2 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΓιάννης Ζουγανέλης 1955-

Σχετικές αναρτήσεις

Γιάννης Ζουγανέλης 1955-

Ο Γιάννης Ζουγανέλης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Φεβρουαρίου του 1955 και είναι Έλληνας συνθέτης, μουσικός, ηθοποιός, παρουσιαστής και δάσκαλος.

Η καταγωγή του είναι από τη Μύκονο και τη Νάξο. Είναι παντρεμένος με την Ισιδώρα Σιδέρη και έχουν μαζί μια κόρη, τη γνωστή τραγουδίστρια Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Μεγάλη επίδραση στην μετέπειτα πορεία του άσκησε το γεγονός ότι και οι δύο γονείς του ήταν κωφοί.Ο διεθνούς φήμης τουμπίστας Γιάννης Ζουγανέλης ήταν θείος του.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στην προσχολική ηλικία στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών με τον ιεροψάλτη καθηγητή Θ. Θεοδωρακόπουλο στην βυζαντινή μουσική. Στο Ελληνικό Ωδείο σπούδασε κιθάρα με τους καθηγητές Χ. Εκμεκτσόγλου και Κώστα Τρίαντο και θεωρητικά με τον Αντίοχο Ευαγγελάτο. Συνέχισε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με αρμονία, ανώτερα θεωρητικά και πιάνο υπό την διδασκαλία των Πατρικίδη και Βώκου. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των μουσικών του σπουδών έπαιξε ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης, που του δίδαξε ενορχήστρωση και ρυθμολογία.

Το 1975, ο Γιάννης Ζουγανέλης με υποτροφία από το Υπουργείο Πολιτισμού (για το έργο του «Δέκα Βυζαντινά δοκίμια» μικρό συμφωνικό σύνολο και μικτή χορωδία), σπούδασε σύνθεση, ενορχήστρωση και όπερα στην Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου, από την οποία και αποφοίτησε με άριστα.Από τα πρώτα χρόνια της πορείας του συνεργάστηκε, σε ζωντανές εμφανίσεις, με τους τραγουδοποιούς Θανάση Γκαϊφύλλια και Νικόλα Άσιμο. Τελείωσε την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Γιάννης Ζουγανέλης 1955-
Ο Γιάννης Ζουγανέλης με τη μικρή Ελεωνόρα Ζουγανέλη στη δεκαετία του ’80.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης εργάστηκε για την ΕΡΤ γράφοντας μουσική σε θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Η δισκογραφική του δραστηριότητα ξεκίνησε σε ηλικία δεκαπέντε χρόνων με το «Σώσον Κύριε τον Λαόν σου», από τη LYRA του Α. Πατσιφά. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί εξήντα έργα του. Είναι από τους ελάχιστους Έλληνες συνθέτες ορχηστρικής μουσικής που έργα του έχουν κυκλοφορήσει σ’ όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει» (1980) από τη SONET MUSIC και τη CBS, «Ατρείδες» (1978) από τη Deutsche Grammophon στις Αγγλοσαξωνικές χώρες. Από το 2000 μέχρι το 2004 πέντε CD του κυκλοφορούν σ’ όλο τον κόσμο από την VENOL.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης έγραψε μουσική για τις τηλεοπτικές σειρές: «Mεγάλος ξεσηκωμός», «Συμβολαιογράφος», «Αργώ», «Για την τιμή και το χρήμα», «Λαυρεωτικά», «Αστροφεγγιά», «Η Κυρία μας», «Στην κόψη του ξυραφιού» και στα δικά του τηλεοπτικά προγράμματα. Έγραψε επίσης μουσική για μπαλέτο, συνεργαζόμενος με τον Γ. Μέτση, τη Λία Μελετοπούλου, το Πειραματικό Μπαλέτο Πειραιώς και με τους χορογράφους: Γ. Φλερύ, Β. Σειληνό, Λ. Ντεπιάν, Χ. Μανταφούνη, Α. Χατζή, Κων. Ψαρέλη, Ε. Πάλλη, Α. Γεωργίου, Δ. Παπάζογλου, Φ. Ευαγγελινό.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης συνεργάστηκε με τους θιάσους: Δ. Ποταμίτη στο «Θέατρο Έρευνας», Τζ. Καρέζη – Κ. Καζάκου, Μ. Κατράκη, Κ. Βουτσά, Θ. Βέγγου, τον Ευγ. Σπαθάρη, με το «Πειραματικό Θέατρο» του Δ. Τριβιζά, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το θέατρο «Μοντέρνοι Καιροί», τον «Θίασο 81», το «Θέατρο της Ημέρας, το «Θεατρικό Σανίδι», με την «Εθνική Λυρική Σκηνή», με το «Πελοποννησιακό και Δωδεκανησιακό Θέατρο», στα «ΔΗΠΕΘΕ» Βέροιας, Λαμίας, Ιωαννίνων, Κοζάνης κ.ά.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης έγραψε μουσική για περισσότερα από εκατό θεατρικά έργα, αρχαιοελληνικά και σύγχρονα. Ανάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγονται έργα των: Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Μενάνδρου, Τερέντιου, Σαίξπηρ, Μολιέρου, Λόπε ντε Βέγκα, Λόρκα, Τ. Ουίλιαμς, Μπρέχτ, Γ. Σκούρτη, Μ. Τσικληρόπουλου, Μ. Ευθυμιάδη, Γ. Διαλεγμένου, Μποστ, Κ.Χ. Μύρη, Γ. Ξανθούλη, Σ. Φασουλή, Κ. Δήμα, Α. Θωμόπουλου.

