14.9 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΝτίνος Ηλιόπουλος 1913-2001

Σχετικές αναρτήσεις

Ντίνος Ηλιόπουλος 1913-2001

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 12 Ιουνίου 1913 άλλη πηγή αναφέρει το 1915. Θεωρήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου.

Ο Πελοποννήσιος στην καταγωγή πατέρας του ήταν μεγαλέμπορας και μετά το οικονομικό κραχ του 1929 η πολυάριθμη οικογένειά του έφυγε για τη Mασσαλία, όπου ο Nτίνος τελείωσε το γυμνάσιο.

Ντίνος Ηλιόπουλος

Στην Αθήνα έφτασε έξι χρόνια αργότερα και ακολούθησε εμπορικές σπουδές.

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος υπηρέτησε τη θητεία του στο στρατό, όμως η απόλυσή του απ’ αυτόν συνέπεσε με την έναρξη του πολέμου του 1940 κι έτσι ξαναντύθηκε στο χακί.

Αργότερα έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του τότε Βασιλικού Θεάτρου, απ’ όπου απορρίφθηκε, για να περάσει τελικά στη Σχολή του Γιαννούλη Σαραντίδη.

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1944 με το θίασο της Κατερίνας στο έργο του Λέο Λεντς «Κυρία, σας αγαπώ» και έκτοτε συμμετείχε στους θιάσους της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Μαίρης Αρώνη, του Δημήτρη Χορν και πολλών άλλων.

Tο 1954 συγκρότησε θίασο με το Μίμη Φωτόπουλο, με τον οποίο αποτέλεσαν ανεπανάληπτο κωμικό δίδυμο.

Τρία χρόνια αργότερα και μέχρι το 1969 ο Ντίνος Ηλιόπουλος δημιούργησε δικό του θίασο, ανεβάζοντας έργα όπως: «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Η κυρία του κυρίου», «Το έξυπνο πουλί», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Εξοχικόν κέντρον ο Έρως» κ.ά.

Τα επόμενα χρόνια στράφηκε στην επιθεώρηση, πρωταγωνίστησε σε μιούζικαλ («Καμπαρέ», «Γλυκιά Ίρμα»), περιόδευσε στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Tο 1977 ερμήνευσε τον «Αμφιτρύωνα» του Πλαύτου στο Εθνικό Θέατρο, ενώ το 1978 εμφανίστηκε στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο με τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Αλ. Σολωμού.

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος είχε λατρεία και για την έβδομη τέχνη. Ο κινηματογράφος είχε μπει στη ζωή του από το 1948, όταν έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Εκατό χιλιάδες λίρες».

Ντίνος Ηλιόπουλος
O Ντίνος Ηλιόπουλος και η Μάρθα Καραγιάννη.

Ακολούθησαν περισσότερα από 90 φιλμς, πολλά από τα οποία έμειναν ως κλασσικά, όπως: «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» (1954), «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» (1960), «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος» (1960), «Μερικοί το προτιμούν κρύο» (1963), «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» (1963), «Το Δόλωμα» (1964), «Η Κοροϊδάρα» (1967), «Ο Στρατής παραστράτησε» (1969). Το 1986 συμμετέχει στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μελισσοκόμος».

Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται, ακόμα, τρεις δίσκοι -ο ένας με σατιρικά του Σουρή, δύο βιβλία με ευθυμογραφήματα, μια ποιητική συλλογή και φυσικά την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Ένας Hλιόπουλος ονόματι Nτίνος».

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος παντρεύτηκε δύο φορές. Ο πρώτος του γάμος διήρκησε ελάχιστους μήνες, ενώ από τον δεύτερο, που τελέστηκε το 1963, με την Χίλντεγκαρντ Βίτσερ, αυστριακής καταγωγής, απέκτησαν δύο κόρες, την Εβίτα και τη Χίλντα και τρία εγγόνια, την Νικήτα της Εβίτας, την Έλλη και τον Ντίνο, της Χίλντας.

Για την μεγάλη του προσφορά στο θέατρο, ο Ντίνος Ηλιόπουλος τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α’.Επίσης του απονεμήθηκε το 1999 το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών από τον Δήμο Αθηναίων, όπως και τιμητική πλακέτα το 2000 από τον Δήμο Πειραιά.

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος έφυγε από την ζωή στις 4 Ιουνίου 2001 στην Αθήνα, μετά από μακρά νοσηλεία σε διάφορα νοσοκομεία. Κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη στις 6 Ιουνίου 2001 στο Α΄ Νεκροταφείο και στο μνήμα του υπάρχει μια πλάκα, που γράφει κατ’ απαίτησή του: «Με συγχωρείτε κυρίες μου, που δεν μπορώ να σηκωθώ».

Σύμφωνα με τον θεατρικό κριτικό Κώστα Γεωργουσόπουλο, ο Ντίνος Ηλιόπουλος αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στο ελληνικό θέατρο. «Καλλιέργησε ένα φανταιζίστικο ύφος, γεμάτο φαντασία, ποιητική αίσθηση, ονειροπόληση και παιδική αφέλεια. Κάτοχος μιας χορευτικής τεχνικής και διαθέτοντας την ικανότητα του αυτοσχεδιασμού χωρίς να φτηναίνει το στυλ, ο Ηλιόπουλος δεν έχει προγόνους ούτε μιμητές.

