26 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΓιώργος Γεωργίου 1949-

Σχετικές αναρτήσεις

Γιώργος Γεωργίου 1949-

Ο Γιώργος Γεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Σεπτεμβρίου του 1949.
Από το 1974 δίνει το παρόν στο Θέατρο έως και το 2015. Έπαιξε σε παραστάσεις του κλασσικού ρεπερτορίου σε ελληνική κωμωδία και επιθεώρηση. Έχει συνεργαστεί στο πέρασμα των χρόνων με όλους τους μεγάλους του Ελληνικού Θεάτρου, αν και ο ίδιος θεωρεί ατυχία ότι δεν δούλεψε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη.

Σπούδασε στη Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου Αθηνών έχοντας για καθηγητές του μεταξύ άλλων την σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιό Κάκια Παναγιώτου, τον κορυφαίο σκηνοθέτη μας Ντίνο Δημόπουλο αλλά και τους Γιάννη Γκιωνάκη, Τάκη Βουγιουκλάκη και Αθηνόδωρο Προύσαλη. Ο Δημόπουλος ήταν που τον βοήθησε να πάρει και τον πρώτο κινηματογραφικό του ρόλο στην ταινία της Φίνος Φίλμ, “Οι βάσεις και η Βασούλα“.

valsami georgiou

Η ταινία γέννημα της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου, γυρισμένη στα στούντιο του Φίνου, στα Σπάτα αποτελεί διασκεδαστική αλληγορία, όπου η Βασούλα είναι η Ελλάδα και ο προαγωγός της είναι οι καταπιεστές της Ελλάδας. Η ταινία κάνει πρεμιέρα στις σκοτεινές αίθουσες στις 03 Μαρτίου του 1975 χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Κακοί εκείνοι οι καιροί για κινηματογράφο στη χώρα μας! Ο Γεωργίου κρατά τον ρόλο του Μπόμπυ. Θα ακολουθήσουν οι ταινίες: «Επικίνδυνη νύχτα»(1976), «Μονά… ζυγά δικά μου…» (1979), «Ο ποδόγυρος»(1980), «Κορόιδο Ρωμιέ» (1981)και άλλες.

Στο θέατρο, ο Γιώργος Γεωργίου, βγήκε το 1974 με αρχαία τραγωδία, τον «Οιδίποδα Τύραννο». Η θεατρική του πορεία ήταν τόσο γεμάτη αφού υπηρέτησε όλα τα είδη με την ίδια σοβαρότητα ενώ πάντα ευχαριστεί τον Βασίλη Μπουρνέλλη αφού τον βοήθησε να εμφανιστεί ως πρωταγωνιστής στο ιστορικό θέατρο Ακροπόλ.

Ξεχωριστή στιγμή θεωρεί την συνεργασία του με τον Δημήτρη Ποταμίτη. Συνεργάστηκε επίσης με την Ρένα Βλαχοπούλου, τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τον Νίκο Ρίζο και όλους σχεδόν τους θρύλους της κωμωδίας και της επιθεώρησης.

Στην τηλεόραση πρωτοβγήκε στο πλευρό του Λάμπρου Κωνσταντάρα, το 1976 στην ΥΕΝΕΔ με την σειρά «Εκείνες κι εγώ». Ακολούθησαν μικροί ρόλοι σε πολλές ακόμη σειρές της κρατικής και ιδιωτικής τηλεόρασης. Το 1994 μαζί με τον Γιάννη Δαλιανίδη γράφει το σενάριο της σειράς του Αντένα «Αραχτοί και λάιτ». Ο Γιώργος Γεωργίου ακόμη και σήμερα κάνει αναφορές στη μεγαλοψυχία του Δαλιανίδη που στους αρχικούς τίτλους της σειράς έβαλε στο σενάριο το όνομα του στο ίδιο μέγεθος με το δικό του.

Παρότι μετρά περισσότερα από 40 χρόνια στο θέατρο όπως ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξη του : «…Δεν έγινα πρωταγωνιστής, δεν έχει σημασία. Ο Κώστας ο Βουτσάς, είχε πει το εξής σοφό: « Αν δεν υπήρχατε εσείς οι δεύτεροι, οι χρήσιμοι και οι καλοί, εμείς δε θα μπορούσαμε να γίνουμε πρωταγωνιστές. Εσείς μας κρατάγατε και ανεβαίναμε εμείς!». Σοφό και ειλικρινέστατο.» (απόσπασμα από συνέντευξη του Γιώργου Γεωργίου στον Αλέξανδρο Τσομπανόπουλο.)

