16.1 C
Athens
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήHθοποιοίΣταύρος Ξενίδης 1923-2008

Σχετικές αναρτήσεις

Σταύρος Ξενίδης 1923-2008

- Advertisement -

Ο Σταύρος Ξενίδης γεννήθηκε στις 08 Μαρτίου του 1923 στην Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας του ήταν γιατρός στην Άγκυρα και δεν είχε άλλα αδέλφια. Το 1927 έρχεται με την οικογένεια του στην Ελλάδα και μένουν στο προσφυγικό καταυλισμό της Νέας Φιλαδέλφειας στην Αθήνα.  Έβγαλε το Λεόντειο Λύκειο και αμέσως γράφτηκε και τελείωσε το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν.

Ταυτόχρονα με τις σπουδές του, δούλευε και ως εμποροϋπάλληλος, μέχρι να βγει στο σανίδι και να κερδίζει από εκεί το ψωμί του.
Η οικογένεια του δεν συμφώνησε με την απόφαση του να γίνει ηθοποιός, όμως εκείνος αγαπούσε πάρα πολύ το θέατρο και δεν άκουσε κανέναν, προκειμένου ν’ ακολουθήσει αυτό που λάτρευε.

Αργότερα, την δεκαετία του ’50 και την δεκαετία του ’60, ο Σταύρος Ξενίδης συνεργάστηκε και πρωταγωνίστησε στο θέατρο με τον Κώστα Μουσούρη ο οποίος έλεγε ότι ‘’τον κάθε ρόλο που παίζει ο Σταύρος, αναδεικνύει όλες του τις πτυχές, χωρίς όμως ίχνος υπερβολής.

ksenidis 1 696x696 1

Ο Σταύρος Ξενίδης ήταν πολύ καλλιεργημένος άνθρωπος, φοβερά ενεργητικός, πραγματικά ακούραστος και πάντα ήξερε τι ακριβός ήθελε και πως θα ενσάρκωνε καλύτερα τους ρόλους του και ας μην ήταν αυτοί πρωταγωνιστικοί. Κάτι που δεν τον εμπόδισε να καταταγεί στου σημαντικότερους ηθοποιούς, του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου.

Πρώτη φορά που εμφανίστηκε στο σανίδι ο Σταύρος Ξενίδης ήταν το 1944 και η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 1953 στην ταινία «Το τραγούδι του πόνου». Εμφανίστηκε σε πάνω από 70 ταινίες, αλλά οι ρόλοι του ήταν κυρίως δεύτεροι όμως πολύ επιτυχημένοι.

Η τελευταία του ταινία ήταν το 1989 στο έργο «Γραφείο ιδεών». Είχε πλούσια δραστηριότητα και στο ραδιόφωνο, καθώς και πολλές εμφανίσεις στην τηλεόραση σε έργα όπως «Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη»,  «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα» στο ρόλο του αστυνόμου Μπέκα κ.α

Μερικές από τις ανεπανάληπτες ταινίες που έπαιξε ήταν «Η ωραία τον Αθηνών», «Ο Ηλίας του 16ου», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», «Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο», «Οι γενναίοι του βορρά», «Υποβρύχιο Παπανικολής» κ.α.

Ο Σταύρος Ξενίδης εμφανίστηκε κοντά σε αξιόλογους ηθοποιούς όπως, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, την Γεωργία Βασιλειάδου, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, την Μάρω Κοντού κ.α.

Ο Σταύρος Ξενίδης ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Μαργαρίτα Λαμπρινού η οποία γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 1926 και μπορεί να βρέθηκε στην Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής, αλλά μετά τον πόλεμο γύρισε πάλι στην Αίγυπτο όπου συμμετείχε σε διάφορες παραστάσεις Ελληνικών Παροικιών. Επέστρεψε ξανά στην Ελλάδα, για να κάνει σπουδές υποκριτικής στη Σχολή του Χρήστου Βαχλιώτη και αργότερα να γνωρίσει και να παντρευτεί τον επίσης ταλαντούχο και υπέροχο άνθρωπο, Σταύρο Ξενίδη.

ksendis 2 1

Μια μεγάλη στεναχώρια του Σταύρου Ξενίδη, ήταν που ο πατέρας του δεν ήθελε να γίνει ηθοποιός, γιατί του έλεγε ότι ο ηθοποιός έχει πιθανότητες 50%- 50% να πεινάσει, γιατί είναι ένα επάγγελμα‘’τσιγγάνικο’’, που δεν ξέρεις την επόμενη μέρα τι θα σου ξημερώσει. Όμως ο πατέρας του έφυγε νωρίς από την ζωή και έτσι δεν πρόλαβε να τον δει που εξελισσότανε σε έναν αξιόλογο καλλιτέχνη με μεγάλες επιτυχίες.

