26.2 C
Athens
Monday, September 25, 2023
ΑρχικήHθοποιοίΣταμάτης Φασουλής

Σχετικές αναρτήσεις

Σταμάτης Φασουλής

Ο Σταμάτης Φασουλής είναι Έλληνας σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας.
Γεννήθηκε στα Αμπελάκια Σαλαμίνας και μεγάλωσε στην Κυψέλη. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1972, στον Επιθεωρητή του Γκόγκολ (θίασος Φέρτη- Καλογεροπούλου).
Ήταν βασικό στέλεχος του Ελευθέρου Θεάτρου και αργότερα της Ελεύθερης Σκηνής.

Σταμάτης Φασουλής

Από το 1992 ηγείται προσωπικού θιάσου, ενώ το 1999 εγκαινίασε ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής το Θέατρο Χορν, το οποίο αποτελεί πια τη μόνιμη στέγη του.
Ως σκηνοθέτης, έχει ανεβάσει όλα σχεδόν τα είδη θεάτρου, από κλασικά έργα ως επιθεωρήσεις και μιούζικαλ, ή παραστάσεις για παιδιά. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, ανεβάζοντας τον Πλούτο του Αριστοφάνη, το Ωραία Φάση του Λένου Χρηστίδη, και το μουσικό θέαμα Βίρα τις άγκυρες των Θ. Παπαθανασίου και Μ. Ρέππα.

Με το δικό του θίασο σκηνοθέτησε, – πρωταγωνιστώντας ο ίδιος- τα έργα: “Δάφνες και πικροδάφνες”, (Δ. Κεχαϊδης- Ε. Χαβιαρά) “Μάνα – Μητέρα – Μαμά”, (Γ. Διαλεγμένος), “Το Φυντανάκι” (Π. Χορν), “Μπαμπάδες με ρούμι” (M. Ρέππας – Θ. Παπαθανασίου) , “ART” (Γ .Ρεζά), “Εξ επαφής” (Π. Μάρμπερ), “Τρεις μέρες βροχή” (Ρ. Γκρήνμπεργκ), “Το σπίτι φεύγει” (Α. Νικολή), και άλλα. Έχει γράψει κείμενα για είκοσι επιθεωρήσεις.

Έχει συγγράψει τρία βιβλία: Ένας ηθοποιός διημερεύει, Μια πατρίδα τάβλι και Ένα βότσαλο στη μνήμη. Επιπλέον, το 2017 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στο τηλεοπτικό σόου Your Face Sounds Familiar και το 2020 στο Just the 2 Of Us.

Ο Σταμάτης Φασουλής έχει εκφράσει δημοσίως τις πολιτικές του απόψεις. Έχει ασκήσει κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στο δημοψήφισμα του 2015 τάχθηκε υπέρ του Ναι. Αρθρογραφεί τακτικά στα “Νέα”.

Φιλμογραφία

Βίλα στην εξοχή (1971)
Acropolis Express (1973)
Άσπρο-Μαύρο (1973)
Τα χρώματα της ίριδος (1975)
Η ηλικία της θάλασσας (1978)
Οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί (1981)
Θεόφιλος (1987)
Safe sex (1999)
Η Λιμουζίνα: Κωμωδία παρεξηγήσεων (2013)

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr  για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Χριστόφορος Παπακαλιάτης 1975-

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 1975.Είναι Έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας.Άρχισε να παίζει στην τηλεόραση από τα 16 του χρόνια.Ο Χριστόφορος...

Ανέστης Βλάχος 1934-2021

Ο Ανέστης Βλάχος γεννήθηκε στις 07 Φεβρουαρίου του 1934 στη Προσοτσάνη Δράμας και σπούδασε στη Σχολή Κινηματογράφου Λ.Σταυράκου. Ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου...

Σάββας Αξιώτης

Ο ηθοποιός Σάββας Αξιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα (άλλη πηγή αναφέρει τη Νάξο) και σπούδασε θέατρο στην Αθήνα και τη Ρώμη. Στην ποίηση εμφανίστηκε το...

Τελευταίες αναρτήσεις