Ζώτος Τέλης

on

Ο Τέλης Ζώτος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια (1941) όπου τελείωσε και το γυμνάσιο. Είναι απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου (R.A.D.A).

Ξεκίνησε τη θεατρική του καριέρα δίπλα στον Δημήτρη Ροντήρη. Γύρισε σχεδόν όλο τον κόσμο παίζοντας στα μεγαλύτερα θέατρα, Ηλέκτρα (Ορέστης) και Μήδεια (Αιγέας) 1965-66. Από το 1967 συνεργάζεται με τους περισσότερους θιάσους παίζοντας ελληνικά και ξένα έργα.
Οι συνεργασίες του περιλαμβάνουν τα: «Μαρία του Οκτώβρη» (Χατζίσκος-Νικηφοράκης), «Φράνκυ» (Λαμπέτη), «Βασίλισσα Αμαλία», (Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ), «Άγνωστος δολοφόνος», (Διαμαντόπουλος-Γιούλη-Καρράς), «Στη σκιά της Εβίνας» (Κα Αλίκη-Βιδάλη), «Νυχτερινή Επίσκεψη», (Αλ.Λαδικού), «Το επάγγελμα της κυρίας Γουώρεν» (Σω,Ζαχαροπούλου-Φράγκος) ”Σύζυγοι με δοκιμή”, (Βιδάλη) κ.α. Πρόσφατα ”Η Ελλάδα μετακομίζει” (Μαριέττα Ριάλδη), «Φαίδρα» (Βιδάλη­Αρζόγλου), «Κουαρτέτο πίσω από την αυλαία» (Ασημακοπούλου-Ραζή), «Θεοφανώ’, του Αγγ.Τερζάκη (Βιδάλη-Θ.Βανδώρος) κ.α.

Συνεργάστηκε επίσης δύο φορές με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης: «Ατίθασο ς» (Δ.Ψαθάς 1986) και «Με το ίδιο μέτρο»(Σαίξπηρ 1997) και με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και την Άννα Συνοδινού «Φωταγωγός» του Σπ.Γαλαίου (1996).
Κινηματογράφος: 15 Ελληνικές ταινίες «201 καναρίνια» (Γρ.Γρηγορίου), «Τετράγωνο» (Π.Καττέρης), «Δάφνις και Χλόη 66» (Μ.Ζαχαροπούλου), «Ποπολάρος» (Γ. Δαλιαννίδης), «Μία γυναίκα μία αγάπη μία ζωή» και «Άγνωστες εκείνης της νύχτας» (Ο.Κωστελέτος), «Θαυματοποιός» (κ.Καραγιάννης), «Έμπαινε Μανωλιό», «Ρόζα» (χρ.Χριστοφής) κ.α. Παράλληλα έλαβε μέρος σε δευτερεύοντες ρόλους στις ξένες ταινίες «Χαμένη Κυρία»(Ingrid Tυlίn) «Καβαλάρηδες του ουρανού» (Douglas Hickox), «Μια γυναίκα στο παράθυρο (Garnier Defer-Romy Shneider) κ.α.
Τηλεόραση: Πρωταγωνίστησε σε 15 περίπου έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου στο «Θέατρο της Δευτέρας» της ΕΡΤ. «Όλα τα παιδιά του θεού έχουν φτερά» (ο’ Neil -Π.Λεοκράτης), «Νυχτερινή επίσκεψη» (Λεοκράτης), «Μια νύχτα έξω» (H.Pinter), «Μια του κλέφτη δυο του κλέφτη» (F.Ηοuser-Γ.Σκαλενάκης), «Γαμήλιο εμβατήριο» (Αγγ.Τερζάκη.Λ.Καλλέργης), «Κληρονόμος» (Κ.Μπάκας), «ο ανακριτής έρχεται» (J.Β.Ρrisley. Λ.Καλλέργης) κ.α.

Κάποιες μεταφράσεις είναι του ιδίου.
Επίσης όλα αυτά τα χρόνια λαμβάνει μέρος σε σειρές της τηλεόρασης. «Γειτονιά» (Κ.Πρετεντέρη), «Στησιχόρου 13» (Ερρ.Ανδρέου), «Ταξίδι» (Α..Τέμπος), «Λάμψη» (Ν.Φώσκολος) Κ.α. Πρόσφατα πρωταγωνίστησε «Στα φτερά του έρωτα» της Κυπριακής Τηλεόρασης (ΡΙΚ). Αφηγητής σε πολλά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ με σκηνοθέτη – παραγωγό τον Γ.Πετρίτση. Παλιότερα παρουσίαζε τηλεοπτικά παιχνίδια.
Με το ραδιόφωνο οι σχέσεις είναι άριστες. Παλαιότερα σε θεατρικά έργα και αργότερα σαν παρουσιαστής – παραγωγός ΕΡΤ και Jeronymo Grooνy .
Διδάσκει «Θεατρική Αγωγή» στο Κεντρικό Ωδείο. Την περίοδο (1990-1996) ήταν πολιτιστικός εκπρόσωπος του Δήμου Βριλησσίων και από το 2003 έφορος για τα πολιτιστικά του Δήμου.
Μιλάει Αγγλικά Γαλλικά, Αραβικά.

?  Φιλμογραφία
Κόκκινο Τριαντάφυλλο σου Εκοψα (1993)
Ρόζα (1982)
Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας (1972) [Δημήτρης]
Μια γυναίκα, μια αγάπη, μια ζωή! (1971) [Κώστας Καλφαράς]
Ο επαναστάτης ποπολάρος (1971)
Η Ιδιωτική μου Ζωή (1971) [μετανάστης]
Η Μεσόγειος φλέγεται (1970) [Κουρτ]
Μια Γυναίκα, Μια Αγάπη, Μια Ζωή! (1971) [Κώστας Καλφαράς]Εμπαινε Μανωλιό (1970) [Δημήτρης]
Η Λιτανεία των Ηρώων (1970)
Ο Θαυματοποιός (1969)
Τελευταιο Αντιο (1969)
Η Θυρωρίνα (1968)
Οι Ανδρες δεν Λυγίζουν ποτέ (1968)
Δάφνις και Χλόη ’66 (1966) [Γιώργος]
Οι Ενοχοι (1966) [Δημήτρης]
Τετράγωνο (1964)
Τα 201 καναρίνια (1964) [Άρης Σταλίδης]

Προηγούμενο άρθροΖούνης Λάμπρος
Επόμενο άρθροΘειακός Γιάννης
Ελληνικός Κινηματογράφος Ζώτος Τέλης
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
58,111ΥποστηρικτέςΚάντε Like
8,938ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2,081ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δείτε και αυτα

Νέζος Γιώργος Ζώτος Τέλης

Νέζος Γιώργος

Ο Γιώργος Νέζος ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.Ηθοποιός και λογοτέχνης ο Γιώργος Νέζος ήταν μια αξιόλογη και σεμνή μορφή της πνευματικής...
Καββαδία Τασσώ Ζώτος Τέλης

Καββαδία Τασσώ

Βαφιάς Γρηγόρης Ζώτος Τέλης

Βαφιάς Γρηγόρης

Αρζόγλου Κώστας Ζώτος Τέλης

Αρζόγλου Κώστας