30.4 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
Κατηγορία:

Οι εχθροί 1965-1966

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1965
Κυκλοφορία: 18 Οκτωβρίου 1965
Διάρκεια: 100' Λεπτά
Είδος: Δραματική
Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος
Σενάριο: Νίκος Φώσκολος
Συγγραφέας: Νίκος Φώσκολος
Φωτογραφία: Νίκος Καβουκίδης
Μουσική συνθεση: Γιάννης Μαρκόπουλος
Εταιρία παραγωγης: Φίνος Φιλμ
Παραγωγός: ***
Τραγούδι: Δούκισσα
Χορευτές: ***

Ηθοποιοί: Αλέκος Αλεξανδράκης, Τζένη Ρουσσέα, Αλέκα Κατσέλη, Φαίδων Γεωργίτσης, Ανδρέας Ντούζος, Νότης Περγιάλης, Αλέκος Τζανετάκος, Νανά Σκιαδά, Βύρων Πάλλης, Σπύρος Καλογήρου, Κώστας Πρέκας, Δημήτρης Μπισλάνης, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Ζωή Ευθυμίου, Γιώτα Σοϊμοίρη, Γκόλφω Μπίνη, Στράτος Παχής, Τάκης Φιλίνας, Γιώργος Κωβαίος, Γιάννης Παπαδάτος, Κατερίνα Χέλμη, Ζέτα Αποστόλου

Η ταινία, “Οι εχθροί” προβλήθηκε τη σαιζόν 1965-1966 και έκοψε 308.880 εισιτήρια. Ήρθε στην 13η θέση σε 101 ταινίες.

-Μία καθαρά πολιτικο-κοινωνική ταινία, με τρεις νέους να παλεύουν εναντίον της ανισότητας, της διαφθοράς και της αδικίας.

Εδώ παρακολουθούμε την κραυγή αγωνίας ενός συντάκτη που μάτωσε η καλλιτεχνική ψυχή του όταν η ταινία κόπηκε απ’ το φεστιβάλ.

“Η έκτη εβδομάδα Ελληνικού κινηματογράφου είναι μια παρωδία φεστιβάλ στην οποία συμμετέχουν ελαχιστοτατες ταινίες που φυσικά παρά την τυχόν αξία τους, δεν αντιπροσωπεύουν τον οργασμό που υπάρχει σήμερα στα στούντιο μας και την διάθεση καλυτερευσεως της έβδομης τέχνης στον τόπο μας.

Οι εχθροί
Σκηνή από την ταινία, “Οι εχθροί”.

Αυτό οφείλεται στη δικαιολογημένη απουσία των μεγάλων εταιρειών και την προκριματική επιτροπή που αποτελείται από εντελώς αναρμόδια άτομα ή από άτομα κατεχόμενα από διάφορα κόμπλεξ και ακόμη που ξέρουν από κινηματογράφο όσο η κυρία Μαριγώ από διαστημικές έρευνες.

Οι δύο τρεις φωτεινές παρουσίες με τη δίκαιη κρίση τους, πνίγονται στον κυκεώνα των απωθημένων καταστάσεων, των γνωστών για αυτές εις τους περιοικουντας την Ιερουσαλήμ του κινηματογράφου μας.

Κατακρίνουμε απολύτως την προκριματική αυτή επιτροπή που κινούμενη, ποιος ξέρει από τι καταστάσεις, απέρριψε δύο τρεις από τις πλέον ενδιαφέρουσες ταινίες, και που από στοιχειώδη σεβασμό προς το πρόσωπο του σκαπανέα και θεμελιωτή του κινηματογράφου ΦΙΝΟΥ , δεν έπρεπε να απορρίψει την ταινία του οι ΕΧΘΡΟΙ, που σκηνοθέτησε ο Ντίνος Δημόπουλος και που όσοι την είδαν ενθουσιάστηκαν από το ανθρώπινο θέμα της και την ερμηνεία των ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ, ΡΟΥΣΕΑ, ΚΑΤΣΕΛΗ.

Όμως, για να είμαστε αμερόληπτοι, το λάθος βαραίνει εξ ολοκλήρου τους παραγωγούς μας, οι οποίοι δέχτηκαν να κριθούν από εντελώς αναρμόδια πρόσωπα, οπότε, λόγω πείρας, έπρεπε το αποτέλεσμα να τους ήταν ήδη γνωστό.
Και κάτι άλλο.

Πολύ ενδιαφέρον θα είχε η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας θυελλώδους συνεδριάσεως.
Έτσι θα γινόταν ευρύτερα γνωστοί οι διάφοροι κύριοι που επειδή για λίγες μέρες γίνανε “κριτές” πίστεψαν ότι έγιναν και “δικτάτορες” του κινηματογράφου μας.”
ΕΜΠΡΟΣ 29/6/1965

Περίληψη της ταινίας, “Οι εχθροί”

Η ταινία αφηγείται τις περιπέτειες τριών νεαρών: του Αλέκου, του Δημήτρη και του Στέφανου. Ο Αλέκος, ένας ιδεολόγος δημοσιογράφος, καταδιώκει με πάθος όσους ζουν στο βούρκο της σύγχρονης κοινωνίας, μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποιεί ότι εχθρός του είναι η διαφθορά και όχι τα συνήθως άδολα θύματα της.

Ο Δημήτρης, ένας φοιτητής από την επαρχία, αγωνίζεται να ξεπεράσει το φράγμα της κοινωνικής ανισότητας και προοδεύει έχοντας μάθει να στηρίζεται μόνο στις δικές του δυνάμεις. Και τέλος, ο Στέφανος, ο οποίος έμεινε ανάπηρος από σφαίρα των Γερμανών και μισεί θανάσιμα οτιδήποτε γερμανικό, εξαναγκάζεται – κατά ειρωνικό τρόπο – να μεταναστεύσει στην Γερμανία.

Στην ίδια κατηγορια

Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο 1956-1957

Η ταινία, "Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο" προβλήθηκε τη σαιζόν 1956-1957 και έκοψε 113.641 εισιτήρια....

Η αρτίστα 1966-1967

Η ταινία, "Η αρτίστα" προβλήθηκε την σαιζόν 1966-1967 και έκοψε 235.048 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Ένας βλάκας με πατέντα 1963-1964

Η ταινία, "Ένας βλάκας με πατέντα" προβλήθηκε τη σαιζόν 1963-1964 και έκοψε 52.360 εισιτήρια....

Ρόδα τσάντα και κοπάνα 1982-1983

Η ταινία, "Ρόδα τσάντα και κοπάνα" προβλήθηκε τη σαιζόν 1982-1983 και έκοψε 201.304 εισιτήρια....

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία