Βούρτση Μάρθα

on

Η Μάρθα Βούρτση γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1937 και είναι Ελληνίδα ηθοποιός. Η μητέρα της ήταν ζωγράφος και ο πατέρας της Μιχάλης Βούρτσης μαέστρος, από τους ιδρυτές της Λυρικής σκηνής το 1942.
Η οικογένειά της εγκαταστάθηκε από την Οδησσό στην Αθήνα. Η ίδια έλαβε αυστηρή ρώσικη ανατροφή.

Εμφανίστηκε σε αρκετές ταινίες ερμηνεύοντας κυρίως δραματικούς ρόλους στα λεγόμενα “μελό” της εποχής, (Αυτή που δε λύγισε, Είναι μεγάλος ο καημός, Απόκληροι της κοινωνίας, Καρδιά μου πάψε να πονάς,
Με πόνο και με δάκρυα
), αλλά και σε διαφορετικού ύφους ταινίες, όπως Τα κίτρινα γάντια, Ο σκληρός άνδρας
.

Αρκετά χρόνια αργότερα έκανε και κάποιες εμφανίσεις στην τηλεόραση, όπως στη σειρά “Οδός Ανθέων” (1987-1988) της κρατικής τηλεόρασης, στην κωμική σειρά του Mega Channel H Ελίζα και οι άλλοι
, καθώς και στο σήριαλ του Mega Channel Επτά Θανάσιμες Πεθερές
.

Πρωταγωνιστικό δε ρόλο είχε στο σηριαλ του Mega Channel Ένας μήνας και κάτι
όπου έκανε την μητέρα της Άννας (Ζέτα Δούκα).

Το θεατρικό χειμώνα 2004 εμφανίστηκε στο θέατρο Βεάκη στην παράσταση Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια
. Οι κριτικές ήταν πολύ καλές.

Εμφανίστηκε επίσης στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού τον Ιούλιο του 2005 και τον Ιούνιο του 2006 στην τραγωδία του Σαίξπηρ Κοριολανός στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.

Επιπλέον, το 2008-2011 έπαιξε στην σειρά Η Πολυκατοικία ως η Παναγιώτα Πετροχείλου.

Δεν είναι γνωστό αν έχει παιδιά.

Εξαίρετη ερμηνεία στον “Οίκο ευγηρίας η ωραία Δύσις” του Μανόλη Κορρέ και “Καπνισμένος Ουρανός” του Κοτζιά της κρατικής ΕΡΤ.

Φιλμογραφία 

  • Ο μαγκούφης
    (1959) …… Καίτη
  • Το ραντεβού της Κυριακής
    (1960)… Μάρθα
  • Για την αγάπη μιας ορφανής
    (1960) …. Λένα
  • Πόθοι στα στάχυα
    (1960) …… Χαρά
  • Τα κίτρινα γάντια
    (1960) …. Τούλα, υπηρέτρια
  • Ο σκληρός άντρας
    (1961)… Αλέκα Πάλλη
  • Αγάπη και θύελλα
    (1961) …… Σάσα
  • Ορφανή σε ξένα χέρια
    (1962) ……. Μαρίνα
  • Η Αθήνα τη νύχτα (1962) ….. παραξηγημένη σύζυγος
  • Ο άντρας της γυναίκας μου
    (1962) …. Αμαλία, υπηρέτρια
  • Το πηθάρι
    (1962)… Αλίκη
  • Προδομένη αγάπη
    (1962)… Μάγδα
  • Ο μαγκούφης
    (1962)… Καίτη
  • Όσα κρύβει η νύχτα
    (1963) …… Σούλα
  • Σταυραετοί (1963) ……. Δέσπω Γέρακα
  • Καρδιές στην καταιγίδα (1963)
  • Μεσάνυχτα στη βίλα Νέλλη (1963)… Τζένη
  • Κουράστηκα να σ’ αποκτήσω (1963)
  • Για λίγη στοργή
    (1963) …. Άννα
  • Ο παράς κι ο φουκαράς
    (1964) …. Ελενίτσα, υπάλληλος χρηματιστικού γραφείου
  • Εξωτικές βιταμίνες (1964) …… Λόλα Πουλάκη
  • Η μοδιστρούλα
    (1964) …. Βαγγελιώ
  • Τα δάκρυά μου είναι καυτά
    (1964) …… Μαρίνα
  • Αστεφάνωτη
    (1964) …. Μάρθα Γεωργίου
  • Η δική σου μοίρα με σέρνει
    (1964) …. Μαρία
  • Κάθε καημός και δάκρυ
    (1964) …. Φανή
  • Φεύγω με πίκρα στα ξένα
    (1964) …… Μαίρη
  • Είμαι μια δυστυχισμένη
    (1964) …. Μάρθα
  • Είναι μεγάλος ο καημός
    (1964) …. Λίζα Βαζαίου
  • Δίψα για ζωή
    (1964) …. αδελφή του Κώστα
  • Καρδιά μου, πάψε να πονάς
    (1965) …. Μάρθα Αναγνωστοπούλου – Μάρθα Σιδέρη
  • Προδομένη
    (1965) …… Χριστίνα
  • Απόκληρη της κοινωνίας
    (1965) …. Κατίνα
  • Εξιλέωση
    (1965) …. Ελένη Τσάρα
  • Περιφρόνα με, γλυκιά μου
    (1965)… Φωτούλα
  • Το φυλακτό της μάνας
    (1965)… Βέρα Κονταξή
  • Με πόνο και με δάκρυα
    (1965) …. Μαρία Κοψομίχαλου
  • Θέλω να ζήσω στον ήλιο
    (1966) …. Μυρτώ Γκολφίνου
  • Τώρα που φεύγω απ’ τη ζωή
    (1966)… Μάνια Βαγία
  • Κατάρα είν’ ο χωρισμός
    (1967) …. Λίζα
  • Λάλα το Λαλάκη (1967)
  • Αυτή που δεν λύγισε
    (1967) …. Μάρθα
  • Τα ξένα χέρια είναι πικρά
    (1968) …. Μαρίνα
  • Συννεφιασμένοι ορίζοντες
    (1968)… Κατερίνα
  • Κουρέλι της ζωής
    (1969)
  • Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα
    (1969)… Αναστασία
  • Μια ζωή χωρίς αγάπη
    (1970) …. Μαντώ
  • Μάρθα η γυναίκα του πόνου (1970) …. Μαρία
  • Στη θύελλα της μεγάλης αγάπης
    (1972)
  • Ένα σενάριο είν’ η ζωή μας
    (1985) …. Νίνα
Προηγούμενο άρθροΒουλγαρίδης Βαγγέλης
Επόμενο άρθροΒουτσινά Ρένα
Ελληνικός Κινηματογράφος Βούρτση Μάρθα
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
59,088ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,487ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2,081ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δείτε και αυτα

Χατζηκουτσέλης Πάνος Βούρτση Μάρθα

Χατζηκουτσέλης Πάνος

Ο Πάνος Χατζηκουτσέλης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου του 1945. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση, στην σειρά «Αναδυόμενη», το 1978 από...
Ιωαννίδου Θεανώ Βούρτση Μάρθα

Ιωαννίδου Θεανώ

Καμπάνης Φάνης Βούρτση Μάρθα

Καμπάνης Φάνης