28.3 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΦίλιος Φιλιππίδης (Αγκόπ) 1916-1981

Σχετικές αναρτήσεις

Φίλιος Φιλιππίδης (Αγκόπ) 1916-1981

Ο Φίλιος Φιλιππίδης ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, γνωστός για τους λαϊκούς τύπους του «Αγκόπ» και του «Προκόπη», τους οποίους έπλασε και πρωτοπαρουσίασε στο ελληνικό κοινό.

Φίλιος Φιλιππίδης
Φίλιος Φιλιππίδης (Aγκόπ) ο εξαιρετικός λαικός κωμικός με τίς πανέμορφες χορεύτριες, Βάσω Ράικου και Μαίρη Κωνσταντίνου το 1969.

Ο Φίλιος Φιλιππίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1916 και μετά τη μικρασιατική καταστροφή ακολούθησε την οικογένειά του στην Αθήνα. Αυτοδίδακτος ηθοποιός, γρήγορα ξεχώρισε για το υποκριτικό του ταλέντο κι έγινε ένας από τους δημοφιλέστερους πρωταγωνιστές του βαριετέ.

Κατέκτησε το κοινό παίζοντας σε μικρές σκηνές στις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς και στην επαρχία. Το 1947 συγκρότησε τον πρώτο του θίασο και επί τριακονταετία παρουσίασε ως θιασάρχης ή συνθιασάρχης πλήθος μουσικά έργα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό (Αίγυπτο, ΗΠΑ, Καναδά).

Ο Φίλιος Φιλιππίδης υπήρξε πατριός της ηθοποιού Μαρίας Μαρμαρινού (1936-2013), πρώην συζύγου του Γιώργου Κωνσταντίνου.

Έγινε πασίγνωστος τη δεκαετία του πενήντα μέσα από τη ραδιοφωνική του εκπομπή στο σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων, την οποία παρουσίαζε με τον κονφερασιέ Ηλία Καραμανέα. Υποδυόταν τον Αγκόπ, ένα αφελή και ολίγο κουτοπόνηρο Αρμένη πρόσφυγα, ο οποίος σκορπούσε άφθονο γέλιο με την ελλιπή γνώση των ελληνικών και τις παραποιημένες γλωσσικά εκφράσεις του, όπως «ραδικόφωνο» (ραδιόφωνο), «φηριμίδα» (εφημερίδα), «μη με επιδιορθώνεις» (μη με διορθώνεις) και πολλές άλλες.
Έπαιξε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, στις οποίες εκτός από τον «Αγκόπ» παρουσίασε κι ένα νέο λαϊκό τύπο, τον καλοκάγαθο «Προκόπη», του οποίου διεκτραγωδούσε τα έργα και τις ημέρες.

Καλλιτέχνης με ιδιαίτερη προσωπικότητα ο Φίλιος Φιλιππίδης, έγραφε ο ίδιος τα περισσότερα από τα νούμερα που ερμήνευε και τα σενάρια των ταινιών του. Το 1973 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο κι έμεινε κατάκοιτος, για να υποκύψει τελικά στο Ρεγγίνειο Ίδρυμα, όπου νοσηλευόταν, στις 19 Μαρτίου 1981. Η κηδεία του έγινε στην Ευαγγελική Εκκλησία της Αθήνας.

Φίλιος Φιλιππίδης: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1948Εκατό χιλιάδες λίρες 
1958Η φτώχεια θέλει καλοπέραση 
1958Κερένια Κούκλα 
1959Ήρωες της γκάφας 
1960Αλλού τα κακαρίσματα 
1963Ο διαιτητής 
1963Ο ψευτοθόδωρος 
1963Τον βρήκαμε τον Παναή 
1968Η Αγάπη μας 
1968Ο ναύτης του Αιγαίου 
1968Οι μνηστήρες της Πηνελόπης 
1968Τόσα όνειρα στους δρόμους 
1969Αλτ και σ’ έφαγα 
1969Προκόπης ο απρόκοπος 
1970Η Βαρώνη και ο Προκόπης 
1972Πίσω και σας φάγαμε 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες

Προηγούμενο άρθροΦιλίνη Ελένη
Επόμενο άρθροΦούντας Γιώργος

Σχετικές αναρτήσεις

21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1980

21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Το 21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε από τις 30 Σεπτεμβρίου 1980 έως τις 5 Οκτωβρίου 1980 στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Βραβευμένες ταινίες μεγάλου...

Πέτρος Πανταζής (1937-2008)

Ο Πέτρος Πανταζής ήταν ένας σεμνός Έλληνας Ηθοποιός του Θεάτρου, του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης. Γεννήθηκε το 1937 στο Μεταξουργείο της Αθήνας. Σε νεαρή ηλικία...

Εσκενάζυ Αλμπέρτο

Ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ είναι ηθοποιός, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη. Εκεί αποφοίτησε και από τη Δραματική σχολή του “Εθνικού Θεάτρου” το 1976.Από το δεύτερο κιόλας έτος...

Τελευταίες αναρτήσεις