in

Ευαγγελία Σαμιωτάκη

Ευαγγελία Σαμιωτάκη Ευαγγελία Σαμιωτάκη svg xml charset utf 8  3Csvg xmlns 3D http 3A 2F 2Fwww

Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη γεννήθηκε στις 03 Ιουνίου του 1935 στη Λαμία και στα 18 της παντρεύτηκε τον ηθοποιό Σπύρο Καλογήρου, με τον οποίο απέκτησαν ένα γιο, τον Κωνσταντίνο.

Ευαγγελία Σαμιωτάκη Ευαγγελία Σαμιωτάκη svg xml charset utf 8  3Csvg xmlns 3D http 3A 2F 2Fwww
Ευαγγελία Σαμιωτάκη και Σπύρος Καλογήρου

Οι γονείς της είχαν καταγωγή από τη Σάμο, με τον προπάππου της να είναι οπλαρχηγός κατά την Απελευθέρωση της Σάμου το 1840. Ο πατέρας της απεβίωσε ενώ αυτή ήταν σε μικρή ακόμη ηλικία, και έτσι η μητέρα της έφυγε με έναν νεαρώτερο κατά 15 χρόνια άνδρα κρυφά από το νησί. Πατέρας της ήταν ο λαϊκός τραγουδιστής Κώστας Σαμιωτάκης.

Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου κι εμφανίστηκε σε πολλές ελληνικές ταινίες, κυρίως κωμωδίες: “Η νεράιδα και το παλικάρι” (1969), “Η παριζιάνα” (1969), “Δικτάτωρ Καλεί Θανάση” (1973), “Γυναικοκρατία” (1973), “Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ” (1973), “Καθένας με την τρέλα του” (1980) κ.ά.

Στο θέατρο η Ευαγγελία Σαμιωτάκη συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σε ρόλους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, με το ΚΒΘΕ και με τους θιάσους των σκηνοθετών Αδαμαντίου Λεμού και Αλέξη Σολομού. Εμφανίστηκε σε παραστάσεις θιάσων του εμπορικού θεάτρου και συνεργάστηκε με συναδέλφους της, όπως ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Σωτήρης Μουστάκας, ο Νίκος Ρίζος, η Σμαρούλα Γιούλη και ο Θύμιος Καρακατσάνης.

Με τον σύζυγό της, Σπύρο Καλογήρου, συγκρότησε θίασο τη δεκαετία του 1980, ανεβάζοντας παραστάσεις κωμωδίας και πραγματοποιώντας περιοδείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδά).

Δίδαξε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Διομήδη Φωτιάδη, ενώ τα τελευταία χρόνια πριν από το θάνατό της υπέφερε από προβλήματα υγείας στο αριστερό της πόδι.

Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών στις 11 Μαρτίου του 2017 στην Αθήνα.

Φιλμογραφία

Ζάλογγο το κάστρο της λευτεριάς (1959)
Αμόκ (1963)
Η νεράιδα και το παληκάρι (1969)
Η παριζιάνα (1969)
Βαβυλωνία (1970)
Ο Θανάσης η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα (1970)
Η Αλίκη δικτάτωρ (1972)
Πως καταντήσαμε Σωτήρη (1972)
Αστερισμός της παρθένου (1973)
Δικτάτωρ καλεί Θανάση (1973)
Γυναικοκρατία (1973)
Θανάσης ο πιο γρήγορος τρελλός / Δικτάτωρ καλεί Θανάση (1973)
Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ (1973) [Ευστάθεια Ζεβεδαίου]
20 γυναίκες κι Εγώ (1973)
Ο τσαρλατάνος (1973)
Ο παλαβός κόσμος του Θανάση (1979)
Ο φαλακρός μαθητής (1979)
Καθένας με την τρέλα του (1980)
Πέστα χρυσόστομε (1983)
Μάντεψε τι κάνω τα βράδια (Ο ανοιχτομάτης) (1984)
Τρελός είμαι ό,τι θέλω κάνω (1985)
Μερικοί το προτιμούν ηλεκτρονικό (1986)
Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν (1987)
Ο καλύτερός μου φίλος (2001)
Lilly`s Story (2002)
Η Λίζα και όλοι οι άλλοι (2002)
Αγρύπνια (2005)
Το όνειρο του σκύλου (2005)

Ευαγγελία Σαμιωτάκη

Τι νομίζετε;

1 Πόντος
Upvote Downvote

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0
Παζλ Ευαγγελία Σαμιωτάκη Ευαγγελία Σαμιωτάκη svg xml charset utf 8  3Csvg xmlns 3D http 3A 2F 2Fwww

Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 643ο

Ευαγγελία Σαμιωτάκη Ευαγγελία Σαμιωτάκη svg xml charset utf 8  3Csvg xmlns 3D http 3A 2F 2Fwww

Επτά αποκαλύψεις για την ταινία Γοργόνες και μάγκες