3 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΡίκα Διαλυνά 1934-

Σχετικές αναρτήσεις

Ρίκα Διαλυνά 1934-

Η Ρίκα Διαλυνά είναι ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης, με διεθνή καριέρα. Προερχόμενη από το χώρο των καλλιστείων, εμφανίστηκε σε ρόλους προκλητικής και μοιραίας γυναίκας στην κινηματογραφική της διαδρομή. Πέρα από το φαίνεσθαι, διέθετε εικαστικό και συγγραφικό ταλέντο.

Η Ειρήνη (Ρίκα) Διαλυνά γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1934 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μόλις τελείωσε το σχολείο έγινε δεκτή στη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου σπούδασε ζωγραφική με τον Γιάννη Μόραλη. Παράλληλα, σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με δασκάλους τον Δημήτρη Ροντήρη, την Κατίνα Παξινού, τον Αλέξη Μινωτή και τον Σπύρο Μελά.

Ρίκα Διαλυνά
ΗΡίκα Διαλυνά.

Τελειώνοντας το γυμνάσιο η Ρίκα Διαλυνά, ήρθε στην Αθήνα για να μπει στο Πολυτεχνείο και να δώσει εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου πέρασε με επιτυχία. Άρχισε μαθήματα ζωγραφικής και λαμβάνει μέρος και σε ομαδικές εκθέσεις, καθώς και στην 6η ετήσια έκθεση διαγωνισμού της Benedictine Art Awards, όπου ανάμεσα σε 2.000 καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό επιλέγονται μόνο 40 ζωγράφοι για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στη γνωστή γκαλερί της Park Avenue.

Ανάμεσα σε αυτούς τους 40 ήταν και η Ρίκα Διαλυνά. Μετά από λίγο φεύγει για το Hollywood και λαμβάνει μέρος στο σίριαλ The Rat Patrol, με τον Christopher George, και σε διάφορες άλλες εκπομπές, όπως το Σόου του Μέρφι Γκρίφιν, του Τζώνυ Κάρσον κ.ά. Στη συνέχεια πάει στην Ιταλία και παίρνει μέρος στην πρώτη της ταινία Τα τέρατα, με τον Βιτόριο Γκάσμαν και σε σκηνοθεσία Ντίνο Ρίτζι. Ακολουθούν και άλλες ταινίες, δίπλα στους: Μπορίς Καρλόφ, Μισέλ Μερσιέ, Βάλτερ Κιάρι, τον μεγάλο σκηνοθέτη Φελίνι και τον επίσης σπουδαίο σκηνοθέτη Μπλατζέτι.

Μετά την Ιταλία, η Ρίκα Διαλυνά πηγαίνει στη Γερμανία, όπου παίρνει μέρος στην ταινία Δόκτορ Μαμπούζ, με τον Πίτερ Βαν Άικ.Επιστρέφοντας στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στην ταινία Summer lovers με την Ντάριλ Χάνα και στην ταινία, Οι Θεοί του Ολύμπου με τον Όλιβερ Ριντ, γίνεται περιζήτητη από τους Έλληνες παραγωγούς και αρχίζει τα γυρίσματα μιας σειράς ταινιών στα Ελληνικά πια εδάφη.

Η Ρίκα Διαλυνά παίζει δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς όπως: Κ. Βουτσά, Μ. Φωτόπουλο, Χ. Ευθυμίου, Γ. Γκιωνάκη, Β. Αυλωνίτη, Ορέστη Μακρή, Δ. Παπαγιαννόπουλο, Ν. Ηλιόπουλο, Κ. Στολίγκα, Άννα Καλουτά, Ρένα Ντορ, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζ. Καρέζη κ.ά. Στο θέατρο πρωτοεμφανίζεται σαν πρωταγωνίστρια του θιάσου Κώστα Χατζηχρήστου και στη συνέχεια συμμετέχει στους θιάσους των: Κατερίνας, Λάμπρου Κωνσταντάρα, Μίμη Φωτόπουλου κ.ά.

Επίσης συνεργάζεται με το μοντέρνο θέατρο που ανεβάζει στο Λυκαβηττό το Λόρδο Βύρωνα του Α. Λιδωρίκη με τον Χ. Πολίτη στον ομώνυμο ρόλο.Δεν παραμελεί όμως να ζωγραφίζει, συνεχίζει να φτιάχνει έργα και, παράλληλα, κάνει και την πρώτη της ατομική έκθεση στη γκαλερί Παπαγεωργίου του Χίλτον, όπου σημειώνει μεγάλη επιτυχία.

Η Ρίκα Διαλυνά έχει γράψει τους στίχους Λόγια αγάπης στο δίσκο του Β. Φώτου καθώς και την αυτοβιογραφία της, που εξεδόθη το 1991. Το 2000 ασχολήθηκε και πάλι με τη συγγραφή και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το πρώτο της μυθιστόρημα.

Η Ρίκα Διαλυνά παντρεύτηκε δύο φορές. Πρώτα το 1954, με τον Ελληνοαμερικανό χρηματιστή Νικ Παπαδάκο (1919-1988), με τον οποίο απέκτησε την επόμενη χρονιά την κόρη της, Ντέμυ. Ο γάμος κράτησε δέκα χρόνια. Δεύτερος σύζυγός της από το 1983 είναι ο εφοπλιστής Νίκος Χρυσικόπουλος.

