30.1 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
Κατηγορία:

Λόλα 1963-1964

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1964
Κυκλοφορία: 17 Φεβρουαρίου 1964
Διάρκεια: 104' Λεπτά
Είδος: Δραματική
Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος
Σενάριο: Ηλίας Λυμπερόπουλος
Συγγραφέας: Ηλίας Λυμπερόπουλος
Φωτογραφία: Νίκος Καβουκίδης
Μουσική συνθεση: Σταύρος Ξαρχάκος
Εταιρία παραγωγης: Φίνος Φιλμ
Παραγωγός: ***
Τραγούδι: Γιώργος Ζαμπέτας, Πάνος Γαβαλάς, Ρία Κούρτη, Βίκυ Μοσχολιού
Χορευτές: Κία Λυμπέρη, Χριστίνα Πρόκου, Ρούλα Κουνάδη, Αναστασία Καλογιάννη, Γιώργος Ρούσσης, Λάκης Νικολαϊδης, Carol Riva

Ηθοποιοί: Τζένη Καρέζη (Λόλα), Νίκος Κούρκουλος (Άρης), Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (Στέλιος), Παντελής Ζερβός (δεσμοφύλακας), Γιάννης Βογιατζής , Νίκος Φέρμας (Φαρέας), Λαυρέντης Διανέλλος, Σπύρος Καλογήρου (Μαύρος), Νάντα Τζάκα, Ανέστης Βλάχος, Αλίκη Ζωγράφου, Θόδωρος Έξαρχος, Δημήτρης Μπισλάνης, Χρήστος Δοξαράς, Γιώργος Μαυρογιάννης, Θόδωρος Κεφαλόπουλος, Γιώργος Γρηγορίου, Ζαννίνο, Δημήτρης Καρυστινός, Γιώργος Αλεξίου,

Η ταινία, “Λόλα” προβλήθηκε τη σαιζόν 1963-1964 και έκοψε 313.822 εισιτήρια. Ήρθε στην 8η θέση σε 92 ταινίες. Η ταινία ήταν μία από τις λεγόμενες εμπορικές του ελληνικού κινηματογράφου, που την εποχή της προβολής της βρισκόταν στο ζενίθ της παραγωγικότητάς του.

-Ο Πάνος Γαβαλάς και η Ρία Κούρτη ερμηνεύουν το τραγούδι “Είναι Βαρύς Ο Ουρανός” και η Βίκυ Μοσχολιού το τραγούδι, “Του ήλιου σβήστηκε το φως” σε στίχους Βαγγέλη Γκούφα και μουσική, Σταύρου Ξαρχάκου.

Λόλα
Σκηνή από την ταινία, “Λόλα”.

-Για τα τραγούδια της ταινίας, ο Σταύρος Ξαρχάκος επέλεξε την ντίβα της εποχής Καίτη Γκρέυ, η οποία για καθαρά τυπικούς λόγους δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην εν λόγω παραγωγή. Έτσι την θέση της πήρε η φερέλπιδα νεαρή Βίκυ Μοσχολιού, που απογείωσε στη συνέχεια την καριέρα της.

-Για τις ανάγκες της ταινίας, ο δρόμος της Τρούμπας δημιουργήθηκε μέσα στα στούντιο της Φίνος Φιλμ, γιατί το περιβάλλον της Τρούμπας τότε ήταν πολύ εχθρικό για να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα.

-Με αυτή την ταινία επιστρέφει στην Φίνος Φιλμ η Τζένη Καρέζη, ύστερα από απουσία δυο χρόνων.

Περίληψη της ταινίας, “Λόλα”

Το κυρίαρχο μοτίβο της ταινίας είναι η πειραιώτικη Τρούμπα με τα νυχτερινά της μαγαζιά και τον υπόκοσμό της. Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα, ο Άρης (Νίκος Κούρκουλος) βγαίνει από τη φυλακή και επιστρέφει σ’ ένα καμπαρέ της Τρούμπας για να ξεκαθαρίσει παλιούς λογαριασμούς με μια συμμορία που του έστησε άσχημο παιχνίδι και τον έστειλε για τρία χρόνια στη φυλακή.

Θέλει επίσης να σιγουρευτεί αν η Λόλα (Τζένη Καρέζη), μια γυναίκα ελευθέρων ηθών με την οποία είχε ερωτική σχέση, ήταν μεταξύ των προσώπων που τον πρόδωσαν. Στο μεταξύ, ο Στέλιος (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος), αρχηγός της συμμορίας και ιδιοκτήτης του καμπαρέ, κρατά κοντά του τη Λόλα, με την οποία είναι ερωτευμένος. Στην ιστορία εμπλέκεται καθοριστικά κι ένας γέρος δεσμοφύλακας του Άρη (Παντελής Ζερβός), που στο τέλος αποδεικνύεται ότι είναι ο πατέρας της Λόλας.

Ο Στέλιος, για να ξεφορτωθεί τον Άρη και να έχει ελεύθερο το πεδίο με τη Λόλα, πληρώνει τον Μαύρο (Σπύρος Καλογήρου), έναν μπράβο του, για να σκοτώσει τον Άρη. Παράλληλα, βάζει κάποιους άλλους να απαγάγουν τη Λόλα, ασκώντας μεγαλύτερη ψυχολογική πίεση στον Άρη.

Όταν έρχεται η ώρα της τελικής μονομαχίας ανάμεσα στον Άρη και τον Μαύρο, ο γέρος δεσμοφύλακας είναι αυτός που θα εξοντώσει τον κακό αρχηγό της συμμορίας, προκειμένου να γλιτώσει από την κατηγορία του φόνου τον Άρη, ο οποίος είναι ο μελλοντικός γαμπρός του.

Στην ίδια κατηγορια

Ο κατήφορος 1961-1962

Η ταινία, "Ο κατήφορος" προβλήθηκε τη σαιζόν 1961-1962 και έκοψε 161.331 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Κλασική περίπτωση βλάβης 1987-1988

Η ταινία, "Κλασική περίπτωση βλάβης" ακολουθήθηκε από μια άτυπη συνέχεια του 1988 σκηνοθετημένη επίσης...

Μαρίνος Κοντάρας 1948-1949

Η ταινία, "Μαρίνος Κοντάρας " προβλήθηκε στο "Knokke-Le-Zoute International Film & Art Festival" του...

Ο τσαρλατάνος 1973-1974

Η ταινία, "Ο τσαρλατάνος" προβλήθηκε τη σαιζόν 1973-1974 και έκοψε 174.834 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία