18.9 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Ελένη Προκοπίου: Ο επίγειος παράδεισος της στο Ξυλόκαστρο

Στο πανέμορφο Ξυλόκαστρο και κυριολεκτικά πάνω στο...

Ήξερες ότι ο Θόδωρος Κατσαδράμης…

Ο Θόδωρος Κατσαδράμης γεννήθηκε στη Δόξα Αρκαδίας...

Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Κατσαδράμης

Δυστυχώς άλλη μία απώλεια για τον καλλιτεχνικό...
ΑρχικήHθοποιοίΠέτρος Κυριακός 1899-1984

Σχετικές αναρτήσεις

Πέτρος Κυριακός 1899-1984

- Advertisement -

Ο Πέτρος Κυριακός (γνωστός με το ψευδώνυμο Πετράν) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1899 και ήταν Έλληνας ηθοποιός της επιθεώρησης, της οπερέτας, του κινηματογράφου και τραγουδιστής του ρεμπέτικου.

Τη δεκαετία του ’10 έγινε ο βοηθός του καραγκιοζοπαίκτη, Σωτήρη Σπαθάρη και τραγουδούσε ερασιτεχνικά σε παραστάσεις θεάτρου σκιών. Κατασκεύαζε ο ίδιος τις φιγούρες.

Τη δεκαετία του ’20 καθιερώθηκε στο κοινό με τον ρόλο του Καρκαλέτσου, στο θεατρικό «Οι απάχηδες των Αθηνών» . Το θεατρικό ήταν το δημοφιλέστερο του Μεσοπολέμου και μέσα σε δύο χρόνια είχαν δώσει 600 συνεχείς παραστάσεις. Ο Πέτρος Κυριακός ενσάρκωσε με επιτυχία τον λαϊκό μάγκα από το Μεταξουργείο και πρωταγωνίστησε σε πολλά θεατρικά.

Συμμετείχε σε πάρα πολλές επιθεωρήσεις, εμφανιζόμενος και σε θεατρικές παραστάσεις αναψυκτηρίων π.χ. στο Γκρην Παρκ, και Άλσος της Αθήνας με τον Γιώργο Οικονομίδη, επίσης στον Πειραιά καθώς και στην κυριακάτικη τηλεοπτική εκπομπή της ΥΕΝΕΔ “Κυριακή χωρίς σύννεφα” που παρουσίαζε ο Όμηρος Αθηναίος.

Στον κινηματογράφο συμμετείχε σε πολλές ταινίες όπως στην ταινία, “Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται”.

Στο τέλος της καριέρας του τραγουδούσε στο πλευρό της Τζένης Καρέζη το τραγούδι «το σαραβαλάκι μου» στην ταινία «Η νύφη το ‘σκασε».

Πέθανε στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου 1984, παντελώς ξεχασμένος από τους συναδέλφους του και από τις εφημερίδες. Κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο.

Πέτρος Κυριακός: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1930Οι απάχηδες των Αθηνών 
1952Ο πύργος των ιπποτών 
1953Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται 
1959Πως περνούν οι παντρεμένοι 
1960Ηδονή και πάθος 
1962Η νύφη το ‘σκασε 
1963Κουράστηκα να σ’ αποκτήσω 
1964Τον Παλιό Εκείνο τον Καιρό 
1965Είναι βαρύς ο πόνος μου 
1965Κλαίω και σ’ αναζητώ 
1966Τώρα που φεύγω απο τη ζωή 
1968Κατηγορούμενη απολογήσου 
1972Στη θύελλα της μεγάλης αγάπης 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1943Έτσι είν’ η ζωή 
1947Γελάτε χωρίς βέτο 
1948Γελάτε Αμερικάνικα 
1949Δώδεκα παρά πέντε 
- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Φυλακές ανηλίκων 1 1982-1983

Η ταινία, "Φυλακές ανηλίκων 1" προβλήθηκε τη σαιζόν 1982-1983 και έκοψε 122.742 εισιτήρια. Ήρθε στην 12η θέση σε 48 ταινίες.-Η ταινία είναι η τελευταία...

Αγγέλου Θανάσης

Ο Θανάσης Αγγέλου γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1944. Αποφοίτησε από το Σμαράγδειο και σπούδασε θέατρο στην Αθήνα στη σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη.Έλαβε μέρος...

Σπύρος Καλλιμάνης

Ο Σπύρος Καλλιμάνης γεννήθηκε το 1900. Γράφτηκε στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών το 1935. ΦιλμογραφίαΤελευταία αποστολή (1947)   Ματωμένα Χριστούγεννα (1951)     Η φλόγα της ελευθερίας (1951)Ευχαριστούμε...

Τελευταίες αναρτήσεις