12.5 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΣπύρος Καλογήρου 1922-2009

Σχετικές αναρτήσεις

Σπύρος Καλογήρου 1922-2009

Ο Σπύρος Καλογήρου γεννήθηκε στην Κυψέλη στις 03 Νοεμβρίου του 1922 και ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, που ταυτίστηκε με το ρόλο του κακού στη μεγάλη οθόνη.

Σήμα κατατεθέν του: η χαρακτηριστική, τρεμάμενη φωνή του και το άγριο παρουσιαστικό του.
Βέρος Αθηναίος, ο Σπύρος Καλογήρου γεννήθηκε στην Κυψέλη στις 3 Νοεμβρίου του 1922. Στα εφηβικά του χρόνια άρχισε να εργάζεται ως φωτογράφος. Με το θέατρο ασχολούνταν ερασιτεχνικά, μέχρι που κάποιος σκηνοθέτης τον παρότρυνε να γραφτεί στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου.

Ο Σπύρος Καλογήρου πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955, με τον θίασο του Ν. Χατζίσκου στον «Ερωτόκριτο» και ακολούθησε ο «Άμλετ». Η θεατρική του σταδιοδρομία άρχισε ουσιαστικά να διαμορφώνεται με την ένταξή του στο «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν, το 1960, με το οποίο έπαιξε σε ιστορικές παραστάσεις (π.χ. «Όρνιθες», «Πέρσες») σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συνεργάστηκε με τους θιάσους των Λαιμού, Ροντήρη, Μινωτή, Σολωμού, Κουν, Κατράκη, Μυράτ, Λαμπέτη, Κατερίνας κ.ά.

Σπύρος Καλογήρου, Ευαγγελία Σαμιωτάκη
Ο Σπύρος Καλογήρου και η Ευαγγελία Σαμιωτάκη.

Στη δεκαετία του ’80 ο Σπύρος Καλογήρου άρχισε να συγκροτεί προσωπικούς θιάσους μαζί με τη σύζυγό του, Ευαγγελία Σαμιωτάκη, κι έκαναν πολλές περιοδείες. Έπαιξε σε περίπου διακόσια θεατρικά έργα και σε όλα τα είδη του θεάτρου, κλασικούς και σύγχρονους συγγραφείς, από θέατρο του παραλόγου (Ιονέσκο) μέχρι επιθεώρηση, αλλά και σε πολλά του ελληνικού δραματολογίου.

Από τους τελευταίους, χαρακτηριστικούς ρόλους του στη σκηνή, στον οποίο υπήρξε απολαυστικός, ήταν αυτός του Λουκά στο «Λόγω Φάτσας» του Γιώργου Διαλεγμένου, που σκηνοθέτησε ο Αντώνης Αντύπας στο «Απλό Θέατρο» (1993-1995). Το καλοκαίρι του 1996 ο Σπύρος Καλογήρου εμφανίστηκε με τον Θύμιο Καρακατσάνη στο «Καραγκιόζη-Ντριμ», ερμηνεύοντας τον Μπάρμπα-Γιώργο, ενώ το 1999 έπαιξε στο πλευρό της Μιμής Ντενίση στο «Εγώ η Λασκαρίνα».

Στον κινηματογράφο ο Σπύρος Καλογήρου πρωτοεμφανίστηκε το 1955 στην ταινία του Ντίμη Δαδήρα «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας». Έκτοτε συμμετείχε σε περισσότερες από 60 ταινίες, μαζί με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού σινεμά. Εμφανίστηκε σε περίπου 55 ταινίες, ανάμεσά τους οι: «Η Αθήνα τη νύχτα», «Στεφανία», «Κοντσέρτο για πολυβόλα», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Η Μαρία της σιωπής», «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο», «Στάκαμαν». Όμως, η ταινία που άφησε εποχή ήταν η «Λόλα», στην οποία ο Σπύρος Καλογήρου είχε πει την αξέχαστη φράση «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη», προς τον τότε συμπρωταγωνιστή του Νίκο Κούρκουλο, για τα «μάτια» της Τζένης Καρέζη.

