18.1 C
Athens

Κυριακός Πέτρος

Παρόμοια αρθρα

Ο Πέτρος Κυριακός (γνωστός με το ψευδώνυμο Πετράν) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1899 και ήταν Έλληνας ηθοποιός της επιθεώρησης, της οπερέτας, του κινηματογράφου και τραγουδιστής του ρεμπέτικου.

Τη δεκαετία του ’10 έγινε ο βοηθός του καραγκιοζοπαίκτη Σωτήρη Σπαθάρη και τραγουδούσε ερασιτεχνικά σε παραστάσεις θεάτρου σκιών.

Κατασκεύαζε ο ίδιος τις φιγούρες.

Τη δεκαετία του ’20 καθιερώθηκε στο κοινό με τον ρόλο του Καρκαλέτσου, στο θεατρικό «Οι απάχηδες των Αθηνών» .

Το θεατρικό ήταν το δημοφιλέστερο του Μεσοπολέμου και μέσα σε δύο χρόνια είχαν δώσει 600 συνεχείς παραστάσεις.

Ο Κυριακός ενσάρκωσε με επιτυχία τον λαϊκό μάγκα από το Μεταξουργείο και πρωταγωνίστησε σε πολλά θεατρικά.

Συμμετείχε σε πάρα πολλές επιθεωρήσεις, εμφανιζόμενος και σε θεατρικές παραστάσεις αναψυκτηρίων π.χ. στο Γκρην Παρκ, και Άλσος της Αθήνας με τον Γιώργο Οικονομίδη, επίσης στον Πειραιά καθώς και στην κυριακάτικη τηλεοπτική εκπομπή της ΥΕΝΕΔ “Κυριακή χωρίς σύννεφα” που παρουσίαζε ο Όμηρος Αθηναίος.

Στον κινηματογράφο συμμετείχε σε πολλές ταινίες όπως στην ταινία Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται.

Στο τέλος της καριέρας του τραγουδούσε στο πλευρό της Τζένης Καρέζη το τραγούδι «το σαραβαλάκι μου» στην ταινία «Η νύφη το ‘σκασε».

https://youtu.be/c4uY5dkFOJo

Πέθανε στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου 1984, παντελώς ξεχασμένος από τους συναδέλφους του και από τις εφημερίδες.

Κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο.

Φιλμογραφία

  • Οι απάχηδες των Αθηνών (1930)
  • Ο πύργος των ιπποτών (1952) …. Δομένικος Δελαρόσσας
  • Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται (ταινία) (1953) …. Προκόπης Κολαούζος
  • Πώς περνούν οι παντρεμένοι (1959)
  • Ηδονή και πάθος (1960)
  • Η νύφη το ‘σκασε (1962) …. αρχηγός κομπανίας
  • Κουράστηκα να σ’ αποκτήσω (1963)
  • Κλαίω και σ’ αναζητώ (1965)
  • Είναι βαρύς ο πόνος μου (1965)
  • Τώρα που φεύγω απ’ τη ζωή (1966)
  • Κατηγορουμένη, απολογήσου (1968)

el.wikipedia.org


- Advertisement -

Προηγούμενο άρθροΚυριακάκη Ηρώ
Επόμενο άρθροΚωνσταντά Τέτα

Περισσότερα άρθρα

Σε αυτη κατηγορία

Χατζηκουτσέλης Πάνος

Ο Πάνος Χατζηκουτσέλης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου του 1945. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση, στην σειρά «Αναδυόμενη», το 1978 από...

Κεδράκας Νάσος

Ο ηθοποιός Αθανάσιος (Νάσος) Κεδράκας γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας στις 21 Νοεμβρίου 1915.Σπούδασε στη Σχολή Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε το 1942 και στη...

Μιχαήλ Λιάνα

Η Λιάνα Μιχαήλ - Γλίτσου (στην κινηματογράφο εμφανίστηκε απλά ως Λιάνα Μιχαήλ) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και φιλόλογος.Γεννήθηκε το 1924 στον Πειραιά και στην παιδική...

Τελευταία άρθρα