Έγραψε μουσική σε πολυάριθμες κινηματογραφικές ταινίες. Έργα του παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση απονομής των βραβείων Βραβείο Νόμπελ το 1996. Δίδαξε μουσική, με έμφαση στην απελευθέρωση των εκφραστικών μέσων και την φιλοσοφία των ήχων και της μουσικής, στις ανώτερες δραματικές σχολές του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, στους ‘μοντέρνους καιρούς’ καθώς και στον ‘ΙΑΣΜΟ’.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων», της ΕΜΣΕ (Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας και του ΣΕΗ (Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών).

Το 2002 ο Γιάννης Ζουγανέλης απέσπασε το βραβείο D. SHARP για τις 500.000 πωλήσεις που ξεπέρασε το σύνολο των έργων του παγκοσμίως.Έχει βραβευτεί από τον ΟΗΕ και τη UNICEF για τη συνεργασία και διδασκαλία του σε παιδιά με αναπηρία για το σύγγραμμά του «Οι Προσωπικότητες δημιουργούνται με τη διαφορετικότητα».

Το 2002 απέσπασε το βραβείο D. SHARP για τις 500.000 πωλήσεις που ξεπέρασε το σύνολο των έργων του παγκοσμίως. Το 2008 βραβεύτηκε από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο, με το έπαθλο «ΤΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ» για τη διετία 2006-2008 για την ερμηνεία του στο έργο “Το trendy θα σφυρίξει τρεις φορές”, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Το 2011 βραβεύτηκε ως καλύτερος ηθοποιός για το έργο “Η σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Νικολαΐδη από το κοινό του “Αθηνοραματος”.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι επίτιμος καθηγητής της Ακαδημίας του Μονάχου, όπου συμμετέχει ενεργά στην δημιουργία έδρας ελληνικής μουσικής.

