27.9 C
Athens
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Άγνωστες πτυχές της ταινίας, Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται

Η ταινία, "Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται" προβλήθηκε τη...
ΑρχικήHθοποιοίΦερνάντο Σάντσο 1916-1990

Σχετικές αναρτήσεις

Φερνάντο Σάντσο 1916-1990

- Advertisement -

Ο Φερνάντο Σάντσο ήταν Ισπανός ηθοποιός.
Γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1916, στη Σαραγόσα της Αραγονίας της Ισπανίας.

Έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες ταινίες στην Ισπανία και στην Ιταλία, κυρίως σε γουέστερν, από τις οποίες έγινε ευρέως γνωστός.

Φερνάντο Σάντσο 1916-1990
Φερνάντο Σάντσο, Χρήστος Πολίτης και Βέρα Κρούσκα στην ταινία, “28η Οκτωβρίου ώρα 5:30”.

Στην Ελλάδα έγινε γνωστός από τις πολεμικές ταινίες με παραγωγό τον Τζέιμς Πάρις, και ενσάρκωνε τον Έλληνα που καλούσε τους συγχωριανούς του στον αγώνα και ειρωνεύονταν τους Γερμανούς (ως “Τρύφων Πλατανιάς” στο ’28η Οκτωβρίου ωρα 5:30′), ή είχε το ρόλο του Αλή Πασα στους ‘Σουλιώτες’.

Το χαρακτηριστικό της συμμετοχής του σε αυτές τις ταινίες ήταν πως αν και ξένος ηθοποιός υποδυόταν τόσο καλά τον Έλληνα -έμοιαζε καταπληκτικά- ώστε τα επιτελεία των ελληνικών ταινιών τον μεταγλώττιζαν έτσι ώστε να φαίνεται ότι μιλάει ελληνικά.

Ο Φερνάντο Σάντσο, ο ευτραφής Ισπανός που βλέπαμε να παριστάνει τον Έλληνα πατριώτη σε ταινίες όπως, “Οι Τελευταίοι του Ρούπελ” και “28η Οκτωβρίου ώρα 5:30”, στον Παπαφλέσσα μας πρόδωσε, πήγε με τους «άλλους».

Ο Ισπανός υποδύθηκε τον Δράμαλη, αλλά ταυτόχρονα, επειδή την ίδια περίοδο είχαν ξεκινήσει και τα γυρίσματα των Σουλιωτών και χρειάζονταν και κάποιον να παριστάνει τον Αλή Πασά, τον ‘επίταξαν’ να παίξει και αυτόν τον ρόλο.

Έπρεπε να υποδυθεί δύο διαφορετικούς ρόλους, αλλά τόσο όμοιους μεταξύ τους (και στους δύο έπρεπε να είναι ντυμένος ως μουσουλμάνος του 19ου αιώνα, να έχει μούσια, να συνομιλεί με φουστανελάδες σε άγνωστη γλώσσα κλπ), οδήγησε σε ένα όμορφο χάος.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κυρίτση, ο Φερνάντο Σάντσο δεν μπορούσε να ξεχωρίσει πότε έκανε γυρίσματα για τη μία ταινία και πότε για την άλλη, πότε ‘μιλούσε’ ως Δράμαλης και πότε ως Αλή Πασάς.

Υπάρχει και εκείνη η άποψη που μιλάει για ελληνική καταγωγή ή ελληνίδα μητέρα.

Έφυγε από τη ζωή στις 31 Ιουλίου 1990 στη Μαδρίτη από καρκίνο.

Φερνάντο Σάντσο: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1965Ένα πιστόλι για τον Ρίνγκο
1965Η επιστροφή του Ρίνγκο
1970Στη μάχη της Κρήτης
197128η Οκτωβρίου ώρα 5:30
1971Η Μεγάλη στιγμή του ’21: Παπαφλέσσας ή Παπαφλέσσας
1972Οι Σουλιώτες
1973Οι τελευταίοι του Ρούπελ
- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Νικήτας Πλατής 1912-1984

Ο Νικήτας Πλατής αγαπήθηκε πολύ από το κοινό αν και όλη του η καριέρα βασίστηκε σε δεύτερους ρόλους. Γεννήθηκε στην Αμοργό το 1912 και...

Δέσπω Διαμαντίδου 1916-2004

H Δέσπω Διαμαντίδου γεννήθηκε στον Πειραιά στις 13 Ιουλίου 1916. Η καταγωγή της ήταν απο την Pωσία. Δεν φοίτησε ποτέ σε ελληνικό σχολείο και...

Αλέκος Δεληγιάννης 1915-1980

Ο Αλέκος Δεληγιάννης γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1915 και έφυγε από τη ζωή στις 17 Ιουνίου του 1980.Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου...

Τελευταίες αναρτήσεις