26 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΜιχάλης Δεσύλλας 1943-2018

Σχετικές αναρτήσεις

Μιχάλης Δεσύλλας 1943-2018

Ο Μιχάλης Δεσύλλας γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1943. Από μικρός έδειξε μεγάλη αγάπη για το θέατρο, ιδιαίτερα για την όπερα. Δεν έχανε παράσταση όταν στο νησί του έφτανε κάποιος θίασος. Σε όσες παραστάσεις έδινε ο κάθε θίασος, ο Μιχάλης ήταν παρών, για να μάθει το κάθε τι γύρω απ’ το έργο και τους Ηθοποιούς, και όχι μόνο.

Γινόταν η <μασκότ> του θιάσου, κάθε φορά, έτσι η <παρασκηνιακή> ζωή μπήκε από πολύ ενωρίς στο πετσί του, δίνοντάς του τη γνώση και το σεβασμό που έδειχναν πάντα οι ηθοποιοί για το χώρο. Έτσι άρχισε να αγκαλιάζει κι’αυτός το θέατρο, στην αρχή με τον τοπικό καλλιτεχνικό σύλλογο Ιόνιος Πνοή, και στη συνέχεια με την <Καλλιτεχνική Κερκυραϊκή Σκηνή> παίζοντας σε διάφορα θεατρικά έργα σαν ερασιτέχνης ηθοποιός.

Την ίδια αγάπη έδειξε για το τραγούδι και τη Μουσική. Έτσι, στην αρχή, και σε πολύ μικρή ηλικία, έκανε σεκόντα στην μητέρα του, όταν εκείνη τραγουδούσε, προς μεγάλη απόλαυση της γειτονιάς, στη συνέχεια με τους παιδικούς του φίλους γυρνώντας στα <καντούνια> τα βράδια, έκαναν καντάδες και μετά στις Κερκυραϊκές χορωδίες, και στις Κερκυραϊκές Ταβέρνες και όχι μόνο, συνέχισε να τραγουδάει, όπως τραγουδάει και μέχρι το 2001 σαν επαγγελματίας, παράλληλα πάντα με όλες τις άλλες καλλιτεχνικές του <ανησυχίες>.

Θέατρο, Κιν/γράφο, Τηλεόραση, Ζωγραφική, συγγραφή τραγουδιών, ποίησης, θεατρικών έργων, αφηγημάτων, αλλά και μουσικής σύνθεσης.
Η εγγραφή στην 1η Δημοτικού, και στην 1η θεωρία της Μουσικής σε κάποια Φιλαρμονική της Κέρκυρας, ήταν τότε δεδομένο για τα παιδιά.
Έτσι και ο Μιχάλης <γράφτηκε>, στην 1η Δημοτικού, και συγχρόνος και στην Φιλαρμονική εταιρία ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ, που με πρώτο του δάσκαλο στην θεωρία τον Δημ. Ζερνιώτη, άρχισε την πορεία του στον ατελείωτο χώρο της Μουσικής απ’ τα 6 του χρόνια.

Το αρχικό του όνειρο ήταν η Λυρική σκηνή. Το όνειρο όμως έμεινε μόνο όνειρο, γιατί έχασε τον πατέρα του πολύ ενωρίς, στα 14 του, και έπρεπε να <σταθεί> στα πόδια του. Στην Φιλαρμονική εταιρία ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ γνώρισε τον μεγάλο του δάσκαλο, τον Κερκυραίο μουσουργό Αλέκο Γκρέκ, όπου και κοντά του έμαθε πιάνο και κλασικό τραγούδι.

Ο Μιχάλης έπαιζε, πιάνο, κιθάρα, κλαρίνο, φλάουτο, ξυλόφωνο, και vibraphone.
Κατάφερε μόνος του να μάθει να μιλάει από λίγα: Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά. Μετά το Στρατιωτικό του έφυγε απ’ την Κέρκυρα και πήγε στην Αθήνα (1969) και συνέχισε τις σπουδές του, στο Ωδείο, Δραματική σχολή, Σχολή καλών τεχνών (σκηνοθεσία), δουλεύοντας πάντα (βιοποριστικά) σαν τραγουδιστής.

Το 1975 του εγκρίνεται η άδεια Ηθοποιού, και δουλεύει για πρώτη φορά σαν επαγγελματίας στο θέατρο Μετροπόλιταν του θεατρικού επιχειρηματία Τάκη Μακρίδη, όπου και έμεινε κοντά του σαν συνεργάτης και φίλος μέχρι το θάνατό του (3.9.1987).

Είχε παίξει σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, βιντεοταινίες, τηλεοπτικές σειρές, τηλεοπτικά, Θεατρικά, διαφημίσεις κ.α.
Τελευταία παρουσία του στην τηλεόραση ήταν η εκπομπή του Αntenna, 1000 και 1 Συνταγές που παρουσίαζαν με την Εφη Θεοχάρη (1989-1994).
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας που τον είχαν απομακρύνει από το χώρο του θεάματος.
Έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαΐου 2018.

Μιχάλης Δεσύλλας: Φιλμογραφία

Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας (1972)
Ο τσαρλατάνος (1973)
Αστερισμός της Παρθένου (1973)
Ένας νομοταγής πολίτης (1974)
Οι βάσεις και η Βασούλα (1975)
Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας (1976)
Ένα γελαστό απόγευμα (1979)
Οι φανταρίνες (1979)
Γεύση από Ελλάδα (1980)
Ο Κώτσος στην Ε.Ο.Κ. (1980)
Καθένας με την τρέλλα του… (1980)
Πολίτες δεύτερης κατηγορίας (1981)
Άγριες κότες (1981)
Η μανούλα, το μανούλι και ο παίδαρος (1982)
Κέρατο στο κέρατο (1982)
Το παιδί του σωλήνα (1982)
Γύφτικη κομπανία (1983)
Ζωή (1995)

Προηγούμενο άρθροΜανώλης Δεστούνης 1937-
Επόμενο άρθροΡίτα Δημητρίου 1919-1986

Σχετικές αναρτήσεις

Γιώργος Χαραλαμπίδης 1938-2016

Ο Γιώργος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στους Ασωμάτους το 1938 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, απ' όπου αποφοίτησε το 1960. Ήταν Έλληνας...

Μίμης Στεφανάκος 1936-2021

Ο Μίμης Στεφανάκος γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου του 1936 στην Καλαμάτα, ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία από την Υπεροχή Νεαπόλεως. Το 1958 πηγαίνει στον...

Δάνης Κατρανίδης

Γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1949 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω. Το 1971 αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Γεωργίου Θεοδοσιάδη.Έχει παίξει όλα τα είδη...

Τελευταίες αναρτήσεις