27 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΕυαγγελία Σαμιωτάκη 1935-2017

Σχετικές αναρτήσεις

Ευαγγελία Σαμιωτάκη 1935-2017

Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Γεννήθηκε στις 03 Ιουνίου του 1935 στη Λαμία και στα 18 της παντρεύτηκε τον ηθοποιό Σπύρο Καλογήρου, με τον οποίο απέκτησαν ένα γιο, τον Κωνσταντίνο.

Σπύρος Καλογήρου, Ευαγγελία Σαμιωτάκη

Οι γονείς της είχαν καταγωγή από τη Σάμο, με τον προπάππου της να είναι οπλαρχηγός κατά την Απελευθέρωση της Σάμου το 1840. Ο πατέρας της απεβίωσε ενώ αυτή ήταν σε μικρή ακόμη ηλικία, και έτσι η μητέρα της έφυγε με έναν νεαρώτερο κατά 15 χρόνια άνδρα κρυφά από το νησί. Πατέρας της ήταν ο λαϊκός τραγουδιστής Κώστας Σαμιωτάκης.

Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου κι εμφανίστηκε σε πολλές ελληνικές ταινίες, κυρίως κωμωδίες: “Η νεράιδα και το παλικάρι” (1969), “Η παριζιάνα” (1969), “Δικτάτωρ Καλεί Θανάση” (1973), “Γυναικοκρατία” (1973), “Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ” (1973), “Καθένας με την τρέλα του” (1980) κ.ά.

Στο θέατρο η Ευαγγελία Σαμιωτάκη συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σε ρόλους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, με το ΚΒΘΕ και με τους θιάσους των σκηνοθετών Αδαμαντίου Λεμού και Αλέξη Σολομού. Εμφανίστηκε σε παραστάσεις θιάσων του εμπορικού θεάτρου και συνεργάστηκε με συναδέλφους της, όπως ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Σωτήρης Μουστάκας, ο Νίκος Ρίζος, η Σμαρούλα Γιούλη και ο Θύμιος Καρακατσάνης.

Με τον σύζυγό της, Σπύρο Καλογήρου, συγκρότησε θίασο τη δεκαετία του 1980, ανεβάζοντας παραστάσεις κωμωδίας και πραγματοποιώντας περιοδείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδά).

Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη δίδαξε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Διομήδη Φωτιάδη, ενώ τα τελευταία χρόνια πριν από το θάνατό της υπέφερε από προβλήματα υγείας στο αριστερό της πόδι.

Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών στις 11 Μαρτίου του 2017 στην Αθήνα.