Το 1966, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία του στη μικρού μήκους ταινία «Τζίμης ο Τίγρης» του Παντελή Βούλγαρη και οι κριτικοί κινηματογράφου τού απένειμαν το 1971 τον Αργυρό Απόλλωνα για τον ρόλο του στην ταινία «Κατάχρηση εξουσίας». Ο Σπύρος Καλογήρου τιμήθηκε με τη Χρυσή Κεφαλή του «Θεάτρου Βαχτάγκοφ» της Μόσχας. Εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές («Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή»).

Παρά την κινηματογραφική εικόνα του κακού, με την οποία ταυτίστηκε, στην αληθινή ζωή του ο Σπύρος Καλογήρου υπήρξε ένας πολύ γλυκός και τρυφερός άνθρωπος. Συνοδοιπόρος του στη ζωή υπήρξε η Ευαγγελία Σαμιωτάκη, επίσης ηθοποιός, με την οποία παντρεύτηκε το 1952. Μαζί απέκτησαν ένα γιο και αποτέλεσαν ένα από τα πιο αγαπημένα και μακροβιότερα ζευγάρια της σοουμπίζ.

Στις 27 Ιουνίου του 2009 και σε ηλικία 87 ετών ο Σπύρος Καλογήρου πέθανε στο Τζάνειο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν από την Πρωτομαγιά της ίδιας χρονιάς.