Δημιούργησε κωμικούς χαρακτήρες με φινέτσα, αγαθό χιούμορ και εύθραυστη επιφάνεια. Ήταν ένας κλόουν, ένας πιερότος, γεμάτος καλές προθέσεις, που συνεχώς έσπαζε τα μούτρα του επάνω στη σκληρή πραγματικότητα. Μέσα από τη συνεχώς έκπληκτη μάσκα του διέκρινες μια δακρυσμένη ωριμότητα και μια φιλοσοφημένη αποδοχή τού μοιραίου».

Ντίνος Ηλιόπουλος: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1948Εκατό χιλιάδες λίρες
1948Μαντάμ Σουσού
1949Διαγωγή μηδέν
1950Οι απάχηδες των Αθηνών
1950Τα αρραβωνιάσματα
1951Προ παντός ψυχραιμία
1951Τα τέσσερα σκαλοπάτια
1952Ο γρουσούζης
1952Ο πύργος των ιπποτών
1953Εύα
1954Θανασάκης ο Πολιτευόμενος
1954Νυχτερινή περιπέτεια
1954Χαρούμενο ξεκίνημα
1955Γλέντι λεφτά κι αγάπη
1955Τζο ο τρομερός
1956Ο δράκος
1957Της τύχης τα γραμμένα
1958Κάθε εμπόδιο για καλό
1958Μέλπω
1958Μια λατέρνα μια ζωή
1958Τέσσερις νύφες κι ένας γαμπρός
1959Αμαρυλλίς Το κορίτσι της αγάπης
1959Γαμήλιες περιπέτειες
1959Να πεθερός να μάλαμα
1959Στουρνάρα 288
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Καλημέρα Αθήνα
1960Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες
1960Οικογένεια Παπαδοπούλου
1960Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος
1960Τρεις κούκλες κι εγώ
1960Χριστίνα
1961Ζητείται ψεύτης
1962Η κυρία του κυρίου
1962Μερικοί το προτιμούν κρύο
1962Ο ατσίδας
1963Ο φίλος μου ο Λευτεράκης
1963Παλληκαράκια της παντρειάς
1964Κάτι να καίει
1964Οι κληρονόμοι
1964Το δόλωμα
1965Φωνάζει ο κλέφτης
1966Να ζει κανείς ή να μη ζει;
1966Οι κυρίες της αυλής
1966Ότι λάμπει είναι χρυσός
1967Η κοροϊδάρα
1967Ο ανακατωσούρας
1967Ο γεροντοκόρος
1967Ο κόσμος τρελάθηκε
1968Η Αθήνα μετά τα μεσάνυχτα
1968Ο πιο καλός ο μαθητής
1968Ο σατράπης
1969Ο θαυματοποιός
1969Ο Στρατής παραστράτησε
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Νά ‘τανε το 13 να ‘πεφτε σ’ εμάς
1970Οι 4 άσοι
1972Οι εκβιασταί
1972Συμμορία εραστών
1979Οι φανταρίνες
1979Τζακ ο καβαλάρης
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1980Ξεβράκωτος Ρωμιός
1980Ο ποδόγυρος
1980Πονηρό θηλυκό κατεργάρα γυναίκα
1981Γκαρσονιέρα για δέκα
1981Ένας κοντός θα μας σώσει
1981Κατάσκοπος Νέλλη
1981Ο Κώτσος έξω από το ΝΑΤΟ
1982Απίθανοι αλλιώτικοι κι ωραίοι
1982Εδώ και τώρα αγγούρια! Πόσα φάγατε σήμερα;
1982Μια Φορά και έναν καιρό
1982Ξυπόλητα καμάκια
1983Άγριες πλάκες στα θρανία
1983Δάσκαλε τι δίδασκες;
1983Μια παπαδιά στα μπουζούκια
1983Στα σαγόνια της εφορίας
1984Άλλος για τον παράδεισο
1984Και κλααάμα στα σχολεία
1984Ρόδα τσάντα και κοπάνα Νο3
1984Ροκάκιας την ημέρα το βράδυ καμαριέρα
1985Κορίτσια για τσίμπημα
1985Μια γυναικάρα στα μπουζούκια
1985Ο αδέξιος εραστής
1985Τα τούβλα
1986Ο ιππότης της λακούβας
1986Ο μελισσοκόμος
1987Κατάσκοποι της συμφοράς
1987Πόντιος είμαι ότι θέλω κάνω
1988Ο αυτάκιας
1989Υπέρ επείγον
1995Ράδιο Μόσχα

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΖούνης Λάμπρος
Επόμενο άρθροΘειακός Γιάννης

Σχετικές αναρτήσεις

Δεληγιάννης Αλέκος

Αλέκος ΔεληγιάννηςΟ Αλέκος Δεληγιάννης γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1915.Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου όπου πρωτοεμφανίστηκε το 1937 και στο οποίο...

Συριώτης Θεόδωρος

Ο Θεόδωρος Συριώτης είναι απόφοιτος της Δραματικής σχολής «Ελεύθερου Θεάτρου» Θεσ/κης.Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους όπως με το Ελληνικό λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη (ενδεικτικά...

Γιαννόπουλος Τάσος

Ο Τάσος Γιαννόπουλος γεννήθηκε το 1931. Έμεινε γνωστός από το ρόλο του Κίτσου σε ταινίες του.Το μεγάλο ταλέντο του ως μίμος, φανερώνεται στην ταινία "Μπάρμπα...

Τελευταίες αναρτήσεις