32.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Νίκος Σταυρίδης: Το μεγάλο του παράπονο

Ο Νίκος Σταυρίδης ήταν ένας σπουδαίος κωμικός...

Το ανθρωπάκι: Αχ βρε Κική τι με κάμεις

"Το ανθρωπάκι" είναι μία από τις αγαπημένες...
ΑρχικήHθοποιοίΠέτρος Κυριακός 1899-1984

Σχετικές αναρτήσεις

Πέτρος Κυριακός 1899-1984

- Advertisement -

Ο Πέτρος Κυριακός (γνωστός με το ψευδώνυμο Πετράν) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1899 και ήταν Έλληνας ηθοποιός της επιθεώρησης, της οπερέτας, του κινηματογράφου και τραγουδιστής του ρεμπέτικου.

Τη δεκαετία του ’10 έγινε ο βοηθός του καραγκιοζοπαίκτη, Σωτήρη Σπαθάρη και τραγουδούσε ερασιτεχνικά σε παραστάσεις θεάτρου σκιών. Κατασκεύαζε ο ίδιος τις φιγούρες.

Τη δεκαετία του ’20 καθιερώθηκε στο κοινό με τον ρόλο του Καρκαλέτσου, στο θεατρικό «Οι απάχηδες των Αθηνών» . Το θεατρικό ήταν το δημοφιλέστερο του Μεσοπολέμου και μέσα σε δύο χρόνια είχαν δώσει 600 συνεχείς παραστάσεις. Ο Πέτρος Κυριακός ενσάρκωσε με επιτυχία τον λαϊκό μάγκα από το Μεταξουργείο και πρωταγωνίστησε σε πολλά θεατρικά.

Συμμετείχε σε πάρα πολλές επιθεωρήσεις, εμφανιζόμενος και σε θεατρικές παραστάσεις αναψυκτηρίων π.χ. στο Γκρην Παρκ, και Άλσος της Αθήνας με τον Γιώργο Οικονομίδη, επίσης στον Πειραιά καθώς και στην κυριακάτικη τηλεοπτική εκπομπή της ΥΕΝΕΔ “Κυριακή χωρίς σύννεφα” που παρουσίαζε ο Όμηρος Αθηναίος.

Στον κινηματογράφο συμμετείχε σε πολλές ταινίες όπως στην ταινία, “Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται”.

Στο τέλος της καριέρας του τραγουδούσε στο πλευρό της Τζένης Καρέζη το τραγούδι «το σαραβαλάκι μου» στην ταινία «Η νύφη το ‘σκασε».

Πέθανε στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου 1984, παντελώς ξεχασμένος από τους συναδέλφους του και από τις εφημερίδες. Κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο.

Πέτρος Κυριακός: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1930Οι απάχηδες των Αθηνών 
1952Ο πύργος των ιπποτών 
1953Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται 
1959Πως περνούν οι παντρεμένοι 
1960Ηδονή και πάθος 
1962Η νύφη το ‘σκασε 
1963Κουράστηκα να σ’ αποκτήσω 
1964Τον Παλιό Εκείνο τον Καιρό 
1965Είναι βαρύς ο πόνος μου 
1965Κλαίω και σ’ αναζητώ 
1966Τώρα που φεύγω απο τη ζωή 
1968Κατηγορούμενη απολογήσου 
1972Στη θύελλα της μεγάλης αγάπης 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1943Έτσι είν’ η ζωή 
1947Γελάτε χωρίς βέτο 
1948Γελάτε Αμερικάνικα 
1949Δώδεκα παρά πέντε 
- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Γιώργος Βασιλείου 1950 – 2016

Ο Γιώργος Βασιλείου γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1950 στη Λαμία και ήταν ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.Οι γονείς του χώρισαν και...

Σταύρος Ιατρίδης 1902-1974

Ο Σταύρος Ιατρίδης ήταν Έλληνας ηθοποιός, πρωταγωνιστής κυρίως του θεατρικού είδους της επιθεώρησης αποδίδοντας διάφορους τύπους της αστικής Αθήνας.Γεννήθηκε στην Μανσούρα της Αιγύπτου το...

Νάσος Κεδράκας 1915-1981

Ο Νάσος Κεδράκας ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Διακρίθηκε σε ρόλους δευτεραγωνιστή κι έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από την...

Τελευταίες αναρτήσεις