Κυριακός Πέτρος

on

Ο Πέτρος Κυριακός (γνωστός με το ψευδώνυμο Πετράν) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1899 και ήταν Έλληνας ηθοποιός της επιθεώρησης, της οπερέτας, του κινηματογράφου και τραγουδιστής του ρεμπέτικου.

Τη δεκαετία του ’10 έγινε ο βοηθός του καραγκιοζοπαίκτη Σωτήρη Σπαθάρη και τραγουδούσε ερασιτεχνικά σε παραστάσεις θεάτρου σκιών.

Κατασκεύαζε ο ίδιος τις φιγούρες.

Τη δεκαετία του ’20 καθιερώθηκε στο κοινό με τον ρόλο του Καρκαλέτσου, στο θεατρικό «Οι απάχηδες των Αθηνών» .

Το θεατρικό ήταν το δημοφιλέστερο του Μεσοπολέμου και μέσα σε δύο χρόνια είχαν δώσει 600 συνεχείς παραστάσεις.

Ο Κυριακός ενσάρκωσε με επιτυχία τον λαϊκό μάγκα από το Μεταξουργείο και πρωταγωνίστησε σε πολλά θεατρικά.

Συμμετείχε σε πάρα πολλές επιθεωρήσεις, εμφανιζόμενος και σε θεατρικές παραστάσεις αναψυκτηρίων π.χ. στο Γκρην Παρκ, και Άλσος της Αθήνας με τον Γιώργο Οικονομίδη, επίσης στον Πειραιά καθώς και στην κυριακάτικη τηλεοπτική εκπομπή της ΥΕΝΕΔ “Κυριακή χωρίς σύννεφα” που παρουσίαζε ο Όμηρος Αθηναίος.

Στον κινηματογράφο συμμετείχε σε πολλές ταινίες όπως στην ταινία Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται.

Στο τέλος της καριέρας του τραγουδούσε στο πλευρό της Τζένης Καρέζη το τραγούδι «το σαραβαλάκι μου» στην ταινία «Η νύφη το ‘σκασε».

https://youtu.be/c4uY5dkFOJo

Πέθανε στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου 1984, παντελώς ξεχασμένος από τους συναδέλφους του και από τις εφημερίδες.

Κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο.

Φιλμογραφία

  • Οι απάχηδες των Αθηνών (1930)
  • Ο πύργος των ιπποτών (1952) …. Δομένικος Δελαρόσσας
  • Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται (ταινία) (1953) …. Προκόπης Κολαούζος
  • Πώς περνούν οι παντρεμένοι (1959)
  • Ηδονή και πάθος (1960)
  • Η νύφη το ‘σκασε (1962) …. αρχηγός κομπανίας
  • Κουράστηκα να σ’ αποκτήσω (1963)
  • Κλαίω και σ’ αναζητώ (1965)
  • Είναι βαρύς ο πόνος μου (1965)
  • Τώρα που φεύγω απ’ τη ζωή (1966)
  • Κατηγορουμένη, απολογήσου (1968)

el.wikipedia.org


Προηγούμενο άρθροΚυριακάκη Ηρώ
Επόμενο άρθροΚωνσταντά Τέτα
Ελληνικός Κινηματογράφος Κυριακός Πέτρος
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
57,916ΥποστηρικτέςΚάντε Like
8,925ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2,081ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δείτε και αυτα

Αρζόγλου Κώστας Κυριακός Πέτρος

Αρζόγλου Κώστας

Ο Κώστας Αρζόγλου είναι Έλληνας ηθοποιός.Γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1947. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του...
Χαλκιάς Τάσος Κυριακός Πέτρος

Χαλκιάς Τάσος

Ντούζος Στηβ Κυριακός Πέτρος

Ντούζος Στηβ

Δημητρίου Σούλα Κυριακός Πέτρος

Δημητρίου Σούλα