Σπύρος Καλογήρου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1955Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας 
1956Δολλάρια και όνειρα 
1957Της Τύχης τα Γραμμένα 
1959Λύγκος ο Λεβέντης 
1960Έγκλημα στο Κολωνάκι 
1960Είμαι αθώος 
1960Κασσιανή 
1960Μανταλένα 
1960Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ… 
1960Στην Πόρτα της Κολάσεως 
1962Εξομολόγηση μιας μητέρας 
1962Η Αθήνα τη νύχτα 
1962Ψηλά τα χέρια Χίτλερ 
1963Αμόκ 
1964Η Κύπρος στις φλόγες 
1964Λόλα 
1965Αδίστακτοι 
1965Οι εχθροί 
19665.000 ψέμματα
1966Η Στεφανία 
1966Κατηγορώ τους ανθρώπους 
1966Τζίμης ο τίγρης 
1967Άγρια Πάθη 
1967Κοντσέρτο για Πολυβόλα 
1967Οι σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω 
1967Πυρετός στην Άσφαλτο 
1967Τρούμπα ’67
1968Αγάπη και αίμα 
1968Η Λεωφόρος του Μίσους 
1969Η Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά 
1969Η Νεράιδα και το Παληκάρι 
1969Πανικός 
1969Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα 
1969Το θύμα 
1969Το ανθρωπάκι 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Ένα Αστείο Κορίτσι 
1970Ένας Γερμανός στα Καλάβρυτα 
1970Εν ονόματι του νόμου 
1970Η ζούγκλα των πόλεων 
1970Ο Αστραπόγιαννος 
1970Ορατότης μηδέν 
1970Υπολοχαγός Νατάσσα 
1971Εσχάτη προδοσία 
1971Η Κόρη του Ήλιου 
1971Κατάχρησις εξουσίας 
1971Ο Επαναστάτης “Ποπολάρος” 
1971Ο κατεργάρης 
1971Σ’ αγαπώ 
1973Αστερισμός της Παρθένου 
1973Η Μαρία της Σιωπής 
1974Η Δίκη των Δικαστών 
1975Ο κατάδικος 
1978Η Ηλικία της Θάλασσας 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1980Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο 
1981Τα τσακάλια: Ένα κοινωνικό πρόβλημα 
1982Το κόκκινο τρένο 
1984Έλα να… γυμνωθούμε ντάρλινγκ 
1985Ο αγκαλίτσας: Ένα εξαγόμενο κορόιδο 
1985Ψηλός λιγνός και ψεύταρος 
1986Διακοπές και… πειρασμοί 
1986Ζωηρούλης και ερωτιάρης 
1986Μαντάμ Ορτάνς 
1986Ο γυφτοαριστοκράτης 
1986Ο ζωηρούλης μου αγκαλίτσας 
1986Ο παπαφαγάνας 
1986Οικογένεια παντρευόμαστε 
1986Ολέ και τους τα πήραμε 
1986Της τύχης τα καμώματα 
1986Τρελοί κομπιναδόροι απίθανα κορίτσια 
1986Τσαρούχι από τον τόπο σου 
1987Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν 
1987Όταν ξέσπασε η θύελλα 
1987Αετονύχηδες και χαζοπούλια 
1987Γόητες και θηλυκά 
1987Ελλάς-Ελλήνων-Χωρικών 
1987Επιχείρηση προίκα 
1987Η γειτονιά των τρελών 
1987Η γυναίκα μου ο τερματοφύλακας 
1987Η στρίγγλα ήταν άγγελος 
1987Η τραπεζίτισσα της Black Bank 
1987Κλέβετε και προσεύχεσθε 
1987Μαρκησία του Λιμανιού 
1987Ο άγραφος νόμος 
1987Ο ξεμωραμένος 
1987Πίπης ο ερωτιάρης 
1987Παλικάρι στα θρανία 
1987Σερ Αντρίκος και… 
1987Συζυγικά βραχυκυκλώματα 
1987Τίποτα δεν Άλλαξε Λαέ! 
1987Τα ντερέκια 
1987Το κορίτσι του μπάτσου 
1988Ο καβαλάρης των F.M. stereo 
1988Άι λαβ-γιού Μήτσο 
1988Ένα μωρό για τρεις 
1988Ένας κορίτσαρος όλο μέλι 
1988Έρωτας στα κύματα 
1988Ανύπαντρος πατέρας 
1988Βάρβαρος εραστής 
1988Εγκέφαλος με βίδα… και βαλβίδα!!! 
1988Η ντίβα και ο πρωτάρης 
1988Καμάκια για κλάματα 
1988Ληστές και ασφα…ληστές 
1988Ο κοντός με το παπάκι 
1988Ο παπαλεβέντης 
1988Πασοκομαζέματα Ανδρεοσκορπίσματα 
1988Πόντιος και Σαλονικιός 
