14.5 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΦιλιππίδης Ανδρέας

Σχετικές αναρτήσεις

Φιλιππίδης Ανδρέας

Ο Ανδρέας Φιλιππίδης του Εμμανουήλ (6 Ιανουαρίου 1919 – 8 Ιανουαρίου 1989) ήταν ηθοποιός.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

457457

Εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Ελεύθερο Θέατρο καθώς και λίγα χρόνια Θιασάρχης. Σκηνοθέτησε έργα των Τσέχωφ, Μολιέρου, Ξενόπουλου κ.ά. ενώ για 20 χρόνια διετέλεσε καθηγητής στη δραματική σχολή Θεοδοσιάδη.
Έχει εμφανιστεί σε πολλές ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, συνεργαζόμενος με το ραδιόφωνο και τη τηλεόραση.Υπήρξε και ενεργός σκακιστής, πρωταθλητής στο Α’ πρωτάθλημα ηθοποιών το 1972. Το 1985 παρουσίασε την εκπομπή “Τυχερή σκακιέρα” . Μετά τη δικτατορία εξελέγη αντιπρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

250px-Andreas_Filippidis

Υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού Δέσπως Διαμαντίδου και της Λίλλης Παπαγιάννη.

Κηδεύτηκε στου Ζωγράφου.

05
Φιλμογραφία 

  • Θηλυκό θηριοτροφείο (1984) …. γυμνασιάρχης
  • Λούφα και παραλλαγή (1984) ….. αντισυν/ματάρχης Μηνάς Κατσάμπελας
  • Summer lovers / Καλοκαιρινή εραστές (1982)
  • Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι (1982) ….. Χατζησάββας
  • Γκαρσονιέρα για δέκα (1981) ….. Απόστολος Σουλτάνογλου
  • Ελευθέριος Βενιζέλος (1980) ….. ναύαρχος Κουντουριώτης
  • Κραυγή γυναικών / A dream of passion (1978)
  • Συνωμοσία στη Μεσόγειο – The navel – (1975) ….. Ανδρέας Πολίτης
  • Παύλος Μελάς (1974) ….. Μελάς
  • Ο αισιόδοξος (1973) ….. Χαράλαμπος Σαράντης
  • Έρωτας και προδοσία (1972)
  • Ερωτική συμφωνία (1972) …… Βασίλης Στεργίου
  • Εχθρός ενός λαού (1972) ….. Πέτρος
  • Διακοπές στο Βιετνάμ (1971) ….. Αποστόλου
  • Εκείνο το καλοκαίρι (1971) …… Κώστας
  • Επαναστάτης Ποπολάρος (1971) …… Μαρινέρι
  • Ζητείται επειγόντως γαμπρός (1971) ….. Θόδωρος Γιαμαλάκης, δικηγόρος
  • Κατάχρησις εξουσίας (1971) ….. αστυνομικός διευθυντής της Αθήνας
  • Ο δρόμος των ηρώων (1971) …… Αρχηγός Πολεμικού Ναυτικού
  • Ο κύκλος της ανωμαλίας (1971)
  • Ο τρελοπενηντάρης (1971) ….. παπα Μιχάλης
  • Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά (1970) ….. Τζακ
  • Υπολοχαγός Νατάσσα (1970)
  • Αγάπη για πάντα (1969) ….. Αλέκος Μαντούδης
  • Η ζούγκλα των πόλεων (1969) ….. Ψιλικόπουλος, αρχισυντάκτης εφημερίδας της Αθήνας
  • Το χρήμα ήταν βρώμικο (1967)
  • Καταιγίδα (1965)
  • Λολίτες της Αθήνας (1965) ….. αστυνόμος Καρέλας
  • Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη (1965) ….. Πέτρος Καρέλης
  • Τσακισμένη απ’ την ορφάνια (1965)
  • Πρέπει να ζήσεις αγάπη μου (1965)
  • Απαγωγή (1964)
  • Οι φτωχοδιάβολοι (1964) ….. Μπαρτσακόπουλος
  • Ο τρίτος δρόμος (1963)
  • Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο (1962) …. Μισέλ Πετρίδης, μεγαλοπαπατεώνας
  • Ο λουστράκος (1962) …… κοσμήτορας της ιατρικής σχολής
  • Φαίδρα (1962) …. Ανδρέας (γαλλοαμερικάνικη παραγωγή)
  • Η Απολύτρωσις (1961)
  • Ήρθες αργά (1961) ….. Βλαντής
  • Το παραστράτημα μιας αθώας (1959) …. Αλέξης Σαββίδης
  • Το κορίτσι με τα παραμύθια (1957)
  • Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (ΙΙΙ) (1956) ….. Μήτρος
  • Παιδιά της Αθήνας (1947)

Τηλεοπτικές σειρές 

  • Σιγά η πατρίδα κοιμάται
    (1987)
  • Αυλές και ρετιρέ
    (1982)
  • Γιάννης και Μαρία
    (1982)
  • Ο συμβολαιογράφος
    (1979)
  • Η αναδυομένη
    (1978)
  • Ο Χριστός ξανασταυρώνεται
    (1975)
  • Οι γιοι του Κάιν
    (1973)
  • Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο
    (1972)
  • Η γειτονιά μας
    (1972)
  • Μεθυσμένη Πολιτεία
    (1980)

Ευχαριστούμε θερμά το  greekactor.blogspot.gr  για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΝίκος Τσούκας 1935-
Επόμενο άρθροΦίλιος Φιλιππίδης (Αγκόπ) 1916-1981

Σχετικές αναρτήσεις

Κώστας Χατζηχρήστος 1921-2001

Ο Κώστας Χατζηχρήστος ήταν δημοφιλής κωμικός ηθοποιός, ο πιο αγαπητός και διάσημος «βλάχος» του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου. Το όνομά του συνδέθηκε με τη...

Αγάπη για πάντα

Η ταινία, "Αγάπη για πάντα" προβλήθηκε τη σαιζόν 1969-1970 και έκοψε 266.826 εισιτήρια. Ήρθε στην 23η θέση σε 99 ταινίες. Μετά από 9 χρόνια συνεργασίας...

Γαϊτάνου Τιτίκα

Τίνα ή Τιτίκα ή Τατιάνα Γαϊτάνου Φιλμογραφία Εσκότωσα για το παιδί μου (1962) Τσιγγάνικο αίμα (1956) Καραγκούνα (1961) Το δράμα μιας αμαρτωλής (1961) Ερωτικά σκάνδαλα (1959) Οι καβγατζήδες...

Τελευταίες αναρτήσεις