Ευαγγελία Σαμιωτάκη: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Ζάλογγο: Το κάστρο της λευτεριάς
1963Αμόκ
1969Η Νεράιδα και το Παληκάρι
1969Η παριζιάνα
1970Βαβυλωνία
1970Ο Θανάσης, η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα
1972Η Αλίκη Δικτάτωρ
1972Πως καταντήσαμε Σωτήρη!
197320 Γυναίκες κι’ εγώ!
1973Acropolis Express
1973Αστερισμός της Παρθένου
1973Δικτάτωρ καλεί Θανάση
1973Η γυναικοκρατία
1973Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ
1973Ο τσαρλατάνος
1979Ο παλαβός κόσμος του Θανάση
1979Ο φαλακρός μαθητής
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1980Καθένας με την τρέλλα του
1983Πες τα βρωμόστομε
1984Μάντεψε τι κάνω τα βράδια
1985Τρελλός είμαι ότι θέλω κάνω
1985Μια φορά κι ένα καιρό
1986Μερικές τον προτιμούν ηλεκτρονικό
1986Έλα τώρα που λείπει ο άντρας μου
1986Ένας κουνενές εκπαιδευτής
1986Ζωηρούλης και ερωτιάρης
1986Η γκαρσονιέρα της τρέλλας
1986Ο ζωηρούλης μου αγκαλίτσας
1986Ολέ και τους τα πήραμε
1986Τσαρούχι από τον τόπο σου
1987Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν
1987Sτούμπερμαν αγάπη μου
1987Γόητες και θηλυκά
1987Ελλάς-Ελλήνων-Χωρικών
1987Ελλάς Ελλήνων Παλαβών
1987Επιχείρηση προίκα
1987Η γειτονιά των τρελών
1987Κλέβετε και προσεύχεσθε
1987Μαρκησία του Λιμανιού
1987Ο άρχοντας της λιγούρας
1987Ο αναρχικός
1987Ο ξεμωραμένος
1987Πίπης ο ερωτιάρης
1987Περικλής ο Τρίχας
1987Σέξυ μπάτσος και σκληρός
1987Σερ Αντρίκος και…
1987Τρελή και ανύπαντρη
1988Ένα μωρό για τρεις
1988Ένας κορίτσαρος όλο μέλι
1988Η μεγάλη απόφραξη
1988Καμάκια για κλάματα
1988Λιγουράκο αγάπη μου
1988Πασοκομαζέματα Ανδρεοσκορπίσματα
1988Χάλης και πάσης Ελλάδας
1989Γκρηκ Αμέρικαν
1989Νανά… Η φευγάτη
1989Ο εθνικός μας έρωτας
1989Ο σκανταλιάρης
1989Ο χάχας
1990Γιορτινό παραμύθι
2001Ο καλύτερός μου φίλος
2002Lilly’s Story
2003Η Λίζα και Όλοι οι Άλλοι
2005Αγρύπνια
2005Το όνειρο του σκύλου
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1972|1972Μπαλσόι Ιβάν και Μπιγκ ΤζωνΥΕΝΕΔ
1973|1973Έτσι είν’ η ζωήΥΕΝΕΔ
1974|1974Ανθρώπινες ΙστορίεςΥΕΝΕΔ
1974|1974Λούνα ΠαρκΕΙΡΤ
1976|1976Μια Αθηναία στην ΑθήναΕΡΤ
1976|1976Μια φορά κι έναν καιρό: Η Βιολέττα και η ΑστερούλαΕΡΤ
1980|1980Μεθυσμένη πολιτείαΕΡΤ
1982|1982Ορκιστείτε παρακαλώΥΕΝΕΔ
1982|1982Ορκιστείτε παρακαλώ: Ο Μπάμπης, το θηρίοΥΕΝΕΔ
1984|1984Ο Θείος μας ο ΜίμηςΕΡΤ2
1985|1985Ακυβέρνητες ΠολιτείεςΕΡΤ
1988|1988Τ’ αδέλφιαΕΤ2
1988|1988Το σπίτι της θείαςΕΤ2
1992|1992Εμείς και οι άλλοιΕΤ2
1994|1994Ο Πέτρος και τα Κορίτσια τουMega
1996|1996Εκείνες & ΕγώΑΝΤ1
1996|1996Καληνύχτα μαμάΑΝΤ1
1998|1998Οι άντρες δεν υπάρχουν πιαMega
2000|2000ΑλίκηΑΝΤ1
2000|2000Σαν Χειμωνιάτικη ΛιακάδαStar
2001|2001Η σειρήνα και ο μπάτσοςΑΝΤ1
2005|2005Μόνη εξ αμελείαςΝΕΤ

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΝανά Σκιαδά 1919-1974
Επόμενο άρθροΚωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Σχετικές αναρτήσεις

Βαγγέλης Σειληνός 1936-1998

Ο Βαγγέλης Σειληνός ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες χορευτές, χορογράφους και ηθοποιούς. Μάλιστα πολλοί τον αποκαλούσαν «Νουρέγιεφ της Ελλάδος». Σήμερα, οι νεότεροι...

Θόδωρος Έξαρχος 1930-2009

Ο Θόδωρος Έξαρχος γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Δεκεμβρίου του 1930, ήταν Έλληνας ηθοποιός και συγγραφέας.Σπούδασε θεατρική τέχνη στο Εθνικό Θέατρο, έχοντας δασκάλους το...

Τούλα Γαλάνη 1949-

Η Τούλα Γαλάνη γεννήθηκε το 1949 στη Δράμα.Αναδείχθηκε Β΄Μις Ελλάς στα καλλιστεία του 1966 και σπούδασε χορό στη σχολή Γαλάνη.Ξεκίνησε με την αδελφή της...

Τελευταίες αναρτήσεις