1988Το διαμάντι του Διαμαντή 
1988Τόλμη και αλητεία 
1988Φωτιά στα μπατζάκια μου 
1988Χάλης… και πάσης Ελλάδας 
1989Ο πανταχού παρών 
1989Ο πρωτάρης μπάτσος και η τροτέζα 
1989Υπέρ επείγον 
1989Ένας τίμιος απατεώνας 
1989Γκρηκ Αμέρικαν 
1989Δίδυμες και Πόντιες 
1989Η αγάπη που δε γνώρισε σύνορα 
1989Η εκδίκηση του πατέρα 
1989Η μάνα της φόνισσας 
1989Λούφες θρανία και τρελλά σχολεία 
1989Νανά… Η φευγάτη 
1989Ο εθνικός μας έρωτας 
1989Ο καπετάνιος και η χορεύτρια 
1989Ο παραχαράκτης 
1989Ο σκανταλιάρης 
1989Ο στρατηγός και οι τρελλές αμαζόνες 
1989Ο τελευταίος πειρασμός του Μήτσου 
1989Ο χάχας 
1989Ραντεβού με το θάνατο 
1989Το μινόρε μιας καρδιάς: Ανάμεσα σε δυο γυναίκες 
1989Το μινόρε μιας καρδιάς: Θύελλα παθών 
1989Το μινόρε μιας καρδιάς: Πικρή ζωή 
1989Το πιο τρελλό αστέρι 
1989Φιλάκια και γκολάκια 
1989Φιλιππινέζα σε τιμή ευκαιρίας 
1990Κόκκινο Χρυσό 
1990Γιορτινό παραμύθι 
1990Η καρδιά του πατέρα 
1990Μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη Νο2
1990Ο Ταμτάκος ζει 
1990Ο εραστής 
1990Πρόβα 
2001Ο καλύτερός μου φίλος 
2001Στάκαμαν! 
2002Lilly’s Story 
2003Η Λίζα και Όλοι οι Άλλοι 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1971|197113ο ανακριτικό γραφείοΕΙΡΤ
1972|1972Ο Παράξενος Ταξιδιώτης ΕΙΡΤ
1973|1973Δρόμος χωρίς γυρισμό ΥΕΝΕΔ
1974|1974Αληθινές ιστορίες ΕΙΡΤ
1974|1974Οι δίκαιοι ΥΕΝΕΔ
1975|1975Βασίλισσα Αμαλία ΕΙΡΤ
1976|1976Το Ταξίδι ΥΕΝΕΔ
1977|1977Η θεατρίνα ΕΡΤ
1983|1983Χαμογελάστε παρακαλώ ΕΡΤ 
1984|1984Ο Θείος μας ο Μίμης ΕΡΤ2
1984|1984Παραμύθια πίσω από τα κάγκελα: Μούβι σταρ ΕΡΤ2
1984|1984Παραμύθια πίσω από τα κάγκελα: Το ρομάντζο του σουλήνα ΕΡΤ2
1989|1989Το κανάλι των παρανόμων ΕΤ2
1990|1990Η ιστορία της κωμωδίας ΑΝΤ1
1990|1990Ο πρωτότοκος ΕΤ2
1991|1991Η αγάπη που δε γνώρισε σύνορα Mega
1991|1991Και Εύθυμη και Χήρα ΑΝΤ1
1991|1991Ο φόβος ΕΤ2
1992|1992Η Ελίζα και… Οι Άλλοι Mega
1992|1992Μπαμπάδες, γιοί και πειρασμοί ΕΤ2
1992|1992Το μινόρε μιας καρδιάς ΕΤ2
1993|1993Η Καλή … Πεθερά ΑΝΤ1
1993|1993Της Ελλάδος … τα παιδιά !!! ΑΝΤ1
1993|1993Το Δις Εξαμαρτείν Mega
1994|1994Η γενιά των 40Star
1994|1994Ο Πέτρος και τα Κορίτσια του Mega
1995|1995Χαμένη άνοιξη ΕΤ1
1996|1996Εκείνες & Εγώ ΑΝΤ1
1996|1996Καλά ξεμπερδέματα ΑΝΤ1
1996|1996Καληνύχτα μαμά ΑΝΤ1
1997|1997Δυο Ξένοι… Mega
1997|1997Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή ΑΝΤ1
2000|2000Αλίκη ΑΝΤ1
2000|2000Θα σε δω στο πλοίο Alpha
2002|2002Τα Φιλαράκια ΑΝΤ1
2003|2003Η Νταντά Mega
2004|2004Όλα στην Ταράτσα Alpha

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Κώστας Καρράς 1936-2012

Ο Κώστας Καρράς ήταν από τους πιο αγαπητούς Έλληνες ηθοποιούς του κινηματογράφου και του θεάτρου. Διέγραψε σπουδαία καριέρα, διακρινόμενος για την ικανότητά του να...

Σπύρος Μπιμπίλας 1956-

Ο Σπύρος Μπιμπίλας γεννήθηκε στον Πειραιά στις 26 Ιανουαρίου 1956 και είναι Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και ηθοποιός φωνής. Ο...

Νέζος Γιώργος

Ο Γιώργος Νέζος ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.Ηθοποιός και λογοτέχνης ο Γιώργος Νέζος ήταν μια αξιόλογη και σεμνή μορφή της πνευματικής...

Τελευταίες αναρτήσεις