Η μητέρα του όμως κατάφερε να τον δει και είχε αρχίσει σιγά- σιγά να συνηθίζει στην ιδέα και να της αρέσει η εξέλιξη του γιού της . Είχε μεγάλο ταλέντο, είχε ήθος, ήταν σεμνός, ευγενικός και κυρίως ήταν εξαιρετικός άνθρωπος. Όταν τον ρωτούσαν αν θα άφηνε για κάποιο λόγο το θέατρο, εκείνος του απαντούσε χωρίς δεύτερη σκέψη, ότι αν ποτέ εγκαταλείψει το σανίδι θα έσβηνε.

Οι συνάδελφοί του τον εκτιμούσαν και τον αγαπούσαν πολύ και μάλιστα τον ονόμαζαν «Ο πρώτος τζέντλεμαν του ελληνικού θεάτρου», γιατί πίστευαν ότι ο Σταύρος Ξενίδης όχι μόνο ακολουθούσε πιστά, αλλά στην ουσία δίδασκε ήθος και αξίες σε όλους τους καλλιτέχνες της εποχής.

Ο Σταύρος Ξενίδης είχε σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία του έφερναν συνεχόμενα εγκεφαλικά, από τα οποία είχε αποκτήσει κινητικά προβλήματα και μερική άνοια και γι’ αυτό από τον Μάιο του 2008 είχε μπει στο Γηροκομείο Αθηνών και μάλιστα στην πτέρυγα που είχαν τους βαριά ασθενείς.

Μάλιστα λόγω του ότι στο γηροκομείο είχε μπει και η αγαπημένη του σύζυγος και λόγο ότι τα οικονομικά τους ήταν άθλια, η Άννα Φόνσου σαν πρόεδρος του ιδρύματος «Το σπίτι του ηθοποιού», μαζί με τον τότε Υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον τότε δήμαρχο Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, μεσολάβησαν για την παραμονή τους στο γηροκομείο.

Λόγο όμως του ότι ο Σταύρος Ξενίδης ήταν βαρύ περιστατικό και χρειαζόταν συνεχόμενες φυσικοθεραπείες, η σύζυγος του έμενε στο άλλο κτίριο του γηροκομείου, που ήταν λίγα μέτρα πιο μακριά, αλλά τον επισκεπτόταν συχνά όλη την ημέρα και κάποιες φορές της επέτρεπαν να μείνει στο πλάι του και την νύχτα.

Μπορεί να μην μπορούσε να κινηθεί, ούτε να μιλήσει, όμως όλοι τον συμπαθούσαν πάρα πολύ γιατί το βλέμμα του ακτινοβολούσε γλύκα παρά την ταλαιπωρία που περνούσε και όλοι τον σεβόντουσαν. Ήθελε την τηλεόραση συνέχεια ανοικτή, γιατί την είχε μόνιμη συντροφιά του και ας μην θυμόταν πια πολλά από την ζωή που είχε ζήσει.

Ήθελε το ζευγάρι να ζήσει τον λίγο καιρό που του απέμενε, με αξιοπρέπεια και διακριτικότητα, χωρίς να δώσει καμία λαβή για σχόλια παραέξω και έτσι η σύζυγος του είχε απαγορεύσει οποιαδήποτε επίσκεψη.

Λίγους μήνες μετά, δηλαδή στις 2 Νοεμβρίου 2008 σε ηλικία 85 χρονών, ο Σταύρος Ξενίδης έφυγε από την ζωή με πόνο που ίσως δεν του άξιζε. Η θλίψη της αγαπημένης του συζύγου ήταν μεγάλη και η μελαγχολία στο πρόσωπο της, κάθε μέρα γινόταν και πιο έντονη.

Η μόνη της έξοδο ήταν όταν παίρνει ένα ταξί και πηγαίνει στο νεκροταφείο να δει, να περιποιηθεί και να μιλήσει με τον αγαπημένο της σύζυγο και μετά επιστροφή στο γηροκομείο και στην μοναξιά της, να διαβάζει μόνη της τα βιβλία της, χωρίς να θέλει να έχει κάποιον άλλον από τους ενοίκους συντροφιά. Η απώλεια του συζύγου της την πλήγωνε βαθιά και δεν ήθελε με τίποτα να μιλάει για τον παρελθόν τους.

Ένας άνθρωπος, πρώτα απ’ όλα, που θα έπρεπε σίγουρα να μπορούσαμε να μιμηθούμε, ένας ηθοποιός, με αστείρευτο ταλέντο, ένας καλλιτέχνης άξιος σεβασμού. Λυπάμαι για τις τελευταίες πικρές και δύσκολες στιγμές της ζωής του, γιατί ένας τόσο αξιόλογος άνθρωπος δεν θα έπρεπε να ταλαιπωρηθεί, αλλά να περνούσε με ηρεμία μαζί με την αγαπημένη του γυναίκα, όσα χρόνια τους απέμεναν.

