστας

Ακολούθησαν μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες, πολλές από τις οποίες ήταν μεταφορά από το θέατρο: «Τα Κωθώνια του Συντάγματος» (1956), «Οι Τρεις Ντετέκτιβ» (1957), «Τσαρούχι, Πιστόλι, Παπιγιόν» (1957), «Γερακίνα» (1958), «Διακοπές στην Κολοπετινίτσα» (1959), «Να Ζήσουν τα Φτωχόπαιδα» (1959), «Ο Ηλίας του 16ου» (1959), «Λαός και Κολωνάκι» (1959), «Ο Θύμιος τα ’χει Τετρακόσια» (1960), «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» (1960), «Ο Δήμος από τα Τρίκαλα» (1962), «Ο κύριος Πτέραρχος» (1963) και «Της Κακομοίρας» (1963).

Από τη δεκαετία του ‘70, ο Κώστας Χατζηχρήστος αραίωσε τις εμφανίσεις του, λόγω και προσωπικών προβλημάτων. Μετά το θάνατο της τέταρτης γυναίκας του, στα 42 της χρόνια, καταρρέει και βρίσκει παρηγοριά του το ποτό, το οποίο τον περιθωριοποιεί για αρκετά χρόνια. Τελευταία του εμφάνιση εκείνη την περίοδο της απομόνωσής του ήταν στην επιθεώρηση «Ανδρέα προχώρα, σε θέλει άλλη χώρα».

Ο Κώστας Χατζηχρήστος πέθανε στην Αθήνα από λοίμωξη του αναπνευστικού στις 3 Οκτωβρίου 2001, σε ηλικία 80 ετών.

Φιλμογραφία

Ο πύργος των ιπποτών (1952)
Νύχτες της Αθήνας (1954)
Τρεις δραπέτες του φρενοκομείου (1954)
Γκόλφω (1955)
Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1955)
Πιάσαμε την καλή (1955)
Τα τρία μωρά (1955)
Δολλάρια και όνειρα (1956)
Κυνηγώντας τον έρωτα (1956)
Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο (1956)
Τρία κοθώνια του Συντάγματος (1956)
Τρακαδόροι της Αθήνας (1956)
Τσαρούχι πιστόλι παπιγιόν (1956)
Μανούλα θέλω να ζήσεις (1957)
Μαρία Πενταγιώτισσα (1957)
Ο θείος της Βιολέττας (1957)
Τα τρία παιδιά βολιώτικα (1957)
Τζιπ περίπτερο και αγάπη (1957)
Τρεις ντεντέκτιβς (1957)
Γερακίνα (1958)
Ο κόμης Χατζηχρήστος (1958)
Έρωτας… με δόσεις (1959)
Διακοπές στην Κολοπετινίτσα (1959)
Δράκουλας και Σία (1959)
Η Λίζα τόσκασε (1959)
Κρυστάλλω (1959)
Λαός και Κολωνάκι (1959)
Να ζήσουν τα φτωχόπαιδα (1959)
Ο Ηλίας του 16ου (1959)
Ο Θύμιος τάκανε θάλασσα (1959)
Σαρακατσάνισσα (1959)
Αντίο ζωή (1960)
Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες (1960)
Ο Θύμιος τα ‘χει τετρακόσια (1960)
Τα ντερβισόπαιδα (1960)
Καπετάνιος για κλάματα (1961)
Ο σκληρός άντρας (1961)
Παιδί της πιάτσας (1961)
Το έξυπνο πουλί (1961)
Η Αθήνα τη νύχτα (1962)
Ο Δήμος από τα Τρίκαλα (1962)
Ο Μιχαλιός του 14ου συντάγματος (1962)
Ο ταξιτζής (1962)
Πεζοδρόμιο (1962)
Ο Θύμιος στη χώρα του στριπτίζ (1963)
Ο ανηψιός μου ο Μανόλης (1963)
Ο καζανόβας (1963)
Ο κος πτέραρχος (1963)
Ο ταυρομάχος προχωρεί (1963)
Της κακομοίρας (1963)
Ένας ζόρικος δεκανέας (1964)
Η σωφερίνα (1964)
Ο θαλασσόλυκος (1964)
Ο παράς και ο φουκαράς (1964)
Οι κληρονόμοι (1964)
Όχι κύριε Τζόνσον (1965)
Πράκτορες 005 εναντίον χρυσοπόδαρου (1965)
Ένα καράβι Παπαδόπουλοι (1966)
Ο Μελέτης στην άμεσο δράση (1966)
Ο τετραπέρατος (1966)
Φως νερό τηλέφωνο…οικόπεδα με δόσεις (1966)
Σήκω χόρεψε συρτάκι (1967)
Η Αθήνα μετά τα μεσάνυχτα (1968)
Ο τυχεράκιας (1968)
Κακός ψυχρός κι ανάποδος (1969)
Ξύπνα κορόιδο… (1969)
Ο άνθρωπος που γύρισε από τα πιάτα (1969)
Ένα μπουζούκι αλλιώτικο από τ’ άλλα (1970)
Ένας χίππυς με τσαρούχια (1970)
Ο απίθανος (1970)
Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήση (1970)
Θύμιος εναντίον Τσίτσιου (1971)
Η Αλίκη δικτάτωρ (1972)
Παράσταση για ένα ρόλο (1978)
Γυναίκες στα όπλα (1979)
Άγριες κότες (1981)
Αλέξανδρος και Αϊσέ (2001)

Βιντεοταινίες

Ο γιός του πάρτα όλα (1986)
Ένας πιλότος για πέταμα (1987)
Ένας μπάτσος με τσαρούχια (1988)
Και το πρώτο κλαρίνο (1988)
Οι κυβερνήσεις πέφτουνε αλλά τα πάμπερς μένουν (1989)

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

Το παλιό το κατοστάρι (1974, ΥΕΝΕΔ)
Ο ταξιτζής: Ένας ταξιτζής από τ’ αλώνια (1979, ΥΕΝΕΔ)
Δέκα μικροί Μήτσοι (1992, Mega)

Similar Articles

Αρθρα

Κουίζ Ελληνικού Κινηματογράφου Μέρος 654ο

Τις ερωτήσεις επιμελήθηκε o δημοσιογράφος, Χρήστος Κωνσταντίνου.Facebook: Xristos KonstantinouInstagram: xristoskp Για περισσότερα κουίζ πατήστε εδώ. Κουίζ Ελληνικού Κινηματογράφου Μέρος 654ο

Χειροκροτήματα

Η ταινία, "Χειροκροτήματα" προβλήθηκε ξανά στο "Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης" το Νοέμβριο του 1994. Τα "Χειροκροτήματα" είναι δραματική-μουσική ταινία του 1944, σε σενάριο και σκηνοθεσία...

Κουίζ Ελληνικού Κινηματογράφου Μέρος 653ο

Τις ερωτήσεις επιμελήθηκε o δημοσιογράφος, Χρήστος Κωνσταντίνου.Facebook: Xristos KonstantinouInstagram: xristoskp Για περισσότερα κουίζ πατήστε εδώ. Κουίζ Ελληνικού Κινηματογράφου Μέρος 653ο