Γιάννης Ζουγανέλης: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1985Σκάσε ξεφτίλα
1986Τσαντίρ τάουν
1987Ο πεθερόπληκτος
1987Πειναντέους
1988Η μεγάλη απεργία: Τα Λαυρεωτικά
1988Κουφώματα λαδώματα
1988Ο Σόλων Έτσι και τα μυστήρια
1988Ο Σόλων Έτσι και το διαμάντι του Μήλου
1988Στιγμές αγάπης
1989Ένοχος
1989Εδώ ο κόσμος χάνεται και η Μιμή χτενίζεται
1989Σκοτεινοί πράκτορες “Φ.Π.Α.”
2010Πες αλεύρι!
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1976Αρκάδι 1866
1978Από που πάνε για τη χαβούζα
1984Εδώ είναι Βαλκάνια!
1985Τα τούβλα
1986Επάγγελμα γυναίκα μια ζωή πατίνι
1987Πατρίς ληστεία οικογένεια
1990Το επόμενο θύμα
1993Πάνω κάτω και πλαγίως
1996Σαπουνόπετρα: Το Χρήμα στο Λαιμό σας
1998Ασ Περιμένουν οι Γυναίκες!
2000Βασίλισσα μαϊμού
2001Άντρες
2001Αλέξανδρος και Αϊσέ
2001Το κλάμα βγήκε απ’ τον Παράδεισο
2002Ο Βασιλιάς
2003Βαρέα ανθυγιεινά
2003Μην περνάς ανάβει κόκκινο
2004Φτάσαμεε
2005Η καρδιά του κτήνους
2006Ένας ήρωας στη Ρώμη
2006Ηθικόν Ακμαιότατον
2006Μαφιόζοι στο Αιγαίο
2007Το φιλί της Ζωής
2009Πεθαίνω για σένα
20104 μαύρα κουστούμια
2011Κινητά στοιχεία
2011Μια φορά και ένα μωρό
2011Το έτερον ήμισυ
2012Λάρισα Εμπιστευτικό
2014Μήδεια, Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων
2014Στα καλά καθούμενα
2015Lomasankarit
2015Ειμαρμένη
2015Λύσσα Κακιά
2016The Bachelor
2020Χαλβάη 5-0
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1977|1977Ο μεγάλος ξεσηκωμόςΥΕΝΕΔ
1979|1979Ο ΣυμβολαιογράφοςΕΡΤ
1980|1980ΑργώΕΡΤ
1980|1980ΑστροφεγγιάΕΡΤ
1980|1980Για την τιμή και το χρήμαΥΕΝΕΔ
1982|1982Λαϊκές ιστορίες απ’ όλο τον κόσμοΕΡΤ2
1982|1982Τα ΛαυρεωτικάΕΡΤ
1984|1984Ο Θείος μας ο ΜίμηςΕΡΤ2
1985|1985Ιστορίες του παππού ΑριστοφάνηΕΡΤ
1986|1986Η πανταχού παρούσαΕΡΤ2
1987|1987Η Κυρία μαςΕΡΤ
1988|1988ΒεγγαλικάΕΤ1
1988|1988ΚουφώματαΕΤ2
1990|1990Απίστευτα κι Όμως ΕλληνικάMega
1991|1991Ο φόβοςΕΤ2
1992|1992Αχ ΕλένηMega
1993|1993Γεια Χαρα Νταν ZougaMega
1994|1994Στην Κόψη του ΞυραφιούMega
1995|1995ΖουγανελληνικάΣΚΑΙ
1995|1995Ντόλτσε βίταMega
1997|1997Ιερή ΟικογένειαMega
1999|1999ΤσαAlpha
1999|1999ΦύγαμεMega
2000|2000Δέκα λεπτά κήρυγμαMega
2000|2000Το ΚλειδίStar
2001|2001Άγιο ΕίχαμεStar
2001|2001Ζούγκα symmoryAlter
2001|2001Στο δρόμο της καρδιάςAlpha
2002|2002Γιάννη μου το μαντήλι σουΕΤ1
2002|2002Οι Στάβλοι της Εριέτας ΖαΐμηΑΝΤ1
2004|2004ΤηλεμπόραMega
2005|2005ΜπερδέματαAlpha
2005|2005Το Κόκκινο Δωμάτιο: Το Χαμόγελο της ΤζοκόνταMega
2006|2006Αγνώστου διαμονήςΕΤ1
2006|2006Γιαννάκη ομορφόπαιδοAlter
2006|2006Λούφα και παραλλαγήΝΕΤ
2007|20077 θανάσιμες πεθερές: Η Κεφαλλονίτισσα πεθεράMega
2007|2007ΊχνηMega
2007|2007Ίχνη: ΔικαστέςMega
2007|2007Ίχνη: Η τέχνη του φόνουMega
2007|2007Ίχνη: ΜωράMega
2007|2007Ίχνη: ΨευδαίσθησηMega
2007|2007Φίλα τον βάτραχό σουΑΝΤ1
2008|2008Έχω ένα μυστικόAlpha
2008|2008Τα μυστικά της ΕδέμMega
2009|2009Mega friday all-nightersMega
2009|2009Εργαζόμενη γυναίκα: Η περιπτερούΑΝΤ1
2010|2010Εργαζόμενη γυναίκα: Η νοσοκόμαΑΝΤ1
2010|2010Η γενιά των 592€Mega
2010|2010Ο πόλεμος των άστρων: Πως να ρίξεις ένα Τοξότη σε δέκα μέρεςΑΝΤ1
2013|2013Με τα παντελόνια κάτωMega
2014|2014Μοντέρνα ΟικογένειαMega
2016|2016Daddy coolΑΝΤ1
2018|2018Κάνε γονείς να δεις καλόΑΝΤ1
2021|2021Κομάντα και ΔράκοιMega
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1985Κάνε το ΠΑΣΟΚ σου παξιμάδι
1996Αιγαίο… Βαγκέο
1999Αγαπητά Ζώα
2004Πυξ Λαξ
2010Ζωή σε λόγου μας
2011Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω
2013Sugar: Μερικοί το Προτιμούν Καυτό
2014Πράματα και θάματα

Ευχαριστούμε πολύ το greekactor.blogspot.com για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΖιάγκος Νίκος
Επόμενο άρθροΖωγράφος Γιώργος

Σχετικές αναρτήσεις

Οι παράνομοι 1958-1959

Η ταινία, "Οι παράνομοι" προβλήθηκε τη σαιζόν 1958-1959 και έκοψε 13.364 εισιτήρια. Ήρθε στην 28η θέση σε 51 ταινίες.-Το 1957 ο Νίκος Κούνδουρος καταθέτει...

Μπουγιουκλάκης Βασίλης

Ο Βασίλης Μπουγιουκλάκης (22 Φεβρουαρίου 1944 - 31 Ιανουαρίου 1999) ήταν Έλληνας ηθοποιός.Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου του 1944 και πέθανε εκεί στις...

Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας

Περίληψη: Ένας μεγαλοτσέλιγκας, ο Μήτρος, χαρίζει στην πεντάμορφη Κρουστάλλω ένα χρυσαφένιο σταυρό για να της δείξει τα τρυφερά του αισθήματα. Δεν γνωρίζει όμως πως...

Τελευταίες αναρτήσεις