29.1 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Ήξερες ότι η Άννα Παναγιωτοπούλου…

Η Άννα Παναγιωτοπούλου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και...

Ποια ηθοποιός κάνει τις υψηλότερες τηλεθεάσεις με τις ταινίες της

Ο Χρήστος Κωνσταντίνου αποκαλύπτει ποια ηθοποιός της...

Ελένη Προκοπίου: Ο επίγειος παράδεισος της στο Ξυλόκαστρο

Στο πανέμορφο Ξυλόκαστρο και κυριολεκτικά πάνω στο...
ΑρχικήHθοποιοίΆννα Φόνσου 1939-

Σχετικές αναρτήσεις

Άννα Φόνσου 1939-

- Advertisement -

Η Άννα Φόνσου είναι ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, με σημαντική παρουσία στα εγχώρια καλλιτεχνικά δρώμενα τη δεκαετία του ‘60. Έχει να επιδείξει αξιοσημείωτο φιλανθρωπικό έργο μέσω της ενασχόλησης της με το «Σπίτι του Ηθοποιού», στο οποίο έχει αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι τα τελευταία χρόνια.

Η Άννα Φόνσου γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1939 στην Καισαριανή και μεγάλωσε στην Τήνο, απ’ όπου η καταγωγή του πατέρα της Γιώργου Φόνσου. Ο πατέρας της ήταν πλανόδιος μανάβης με πνευματικές ανησυχίες και η μητέρα της Ασημίνα Λουκρέζη, εξαδέλφη του ποιητή Ιωάννη Πολέμη.

fonsou anna 1

Λάτρης του κινηματογράφου από μικρή, με ίνδαλμα την αμερικανίδα ηθοποιό Κιμ Νόβακ, δεν άργησε να ακολουθήσει καριέρα ηθοποιού. Έφηβη ακόμη πρωτοπάτησε στο σανίδι στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 στο έργο της Άγκαθα Κρίστι «Μάρτυς Κατηγορίας», που είχε ανεβάσει η Κυρία Κατερίνα. Ήταν το «κορίτσι με τα φραουλιά μαλλιά», όπως διαφημίστηκε τότε, η πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο.

Όμορφη, ταλαντούχα και σκερτσόζα, δεν άργησε να κάνει και την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο. Ήταν το 1957, όταν έπαιξε σε δύο ταινίες, μία κωμική («Ο Φανούρης και το σόι του») και μία δραματική («Το παιδί του δρόμου»), όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Το 1959 γνώρισε την πρώτη μεγάλη επιτυχία της καριέρας της με την κωμωδία «Το Αγοροκόριτσο», ένα ρόλο που είχε απορρίψει η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Στην ταινία που σκηνοθέτησε ο Ντίμης Δαδήρας σε σενάριο του Γιάννη Δαλιανίδη, ερμήνευσε και δύο τραγούδια του Τάκη Μωράκη («Φουντουκάκι» και «Μάκια, Μάκια»).

Η Άννα Φόνσου έπαιξε κωμωδία και δράμα δίπλα σε σημαντικούς ηθοποιούς, όπως ο Κώστας Χατζηχρήστος, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Νίκος Κούρκουλος, ο Θανάσης Βέγγος, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Ανδρέας Μπάρκουλης, ο Στέφανος Ληναίος, ο Ντίνος Ηλιόπουλος και ο Γιάννης Γκιωνάκης και συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως ο Βασίλης Γεωργιάδης και ο Αλέκος Σακελλάριος.

Η Άννα Φόνσου διακρίθηκε με τους ρόλους της σε ταινίες όπως «Ένας Δον Ζουάν για κλάματα» (1960), «Το έξυπνο πουλί» (1961) και το «Ποιος Θανάσης» (1969) – στις δύο αυτές ταινίες, που είναι μεταφορά του ίδιου θεατρικού έργου των Τσιφόρου και Βασιλειάδη, με διαφορά οκτώ ετών, παίζει πρώτα δίπλα στον Κώστα Χατζηχρήστο και μετά δίπλα στον Θανάση Βέγγο – «Δέκα μέρες στο Παρίσι» (1962), «Δίψα για ζωή» (1964), «Περάστε την πρώτη του μηνός» (1965), «Η παιχνιδιάρα» (1967), «Η κόμησσα της φάμπρικας» (1969), «Ο Στρατής παραστράτησε» (1969), «Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι» (1969), όπου τραγούδησε το μεγάλο σουξέ εκείνης της εποχής των Σπανού – Σακελλάριου «Θέλω τα όπα μου», «Οι Γενναίοι του Βορρά» (1970), «Διακοπές στο Βιετνάμ» (1971) και «Λυσιστράτη» (1972).

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, όταν ο ελληνικός εμπορικός κινηματογράφος είχε παρακμάσει, η Άννα Φόνσου εμφανίστηκε σε μία σειρά ερωτικών ταινιών, κυρίως με σκηνοθέτη τον Όμηρο Ευστρατιάδη, που σήμερα θεωρούνται καλτ.

fonsou anna
Άννα Φόνσου, Τάκης Βαμβακίδης, Κώστας Βουτσάς και Στάθης Ψάλτης

Το ίδιο έντονη με την κινηματογραφική ήταν και η θεατρική της παρουσία τα χρόνια του ‘60. Παντρεμένη με τον θεατρικό επιχειρηματία και πολιτικό μηχανικό Κώστα Παλτόγλου, έλαβε μέρος και πρωτοστάτησε στη δημιουργία σπουδαίων θεατρικών παραστάσεων. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της θεατρικής ομάδας «Προσκήνιο» του Αλέξη Σολομού και ανάμεσα στα έργα που έλαβε μέρος και έκαναν πάταγο ήταν η θρυλική «Λούλου» του Φρανκ Βέντεκιντ.