Ο Γιώργος Γεωργίου εκτός από την υποκριτική λατρεύει και το γράψιμο. Έχει γράψει πάνω από 30 επιθεωρήσεις και πέντε πρόζες που παίχτηκαν και οι πέντε από θιάσους των Γιώργου Πάντζα και Μάρθας Καραγιάννη σε περιοδείες αλλά και σε αθηναϊκά θέατρα. Είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Γιώργος Γεωργίου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1979Μονά … ζυγά δικά μου… 
1980Ο ποδόγυρος 
1981Κορόιδο Ρωμιέ!… 
1981Το ξένο είναι πιο γλυκό 
1982Θα σε κλέψω μ’ ακούς 
1983Άγγελοι διαστροφής 
1984Μάντεψε τι κάνω… τα βράδια 
1985Ρένα τα ρέστα σου! 
1988Ένας αλλά… λέων: Best of the best 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1984Ο γορίλας 
1985Αυτό το κορίτσι ποιος θα το πάρει 
1986Όλυμπος: Θάνατος στην κατοικία των θεών 
1986Μπέιμπυ σίττερ για μεγάλα κορίτσια 
1986Ο “μπάτσος” των Εξαρχείων! 
1986Ο τρελλοπαλιάτσος 
1986Το μανεκέν 
1987Rock and Roll και πασατέμπος 
1987Ζητείται κλέφτης 
1987Μια μπόμπα στο κρεββάτι μου 
1987Το σκυλάδικο 
1988Άντζελα, ο πειρασμός 
1988Επαναστάτης χωρίς αστεία 
1988Εραστής με ανταλλακτικό 
1988Η κρουαζιέρα του έρωτα 
1988Και πετάει… και πηδάει 
1988Μια τρελή τρελή ζωντοχήρα 
1988Ο άνθρωπος που ήρθε από το πουθενά 
1988Ο ποντικοκυνηγός των δύο ηπείρων 
1988Φρόσω Φροσάρα 
1989Ένας αξιοπρεπής κερατάς 
1989Η φεμινίστρια 
1989Συζυγικό κοκτέιλ 
1990Ένα σκιουράκι στη σουίτα μου 
1990Ο δεύτερος μήνας του μέλιτος 
1990Ολόχρυσο μανούλι 
1990Το εξπρές του τρελλοκομείου 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1977|1977Εύθυμες ιστορίες: Αλέκος ο ψεύτης ΕΡΤ
1977|1977Εύθυμες ιστορίες: Διακοπές μετ’ εμποδίων ΕΡΤ
1977|1977Εύθυμες ιστορίες: Κατά φαντασίαν εραστής ΕΡΤ
1979|1979Το Ημερολόγιο Ενός Θυρωρού ΥΕΝΕΔ
1980|1980Ιούλιος και Ιουλιέτα ΕΡΤ
1982|1982Αυλές και ρετιρέ ΥΕΝΕΔ
1982|1982Ορκιστείτε παρακαλώ ΥΕΝΕΔ
1983|1983Μαντώ Μαυρογένους ΕΡΤ
1984|1984Βραδυά επιθεώρησης ΕΡΤ
1984|1984Το πάρκινγκ ΕΡΤ
1986|1986Μαντάμ Σουσού ΕΡΤ2
1988|1988Ποιος είναι ο Κος Αλεξίου?. ΕΤ1
1989|1989Οι Αυθαίρετοι Mega
1989|1989Πατήρ Υιός κ Πνεύμα Mega
1990|1990Το Ρετιρέ Mega
1990|1990Φόβος και Πάθος ΑΝΤ1
1991|1991Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης: Ευρωπαίοι και επειγόντος ΑΝΤ1
1991|1991Μάλιστα κύριε: Η Αγία Ορτανσία της Περδικοράχης ΑΝΤ1
1991|1991Μάμα Μία ΑΝΤ1
1992|1992Επικίνδυνες σχέσεις ΕΤ2
1992|1992Οι Μικρομεσαίοι Mega
1993|1993Το Δις Εξαμαρτείν Mega
1994|1994Αραχτοί και λάιτ ΑΝΤ1
2016|2016Θα γυρίσει ο τροχός Sigma TV

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΜάκης Δελαπόρτας 1960-
Επόμενο άρθροΡία Δελούτση 1944-

Σχετικές αναρτήσεις

Ρηγόπουλος Κώστας

Ο Κώστας Ρηγόπουλος (του Φανουρίου) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και παράλληλα θιασάρχης και θεατρικός επιχειρηματίας.Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22...

Δαδινόπουλος Νίκος

Νίκος Δαδινόπουλος O Νίκος Δαδινόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 7 Οκτωβρίου του 1944. Ξεκίνησε την καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του 1960 όταν έλαβε μέρος...

Μυλωνάς Θανάσης

Ο Θανάσης Μυλωνάς (1938 - 4 Ιανουαρίου 1989) ήταν Έλληνας ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1938. Έπαιξε σε κωμωδίες κυρίως, όπως στο «Της κακομοίρας». Πέθανε στις 4...

Τελευταίες αναρτήσεις