24.4 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΒιβέτα Τσιούνη 1934-2019

Σχετικές αναρτήσεις

Βιβέτα Τσιούνη 1934-2019

Η Βιβέτα Τσιούνη γεννήθηκε το 1934 και σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου, όπου είχε συμφοιτητές μεταξύ άλλων την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τη Δέσποινα Στυλιανοπούλου.

Στη συνέχεια πήγε στο Λονδίνο όπου και συνέχισε τις σπουδές της στην υποκριτική στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης. Επίσης έκανε μαθήματα στο περίφημο «Actor’s Studio» της Νέας Υόρκης.

Το ντεμπούτο της η Βιβέτα Τσιούνη στον Ελληνικό κινηματογράφο το έκανε το 1962 με την δραματική ταινία Οργή σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη και σενάριο του Νίκου Φώσκολου. Από τους σημαντικούς ρόλους της θεωρούνται στις ταινίες, “Μικροί και μεγάλοι εν δράσει” σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου (1963) και “Αμφιβολίες” σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου (1964). Συνολικά η Βιβέτα Τσιούνη πήρε μέρος μόνο σε οκτώ ταινίες και όλες ήταν τη δεκαετία του 1960.

tsiouni viveta
Νίκος Κούρκουλος, Άννα Φόνσου, Βαγγέλης Σειληνός, Βιβέτα Τσιούνη, Μίρκα Καλατζοπούλου και Γιάννης Μαλούχος στην ταινία, “Οργή” του 1962.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 έκανε στροφή στην καριέρα της και άρχισε να παίρνει ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές της ΕΡΤ (τότε ΥΕΝΕΔ) όπως το “Ξενοδοχείο ο 7ος ουρανός” (1972 στην ΕΙΡΤ) και “Το ταξίδι” (1976). Αργότερα κατά την δεκαετία του 1980 πήρε μέρος στην σειρά, “Ο θάνατος” του Τιμόθεου Κώνστα (1987 στην ΕΡΤ2).

Στο Θέατρο η Βιβίκα Τσιούνη έκανε το ντεμπούτο της στο Εθνικό Θέατρο με την παράσταση Δοκιμασία (Οι μάγισσες του Σάλεμ) το 1955 σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, δίπλα στην Τζένη Καρέζη, την Αντιγόνη Βαλάκου, την Ρίτα Μυράτ και το Βύρωνα Πάλλη. Συνεργάστηκε επίσης με τον Αλέξη Μινωτή στην παράσταση, “Αντιγόνη” (1956) δίπλα στο Θάνο Κωτσόπουλο και την Άννα Συνοδινού. Από το 1955 έως το 1993 η έλαβε συνολικά μέρος σε 35 παραστάσεις του Εθνικού θεάτρου.

H Βιβέτα Τσιούνη έφυγε από τη ζωή στις 13 Μαΐου 2019 σε ηλικία 85 ετών. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από την νόσο Αλτσχάιμερ και νοσηλευόταν στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη.

«Την πολυαγαπημένη μας αδελφή και θεία Βιβέτα Τσιούνη εκηδεύσαμε σε στενό οικογενειακό τη Δευτέρα 6/5/2019 στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών. Η αδελφή της Πόπη Τσιούνη, τα ανίψια Ελιάννα και Βασίλης Ρεμεντζής. Οι λοιποί συγγενείς», ανέφερε η ανακοίνωση της οικογένειας. Ανακοίνωση για τον θάνατό της στη σελίδα του στο Facebook ανάρτησε και ο πρόεδρος του ΤΑΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας ο οποίος εξέφρασε ένα παράπονο στην οικογένεια της, καθώς δεν ενημέρωσαν κανέναν από τους φίλους της για τον χαμό της.

«Έφυγε από τη ζωή τις ημέρες του Πάσχα μια από τις πιο όμορφες ηθοποιούς μας, συμμαθήτρια της Αλίκης…η γλυκιά Βιβέτα Τσιούνη…. Κανείς συγγενής της δεν ειδοποίησε κανέναν λες και δεν είχε φίλους, συμμαθητές εν ζωή ή λες και δεν ήταν εκλεκτό μέλος του ΤΑΣΕΗ ή του Διόνυσου…Είναι κρίμα και διπλή η θλίψη μας. Νοσηλευόταν κάποια χρόνια σε κλινική της Κυψέλης».

Βιβέτα Τσιούνη: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1962Οργή 
1963Αυτό το κάτι άλλο 
1963Μικροί και μεγάλοι εν δράσει 
1964Αμφιβολίες 
1965Και οι 14 ήταν υπέροχοι
1966Une balle au coeur 
1966Ξεχασμένοι ήρωες 
1969Ο θαυματοποιός 
1989Βία & γοητεία 
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1956Θεοφανώ 
1962Διάλογοι Καρμηλιτισσών 
1970Ο κοριός 
1971Σαν περάσουν πέντε χρόνια 
1979Θεσμοφοριάζουσες 
1979Φλαντρώ 
1985Πικ νικ στο πάτωμα 
1986Λυσιστράτη 
1992Συμβιβαστήκαμε 
1997Ξυπόλητη στο Πάρκο 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1972|1972Αξιωματικός υπηρεσίας ΕΙΡΤ
1972|1972Ξενοδοχείο ο 7ος ουρανόςΕΙΡΤ
1973|1973Το μαύρο κλειδί ΥΕΝΕΔ 
1974|1974Ανθρώπινες Ιστορίες ΥΕΝΕΔ
1975|1975Ελληνικοί μύθοι: Θηβαϊκός κύκλος ΕΙΡΤ
1976|1976Το Ταξίδι ΥΕΝΕΔ
1979|1979Οι παραστρατημένοι ΕΡΤ
1980|1980Κόντρα στον άνεμο ΕΡΤ
1987|1987Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα ΕΡΤ2
1990|1990Οι τρεις χάριτες Mega
1990|1990Οι τρεις χάριτες: Σκυλίσια ζωή Mega
1992|1992Ιστορίες με απρόοπτο τέλος: Μπούμερανγκ ΕΤ2

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες

Προηγούμενο άρθροΘόδωρος Ρουμπάνης
Επόμενο άρθροΚώστας Φυσσούν 1936-2020

Σχετικές αναρτήσεις

Ασίκη Νατάσα

Η Νατάσα (Τασία) Ασίκη είναι σύζυγος του ηθοποιού Αντώνη Αντωνίου με τον οποίο απέκτησε τρεις κόρες. Αδελφή της η επίσης ηθοποιός...

Κώστας Καραγιάννης

Ο Κώστας Καραγιάννης  γεννήθηκε το 1932 και θεωρείται ως ο πιο παραγωγικός σκηνοθέτης του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς σκηνοθετούσε γύρω στις 10-12 ταινίες το χρόνο. Σε...

Μηνάς Χρηστίδης 1925-2015

Ο Μηνάς Χρηστίδης γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1925 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Ήταν ηθοποιός, δημοσιογράφος, κριτικός θεάτρου και τηλεόρασης. Υπήρξε...

Τελευταίες αναρτήσεις