Γλυκέ μας Σταύρο να είσαι καλά εκεί ψηλά, με όλη την όμορφη παρέα, του Παλιού Καλού Ελληνικού Κινηματογράφου και να είσαι σίγουρος ότι εμείς εδώ, δεν σας ξεχνάμε ποτέ.

Σταύρος Ξενίδης: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1953Μεγάλοι δρόμοι 
1953Το τραγούδι του πόνου 
1954Η ωραία των Αθηνών 
1954Χαρούμενο ξεκίνημα 
1955Γλέντι λεφτά κι αγάπη 
1956Δολλάρια και όνειρα 
1957Μπάρμπα-Γιάννης ο Κανατάς 
1957Ροκ εν ρολ 
1958Αδέκαροι ερωτευμένοι 
1958Μακρυά απ’ τον Κόσμο 
1958Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα 
1959Ένας βλάκας και μισός 
1959Λαός και Κολωνάκι 
1959Ο Ηλίας του 16ου
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Καλημέρα Αθήνα 
1960Κρουαζιέρα στη Ρόδο 
1960Το Κλωτσοσκούφι 
1960Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος 
1960Το νησί της αγάπης 
1960Χριστίνα 
1961Εφιάλτης 
1961Μάνα μου τον Αγάπησα 
1962Αστροναύτες 
1962Θρίαμβος 
1964Εξωτικές βιταμίνες 
1964Τα δίδυμα 
1965Η γυνή να φοβήται τον άνδρα 
1965Λολίτες της Αθήνας 
1965Μοντέρνα Σταχτοπούτα 
1965Περάστε την πρώτη του μηνός 
1965Το νησί της Αφροδίτης 
1966Άνθρωπος για όλες τις δουλειές.. 
1966Εισπράκτωρ 007
1966Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια 
1966Η βουλευτίνα 
1966Τα μυστικά της αμαρτωλής Αθήνας 
1967Αν όλες οι γυναίκες του κόσμου 
1967Ανάμεσα σε δυο γυναίκες 
1967Δημήτρη μου, Δημήτρη μου 
1967Η χαρτορίχτρα 
1967Ο γεροντοκόρος 
1967Ο σατράπης 
1967Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι 
1967Πατέρα κάτσε φρόνιμα 
1967Σαπίλα και Αριστοκρατία 
1967Το Πιο Λαμπρό Αστέρι 
1968Η Αγάπη μας 
1968Η Αθήνα μετά τα μεσάνυχτα 
1968Ο Ρωμηός έχει φιλότιμο 
1968Το πιο λαμπρό μπουζούκι 
1969Η αρχόντισσα της κουζίνας 
1969Ποιος Θανάσης 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Οι γενναίοι του Βορρά 
1971Αγάπησα μια πολυθρόνα 
1971Η Μεγάλη Στιγμή του ’21: Παπαφλέσσας
1971Η εφοπλιστίνα 
1971Η κρεββατομουρμούρα 
1971Καταναλωτική κοινωνία 
1971Μαντώ Μαυρογένους 
1971Ξένοιαστος παλαβιάρης 
1971Ο Μανωλιός στην Ευρώπη 
1971Ο αγαθιάρης και η ατσίδα 
1971Υποβρύχιον Παπανικολής 
19727 χρόνια γάμου
1972Απ’ τ’ αλώνια στα σαλόνια 
1972Ερωτιάρης του γλυκού νερού 
1972Ερωτική Συμφωνία 
1972Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα 
1972Υβ!… Υβ!… 
1973Ένας τρελός τρελός αεροπειρατής 
1973Ο τσαρλατάνος 
1979Milo-Milo 
1979Ο ασυμβίβαστος 
1979Ταξείδι του Μέλιτος 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1980Ελευθέριος Βενιζέλος: 1910-1927
1982Ταξίδι στην Πρωτεύουσα 
1984Λούφα και παραλλαγή 
1985Μανία 
1989Γάμος στο περιθώριο 
1993Άσπρο-Κόκκινο 
- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Νήsos 2009-2010

Τα γυρίσματα της ταινίας, "Νήsos" (ή αλλιώς και Νήσος) έγιναν στη Σίφνο. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 29 Δεκεμβρίου του 2009, στην Ελλάδα. Αν...

Βασταρδής Νίκος

Ο Νίκος Βασταρδής (1924-2012) ήταν Έλληνας ηθοποιός. Γεννήθηκε στον Πειραιά την 1η Μαΐου 1924 και πέθανε στις 18 Μαρτίου 2012. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή...

Θεόδωρος Γκλαβέρης 1944-

Ο Θεόδωρος Γκλαβέρης γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1944 στην Σίνδο Θεσσαλονίκης.Γιος του Γεώργιου Γκλαβέρη και της Αναστασίας Καραφώτα - Γκλαβέρη.Απόφοιτος της Κρατικής Δραματικής Σχολής...

Τελευταίες αναρτήσεις