Στο «Προσκήνιο» συνεργάστηκε με τον Αιμίλιο Χουρμούζιο, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Φρίξο Ηλιάδη, τον Γιάννη Μόραλη, όπου παρουσίασαν έργα των Κάφκα, Πιραντέλο, Τένεσι Ουίλιαμς, Ζενέ, Ανούιγ κ.ά. Έχει παίξει σχεδόν όλα τα είδη θεάτρου, όλους, σχεδόν, τους παλιούς και νέους έλληνες συγγραφείς, αλλά και διεθνές ρεπερτόριο, όπως Άλμπι, Ιονέσκο, Σαρτρ, Τσέχοφ, Λόρκα και Μπρεχτ μεταξύ άλλων.

Μετά τη δικτατορία η Άννα Φόνσου ασχολήθηκε με την πολιτική από το μετερίζι της Αριστεράς, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ηθοποιών και το 1997 με δικά της κεφάλαια ίδρυσε το «Σπίτι του Ηθοποιού», που φιλοξενεί άπορους ηθοποιούς. Για τη φιλανθρωπική της δράση τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2016.

Κατά καιρούς ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις, τα έσοδα των οποίων διατίθενται επίσης στο «Σπίτι του Ηθοποιού». Στις βουλευτικές εκλογές του 1996 και του 2000 η Άννα Φόνσου ήταν υποψήφια με το ΚΚΕ και στις εκλογές του 2009 και του 2012 ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας.

Η Άννα Φόνσου εκτός από τον γάμο της με τον Κώστα Παλτόγλου έχει παντρευτεί άλλες δύο φορές, με τον αρχιτέκτονα, Νίκο Σοφιανό και τον συνθέτη, Τάκη Μπουγά.

Άννα Φόνσου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1957Ο Φανούρης και το σόι του 
1957Το παιδί του δρόμου 
1958Το μυστικό της κατηγορούμενης 
1959Το Αγοροκόριτσο 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Μωρό μου 
1960Το αγόρι π’ αγαπώ 
1961Διαβόλου κάλτσα 
1961Το έξυπνο πουλί 
1962Δέκα μέρες στο Παρίσι 
1962Οργή 
1963Αυτό το κάτι άλλο 
1964Δίψα για ζωή 
1964Ο τελευταίος πειρασμός 
1965Είναι ένας τρελλός τρελλός τρελλός Βέγγος 
1965Περάστε την πρώτη του μηνός 
1965Πικρή ζωή 
1965Τα δίχτυα της ντροπής 
1966Ένοχοι 
1966Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι 
1967Η παιχνιδιάρα 
1967Νυμφίος ανύμφευτος 
1968Επιστροφή της Μήδειας 
1968Η Αθήνα μετά τα μεσάνυχτα 
1969Η δίκη ενός αθώου 
1969Η κόμησσα της φάμπρικας 
1969Ο Στρατής παραστράτησε 
1969Ποιος Θανάσης; 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Βλέπε Λουκιανός 
1970Ο Απίθανος 
1970Οι γενναίοι του Βορρά 
1971Διακοπές στο Βιετνάμ 
1971Ιδιωτική μου Ζωή 
1971Ο αρχιψεύταρος 
1971Πρόκλησις 
1971Υπερήφανοι αετοί 
1972Κυνηγημένοι εραστές 
1972Λυσιστράτη 
1972Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας 
1972Πιο θερμή και από τον ήλιο 
1973Το κορίτσι και το άλογο 
1974Ο αποστάτης 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1980Καθένας με την τρέλλα του 
1980Υποψήφιοι βουλευτές και βουλευτίνες 
1987Ο κλοιός 
1997Αύριο θα Ξέρουμε 
2002Μπαλάντα στο χαμένο σεληνόφως 
2018Waiting Room 
- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Ηλέκτρα Καλαμίδου 1916-άγνωστο

Η Ηλέκτρα Καλαμίδου με μόλις 10 ταινίες στο ενεργητικό της άφησε το στίγμα της στον Ελληνικό κινηματογράφο.Γεννήθηκε το 1916 στην Καβάλα και 18 ετών...

Δάφνις και Χλόη 1931-1932

Η ταινία, “Δάφνις και Χλόη” σε σενάριο και σκηνοθεσία, Ορέστη Λάσκου προβλήθηκε τη σαιζόν 1931-1932.-Στην ταινία εμφανίζεται η σκηνή με το πρώτο γυμνό στην...

Αθανασίου Μαργαρίτα

Η Μαργαρίτα Αθανασίου γεννήθηκε το 1936 στην Αθήνα. Αδελφή της είναι η ηθοποιός Κάτια Αθανασίου που έπαιζε την Τούλα στο ''Λούνα Παρκ'. Πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου...

Τελευταίες αναρτήσεις