Ρίκα Διαλυνά: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1954Το ποντικάκι
1955Κόκκινα Τριαντάφυλλα
1959Ένας βλάκας και μισός
1959Για το ψωμί και τον έρωτα
1959Διακοπές στην Κολλοπετινίτσα
1959Λαός και Κολωνάκι
1959Να ζήσουν τα φτωχόπαιδα
1960Ραντεβού στη Βενετία
1960Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος
1961Ο άρχοντας του κάμπου
1961Ο καλός μας άγγελος
1961Το σπίτι της ηδονής
1963I tre volti della paura
1963La pupa
1964Die todesstrahlen des Dr. Mabuse
1964Γάμος αλά…Ελληνικά
1965Giulietta degli spiriti
1966Διπλοπεννιές
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Η ταξιτζού
1970Νάτανε το 13 νάπεφτε σε μας!
1970Ο ξεροκέφαλος
1971Εθελοντής στον έρωτα
1971Ο Δρόμος των Ηρώων
1971Ο αγαθιάρης και η ατσίδα
1971Ο τρελοπενηντάρης
1971Ο φαφλατάς
1971Πίσω μου σ’ έχω σατανά
1972Τί 30… Τί 40… Τί 50…
1980Ο παρθενοκυνηγός
1981Τα διαμάντια δεν λένε ψέματα
1981Τα καμάκια
1986Περάστε… Φιλήστε… Τελειώσατε!
1986Οικογένεια παντρευόμαστε
1987Μπανάνες
1987Χαμένοι στο Μανχάτταν
1988Εραστής με ανταλλακτικό
1988Ο κοντός με το παπάκι
1988Το ρεπορτάζ
1989Ταραχή μες τη ζωή μου
2000Orpheus & Eurydice
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1972|1972Στησιχόρου ’73ΥΕΝΕΔ
1973|1973Ο ονειροπαρμένοςΥΕΝΕΔ
1973|1973Οι προστάτες του νόμουΥΕΝΕΔ
1973|1973Ποιος Είναι ο ΈνοχοςΥΕΝΕΔ
1976|1976ΓιούγκερμανΥΕΝΕΔ
1976|1976Εκείνες… κι ΕγώΥΕΝΕΔ
1976|1976Λέσχη μυστηρίου: Δώδεκα και τέταρτο ακριβώςΕΡΤ
1977|1977Καταδίωξη: Ο άνθρωπος της νύχταςΥΕΝΕΔ
1977|1977Υποψίες: Έγκλημα στο ΚολωνάκιΕΡΤ
1977|1977ΥποψίεςΕΡΤ
1981|1981Μαρία ΠάρνηΕΡΤ
1987|1987Ο θάνατος του Τιμόθεου ΚώνσταΕΡΤ2
1989|1989Το ΣυνεργείοΕΤ1
1992|1992Αγάπη στο ΑιγαίοΕΤ2
1992|1992Ιστορίες με απρόοπτο τέλοςΕΤ2
1993|1993Η Καλή … ΠεθεράΑΝΤ1
1993|1993Της Ελλάδος … τα παιδιά !!!ΑΝΤ1
1993|1993Τμήμα ηθών: Ο μύθος του ΚένταυρουΑΝΤ1
1994|1994Cherchez la femmeStar
1994|1994Εμείς κι εμείςMega
1994|1994Ο Πέτρος και τα Κορίτσια τουMega
1994|1994Ταύρος με Τοξότη: Δεύτερη ευκαιρίαΑΝΤ1
1996|1996Εκείνες & ΕγώΑΝΤ1
2000|2000Τανγκό για τρειςΑΝΤ1
2001|2001Είσαι το ταίρι μου!Mega
2001|2001Η ΦωνήΕΤ1
2004|2004Η ώρα η καλήMega
2007|2007Super μπαμπάςΑΝΤ1

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΓιώργος Διαλεγμένος 1940-
Επόμενο άρθροΔόξα Μπέμπα

Σχετικές αναρτήσεις

Φρύνη Αρβανίτου 1944-

Η Φρύνη Αρβανίτου (αναγράφεται και ως Αρβανίτη) γεννήθηκε στην Αθήνα 1944. Μαθήτευσε στη Νέα Ελεύθερη Σκηνή Κ. Πλούμπη όπου πρωτοεμφανίστηκε, και αποφοίτησε από τη...

Γάσπαρη Άλκηστις

Η Άλκηστις Γάσπαρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 και πέθανε στην ίδια πόλη το 2005.Σπούδασε στην Ακαδημία Κινηματογραφικών Σπουδών, παράλληλα με το Γυμνάσιο...

Αρκάδη Στέλλα

Η Στέλλα Αρκάδη γεννήθηκε στις Βρύσες Αποκορώνου Χανίων Κρήτης και σπούδασε θέατρο. Παρουσιάστηκε στα γράμματα σε ηλικία δεκαοχτώ ετών. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την απόδοση-διασκευή παιδικών...

Τελευταίες αναρτήσεις