32.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Νίκος Σταυρίδης: Το μεγάλο του παράπονο

Ο Νίκος Σταυρίδης ήταν ένας σπουδαίος κωμικός...

Το ανθρωπάκι: Αχ βρε Κική τι με κάμεις

"Το ανθρωπάκι" είναι μία από τις αγαπημένες...
ΑρχικήHθοποιοίΑντιγόνη Βαλάκου 1930-2013

Σχετικές αναρτήσεις

Αντιγόνη Βαλάκου 1930-2013

- Advertisement -

Η Αντιγόνη Βαλάκου ήταν μια από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες του Ελληνικού δραματικού θεάτρου και του κινηματογράφου.
Στη μακρόχρονη καριέρα της ασχολήθηκε περισσότερο με το θέατρο, που ήταν η μεγάλη της αγάπη, ωστόσο άφησε το στίγμα της και στον κινηματογράφο, με εξαιρετικές ερμηνείες σε αξιόλογες δραματικές ταινίες.

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1930 και  το 1946, μετά τον πόλεμο, σε ηλικία 16 ετών η οικογένεια της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και η ίδια, παράλληλα με τις δυο τελευταίες τάξεις του σχολείου, σπούδασε στο Θεατρικό Σπουδαστήριο του Βασίλη Ρώτα. Η πρώτη της θεατρική εμφάνιση πραγματοποιήθηκε το 1949 με το θίασο του Ρεαλιστικού Θεάτρου του Αιμίλιου Βεάκη, στο έργο «Νυφικό τραγούδι».

valakou

Στη συνέχεια η Αντιγόνη Βαλάκου συνεργάστηκε με το θίασο της Κατερίνας και το 1951-1952 διακρίθηκε ως ενζενί με το θίασο Μανωλίδου-Αρώνη-Χατζίσκου.

Έλαμψε με την παρουσία της και στις συνεργασίες της με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το ΚΘΒΕ. Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, στο οποίο και υποδύθηκε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα του Σαίξπηρ («Χειμωνιάτικο Παραμύθι» και «Άμλετ»), του Άρθουρ Μίλερ («Δοκιμασία») και του Σοφοκλή («Αντιγόνη»).

Το 1958 η Αντιγόνη Βαλάκου τιμήθηκε με το θεατρικό έπαθλο Μαρίκα Κοτοπούλη για την ερμηνεία της στο έργο «Το Ημερολόγιο της Άννας Φράνκ», στο θέατρο Μουσούρη.

Η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση πραγματοποιήθηκε με τη Φίνος Φιλμ το 1953 στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Οι Ουρανοί είναι Δικοί μας» και επιβεβαίωσε τη θεατρική της φήμη ως εξαιρετικής «ενζενί», τίτλος που τη συνόδευε ολόκληρη τη δεκαετία του ‘50.

Αξέχαστη έχει μείνει η ερμηνεία της στην ταινία «Το Αμαξάκι», πλάι στον Ορέστη Μακρή. Γύρισε συνολικά 16 ταινίες, κυρίως αισθηματικά ή κοινωνικά δράματα, με πιο αξιοσημείωτες παρουσίες της στις ταινίες «Ο Δρόμος με τις Ακακίες”, πλάι στον Μάνο Κατράκη και «Γκόλφω». Τελευταία κινηματογραφική της εμφάνιση ήταν το 1994 στο έργο «Παραμονή Πρωτοχρονιάς».

Η μεγάλη ηθοποιός υπήρξε για χρόνια καθηγήτρια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πήρε μέρος σε πολλές ραδιοφωνικές παραγωγές, αργότερα και σε τηλεοπτικές μεταφορές θεατρικών έργων. Γύρισε συνολικά 16 ταινίες, 5 εκ των οποίων με την Φίνος Φίλμ.

Η Αντιγόνη Βαλάκου απεβίωσε στις 11 Νοεμβρίου 2013 έπειτα από ολιγοήμερη νοσηλεία στον Ευαγγελισμό και κηδεύτηκε στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου.

Αντιγόνη Βαλάκου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1953Οι ουρανοί είναι δικοί μας 
1954Ο δρόμος με τις ακακίες 
1955Γκόλφω (1955)
1957Η μοίρα γράφει την ιστορία 
1957Της Τύχης τα Γραμμένα 
1957Το αμαξάκι 
1959Κρυστάλλω 
1961Φλογέρα και Αίμα 
1961Χαμένα όνειρα 
1962Όταν ξυπνά το παρελθόν 
1962Δυο μάννες στο σταυρό του πόνου 
1962Η Ελληνίδα και ο Έρωτας 
1963Αθώα ή ένοχη 
1965Ο Μετανάστης 
1982Το Ευτυχισμένο Πρόσωπο της Λεωνόρας 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Μελίνα Μερκούρη 1920-1994

Η Μελίνα Μερκούρη υπήρξε η απόλυτη ελληνίδα σταρ του κινηματογράφου με διεθνή ακτινοβολία. Χαρισματική καλλιτέχνιδα με ισχυρή προσωπικότητα απέκτησε μεγάλη φήμη όχι μόνο ως...

Πίτσα Μπουρνόζου: Το κορίτσι της τέχνης

Η Πίτσα Μπουρνόζου ήταν ηθοποιός, λογοτέχνης, μεταφράστρια και ποιήτρια, σφράγισε με το ταλέντο της κάθε μορφή τέχνης που υπηρέτησε. Μοναδική και αξεπέραστη, χάρισε φως...

Θεώνη Δρακοπούλου 1885-1968

Η Θεώνη Δρακοπούλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1885, στο προάστιο Μπεμπέκι, ήταν ηθοποιός και ποιήτρια, γνωστή και με το ψευδώνυμο Μυρτιώτισσα.Ο πατέρας της, Αριστομένης...

Τελευταίες αναρτήσεις